Ανατριχιαστικά νέα ήρθαν προχτές από ζωολογικό κήπο στη Γαλλία: λαθροθήρες εισέβαλαν την νύχτα παραβιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας και πυροβόλησαν έναν τετράχρονο ρινόκερο. Στη συνέχεια, έκοψαν το ένα από τα δυο κέρατά του με πριόνι και το πήραν. Οι φύλακες που βρήκαν τον νεκρό ρινόκερο ήταν σε κατάσταση σοκ, αλλά ευτυχώς βρήκαν τους άλλους δυο ρινόκερους του κήπου σώους και αβλαβείς.

© Domaine de Thoiry

O τετράχρονος Vince έπεσε θύμα λαθροθήρων σε γαλλικό ζωολογικό κήπο, σε ένα πρωτοφανές στην Ευρώπη περιστατικό.

Είναι το πρώτο περιστατικό του είδους που αναφέρεται στην Ευρώπη. Αιτία είναι η τεράστια ζήτηση για το κέρατο του ρινόκερου σε μαύρες αγορές της Ασίας, όπου η τιμή του αγγίζει τα 60.000 δολάρια το κιλό, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την τιμή του χρυσού. Τα πλοκάμια του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, που συνολικά εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, μεταφέρουν μέσα σε λίγα 24ωρα ένα κέρατο από την Ευρώπη ή την Αφρική στην Ασία για να πουληθεί στη μαύρη αγορά.

Πριν λίγες μέρες βγήκαν και τα επίσημα στοιχεία λαθροθηρίας ρινόκερων στη Νότια Αφρική. Από μόλις 13 δολοφονίες το 2007, δέκα χρόνια μετά ξεπερνάμε τις 1054 το χρόνο. Το νούμερο είναι συγκλονιστικό αν αναλογιστούμε ότι στην Αφρική εκτιμάται ότι απομένουν συνολικά περίπου 25.000 λευκοί και μαύροι ρινόκεροι.

Η ζήτηση σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από το Βιετνάμ, όπου φημολογείται ότι το κέρατο του ρινόκερου αποτελεί μαγική θεραπεία για τον καρκίνο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το κέρατο του ρινόκερου στην πραγματικότητα αποτελείται από κερατίνη, δηλαδή την ίδια ουσία με τα ανθρώπινα μαλλιά και νύχια.

Το WWF μαζί με πολλούς άλλους φορείς εδώ και χρόνια καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Κύριο μέλημα δεν είναι μόνο η προστασία των ζώων από θηροφύλακες, αλλά και η αντιμετώπιση του ίδιου του κυκλώματος του εμπορίου. Πολλές χώρες ακόμα δεν έχουν ούτε τους απαραίτητους ελέγχους στα σύνορα, ούτε και επιβάλλουν αυστηρές ποινές στους διακινητές όταν συλλαμβάνονται. Με μεγάλο πιθανό όφελος και σχετικά μικρό ρίσκο, το παράνομο εμπόριο ακόμα βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Μέχρι να αναληφθεί αποτελεσματική δράση, ο χρόνος θα κυλάει ανησυχητικά για τα πιο σπάνια ζώα του πλανήτη. Στο μεταξύ, μετά το πρόσφατο περιστατικό στη Γαλλία, ακόμα και οι ζωολογικοί κήποι στην Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

 

Περιλαμβάνει πληροφορίες από ρεπορτάζ του The Guardian.

 

 Σχόλια