Το βραβείο Natura 2000 στην κατηγορία «Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση» κέρδισε το Πρόγραμμα LIFE «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», που ξεκίνησε το 2011 με στόχο την προστασία του εμβληματικού αυτού γύπα και την ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού του στα Βαλκάνια.

Η βράβευσή του προγράμματος αποδεικνύει έμπρακτα ότι η προστασία της φύσης δεν γνωρίζει σύνορα και είναι απόρροια της επιτυχημένης συνεργασίας τεσσάρων εταίρων, της Βουλγαρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του WWF Ελλάς και της Βρετανικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ασπροπάρης ο πιο απειλούμενος γύπας της Ευρώπης

Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ως μεταναστευτικό είδος, επιλέγει τα μέρη μας για να διαιωνίσει το είδος του, ενώ ξεχειμωνιάζει σε πιο ζεστό κλίμα στην Αφρική, διανύοντας ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων.

Τα τελευταία 30 χρόνια ο πληθυσμός του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια έχει μειωθεί πάνω από 80%, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει συνολικά λιγότερα από 70 ζευγάρια και στην Ελλάδα μόλις 5. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μοναδικός αυτός γύπας είναι αμέτρητες. Θηρευτές παραμονεύουν στη φωλιά του απειλώντας τον από τη γέννησή του, ενώ μεγαλώνοντας κινδυνεύει από την έλλειψη τροφής, το παράνομο εμπόριο, τα δηλητηριασμένα δολώματα  (φόλες) στην ύπαιθρο, αλλά και πιθανή ηλεκτροπληξία στους στύλους μέσης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο για το μακρινό  του ταξίδι πάνω από την απέραντη Μεσόγειο.. κρύβει και αυτό τους δικούς του κινδύνους.

Στην προσπάθεια λοιπόν να προστατέψουν τον μικρότερο και πλέον απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, οι εταίροι του Προγράμματος προχώρησαν στην εκπαίδευση πάνω από 170 τελωνειακών υπαλλήλων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με στόχο την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου του Ασπροπάρη. Παράλληλα, κατάφεραν να προχωρήσουν στη μόνωση πάνω από 400 πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ στη Βουλγαρία σχεδόν 100.000 εκτάρια βοσκοτόπων, εντός του δικτύου Natura 2000, διαχειρίζονται σήμερα προς όφελος του Ασπροπάρη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατήρηση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα, καθώς επίσης και Σχέδιο Δράσης για τη διατήρηση του Ασπροπάρη κατά μήκος της μεταναστευτικής του διαδρομής, με τη συμμετοχή 26 χωρών από την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η επόμενη μέρα για τον Ασπροπάρη

Η βράβευση του Προγράμματος αποτελεί σημαντική διάκριση και αποδεικνύει πως η φύση μας ενώνει και πως η καλή συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και κάθε γωνιά της γης. Η επιβράβευση είναι σημαντική, όμως ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Πριν την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2016 είχε ήδη σχεδιαστεί το επόμενο βήμα για την προστασία του Ασπροπάρη, με την ανάπτυξη νέου Προγράμματος LIFE, το οποίο υλοποιείται σήμερα με τη συμμετοχή οργανώσεων και φορέων από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και θα διαρκέσει μέχρι το 2022.  

Οι εμπλεκόμενοι στο Πρόγραμμα θα υλοποιήσουν δράσεις σε χώρες όπου ο Ασπροπάρης αναπαράγεται (Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία), μεταναστεύει (Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος) και διαχειμάζει (Αιθιοπία, Νίγηρας, Νιγηρία, Τσαντ).

Σε ότι αφορά τις δράσεις που αφορούν στην Ελλάδα, οι βασικοί εταίροι που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς. Σχόλια