Στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων του προγράμματος «Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης», το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να στείλουν «ψηλά» το μήνυμα για την προστασία του υγρότοπου Αποσελέμη, στις Γούβες Ηρακλείου.

Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.00, η ομάδα του WWF Ελλάς στην Κρήτη θα βρίσκεται στις ήδη κατεστραμμένες εκτάσεις του υγρότοπου (επιχωματωμένη περιοχή δίπλα στο γήπεδο Γουβών), προσφέροντας έναν περιορισμένο αριθμό χαρταετών σε παιδιά αλλά και μηνύματα για την προστασία του Αποσελέμη για να κολληθούν στους υπολοίπους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον σημαντικό αυτό υγρότοπο αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της εγκληματικής αδράνειας των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

 

 

Φέτος, οι χαρταετοί πετούν για την προστασία της εκβολής Αποσελέμη σε μία εκδήλωση διαφορετική από κάθε προηγούμενη.Σας καλούμε λοιπόν να παραβρεθείτε σε αυτήν την εκδήλωση και να πετάξουμε όλοι μαζί τους ιδιαίτερους χαρταετούς μας, ώστε το μήνυμα μας να φτάσει όσο το δυνατόν «ψηλότερα», συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των πιέσεων για την αποκατάσταση και προστασία του Αποσελέμη.

Όσοι πιστοί από την Κρήτη, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ αλλά και να προωθήσετε την εκδήλωση σε φίλους και γνωστούς.

Περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Νοΐδου, Συντονίστρια εθελοντικών δράσεων στην Κρήτη, WWF Ελλάς, τηλ: 2810 328019, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημείωση προς συντάκτες:

    • Το WWF Ελλάς έχει επανειλημμένα καταγγείλει αρμοδίως την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον υγρότοπο της Εκβολής Αποσελέμη.

 

    • Καταλαμβάνοντας έκταση 250 στρεμμάτων, η εκβολή Αποσελέμη είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Κρήτη. Παρά τη μεγάλη οικολογική σημασία του, ο υγρότοπος μπαζώνεται συστηματικά εδώ και δεκαετίες. Οι πηγές, τα εποχιακά λιμνία, οι αλμυρόβαλτοι και τα έλη έχουν μπαζωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Αρκετές εκτάσεις έχουν περιφραχτεί ενώ οι εργασίες οικοπεδοποίησης και δόμησης έχουν ξεκινήσει με σημαντικότερη παρέμβαση το "γήπεδο" ποδοσφαίρου που είχε κατασκευαστεί πάνω στα παράνομα μπαζώματα και "αναβαθμίστηκε" σχετικά πρόσφατα με μπετόν. Μόνιμη είναι η παρουσία τροχόσπιτων πάνω στις αμμοθίνες στα βόρεια του υγρότοπου ενώ οι αλμυρόβαλτοι καταστρέφονται συστηματικά κυρίως από την κίνηση μοτοσυκλετών.

 

    • Το ξενοδοχείο στα δυτικά του υγρότοπου χτίστηκε επί δικτατορίας καταπατώντας τον αιγιαλό ο δε μικρός μόλος που κατασκευάστηκε είχε σαν αποτέλεσμα να διαβρωθεί η ακτή ως συνέπεια της αλλαγής των θαλάσσιων ρευμάτων και να απολεσθούν τουλάχιστον 15 στρέμματα αμμώδους παραλίας. Την ίδια περίοδο καταστράφηκε και η εκβολή του ποταμού, ο οποίος ενώ εξέβαλε στα δυτικά (δίπλα στο ξενοδοχείο),ήμερα εκβάλλει στην ανατολική πλευρά της ακτής. Τα τελευταία 2 χρόνια, η εταιρεία που κατασκευάζει το φράγμα στον Αποσελέμη, αν και είχε υποχρέωση - τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου - να προστατέψει τον υγρότοπο, επιχωμάτωσε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων για να την χρησιμοποιήσει για την προσωρινή αποθήκευση των σωλήνων ύδρευσης που τοποθετεί. Επίσης, η «βελτίωση» του δρόμου στα δυτικά της όχθης του ποταμού έγινε με παράλληλη καταστροφή  σημαντικών τμημάτων της όχθης και της παρόχθιας βλάστησης (καλαμιές και αλμυρίκια). Τέλος υλικά  από δημόσια έργα, το πιθανότερο από έργα του ίδιου έργου, εναποτεθήκαν σε διάφορες θέσεις του υγρότοπου, μετατρέποντας υγροτοπικές εκτάσεις σε «οικόπεδα».

 

    • Όλα αυτά, σε μια περιοχή που είναι κηρυγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 754/ Β'/15-6-2001) και εντός της ζώνης προστασίας σύμφωνα με το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του Δήμου Γουβών (ΦΕΚ ΑΑΠ' 60/26-2-2010).

 Σχόλια