Είναι δυνατόν να καθαρίζεις μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, να μαζεύεις 60 (μεγάλες!) σακούλες σκουπίδια, να κουβαλάς, να τρυπάς, να καρφώνεις - κάτω από τον καυτό ήλιο - και να σε ζηλεύουν οι τουρίστες που απλά κάνουν το μπάνιο τους στην παρακείμενη παραλία;

Αν είσαι εθελοντής του WWF, έχεις το Πάντα στο στήθος και το χαμόγελο στα χείλη, όλα είναι δυνατά!

Οι καλοκαιρινές εθελοντικές ομάδες του WWF βρίσκονται εν δράσει εδώ και ημέρες.Σήμερα βρισκόμαστε στην Κρήτη, στον υγρότοπο των Μαλίων, μαζί με την ομάδα των 12 εθελοντών μας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά σε οργανωμένη παραλία η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την τουριστική ανάπτυξη. Έτσι ο κίνδυνος επέκτασης των κακώς κειμένων στον υγρότοπο αποτελεί μια διαρκή απειλή…

Ξεκινήσαμε το πρωί της Δευτέρας και για δύο ημέρες ασχοληθήκαμε με τον καθαρισμό της περιοχής. Η «συλλογή» μας συγκεντρώθηκε σε 60 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών!


© Andrea Bonetti / WWF ΕλλάςΜε καθαρό πλέον το πεδίο δράσης μας, περάσαμε στο επόμενο βήμα που είναι η οριοθέτηση του υγρότοπου και των ευαίσθητων αμμοθινών με πασσάλους. Το κουβάλημα, τρύπημα και κάρφωμα ξύλινων πασσάλων μήκους 1,5 μέτρου καλά κρατεί από εχθές και συνεχίζεται και σήμερα.


© Andrea Bonetti / WWF ΕλλάςΣτόχος μας είναι να «θωρακίσουμε» την περιοχή από πιθανή μελλοντική υποβάθμιση με 200 τέτοιους πασσάλους και από ότι φαίνεται θα καταφέρουμε να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι αύριο το απόγευμα.


© Andrea Bonetti / WWF ΕλλάςΔίπλα μας έχουμε τους Sarpidonistas, μια εθελοντική, ανεξάρτητη ομάδα δράσης από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που αγαπούν τα Μάλια, αλλά και τον Δήμο Χερσονήσου που μας φιλοξενεί. Έχουμε επίσης και τους περαστικούς αλλά και τους λουόμενους που διαρκώς μας προσεγγίζουν για να ενημερωθούν και μας ενθαρρύνουν με τα θετικά τους σχόλια.

Με πολύ θετική ενέργεια και διάθεση συνεχίζουμε λοιπόν την εθελοντική δράση μας στην Κρήτη…Δείτε προηγούμενες δράσεις μας στην περιοχή:

Σε τέφρα μετατράπηκε και ο καλαμιώνας Μαλίων στην Κρήτη και Φοινικόδασος Πρέβελη και Έλος Ποταμού Μαλίων: η φύση αψηφά τις ψεύτικες υποσχέσεις του κράτουςΣχόλια