Ενενήντα μία δασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο αναφέρει στο προχθεσινό δελτίο της η Πυροσβεστική. Μετά την αγωνία και τη μεγάλης έκτασης καταστροφή στα Κύθηρα, σειρά είχε η Ζάκυνθος που πρωτοπορεί με «καυτό ρεκόρ»: 66 πυρκαγιές από την αρχή του καλοκαιριού. Ακολουθεί η Ανατολική Αττική που το 2009 είχε χάσει 205.210 στρέμματα στην τεράστια πυρκαγιά του Γραμματικού.

Ακούσαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Πόσο πολιτικά υπεύθυνη μπορεί να είναι μια συνωμοσιολογική δήλωση, όταν η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και το αρμόδιο Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει ακόμα αποφανθεί για τις αιτίες; Φλας μπακ δέκα χρόνια πριν, όταν ο τότε πρωθυπουργός έλεγε ακριβώς το ίδιο σε μια Ελλάδα που θρηνούσε δεκάδες νεκρούς, εκατομμύρια στρέμματα κατακαμένων πολύτιμων δασών και ανυπολόγιστες περιουσίες.

Ομως τότε αποδείχθηκε πως η Ελλάδα υπέφερε από μια συνωμοσία εγκληματικής αμέλειας, πρωτοφανούς ξηρασίας και κακού συντονισμού.

Ναι, οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές είναι εμπρησμοί: με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι το 2008, 40% των δασικών πυρκαγιών που εξιχνιάζονται ξεκινούν από αμέλεια και 11% από πρόθεση.

Από μια έρευνα για την περίοδο 1983-2008 που διεξήγαγε το WWF Ελλάς μαζί με το ΕΘΙΑΓΕ, προέκυψε ότι το 51% των περιστατικών δασικών πυρκαγιών δεν εξιχνιάζεται ποτέ.

Από το 49% των περιστατικών που εξιχνιάζονται, το 16,5% προκαλείται από κάψιμο καλαμιών ή βοσκοτόπων, το 2,6% από εργασίες στο ύπαιθρο, το 2,8% από κάψιμο σκουπιδιών, το 4% από κεραυνούς, το 2,5% από τσιγάρο, το 1% από βραχυκύκλωμα και το 0,3% από ψυχοπαθείς και πυρομανείς.

Σε επίπεδο νομών, ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών ανά 100 τ.χλμ. καταγράφηκε στην Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.

Μέχρι το Πυροσβεστικό Σώμα να δώσει στη δημοσιότητα δεδομένα για τις αιτίες των πυρκαγιών, δεν μπορούμε να μιλάμε αστοιχείωτα.

Τα στοιχεία που μας δίνει το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών είναι ανησυχητικά: φέτος, οι δασικές πυρκαγιές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία ξεκίνησαν τον Ιανουάριο. Ειδικά στη Γαλλία, πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν στα Πυρηναία Όρη τον Φεβρουάριο. Στην Ιταλία ο κατάλογος των φετινών πυρκαγιών είναι ατελείωτος και ξεκινάει τον Ιανουάριο στο Τορίνο.

Επίσης πολλές πυρκαγιές σε Αλβανία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Στα ωραία δάση μας πυρκαγιές συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Είναι δε όλο και πιο πιθανή η επιδείνωση του κινδύνου για μεγαπυρκαγιές, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο κοντά μας τα ακραία επεισόδια ξηρών χειμώνων και παρατεταμένων καλοκαιρινών καυσώνων.

Η πρόκληση για όλους είναι η έγκαιρη προφύλαξη και πρόληψη, η οργάνωσή μας και ο συντονισμός όταν η κρίση ξεσπάσει.

Υπάρχουν όμως ανοιχτές πληγές που πρέπει να κλείσουν. Οι μεγαλύτερες είναι πολιτικές.

  • Δάση ανοιχτά σε καταπατήσεις: Αν και όλοι με τις πρώτες δασικές φλόγες υποψιαζόμαστε κακόβουλους εμπρησμούς για καταπατήσεις, η αλήθεια είναι πως πια δεν χρειάζεται να κάψεις για να χτίσεις ένα δάσος. Χτίζει κάποιος απλά ξεχερσώνοντας, αφού πια μπορεί άνετα να το νομιμοποιήσει: το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσφατα επέκτεινε την «κόκκινη γραμμή» νομιμοποίησης αυθαιρέτων στους 49 μέχρι σήμερα μήνες. Ετοιμάζει, μάλιστα, νέα νομοθεσία με νέο γύρο νομιμοποιήσεων παράνομων οικοδομών. Όσοι χτίσουν αυθαίρετα μέσα στο δάσος, μπορούν στη συνέχεια να απαιτήσουν αποζημιώσεις για τη ζημιά από πυρκαγιές και βέβαια δημόσιες επενδύσεις για δίκτυα και υπηρεσίες.
  • Αποδυναμωμένο Πυροσβεστικό Σώμα: Με 700 πυροσβέστες λιγότερους επιχειρεί φέτος το Σώμα, κυρίως λόγω μεταθέσεων σε αεροδρόμια και εθνικές οδούς. Τραγικές οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και μηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Εθελοντές έτοιμοι, αλλά χωρίς προστασία: Χιλιάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες παραμένουν πρακτικά ανασφάλιστοι και περιμένουν την πλήρη αξιοποίησή τους στο σύστημα δασοπροστασίας. Σε περίπτωση τραυματισμού τους, πληρώνουν μόνοι τους τον λογαριασμό της αυτοθυσίας τους για το κοινό καλό. Υπάρχουν θετικά βήματα αλλά και πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
  • Δάση έτοιμα για πυρκαγιά: Με τα δάση μας ακαθάριστα από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και χωρίς τους υλοτόμους που παλιά ζούσαν καθαρίζοντας με διαχειριστικό σχέδιο δέντρα και έδαφος, μια σπίθα πλέον αρκεί…
  • Όλα τελευταία στιγμή: Φέτος, η απόφαση κατανομής πυροπροστασίας δόθηκε στους δήμους για ακόμα μια χρονιά στα τέλη Απριλίου, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής, ενώ η Δασική Υπηρεσία πήρε καθυστερημένα το 50% των κονδυλίων που έχει ανάγκη για συντηρήσεις δρόμων και υποδομών.

Σε κάθε δύσκολη μέρα πυρκαγιάς, αλλά και όλο τον χρόνο, ας δείξουμε τη στήριξή μας και την αγάπη μας προς εκείνους που δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές.

Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες, μόνιμους, εποχικούς και βεβαίως τους ήρωες εθελοντές δασοπυροσβέστες. Οπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε, ας τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και την έμπρακτη υποστήριξή μας.

Στην πυρκαγιά, ας τους προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό και ό,τι μπορούμε για να κάνουμε πιο εύκολο τον δεδομένο ηρωισμό τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16 Αυγούστου.Σχόλια