Τεύχος 117, Μάρτιος 2021


Η ‘Ωρα της Γης, επανεκκίνηση τώρα

© WWF Ελλάς

Η φετινή Ώρα της Γης είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε τις φωνές μας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης και για την ανάγκη να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές. Στις 27 Μαρτίου, από τις 20.30 έως τις 21.30, σβήνουμε συμβολικά τα φώτα για μια ώρα. Στέλνουμε όλοι μαζί το μήνυμα για μια νέα αρχή.

Πως;

Καταρχήν δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Και μαζί με τους μαθητές σας κάντε αυτά τα τρία απλά βήματα που περιγράφονται εδώ: Προβληματιστείτε, Μάθετε, Αναλάβετε δράση!

#EarthHour #Connect2Earth


Το Πάντα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας…

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

…στις 21 Μαρτίου κάνoντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το δάσος.

Για όσους έχουν λίγο χρόνο προτείνουμε να κάνετε το εκπαιδευτικό πακέτο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών «Η Φωτιά σε αφορά». Οι μαθητές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τους, επεξεργάζονται τα αποτελέσματα ώστε να αποτυπώσουν τάσεις και απόψεις, οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας με διάφορα εργαλεία όπως το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα. Τα πρώτα στάδια μπορούν κάλλιστα να γίνουν και εξ’αποστάσεως.

Αν έχετε μόνο μια διδακτική ώρα να διαθέσετε μπορείτε να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό μάθημα «Η φωτιά σε αφορά: Πρόσεχε τι κάνεις/Πρόσεχε γύρω σου». Μέρες και ώρες διεξαγωγής κατόπιν συνεννόησης με τον Ηλία Τζηρίτη, Συντονιστή Τοπικών Δράσεων/Χερσαίο Πρόγραμμα WWF Ελλάς, 210-3311988 (εσωτ.407), e.tziritis@wwf.gr.

Αν το σχολείο σας είναι ανοιχτό μπορείτε να παίξετε το επιδαπέδιο παιχνίδι για το δάσος.


Το Πάντα σε κενά θρανία...

© UNICEF/UN0423776/Chris Farber via Getty Images

Μια συνταρακτική εγκατάσταση της UNICEF…

168 κενά θρανία, 168 αχρησιμοποίητες σάκες, 168 εκατομμύρια παιδία που το μέλλον τους κρέμεται από μια κλωστή…

Αυτή η εγκατάσταση της τάξης της πανδημίας από την UNICEF στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη μας θυμίζει την παγκόσμια εκπαιδευτική κρίση. Τα θρανία και οι σάκες αντιπροσωπεύουν τα 168 εκατομμύρια μαθητών από όλο τον κόσμο που έχουν μείνει μακριά από τα σχολεία τους εδώ και περίπου έναν χρόνο λόγω της πανδημίας. Οι ηγέτες όλου του κόσμου πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να ξανανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα σχολεία.

Και πέρα από τους κινδύνους και τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης και της διαδικτυακής μάθησης που ζούμε στη χώρα μας ας σκεφτόμαστε πάντα και το 31% των μαθητών παγκοσμίως δηλαδή τα 463 εκατομμύρια παιδιά στα οποία δεν μπορεί να φτάσει αυτή η εξ’αποστάσεως εκπαιδευση. 


Το Πάντα μαθαίνει τα πάντα για τη διατροφή

© Photo by Brooke Lark on Unsplash

…σε δυο σεμινάρια εκπαιδευτικών με το WWF Ελλάς.

την Τετάρτη 10/03/2021, ώρες 18:00 – 20:00 στο σεμινάριο για τη βιώσιμη διατροφή που διοργανώνει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Πέλλας (δια της ΥΣΔ), σε συνεργασία με το WWF Ελλάς με θέμα «Το Καλάθι του Πικνίκ». Στόχος του σεμιναρίου είναι η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών, που δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και προστατεύουν το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό στην υγεία τους. Το σεμινάριο περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση για τη σχέση διατροφής και περιβάλλοντος, παιχνίδια από το πρόγραμμα «Το Καλάθι του Πικνίκ» που μπορούν να γίνουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σύγχρονη και ασύγχρονη) ή στην τάξη σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης του Covid, πώς θα μετρήσουμε την αλλαγή συνηθειών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Την Πέμπτη 18/3 στις 17.00-19.00, στο διαδικτυακό σεμινάριο εκπαιδευτικών Β'θμιας που συνδιοργανώνουν η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία Ιονίων Νήσων και οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Λευκάδας σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, με θέμα «Ο πλανήτης στο πιάτο μας: Ένα εργαστήριο για τη Βιώσιμη Διατροφή». Το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται στην διατροφή. Στο πιάτο μας βρίσκεται η βιοποικιλότητα, η κλιματική αλλαγή, το έδαφος, το νερό, όλη η φύση! Στόχος του Σεμιναρίου – Εργαστηρίου είναι επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί ώστε να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ευαισθητοποιήσουν τους/τις μαθητές/τριές τους να υιοθετήσουν τη βιώσιμη διατροφή, να αλλάξουν συμπεριφορές και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί ακριβώς με τον τρόπο που μπορεί να επαναληφθεί από τους εκπαιδευτικούς στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν την παρουσίαση και το υλικό του εργαστηρίου ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να υλοποιήσουν το εργαστήριο με τους/τις μαθητές/τριές τους. 

