Φέτος το καλοκαίρι, μια νέα εκστρατεία για τις πυρκαγιές καλεί τους Ανδριώτες να πάρουν το μέλλον του νησιού στα χέρια τους.

© Stephen Fulljames

Ένας ευλογημένος τόπος

Η ομορφιά της Άνδρου δεν κρύβεται. Η φύση της δεν στηρίζει μόνο τον παραδοσιακό τουρισμό της, αλλά και τις νέες περιπατητικές διαδρομές και πολλά ακόμα κομμάτια της οικονομίας, όπως η μελισσοκομία. Οι άνδρες της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας του νησιού γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αξία αυτή.

Σε ένα τοπίο που δεν χαρακτηρίζεται από ψηλά δάση, ίσως κάποιος δεν φανταστεί ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια σημαντική απειλή. Κι όμως, η Άνδρος έχει την πρωτιά σε όλες τις Κυκλάδες στις πυρκαγιές. Η χαμηλή της βλάστηση δίνει την πρώτη ύλη για φωτιές που ανάβουν εύκολα και εξαπλώνονται εξαιρετικά γρήγορα. Μετά τις φωτιές του 2013 «αντικρίσαμε σοκαριστικές εικόνες», δηλώνει η Εύη Κορακάκη, Υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF.

Πυρκαγιές: μια «υπόγεια» απειλή

Ζήτημα για την Άνδρο δεν είναι μόνο ο άμεσος κίνδυνος για περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, που ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει. Η απειλή είναι λιγότερο εμφανής, όμως αρχίζει να γίνεται μόνιμη και ήδη ορατή. Η Μαρία Μπερδελή, Δασονόμος της Άνδρου, μιλά για την ερημοποίηση που συναντάμε σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές: όταν ο φυσικός κύκλος σπάει

Με 40% του νησιού να έχει ήδη καεί και αρκετές περιοχές να εμφανίζουν σημάδια διάβρωσης, η Άνδρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Η φετινή εκστρατεία στοχεύει να αποτρέψει τις επόμενες πυρκαγιές, πριν προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές.

Η χαμηλή βλάστηση της Άνδρου είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση του εδάφους. Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, σε συνδυασμό με τη βόσκηση σε καμένες εκτάσεις, προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημιά.

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για τις δασικές πυρκαγιές σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Το υλικό της εκστρατείας μπορείτε να βρείτε στο www.wwf.gr/andros .

Στο Facebook group https://www.facebook.com/groups/androsfires/ μπορείτε να καταθέσετε τις απόψεις σας και να απευθύνετε ερωτήματα.Σχόλια