ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V

Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζουν με τη χρηματοδότηση του γερμανικού τραπεζικού ομίλου KfW, την κατασκευή ενός βρώμικου γίγαντα: της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκ. ευρώ. 

Η καύση λιγνίτη έχει σοβαρές επιπτώσεις:

 • στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο, καθώς επιταχύνει ραγδαία την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστεί δραματικές επιπτώσεις σε περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία.   
 • στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκαλεί χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος. Χαρακτηριστικό είναι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δισεκ. ετησίως.

Είναι και οικονομικά ασύμφορη

Ποιος αποφασίζει ότι η χώρα πρέπει να θυσιάσει υγεία και περιβάλλον στον βωμό της «ανάπτυξης»; Ειδικά όταν πρόσφατη οικονομετρική μελέτη μας αποδεικνύει ότι η Πτολεμαΐδα V θα είναι και ασύμφορη για την Ελληνική οικονομία, τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης εξατμίζονται στις καμινάδες της νέας μονάδας!  

Μπορεί να γίνει και αλλιώς…

Οι χρηματοεπενδυτικοί κολοσσοί απομακρύνονται από τον λιγνίτη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει τη μονάδα αυτή, καθώς οι προβλεπόμενοι ρύποι υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικά της κριτήρια.  Έτσι, η Πτολεμαΐδα V μένει με έναν μόνο «μνηστήρα» για τη χρηματοδότησή της, τη γερμανική τράπεζα KfW.
Κι όμως η KfW στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, είναι πρωτοπόρος στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας.

Δεν θα μπορούσε άραγε να ακολουθήσει μια ανάλογη επενδυτική πολιτική και για τη χώρα μας;

Σημαντικές πληροφορίες:

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ…

 • Στις 13 Μαΐου 2013 η μέση ημερήσια συγκέντρωση  CO2 που καταγράφεται στο Παρατηρητήριο του Mauna Loa στη Χαβάη ξεπέρασε το συμβολικό ορόσημο των   400 ppm (400,17 ppm), κάτι που είχε να συμβεί από την Πλειόκαινη περίοδο, δηλαδή 3-5 εκατομμύρια χρόνια πριν.
 • Το 2012 ήταν το 9ο θερμότερο έτος στην ιστορία, ενώ 9 από τα 10 θερμότερα χρόνια ανήκουν στον 21ο αιώνα.
 • Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία ήταν κατά 1,3οC υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
 • Οι καύσωνες εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια, οι πλημμύρες ποταμών έχουν αυξηθεί στη Β. Ευρώπη, ενώ στη Ν. Ευρώπη έχει μειωθεί η ελάχιστη ροή ποταμών.
 • Μελέτη του Potsdam Institute διαπίστωσε πως σε διάφορες περιοχές του κόσμου υπάρχουν 5 φορές περισσότεροι μήνες με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, σε σύγκριση με όσους αναμένονταν αν δεν εξελισσόταν η αλλαγή του κλίματος.
 • Σύμφωνα με έρευνα του Berkeley Earth Project, η μέση θερμοκρασία της γης αυξήθηκε κατά 1,50C τα τελευταία 250 χρόνια και, μάλιστα, κατά 0,9 0C τα τελευταία 50 χρόνια.

