Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό όταν υλοποιείται μια δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των ιδιαίτερων και σπάνιων ειδών (φυτών ή ζώων) που συναντώνται στη χώρα μας, να έχεις δίπλα σου παιδιά που με όπλα την ορμητικότητα, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητά τους συμβάλλουν με μοναδικό τρόπο στο κοινό καλό!

© WWF Ελλάς

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του WWF που έχει την έδρα της στη Δαδιά είναι σίγουρα πολύ τυχερή, καθώς μαθητές από τη Ροδόπη επιβεβαίωσαν και φέτος την αγάπη τους προς τον Ασπροπάρη, τον μικρότερο σε μέγεθος γύπα και ταυτόχρονα, το πιο απειλούμενο είδος άγριας πανίδας της χώρας μας, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Θράκης για την προστασία του ιδιαίτερου αυτού πτηνού από τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) που τοποθετούνται παράνομα στην ύπαιθρο από ορισμένους ασυνείδητους συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου, η ομάδα του WWF, με την πολύτιμη βοήθεια των εν λόγω μαθητών από το Γυμνάσιο Ιάσμου, τοποθέτησε 4 ξύλινες ενημερωτικές ταμπέλες για την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων σε δασικούς δρόμους στη Κοιλάδα του Κομψάτου με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

© WWF Ελλάς

Παρόμοια δράση είχε υλοποιηθεί και το 2014, οπότε τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες φιλοτεχνημένες από τους μαθητές σε δασικούς δρόμους κοντά στις φωλιές του ασπροπάρη. Από τότε, ως WWF, δεσμευτήκαμε για τη συντήρησή τους και κρατήσαμε την υπόσχεσή μας! Έτσι, κατασκευάστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν 5 πινακίδες που οι τέσσερις επανατοποθετήθηκαν στη Κοιλάδα του Κομψάτου και η μια στη Νέα Σάντα, εκεί που οι παλιότερες πινακίδες καταστράφηκαν ή χάθηκαν. Μαζί μας στην επανατοποθέτηση των πινακίδων στον Κομψάτο ήταν και αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου Ιάσμου, η οποία μαζί με 2 εκπαιδευτικούς και εθελοντές, μας βοήθησαν στη στήριξη των πινακίδων στο έδαφος και στη μετάδοση του μηνύματος ενάντια στις φόλες.

Η τοποθέτηση των πινακίδων αποτέλεσε μια από τις φετινές δράσεις των μαθητών που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβολικά υιοθετήσει τα εναπομείναντα λιγοστά ζευγάρια Ασπροπάρη που ζουν στην περιοχή της Θράκης.

© WWF Ελλάς

Σίγουρα όμως, δεν πρόκειται για τη μοναδική δράση της φετινής άνοιξης, καθώς έπονται και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ενεργή κινητοποίηση επιπλέον σχολείων από το Σουφλί έως και τον Ίασμο που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, με απώτερο σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο, όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά!

Επιπλέον σημειώσεις:

* Ευχαριστούμε πολύ τη Δ/νση Δασών Έβρου και το ΑΤ Ιάσμου που μας έδωσαν την άδεια να επανατοποθετήσουμε τις ταμπέλες.

** Παρότι το πρόγραμμα LIFE10 NAT/BG/000152 «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus), στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» ολοκληρώθηκε το τέλος του 2016, το WWF Ελλάς συνεχίζει να υποστηρίζει τις βασικές δράσεις του προγράμματος, όπως η παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους στη Θράκη, τη φύλαξη των φωλιών, τη λειτουργία της μονάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και τη συμβολική υιοθεσία των ασπροπάρηδων από τους μαθητές 5 σχολείων.Σχόλια