Ήταν πρωί, 7 και μισή, μέσα Απριλίου, και ο εθελοντής μας Jorge Garcia μόλις ξεκινούσε την καταγραφή των γυπών στο παρατηρητήριο της ταΐστρας κοντά στη Δαδιά, όπου είχε τοποθετηθεί τροφή την προηγούμενη ημέρα. Πρόκειται για δουλειά «ρουτίνας», που επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα. Κάποιες φορές κρύβει και εκπλήξεις, παρατηρήσεις δακτυλιωμένων Όρνιων από μακρινές χώρες όπως Σερβία και Κροατία, ή μεγάλους αριθμούς θαλασσαετών και τσίφτηδων ή θεαματικούς τσακωμούς μεταξύ των γυπών. Μπορεί να πετύχουμε και καμιά αλεπού που σκάβει κάτω από τη περίφραξη και προσπαθεί να αποσπάσει φαγητό από τους γύπες και άλλα πολλά.

Όμως αυτή τη φορά είδαμε κάτι που δεν το είχαμε παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια καταγραφών στην ταΐστρα. Ένας μαυρόγυπας ήταν ξαπλωμένος ανάσκελα, λίγο παράμερα από όπου συνήθως βρίσκονται οι γύπες μέσα στη ταΐστρα και ένας άλλος μαυρόγυπας τον πλησίασε κι άρχισε να τσιμπάει το πουλί στην άκρη της φτερούγας του. Ο ξαπλωμένος γύπας φαινόταν ανήμπορος να αντισταθεί, κουνούσε μόνον το κεφάλι του.

 

Ο εθελοντής μάς ειδοποίησε αμέσως και σπεύσαμε να σώσουμε το πουλί από το ράμφος του ομοίου του. Ο μαυρόγυπας ήταν πολύ αδύναμος όταν τον μαζέψαμε. Δεν αντιδρούσε, μόνο κουνούσε λίγο το κεφάλι του. Η φρέσκια πληγή στη φτερούγα του αιμορραγούσε. Τον πήγαμε άμεσα στο αγροτικό κτηνιατρείο Σουφλίου όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον αγροτικό κτηνίατρο Σουφλίου Βασίλη Δελησταμάτη, χάρη στην άμεση επέμβαση του οποίου κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο για τη ζωή του πουλιού μέχρι να μεταφερθεί αυθημερόν αεροπορικώς στο κέντρο περίθαλψης μετά από συνεννόηση με την ΑΝΙΜΑ και την ευγενική συνδρομή της AEGEAN.

Image

Τώρα το πουλί είναι γερό και η πληγή του επουλώνεται στην ΑΝΙΜΑ. Πώς όμως συνέβη αυτό; Η εξήγηση που δόθηκε από το κέντρο περίθαλψης ήταν ότι το πουλί πιθανά κτύπησε σε ηλεκτρικά σύρματα, νεκρώθηκε το άκρο της φτερούγας του και καθώς περπατούσε έχασε την ισορροπία του σε πιθανή μάχη με άλλο γύπα, έπεσε ανάσκελα και δεν μπόρεσε να σηκωθεί όντας αδύναμο και με μια φτερούγα μη λειτουργική. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον άλλο γύπα να εκδηλώσει αυτή την κανιβαλιστική συμπεριφορά που αποτελεί παρατήρηση-πρωτιά για την περιοχή μας, αλλά εντάσσεται και στις ελάχιστες αντίστοιχες παρατηρήσεις που έχουν έως τώρα αναφερθεί διεθνώς*.

Ενώ μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι καταγεγραμμένη ως συνήθης, δεν φαίνεται να είναι και εντελώς παράξενη για ένα πτωματοφάγο πουλί που ανήκει στην οικογένεια των αρπακτικών πουλιών. Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει καταγραφεί και σε χρυσαετούς, γερακαετούς και κιρκινέζια στην Ισπανία και την Αμερική.

 

* Βλ. περισσότερα εδώ.Σχόλια