Η αδράνεια δεν είναι επιλογή…

 • Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ εκτιμά πως μια άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 10C θα αυξήσει τους καταστροφικούς τυφώνες τύπου Κατρίνα 2-7 φορές.
 • Οι πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να κοστίζoυν στην Ευρωπαϊκή Ένωση € 23,5 δις ετησίως ως το 2050, το διπλάσιο του ποσού του 2013. Οι ζημιές από τις πλημμύρες ήταν κατά μέσο όρο € 4,9 δις το χρόνο την περίοδο 2000 - 2012, πριν αυξηθούν σε € 12 δισ. το 2013
 • Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ως το τέλος του αιώνα θα ανέβει κατά 40C κάτι που θα προκαλέσει διαβρώσεις στις παράκτιες ζώνες, καταστροφές στις καλλιέργειες, αύξηση του υποσιτισμού, πρωτόγνωρα κύματα καύσωνα και αναντίστρεπτες καταστροφές στη βιοποικιλότητα.
 • Σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα έχουν μέχρι και 20 περισσότερες μέρες καύσωνα το χρόνο, η συνολική ετήσια βροχόπτωση και οι πλημμύρες θα αυξηθούν κατά 10%-20% ενώ οι κίνδυνοι για πυρκαγιές θα αυξηθούν, με δραματικές συνέπειες για τους 2 βασικούς οικονομικούς τομείς στη χώρα μας: τη γεωργία και τον τουρισμό
 • Η κλιματική αλλαγή ήδη συνεισφέρει στο θάνατο 400 χιλιάδων ατόμων ετησίως, ενώ μέχρι το 2030 μπορεί να χάσουν τη ζωή τους 100 εκατομμύρια άνθρωποι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής
 • Το 2030 το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα φτάνει το 3,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ξεπερνώντας το 10% ως το 2100. Οι  φτωχότερες χώρες θα πληγούν  εντονότερα, χάνοντας το 11% του ΑΕΠ τους.
 • Σε έκθεση της, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως το  συνολικό σωρευτικό κόστος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία το 2100, θα φτάσει στα 701 δισεκατομμύρια ευρώ (Σενάριο Μη Δράσης), παραπάνω από 2 φορές το εθνικό χρέος το 2009.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

 • Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) υπολόγισε ότι για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 20C, η κατανάλωση λιγνίτη/λιθάνθρακα στις χώρες του ΟΟΣΑ πρέπει να πέσει από 198 εκ. τόνους το 2010 σε 41 εκ. τόνους το 2035 (80% μείωση).
 • Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, για να διατηρηθεί μια πιθανότητα 75% να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη παραπάνω από 20C, η ανθρωπότητα μπορεί να κάψει λιγότερο από τα μισά ήδη γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων
 • Τον Δεκέμβριο του 2012, κατά την παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Ντόχα, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων διαβεβαίωσαν ότι “θα εργαστούν για τη βαθιά μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κάτω από 20C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα”.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο για το 2050 τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80 - 95% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 (Ενεργειακός Χάρτης Πορείας για το 2050).
 • Ο εθνικός Ενεργειακός Χάρτης της Ελλάδας για το 2050, όπως ανακοινώθηκε το 2012, περιλαμβάνει έναν στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 60%-70% σε σχέση με το 2005, και συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 85-100%
 • Σύμφωνα με μελέτη του WWF Ελλάς, η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V αποδεικνύεται και οικονομικά ασύμφορη, εφόσον  η Ελλάδα τηρήσει  τις  εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις της ως προς την ενεργειακή και κλιματική της πολιτική για το 2050.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τους λιγνιτικούς σταθμούς χτυπάει συνεχώς κόκκινο και έχει συντριπτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

 • Οι εκπομπές CO2 από το σύνολο των λιγνιτικών σταθμών στην Ελλάδα την πενταετία 2008-2012 έφτασε τους 206.362.593 τόνους.
 • Το 2010, τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 ξεπέρασαν το όριο των 50 μg/m3 56 ημέρες στην Κοζάνη, 109 μέρες στην Πτολεμαϊδα και 153 μέρες στη Φλώρινα, όταν η Οδηγία 1999/30 επιτρέπει υπερβάσεις του ορίου για μόλις  35 μέρες το χρόνο.  
 • Τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.
 • Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης διαπίστωσε αύξηση των θανάτων από θρομβοεμβολικά επεισόδια στα χωριά Κρόκος, Αιανή και Τρανοβάλτο Κοζάνης την περίοδο 1992-2007 κατά 50%, 43% και 55%, αντίστοιχα. 
 • Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας διαπίστωσε πως το ποσοστό των αλλεργικών ρινίτιδων στην Πτολεμαΐδα είναι τριπλάσιο από τον πανελλήνιο μέσο όρο.
 • Η εμφάνιση ασθενειών σε παιδιά που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η ρινίτιδα, η λοιμώδης και η οξεία βρογχίτιδα είναι σημαντικά ψηλότερη στους λιγνιτικούς νομούς της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε σύγκριση με τον γειτονικό νομό Γρεβενών.

