PRESPA OHRID NATURE TRUST

Η γέννηση του ΡΟΝΤ

Το Prespa Ohrid Nature Trust (ΡΟΝΤ) δημιουργήθηκε για να συμβάλει οικονομικά στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων περιβαλλοντικών αναγκών στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό ταμείο για το περιβάλλον, που ιδρύθηκε στο τέλος του 2015 ως ανεξάρτητος οργανισμός, με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας που εκπόνησε το WWF Ελλάς. To PONT είναι το 1ο trust fund στα Βαλκάνια και το 8ο διασυνοριακό σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότεροι από 50 τέτοιοι οργανισμοί έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως, ώστε να βελτιώσουν την περιβαλλοντική διαχείριση κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Στόχος του PONT είναι να “προσφέρει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τη διατήρηση και αειφόρο διαχείριση της βιοποικιλότητας, των φυσικών διεργασιών και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις Πρέσπες και την ευρύτερη περιοχή, προς όφελος της φύσης και των τοπικών κοινωνιών”.

© Π. Καλτσά / WWF Ελλάς

Ο ρόλος του WWF Ελλάς

Με οδηγό το όραμα του Luc Hoffmann για τη Πρέσπα, το ελβετικό Ίδρυμα MAVA ανέθεσε στο WWF Ελλάς τη μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση χρηματοδοτικού μηχανισμού, ώστε να προταθεί η κατάλληλη λύση για την αειφόρο διαχείριση των Πρεσπών και της γύρω περιοχής. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς και τις τρεις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών το WWF αναγνώρισε την ανάγκη για σταθερή χρηματοδότηση, και πρότεινε το γεωγραφικό και θεματικό εύρος του ΡΟΝΤ, καθώς και τη νομική, θεσμική και οικονομική δομή που θα εξυπηρετούσε τους στόχους του.

Η δέσμευση του ΜΑVA και του γερμανικού Υπουργείου Ανάπτυξης, που εκπροσωπείται από την τράπεζα KfW, να υποστηρίξουν οικονομικά τη δημιουργία του ταμείου κατέστησαν εφικτή την ίδρυσή του PONT σε λιγότερο από δυο χρόνια. Το WWF συντόνισε τις διαδικασίες αξιοποιώντας την τοπική του γνώση, ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει την αποστολή του οργανισμού ως μέλος του νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΟΝΤ.

Περιοχή δράσης του ΡΟΝΤ

Η δράση του PONT αφορά το φυσικό περιβάλλον των λιμνών της Πρέσπας και της ευρύτερης περιοχής που τις περιβάλλει, συμπεριλαμβανομένης και της λίμνης Οχρίδας. Η περιοχή αυτή έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα για την οικολογική, πολιτιστική και ιστορική της αξία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων με στόχο την ενίσχυση προγραμμάτων προστασίας της φύσης.

Από την αρχή η προοπτική του ΡΟΝΤ έγινε ευπρόσδεκτη από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές κοινωνίες που γειτνιάζουν στις Πρέσπες, καθώς η σταθερή χρηματοδότηση θα ενισχύσει τη μελέτη, υλοποίηση κι εξέλιξη νέων αλλά και υφιστάμενων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτό. Το 2016 η διοίκηση του ΡΟΝΤ θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό της στρατηγικής και του προγράμματος συγχρηματοδότησης ενεργειών στη περιοχή, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Παναγιώτα Καλτσά, WWF Ελλάς, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.