Περισσότερες πληροφορίες και για τα δύο σεμινάρια Νάνσυ Κουταβά, n.coutava@wwf.gr.


Το πάντα διαβάζει...

© Sarah Wilkins

…το "Θα γίνουμε κύμα", των Νίκολα Έντουαρντς, Σάρα Γουίλκινς.

Έχουμε διαβάσει πολλά παιδικά βιβλία για το περιβάλλον και τον πλανήτη. Το συγκεκριμένο, ένα εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά, βασίζεται στην οπτικοποίηση της ιδέας ότι ο καθένας μπορεί να φέρει την αλλαγή. Ότι κάθε ατομική προσπάθεια είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, αλλά πολλές σταγόνες μαζί μπορούν να γίνουν κύμα.

Κι έτσι, καθώς ξεδιπλώνονται οι εικόνες του βιβλίου, που μεταφέρουν τον μικρό αναγνώστη στη σαβάνα, στα τροπικά δάση, τις πολικές περιοχές, τις κοραλλιογενείς υφάλους και σε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα που υποβαθμίζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η σταγονίτσα πολλαπλασιάζεται γιατί περισσότερα παιδιά ενώνουν τη φωνή τους με την αρχική φωνή διαμαρτυρίας. Οι σταγόνες δεν είναι ζωγραφισμένες, αλλά κομμένες, ώστε οι σελίδες είναι διάτρητες, «βρεγμένες»!

Ας γίνουμε κύμα λοιπόν!


Το Πάντα παίρνει μέρος σε αγώνες δημιουργικού λόγου

© Photo by Robinson Recalde on Unsplash

Το WWF Ελλάς έχει τη χαρά να είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των 2ων Διασχολικών Αγώνων Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων με θέμα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Η.Ε., που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 και ώρα 9.00-14.30. Το Πάντα μέσω της πανταχού παρούσας Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Ελένης Σβορώνου θα είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει το ατομικό άθλημα του Αυθόρμητου Λόγου και ένα νέο, για τα ελληνικά δεδομένα, την Ομαδική Συζήτηση. Ο Αυθόρμητος Λόγος αποτελεί ευκαιρία καλλιέργειας της δημιουργικής έκφρασης, ενδυνάμωσης της φαντασίας, τόνωσης της αυτοπεποίθησης. Οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως εμψυχωτές του ακροατηρίου, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην πρόκληση παραγωγής ενός λόγου που δεν μεταδίδει απλώς ένα μήνυμα αποτελεσματικά αλλά και που τέρπει, «αγγίζει», «μαγεύει» το ακροατήριο. Η Ομαδική Συζήτηση απευθύνεται σε δύο πενταμελείς ομάδες μαθητών, οι οποίες καλούνται να υπερασπιστούν τη θέση που θα τους ανατεθεί για ένα θέμα της επικαιρότητας. Τα μέλη της κάθε ομάδας μπαίνουν σε ρόλους (που τους επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες) και αναπτύσσουν μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος από τη δική τους πλευρά.

Οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να συνθέσουν μια σύντομη ιστορία 2-4 σελίδων, σε μορφή κόμικς (graphic novel), είτε ηλεκτρονικά είτε χειροποίητα με δικά τους πρωτότυπα σχέδια και θέμα έναν από τους 17 Στόχους, όποιον αυτοί επιλέξουν. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάποια μικρά χειροποίητα έντυπα (φανζίν) ή e-books.


Η φωτογραφία του μήνα

© Vittorio Ricci, World Nature Photography Awards 2020


Unsubscribe | Δες το email online