Η καύση λιγνίτη μεταφέρει επικίνδυνα χημικά στοιχεία και βαρέα μέταλλα στο περιβάλλον.

 • Αυξημένοι δείκτες βαρέων μετάλλων και ραδιενέργειας έχουν διαπιστωθεί στα υδατικά απόβλητα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, τα οποία μέσω αρδεύσεων μεταφέρονται σε παρακείμενες εκτάσεις καλλιέργειας.
 • Υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου και νικελίου έχουν μετρηθεί στα σωματίδια της ιπτάμενης τέφρας του λιγνιτικού πεδίου Κομάνου τα οποία κατακρατούνται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
 • Στην τέφρα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, βρέθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε αρσενικό, σελήνιο, αντιμόνιο και ουράνιο.
 • Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος καταδεικνύει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα ως την κύρια πηγή εκπομπών υδραργύρου στην Ευρώπη.

Ο λιγνίτης ζητά συνεχώς νερό. Πολύ νερό.

 • Οι πύργοι ψύξης των σταθμών παραγωγής καταναλώνουν 5,5 χιλιάδες κυβικά νερού την ώρα.
 • Η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας, την οποία οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ χρησιμοποιούσαν μέχρι το 1997, έχει κατέβει 30 μέτρα (απώλεια όγκου περίπου κατά  80%), ενώ ταυτόχρονα έχει επιβαρυνθεί με υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.
 • Πρόσφατα η ΔΕΗ αποφάσισε να καλύψει  τις ανάγκες σε νερό των σταθμών του Αμύνταιου και Πτολεμαΐδας εξ’ολοκλήρου από τη λίμνη Πολυφύτου που τροφοδοτείται από τον ποταμό Αλιάκμονα. Αυτό σημαίνει 72.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, περίπου 30.000.000 κυβικά μέτρα περισσότερα από όσα χρειάζονται οι πολίτες ολόκληρης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για ύδρευση.
 •  Η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα Σαριγκιόλ, κοντά στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, έχει υποστεί δραματική ταπείνωση, γεγονός που οδήγησε τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης σε αγωγή ενάντια στη ΔΕΗ ύψους 16,5 εκ. ευρώ. 

Οι εξορύξεις λιγνίτη ερημώνουν ολόκληρα χωριά της Δ. Μακεδονίας και υποβαθμίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 • Από το 1976 έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι 5 οικισμών, που είχαν το ‘προνόμιο’ να στέκονται πάνω σε αποθέματα λιγνίτη, ώστε να είναι εφικτή η επέκταση των ορυχείων της ΔΕΗ.
 • Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των οικισμών συνήθως διαρκούν χρόνια, με αποτέλεσμα τη χρόνια παραμονή των κατοίκων σε απόσταση αναπνοής από τα έργα εξόρυξης.
 • Το 2010 εμφανίστηκε γεωλογικό ρήγμα στον οικισμό Μαυροπηγής, που συνορεύει με τα λιγνιτικά ορυχεία, ενώ το 2012 εκδηλώθηκε κατολίσθηση στην Καρδιά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία .
 • Οι αποκαταστάσεις εδαφών προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, καθώς η ΔΕΗ έχει αποκαταστήσει μόλις 33.000 στρέμματα από σύνολο 213.000 στρεμμάτων.
 • Το κόστος των έως τώρα μετεγκαταστάσεων οικισμών για την επέκταση της λιγνιτικής δραστηριότητας ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.
 • Μόνο για τις υποδομές των νέων οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής απαιτούνται 24 εκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες βαραίνουν κατά το ήμισυ τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατά το υπόλοιπο τη ΔΕΗ.

Ο «φθηνός» λιγνίτης έχει λοιπόν πολλά «κρυφά» κόστη, τα οποία μπορεί να μην τα πληρώνεις όλα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά κάπου θα τα πληρώσεις εσύ ή τα παιδιά σου...

