Μέσα σε μόνο μία χρονιά, πολλά μπορούν να συμβούν. To 2019 χαρακτηρίστηκε από τα απτά πλέον φαινόμενα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση. Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και την Αυστραλία, η πλαστική ρύπανση, τα παράλογα και επικίνδυνα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, πλημμύρες, όπως η πρόσφατη στη Βενετία, και πολλά ακόμα θλιβερά γεγονότα δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η σχέση μας με τη φύση περνάει κρίση. Κι όμως, μαζί καταφέραμε να έρθουν και μεγάλες νίκες. Η δέσμευση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 και η προστασία των ακτών μας από ανεξέλεγκτες αυθαιρεσίες είναι μόνο δύο από αυτές.

Η κινητοποίηση και ενημέρωση όλο και περισσότερων πολιτών, οι μαθητές που αντιδρούν απέναντι στην κλιματική κρίση και δίνουν σε όλους μας το παράδειγμα, οι επιστήμονες αλλά και οι καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο που συστρατεύονται μαζί μας, μας γεμίζουν με αποφασιστικότητα ενόψει της πιο κρίσιμης ίσως χρονιάς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το 2020 είναι η χρονιά της αφύπνισης που θα καθορίσει την ίδια μας την επιβίωση, που εξαρτάται από την επιβίωση του πλανήτη μας.  

Είμαστε η τελευταία γενιά που γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε αλλά και οι τελευταίοι που προλαβαίνουμε. Οφείλουμε και μπορούμε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις για να λάβουν τις αναγκαίες και τολμηρές αποφάσεις για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση. Οφείλουμε και μπορούμε να αποτρέψουμε τις εξορύξεις στις θάλασσές μας και τα αυθαίρετα στις παραλίες μας. Οφείλουμε και μπορούμε να περάσουμε από το κάρβουνο στην καθαρή ενέργεια, με τρόπο δίκαιο για όλη την κοινωνία. Οφείλουμε και μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε έναν καλύτερο κόσμο.

Για να τα καταφέρουμε όμως πρέπει να σταθούμε τώρα μαζί, να δώσουμε την πιο κρίσιμη μάχη που δώσαμε ποτέ. Είσαι μαζί μας;

Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής WWF Ελλάς