Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών σήμερα και οι ταξιδευτές των αιθέρων γιορτάζουν! Η παγκόσμια αυτή ημέρα καθιερώθηκε το 2006 και έκτοτε γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου για να μας θυμίσει την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των οικοτόπων τους.

© Franz C. Robiller

Μαζί τους γιορτάζει και ο Ασπροπάρης. Ο βενιαμίν των ευρωπαϊκών γυπών και ο μοναδικός που μεταναστεύει, ξεκινώντας κάθε φθινόπωρο το μακρινό του ταξίδι από τους τόπους αναπαραγωγής του στα Βαλκάνια, προς την Αφρική, όπου διαχειμάζει.

Το ταξίδι του φαντάζει αξιοζήλευτο. Διασχίζει τρεις ηπείρους και περνά πάνω από δεκάδες χώρες. Πάνω από 5.000 χιλιόμετρα γεμάτα χρώματα και εμπειρίες. Διαφορετικά τοπία και πολιτισμοί. Διαφορετικοί άνθρωποι και κουλτούρες. Οι κίνδυνοι όμως πάντοτε ίδιοι.

Έλλειψη τροφής και δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας σε πυλώνες ηλεκτροδότησης ή πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες είναι μόνο μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζει. Ακόμα όμως κι αν τα καταφέρει, έχει μπροστά του ένα μακρύ ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από τη Μεσόγειο ως την Αφρική. Κι εκεί όμως δεν είναι ασφαλής, αφού κινδυνεύει να θανατωθεί από λαθροθήρες για να χρησιμοποιηθεί σε τελετές μαύρης μαγείας.

Ο Ασπροπάρης είναι ένα σύμβολο ζωής. Από τις πρώτες ημέρες της ζωής του μάχεται για την επιβίωσή του. Ακόμα κι αν καταφέρει να γλιτώσει από τους θηρευτές που παραμονεύουν στη φωλιά του, δίνει έναν αέναο αγώνα επιβίωσης μπροστά στους κινδύνους. Έτσι, σήμερα στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο πέντε ζεύγη, εκ των οποίων τα 3 εντοπίζονται στη Θράκη, ενώ συνολικά στα Βαλκάνια έχουν απομείνει λιγότερα από 70 ζευγάρια. Η ελπίδα όμως δεν έχει χαθεί ακόμα για το εμβληματικό αυτό είδος.

Το 2017, οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση του Ασπροπάρη, του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι οι δράσεις προστασίας δεν γνωρίζουν σύνορα. «Σημείο συνάντησης» και των 14 αυτών φορέων είναι το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και θα διαρκέσει μέχρι το 2022. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις προστασίας και διατήρησης του είδους στις περιοχές που ο Ασπροπάρης αναπαράγεται και διαχειμάζει, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Θράκης και του μαγευτικού δάσους της Δαδιάς, που αποτελεί σήμερα ένα από τα τελευταία του καταφύγια στην Ελλάδα.

Το WWF Ελλάς συμμετέχει στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, υλοποιώντας δράσεις για τη διατήρηση του είδους και για την καταπολέμηση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, τη νούμερο ένα απειλή για τον Ασπροπάρη στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ομάδα της Δαδιάς σχεδιάζει δράσεις ευαισθητοποίησης αναδεικνύοντας την τεράστια οικολογική σημασία του Ασπροπάρη για την περιοχή και ενημερώνοντας μικρούς και μεγάλους για το πώς μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς να συμβάλλει στην προστασία του.

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών σήμερα και ο Ασπροπάρης γιορτάζει. Ευχή μας ο Ασπροπάρης και όλα τα πουλιά της γης να συνεχίζουν να οργώνουν ελεύθερα τους αιθέρες, μακριά από κινδύνους και απειλές. Ευχή μας, ο ουρανός να είναι πάντα γεμάτος κι όταν ατενίζουμε να βλέπουμε πάντοτε την ελπίδα να φτερουγίζει.


Σχόλια