 • Από 1/1/2013 που η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι 41.000.000 τόνοι CO2 που εκπέμπουν κατά μέσο όρο οι λιγνιτικοί σταθμοί της, θα κοστίζουν από 200 εκ-1.2 δις ευρώ το χρόνο, ποσό που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων. 
 • Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το εξωτερικό κόστος από τις εκπομπές των λιγνιτικών σταθμών στην Ελλάδα το 2009 κυμάνθηκε μεταξύ 2,33 και 3,91 δις ευρώ (ή 76,3-127,9 €/ MWh).
 • Η Health and Environmental Alliance (HEAL), μια συμμαχία 70 μη κερδοσκοπικών οργανώσεων υγείας, υπολόγισε ότι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δις ευρώ (ή 48,1-133,9 €/ MWh) για το 2009.
 • Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Harvard, έδειξαν ότι η ενσωμάτωση του εξωτερικού κόστους θα αύξανε το συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνο κατά 93,6-268,9 $/MWh.
 • Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,4 δις ευρώ.
 • Η νέα μονάδα θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκ τόνους CO2 το χρόνο, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κοστίζουν 92 εκ. ευρώ το 2020, 184 εκ. ευρώ το 2030 και περίπου 240 εκ. ευρώ από το 2040 και μετά.
 • Οι εκπομπές CO2 θα είναι περίπου διπλάσιες από το όριο των 550 gr/KWh που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση νέων ανθρακικών σταθμών.
 • Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στη μείωση των εθνικών εκπομπών CO2 κατά μόλις 0,3 εκ τόνους CO2, από τη στιγμή που οι προς αντικατάσταση σταθμοί εκπέμπουν κατά μέσο όρο 4,9 εκ τόνους CO2 το χρόνο.
 • Θα επιβαρύνει κάθε χρόνο την περιοχή με 2.100 tn SO2, 2.800 tn NOx και 140 tn σωματίδια, που θα έρθουν να προστεθούν στις εκπομπές των σταθμών Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς και Αμυνταίου (49.037t NOx, 54.539t SOx, 26.272t PM10, 5.236t PM2.5), οι οποίοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
 • Η RWE Power International εκτιμά ότι οι λιγνίτες της Πτολεμαΐδας παράγουν 7 φορές περισσότερη τέφρα από συγκρίσιμης ποιότητας λιθάνθρακα, γεγονός που οδηγεί και σε αυξημένο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας.
 • Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για τη λειτουργία της νέας μονάδας εκτιμώνται σε 14 εκ. κυβικά μέτρα ανά έτος, νερό που θα προέρχεται από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, ενώ για τις λειτουργικές ανάγκες των ορυχείων της Πτολεμαΐδας θα αντλούνται από γεωτρήσεις επιπλέον 25 εκ. κυβικά μέτρα, με την πλεονάζουσα ποσότητα να διατίθεται στο ρέμα Σουλού.
 • Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, για λογαριασμό της Greenpeace, η λειτουργία της Πτολεμαΐδας-V θα οδηγεί σε πρόωρο θάνατο πάνω από 100 ανθρώπους το χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει εξωτερικό κόστος για την ελληνική οικονομία πάνω από 200 εκ. ευρώ το χρόνο.
 • Η νέα μονάδα θα δημιουργήσει μόλις 250 μόνιμες τοπικές θέσεις εργασίας, ποσοστό γύρω στο 3,6% του συνολικού αριθμού εργαζομένων της ΔΕΗ στην περιοχή (6.882). Το εργατικό δυναμικό που απασχολεί η ΔΕΗ στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις  στο 2.5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας (280.000)  η οποία εδώ και πολλά χρόνια κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.
