Η ιδέα ήταν τόσο απλή, αλλά και τόσο ουσιαστική ταυτόχρονα: η νέα γενιά να βοηθήσει την επιβίωση του πιο απειλούμενου πτηνού της Ελλάδας, περνώντας το μήνυμα για την προστασία του στην τοπική κοινωνία.

To ταξίδι ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, όταν οι μαθητές από τους νομούς Έβρου και Ροδόπης αποφάσισαν να βοηθήσουν την ομάδα του WWF Ελλάς στη Δαδιά, υποστηρίζοντας τις δράσεις για την προστασία του Ασπροπάρη, του μικρότερου σε μέγεθος γύπα και ταυτόχρονα, του πιο απειλούμενου είδους άγριας πανίδας της χώρας μας.

Σε όλη την έκταση της Θράκης, συνολικά 5 σχολεία και 300 περίπου μαθητές ξεκίνησαν την συμβολική κίνηση υιοθεσίας του Ασπροπάρη, έχοντας ως βασικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων στις περιοχές όπου φωλιάζει το μοναδικό αυτό αρπακτικό για να αναπαραχθεί και να διαιωνισθεί.

Από το ξεκίνημα της ενέργειας αυτής πριν 4 χρόνια, οι μαθητές προσπάθησαν με κάθε δημιουργικό τρόπο να ενημερώσουν τους πολίτες, τόσο για τις απειλές, όσο και για τη σημασία προστασίας του πιο μικρού και σπάνιου γύπα που φιλοξενεί η περιοχή της Θράκης. Βγήκαν στους δρόμους, ενημέρωσαν πολίτες, αλλά και αρμόδιους φορείς, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν ενημερωτικές ταμπέλες για το πώς οι πολίτες μπορούν να αποτρέψουν τις απειλές που αντιμετωπίζει ο Ασπροπάρης (όπως τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, οι γνωστές «φόλες»), αλλά και δημιούργησαν πανέμορφες τοιχογραφίες και απεικονίσεις του γύπα στα σχολεία της περιοχής, προσκαλώντας τους συμπολίτες τους να συμβάλλουν όλοι μαζί, ενωμένοι στην άμεση προστασία του Ασπροπάρη.

Όμως, οι μικροί μας φίλοι δεν θα σταματήσουν εδώ το ταξίδι τους! Θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό την προσπάθειά τους. Ας ευχαριστήσουμε τους μικρούς μας φίλους που με την μοναδική αθωότητα που τους διακρίνει επικοινώνησαν τόσο ηχηρά όλα αυτά τα μηνύματα, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο, το δικό τους αποτύπωμα στη μακρόχρονη προσπάθεια της ομάδας του WWF Ελλάς για την προστασία του Ασπροπάρη.  



Σχόλια