H φωτιά στον Κεντρικό Έβρο άφησε πίσω της αμέτρητα καμένα δέντρα σε ένα δασικό οικοσύστημα όμως που έχει σε πολλά σημεία τη δυνατότητα να αναγεννηθεί φυσικά ή με την κατάλληλη υποβοήθηση όπου αυτό δεν είναι εφικτό.

Δύο περίπου μήνες μετά την πρόσφατη πυρκαγιά του Αυγούστου, που άφησε πίσω της συνολικά 62.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα 39.200 βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και άμεσα η υλοτομία των καμένων πεύκων.

Μετά από έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας της πρότασης του WWF Ελλάς να παραμείνουν κάποιες ομάδες δέντρων ανυλοτόμητες βάσει κάποιων οικολογικών κριτηρίων, έχει ξεκινήσει μια εργασία πεδίου για την αναγνώριση και σήμανση αυτών των ομάδων.

Το συντονισμό των εργασιών στο πεδίο ανέλαβαν από κοινού η Δώρα Σκαρτσή – υπεύθυνη του προγράμματος Έβρου του WWF με τον Δημήτρη Βασιλάκη – πρώην συνεργάτη του WWF και νυν στέλεχος του δασαρχείου Σουφλίου και τη συμμετοχή των δασολόγων και δασοπόνων του WWF Ελλάς Κατερίνας Δεμίρη, Ναταλίας Καλεβρά και Πάνου Κορδοπάτη. Οι εργασίες περιελάμβαναν την αναγνώριση και οριοθέτηση ομάδων καμένων δέντρων μέσα σε συστάδες υψίστης σημασίας για τη φωλεοποίηση και τροφοληψία των σπάνιων «φτερωτών» κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να μην υλοτομηθούν τα σημανθέντα δέντρα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος της σήμανσης με αυτοψίες που έλαβαν χώρα μεταξύ 3-7/10/2011 από δυο ομάδες που ξεκινούσαν καθημερινά, νωρίς το πρωί, με προσχεδιασμένες επί χάρτου διαδρομές σε επιλεγμένες περιοχές, οι οποίες έχουν επισημανθεί από το WWF Ελλάς ως σημαντικοί χώροι φωλιάσματος αρπακτικών πουλιών. Έως τώρα έχουν προσημανθεί 20 περιοχές συνολικής έκτασης 340 στρεμμάτων,  και επιπλέον δύο ολόκληρες διαχειριστικές συστάδες ώστε να αποκλειστούν της υλοτομίας.

Οι εργασίες ολοκληρώνονταν καθημερινά με τη δύση του ηλίου και στη συνέχεια όλοι μαζί οι ερευνητές, συγκέντρωναν τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα στο πεδίο, προκειμένου να αποτυπωθούν χαρτογραφικά με τη χρήση Η/Υ και γεωγραφικών λογισμικών στο γραφείο. Το υλικό που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια των αυτοψιών, περιελάμβανε τις ακριβείς συντεταγμένες, ώστε να αποτυπωθούν σε χάρτη η περίμετρος των περιοχών, αλλά και μεμονωμένα δέντρα με φωλιές, φωτογραφικό υλικό και αναλυτικές περιγραφές της πυκνότητας, της σύνθεσης και της ορόφωσης της (καμένης) βλάστησης με συνοδευτικά σχόλια. Το υλικό αυτό παραδόθηκε στο αρμόδιο δασαρχείο, για να συντονιστούν αποτελεσματικότερα τα συνεργεία των υλοτόμων και οι προτεινόμενες επεμβάσεις στις καμένες συστάδες.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, από την εργασία στα καμένα, είναι ότι η φωτιά στον Κεντρικό Έβρο άφησε πίσω της αμέτρητα καμένα δέντρα σε ένα δασικό οικοσύστημα όμως που έχει σε πολλά σημεία τη δυνατότητα να αναγεννηθεί φυσικά ή με την κατάλληλη υποβοήθηση όπου αυτό δεν είναι εφικτό. Η προσεκτικά σχεδιασμένη διαχείριση και προστασία αποτελεί έτσι και αλλιώς ευθύνη του αρμόδιου δασαρχείου και το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Σε αυτή τη βάση, ο ρόλος του WWF πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ενεργός και συμβουλευτικός, δεδομένης της μακρόχρονης παρουσίας του στην περιοχή και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί  σε θέματα προστασίας και διατήρησης των αρπακτικών και εν γένει της βιοποικιλότητας εντός και περιμετρικά του Εθνικού Πάρκου.Σχόλια