Τεύχος 114, Δεκέμβριος 2020


Νέοι σε δράση

© Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού/ WWF Ελλάς

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε ένα παιδί να σκαρφαλώνει ένα δέντρο; Ή να φτιάχνει ένα δεντρόσπιτο; Πότε είδατε μια συντροφιά παιδιών να προσπαθεί να επινοήσει τρόπους να διασχίσει ένα ποτάμι; Το ελεύθερο παιχνίδι στη φύση, η δυνατότητα του παιδιού να συνεργάζεται και να επινοεί τρόπους επιβίωσης ενώ ταυτόχρονα εισπνέει καθαρό αέρα, μυρίζει το βρεγμένο χώμα κι ακούει το γάργαρο νερό, ακόμη και τους ψίθυρους του δάσους που ίσως το φοβίζουν, είναι άκρως ευεργετικό. Μονάχα όταν βρισκόμαστε στη φύση έχουμε τη δυνατότητα να αισθανθούμε μέρος του μεγάλου μας κόσμου, να νιώσουμε δέος και το “ομοούσιο” με όλα τα πλάσματα και τους ζωντανούς οργανισμούς. Φανταστείτε λοιπόν τις γενιές που μεγαλώνουν καλωδιωμένες, ευφυέστατες, βεβαίως, και με πλήθος δεξιότητες, αποκομμένες όμως από το μεγάλο μας σπίτι. Προστατεύουμε ό,τι αγαπάμε. Αν δεν έχουμε αγαπήσει τη φύση, πώς θα την προστατεύσουμε; 

Εμείς οι μεγάλοι, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να συμβάλλουμε στο πρόβλημα. Στρώνουμε τις αυλές των νηπιαγωγείων με πλαστικό χλοοτάπητα, αποτρέπουμε τα παιδιά από το σκαρφάλωμα στα δέντρα, από την επαφή με το χώμα, δεν τα αφήνουμε να λερωθούνε με λάσπη, και προτιμάμε την εύκολη λύση μιας οθόνης για να τα κρατάει ήρεμα. Έχουμε βεβαίως κι εμείς τα δίκια μας, αλλά στη συνέχεια υπομένουμε τις συνέπειες: εκνευρισμός, ανυπομονησία, υπερκινητικότητα και ένας πλανήτης σε περιβαλλοντική κρίση!

Γι’ αυτό το WWF Ελλάς εγκαινιάζει με μεγάλη χαρά τη συνεργασία του με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ένα σωματείο που δεκαετίες τώρα διαπαιδαγωγεί παιδιά και νέους στο ήθος της ομαδικής ζωής στη φύση, καλλιεργεί τον σεβασμό στη φύση και επινοεί ευφάνταστους τρόπους να χαίρονται, παιδιά και νέοι, τη φύση. Το WWF Ελλάς, από την άλλη, δεκαετίες τώρα ταγμένο στην προστασία της άγριας φύσης αλλά και του αστικού πρασίνου, ενώνει τις δυνάμεις του με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού πιστεύοντας πως από κοινού οι δυο φορείς θα πολλαπλασιάσουν τα καλά αποτελέσματα. Για μια γενιά υγειών ανθρώπων, με αξίες, ήθος και δεξιότητες ενεργού πολίτη. Για πράσινες πόλεις, για φύση με πλούσια, άγρια ζωή.

Πατώντας πάνω στο πολύ επιτυχημένο πρόγραμμά μας Greenspaces δημιουργήσαμε ένα σύνολο δραστηριοτήτων για σχολεία και ομάδες Οδηγών (παιδιά ηλικίας 5-17 ετών). Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών και μεγάλων, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της "υιοθέτησης" πάρκων και δημιουργίας πράσινων χώρων και ζωνών στις πόλεις, θέτοντας τη βάση για διαρκή κοινωνική και εθελοντική προσφορά. Για όσο διαρκούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση μπορείτε να δουλέψετε το πακέτο με κάποιες μετατροπές


Κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, στη χώρα, στο σπίτι μας!

