Το μήνυμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών διέδωσαν με τον πιο δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο μαθητές δημοτικών σχολείων σε κάθε γωνιά της χώρας, ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία και δίνοντας παντοτινή υπόσχεση για την προστασία των δασών μας.  Πρόκειται για τους μαθητές των σχολείων που υλοποίησαν το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά», σχετικά με τα αίτια και την αντιμετώπιση  των δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος και με τη βοήθεια των δασκάλων τους, οι μαθητές  διερεύνησαν τα αίτια των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τους, ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με συνεντεύξεις από κατοίκους. Επιπλέον, κάλεσαν εθελοντές και το Πυροσβεστικό Σώμα στο σχολείο, ανέλυσαν τα δεδομένα, σχεδίασαν αφίσες και παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους μέσα από ειδικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα ή στις σχολικές γιορτές.

Καταλυτική στην προσπάθεια ενημέρωσης των μαθητών γύρω από το θέμα ήταν η υποστήριξη και το αμέριστο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών. Συνολικά, πάνω από 200 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα εργαστήρια κατάρτισης στην Αχαΐα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Αττική, τη Χαλκίδα, τη Χίο, την Άνδρο και την Τρίπολη. Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τους τοπικούς υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ΚΠΕ Κορθίου, Ομηρούπολης και Ελευσίνας.

Το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά» δημιουργήθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΠΑιΘέΑ και την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, ενώ το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τις δασικές πυρκαγιές για το σχολικό έτος 2018-2019  πραγματοποιήθηκε με την χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά, την ελπίδα για το αύριο, ευαισθητοποιούμε για την πρόληψη των πυρκαγιών ώστε να γίνουμε όλοι μαζί η ασπίδα για την προστασία των δασών μας. Για ακόμη μια φορά, μαθητές και εκπαιδευτικοί απέδειξαν ότι στηρίζουν ενεργά αυτή την προσπάθεια, ενημερώνοντας και παρεμβαίνοντας εντός του σχολείου αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Ευχαριστούμε τα Δημοτικά Σχολεία Γαυρίου, Χώρας, Κορθίου, Μεσαριάς, Οπίσω Μέρους στην Άνδρο, το Γ΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης, το 3o Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, το 1o Γενικό Λύκειο Χίου, το Κέντρο Ημέρας Χίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, το Νηπιαγωγείο Πάλιουρα (Εύβοια) , το 3o Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου, το 13o Δημοτικό Νέου Ηρακλείου Αττικής, το Δημοτικό Σχολείο Αραχωβίτικων Πατρών και το 6ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης, για τις πολύ ωραίες δράσεις τους και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού «Η φωτιά σε αφορά».

Φωτογραφίες από τις αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολείων για να διαδώσουν το μήνυμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.


Σχόλια