Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, έχουμε στα χέρια μας, δημοσιευμένα σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), τα πρώτα τρία σχέδια δράσης που θεσπίστηκαν ποτέ στη χώρα μας για απειλούμενα είδη (για τον ασπροπάρη, τη νανόχηνα και το κιρκινέζι).

© A. Bonetti / WWF Greece

Η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται τεράστιας οικολογικής σημασίας, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση επιπλέον σχεδίων δράσεις στο άμεσο μέλλον για άλλα εμβληματικά και απειλούμενα είδη της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην προστασία και διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας!
Διαβάζοντας ειδικότερα το ΦΕΚ Β’3760/ 2017, το οποίο αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη, νιώθουμε ιδιαίτερη περηφάνια, καθώς αυτή η τόσο σημαντική εξέλιξη για την προστασία του μικρότερου και πλέον απειλούμενου γύπα της Ευρώπης έρχεται σε συνέχεια δράσεων προστασίας που το WWF Ελλάς υλοποιεί με αφοσίωση τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Δαδιάς, αλλά και της ενεργούς συμμετοχής μας στην υλοποίηση του διακρατικού προγράμματος «Επιστροφή του Ασπροπάρη» (LIFE Nature NAT/BG/000152) που έχει ως στόχο την αποτροπή της εξαφάνισης του πληθυσμού του Ασπροπάρη σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Μόνο πέντε ζευγάρια ασπροπάρηδων καταμετρήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα, με τα τέσσερα από αυτά να βρίσκονται στη Θράκη και με την ομάδα του WWF στη Δαδιά να καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για τη διατήρησή τους, μέσα από δράσεις που έχουν ως στόχο να μειώσουν τους παράγοντες που απειλούν τη ζωή τους. Τώρα με το νέο σχέδιο δράσης, θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θωράκιση του ασπροπάρη και έτσι, ο πανέμορφος αυτός γύπας έχει επιτέλους την ευκαιρία να είναι πιο ασφαλής στην Ελλάδα, όπου και αναπαράγεται κάθε άνοιξη. Το σχέδιο δράσης έχει κεντρικό στόχο την ανάσχεση της απώλειας και τη σταθεροποίηση του πληθυσμού και εστιάζει σε τέσσερις βασικές περιοχές εφαρμογής, και συγκεκριμένα σε περιοχές Natura της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Στη διάρκεια των 5 χρόνων ισχύος του, το σχέδιο δράσης προβλέπει τη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ παράλληλα, προβλέπει και την υλοποίηση αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των βασικών απειλών του είδους που είναι η δηλητηρίαση από δολώματα, η σύγκρουση με ανεμογεννήτριες και η ηλεκτροπληξία , η μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής και η όχληση κοντά στις φωλιές.
Το σχέδιο δράσης για τον ασπροπάρη είναι ένα από τα τρία σχέδια δράσης που εγκρίθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Αποτελούν σημαντική εξέλιξη καθώς είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινητοποιείται και εφαρμόζει τις σχετικές διατάξεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα (ν.3937/2011) που προβλέπουν την κατάρτιση σχεδίων δράσης για όλα τα απειλούμενα είδη της χώρας. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο και μας κάνει ακόμα πιο αισιόδοξους το γεγονός ότι για την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων έχει ήδη εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Τα δύο εθνικά σχέδια δράσης, για τον ασπροπάρη και τη νανόχηνα και το περιφερειακό σχέδιο δράσης για το κιρκινέζι στον Θεσσαλικό κάμπο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας εταίρων, με βασικό συντονιστή την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία που είχε την κεντρική ευθύνη υλοποίησης των σχετικών έργων LIFE τα τελευταία χρόνια.

© John E. Newby / WWF Regional


Η συγκυρία της δημοσιοποίησης του σχεδίου δράσης για τον ασπροπάρη δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Αυτές τις μέρες η Σύμβασης της Βόννης στη Συνδιάσκεψη των μερών που οργανώνεται στη Μανίλα των Φιλιππίνων, αναμένεται να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα (COP12/Doc.24.1.4/Rev.2) και σχέδιο δράσης που καλύπτει όλα τα είδη αφρικανικών και ευρασιατικών γυπών. Η χώρα μας φαίνεται πως όσον αφορά στον ασπροπάρη είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Το στοίχημα βέβαια είναι η άμεση και συνολική εφαρμογή του σχετικού σχεδίου δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με το WWF Ελλάς να δηλώνει ενεργά παρόν, προκειμένου το σχέδιο δράσης να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, διασφαλίζοντας την προστασία ορισμένων εκ των πλέον εμβληματικών ειδών της χώρας μας, όπως είναι ο ασπροπάρης.

 

 

 

[1] LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» (LIFE+10 NAT/BG/000152), LIFE+ για τη Νανόχηνα (LIFE+10 NAT/GR/000638) και LIFE+ “LIFE για το Κιρκινέζι» (LIFE+11 NAT/GR/1011)Σχόλια