© ΕΠΠ/ WWF Ελλάς

Η κλιματική αλλαγή και η υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων απειλούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου προγράμματος οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, τον τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και των πόρων που καταναλώνονται σε αυτή τη διαδικασία. Θα συζητήσουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης αυτών. Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι θα ταξιδέψουν στον πλανήτη του μέλλοντος, όπου θα πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα εξοικονομήσουν ενέργεια διαχωρίζοντας τις ανάγκες τους από τις επιθυμίες. Τέλος, θα έρθουν σε επαφή με τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση της ενέργειας στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά και τα στάδια παραγωγής μιας κοντομάνικης μπλούζας και της ενέργειας που καταναλώνεται από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωσή της. Οι δραστηριότητες διακρίνονται από τον μαθητοκεντρικό, ομαδοσυνεργατικό και παιγνιώδη χαρακτήρα τους.

Το υλικό το ετοίμασε -με τη συνεργασία μας -η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με βάση το εκπαιδευτικό υλικό μας για το κλίμα και την ενέργεια και το προσάρμοσε στις ανάγκες της περιοχής των Πρεσπών αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία όλης της Ελλάδας.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, να κατανοήσουν πώς οι καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και η κατανάλωση της ενέργειας επιβαρύνουν το περιβάλλον προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να επιλέγουν πρακτικές και προϊόντα που εξοικονομούν ενέργεια.


Έρχονται γιορτές

© Photo by Mel Poole on Unsplash

Φέτος τα Χριστούγεννα κάντε δώρα καρδιάς. Αντί για τα συνηθισμένα υλικά δώρα φέτος σκεφτείτε τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που έχουν ανάγκη. Σκεφτείτε αυτούς που λόγω lockdown δεν έχουν έσοδα και κάντε δώρα ψηφιακά και άυλα όπου μπορείτε υποστηρίζοντας τους. Γίνετε μέλη σε οργανώσεις που υποστηρίζουν τους σκοπούς στους οποίους πιστεύετε, χαρίστε στους αγαπημένους σας συνδρομές σε οργανώσεις, σε ανθρωπιστικά περιοδικά, κάντε δώρα «τέχνης» διαδικτυακά εισιτήρια σε συναυλίες, παραστάσεις κι εκθέσεις. Το φετινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δώρων σας θα είναι μηδενικό αλλά το ψυχικό περίσσιο…


Ένας οδηγός και δυο εκπαιδευτικά υλικά για τα πλαστικά

© Georgina Goodwin / Shoot The Earth / WWF-UK

Εδώ και δεκαετίες τα πλαστικά έχουν κατακλύσει κάθε πτυχή της ζωής μας αφού βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στην Ελλάδα κάθε ένας από εμάς παράγει 68 κιλά πλαστικά απορρίμματα, από τα οποία μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα καταλήγουν κυρίως σε χωματερές, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι πλαστικών σκουπιδιών διαρρέει στο φυσικό περιβάλλον ρυπαίνοντας τα χερσαία οικοσυστήματα και φυσικά τις θάλασσές μας, στις οποίες ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών. Είναι σαν να πετάμε ημερησίως πάνω από 1.000.000 άδεια πλαστικά μπουκάλια στη θάλασσα!

Πώς μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού αλλά και να ανακυκλώνουμε σωστά τα πλαστικά απορρίμματα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε; Ο Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών του WWF Ελλάς μας δίνει τη λύση! Ο οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες για τη συσκευασία πάνω από 150 προϊόντων διατροφής και καθημερινής χρήσης, από φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα ως απορρυπαντικά, καθαριστικά αλλά και προϊόντα ατομικής περιποίησης.

Για κάθε προϊόν ο οδηγός μας ενημερώνει σχετικά με το συνηθέστερο υλικό της συσκευασίας, αν και πως μπορούμε να την ανακυκλώσουμε και τι εναλλακτικές υπάρχουν.

Με τον οδηγό ανά χείρας βάζουμε πλώρη για ένα μέλλον απαλλαγμένο από πλαστικά και στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που είναι αδύνατο να τα αποφύγουμε μαθαίνουμε να τα ανακυκλώνουμε σωστά!

