Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει ένα παιδί να ελπίζει. Κι ένα παιδί που ελπίζει μπορεί να σκορπίσει το φως και την ελπίδα σε κάθε γωνιά της γης. Ακόμα και όταν χάνουμε το δρόμο μας και το χαμόγελό μας, τα παιδιά είναι πάντα εκεί για να μας θυμίσουν ότι αυτό που καμιά φορά μοιάζει ακατόρθωτο, στην πραγματικότητα είναι εφικτό.

Εκεί, στους δρόμους της πανέμορφης Θράκης ξεχύθηκαν για άλλη μια φορά τα παιδιά, χτίζοντας γέφυρα ζωής για τον Ασπροπάρη, τον πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, και δίνοντας ιερή υπόσχεση πως δεν θα σταματήσουν ποτέ να τον προστατεύουν.

Πιστοί στο ραντεβού τους, 150 μαθητές από πέντε σχολεία της Θράκης συμμετείχαν φέτος μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους στη δράση της συμβολικής υιοθεσίας ασπροπάρηδων, που υλοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Αν και έχει συμβολικό χαρακτήρα, η σημασία της δράσης είναι τεράστια αφού δείχνει πως η μάχη για τον ασπροπάρη, που έφτασε στο κατώφλι του αφανισμού, δεν έχει χαθεί γιατί όταν είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά γινόμαστε ασπίδα για κάθε απειλή προς τη φύση μας και τα στοιχεία που τη συνθέτουν.

Ο γρίφος του Ασπροπάρη

«Εσείς τα αγοράζετε από εκεί και εγώ τα βρίσκω έξω.

Μα πρέπει να είμαι προσεκτικός τι θα διαλέξω.

Δεν θέλουμε να είναι δηλητηριασμένα για να ζήσουμε και εμείς ευτυχισμένα!»

Με γρίφους σαν κι αυτόν τα παιδιά έμαθαν ποιές είναι οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει ο ασπροπάρης, αλλά και πως φορείς, κάτοικοι και ιδιώτες, όλοι έχουν τον δικό τους πολύτιμο ρόλο στη διάσωση του μικρότερου γύπα της Ευρώπης που θέλουμε να συνεχίσει να φωλιάζει στο μαγευτικό δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και στα δάση του Κομψάτου στη Ροδόπη.

Διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Μεσόγειο για να φτάσει στα Βαλκάνια από την Αφρική που διαχειμάζει, κι όμως η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι το ταξίδι και οι κίνδυνοι που συναντά κατά τη διάρκεια. Η μεγαλύτερη απειλή για τον ασπροπάρη είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα που αφήνει ο άνθρωπος αλόγιστα στην ύπαιθρο. Κάθε νεοσσός διατρέχει τον κίνδυνο να μην καταφέρει να πετάξει ποτέ από τη φωλιά του γιατί οι γονείς του θα έχουν χαθεί από δολώματα που σκορπούν θάνατο. Κι έτσι ο πληθυσμός του μέρα με τη μέρα λιγοστεύει, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να έχουν απομείνει μόνο πέντε ζευγάρια.

Αυτή τη γκρίζα εικόνα βάλθηκαν να διώξουν οι μικροί μαθητές σχεδιάζοντας ένα καλύτερο αύριο για τον ασπροπάρη. Ας σταθούμε όλοι μας στο πλευρό τους, κι ας κάνουμε όλοι μαζί τον ασπροπάρη σύμβολο ελπίδας και ζωής.

Εσύ θα καταφέρεις να λύσεις τον γρίφο;Σχόλια