Αν θέλετε να δουλέψετε το θέμα των πλαστικών στο σχολείο σας και μέχρι να υποδεχτούμε με το νέο έτος το πολυαναμενόμενο μας πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία!» μπορείτε να δουλέψετε ένα από τα δυο υπάρχοντα προγράμματα μας για το θέμα:

Το #Μένουμε σπίτι χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, που δημιουργήσαμε μαζί με την Common Seas, είναι ένα κυνήγι θησαυρού πλαστικών μιας χρήσης για παιδιά 6+. Αποστολή τους είναι να μετρήσουν τα πλαστικά που χρησιμοποιούν στο σπίτι καθημερινά και να σκεφτούν τρόπους να τα ελαχιστοποιήσουν.

H θάλασσα και η πλαστική ρύπανση, ένα εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε από το WWF UK και τον οργανισμό TES και προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα από το WWF Ελλάς, βοηθάει τους μαθητές, μέσα από 6 βιωματικές δραστηριότητες, να ερευνήσουν τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα.


Η Ομάδα Νέων μας συστήνεται…

© Ελεάννα Κιούκη

«Ονομάζομαι Ελεάννα Κιούκη, είμαι 23 ετών και τελειώνω τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από μικρή με ενδιέφεραν οι έννοιες του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και από την αρχή των φοιτητικών μου χρόνων άρχισα να λαμβάνω μέρος σε δραστηριότητες που είχαν σχέση με αυτά. Πρώτη μου επαφή με το WWF ήταν το 2018 σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα Erasmus+ στην Αυστρία με τίτλο “Crossing Paths and Driving Change”, όπου επέκτεινα ακόμα περισσότερο τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις μου γύρω από τη βιωσιμότητα και την οικολογία. Από τότε προσπαθώ να είμαι ενεργό μέλος σε διάφορες εθελοντικές ομάδες στην Ελλάδα όπως το Ecotivity School και, παλαιότερα, το BEST Athens αλλά και μέσω του πανεπιστημίου στο Athens Science Festival και το CAPE Forum. Λατρεύω τα ταξίδια και την εξερεύνηση νέας κουλτούρας ξένων χωρών και το Erasmus μου έδωσε την ευκαιρία να φοιτήσω για ένα εξάμηνο στο Πολυτεχνείο του Delft στην Ολλανδία.

Ως μέλος της νεοσύστατης ομάδας νέων της WWF – Eat4Change, κύριο μέλημά μου αποτελεί η διάκριση και η αναγνώριση της ομάδας και του έργου της που οραματίζεται έναν κόσμο με πιο «βιώσιμες» διατροφικές συνήθειες, έχοντας σαν βασικό άξονα τη σωστή ενημέρωση των πολιτών. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στον τομέα του εθελοντισμού, καθώς η διατροφή μας παίζει άμεσο ρόλο στο περιβάλλον, αλλά και την προστασία του.»


To Πάντα φτιάχνει στολίδια

© Photo by Joey Banks on Unsplash

O μήνας των εορτών μόλις ξεκίνησε και μαζί του αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα. Φέτος, θα είναι για όλους μας πολύ διαφορετικά τα συναισθήματα και οι προσδοκίες αλλά πάντα μπορούμε να προσπαθήσουμε να αφήσουμε όσο μικρότερο αποτύπωμα γίνεται, για το καλό του πλανήτη μας.

Ξεκινήστε λοιπόν ζητώντας από τους μαθητές σας να σκεφτούν ευφάνταστους τρόπους να χρησιμοποιήσουν άχρηστα υλικά ή ακόμα και παλιά τους παιχνίδια για να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Στο διαδικτυακό μάθημα παίξτε μαζί τους το παιχνίδι ταχύτητας και ετοιμότητας «Φέρτε κάτι που αρχίζει από Α…», «Φέρτε κάτι από ξύλο», «Φέρτε κάτι κόκκινο …» κοκ για να μαζέψουν με χαρά τα υλικά τους και να ζωντανέψετε το μάθημα. Χρησιμοποιήσετε απλά υλικά που θα βρείτε στο σπίτι σας και πάρτε ιδέες κι από εδώ.


Η φωτογραφία του μήνα

© naturepl.com / Klein & Hubert / WWF


Unsubscribe | Δες το email online