 • Σύμφωνα με δημοσίευμα της Berliner Zeitung που επικαλείται έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, το έργο της Πτολεμαΐδας 5 διασφαλίζει στη Γερμανία 1.150 θέσεις εργασίας έως το 2017.
 • Σύμφωνα με μελέτη του WWF-Ελλάς, η Πτολεμαΐδα V αποδεικνύεται και οικονομικά ασύμφορη αρκεί η Ελλάδα να ακολουθήσει τις δικές της δεσμεύσεις ως προς την ενεργειακή και κλιματική της πολιτική για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
 • Ο Γερμανικός τραπεζικός οργανισμός KfW χρηματοδότησε στη Γερμανία το πρωτοποριακό πρόγραμμα «100.000 στέγες με φωτοβολταϊκά».
 • Ο Γερμανικός τραπεζικός οργανισμός KfW χρηματοδοτεί στη Γερμανία τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας
 • Ο Γερμανικός τραπεζικός οργανισμός KfW στην Ελλάδα υποστηρίζει το έργο Πτολεμαΐδα V το οποίο θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα της Δ. Μακεδονίας με 2.100 tn SO2, 2.800 tn NΟΧ, 140 tn σωματίδια και 4.6 εκ τόνους CO2.
 • Ο Γερμανικός τραπεζικός οργανισμός KfW έχει θέσει ως κριτήριο χρηματοδότησης μονάδων άνθρακα ένα ελάχιστο ποσοστό αποδοτικότητας 43%, το οποίο η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V δεν ικανοποιεί (40,5%).
 • Ο Γερμανικός τραπεζικός οργανισμός KfW απαιτεί την εκπόνηση μελέτης κοινωνικών επιπτώσεων για τα έργα τα οποία χρηματοδοτεί, αλλά στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας-V δεν υπάρχει καμία σχετική μελέτη.
 • Ο Γερμανικός τραπεζικός οργανισμός KfW συμφώνησε να χορηγήσει στη ΔΕΗ δάνειο 739 εκ. ευρώ, το οποίο καλύπτει περισσότερο από το 50% του συνολικού κόστους εγκατάστασης της Πτολεμαΐδας –V.
 • Η χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως οικονομική ενίσχυση, ειδικά από οργανισμούς που είναι γνωστοί για τη στήριξή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η KfW. Τα χρήματα που προσφέρονται από την KfW για την Πτολεμαΐδα V μπορούν να στηρίξουν τη διαμόρφωση  μιας ζωντανής οικονομίας, με τη χρηματοδότηση για παράδειγμα προγραμμάτων ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας.
 • Ιούνιος 2013: Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε τη θέσπιση πολύ αυστηρών ορίων εκπομπών για τη χρηματοδότηση νέων λιγνιτικών και λιθανθρακικών σταθμών σε τρίτες χώρες.
 • Ιούλιος 2013: Η Παγκόσμια Τράπεζα που διέθεσε το 2012 52 δις $ σε υποδομές ανακοίνωσε ότι περιορίζει δραστικά τη χρηματοδότηση νέων λιγνιτικών και λιθανθρακικών σταθμών σε αναπτυσσόμενες χώρες. 
 • Ιούλιος 2013: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις ανθρακικών σταθμών με εκπομπές μεγαλύτερες από 550 gr CO2/Kwh. Η Πτολεμαΐδα V θα εκπέμπει περίπου τα διπλάσια. 
 • Σεπτέμβριος 2013: Τη δέσμευση του προέδρου Ομπάμα για θέσπιση πολύ αυστηρών ορίων εκπομπών για τη χρηματοδότηση νέων λιγνιτικών και λιθανθρακικών σταθμών, συνυπέγραψαν η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία.
 • Νοέμβριος 2013: Και η Βρετανία δεσμεύεται για τη θέσπιση πολύ αυστηρών ορίων εκπομπών για τη χρηματοδότηση νέων λιγνιτικών και λιθανθρακικών σταθμών σε τρίτες χώρες. Τα τελευταία 7 χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διαθέσει 9 δις $ για αυτό το σκοπό και η Βρεττανία περίπου 500 εκ. $.
 • Δεκέμβριος 2013: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) αποφάσισε να θέσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στη χρηματοδότηση ανθρακικών σταθμών σε τρίτες χώρες
 • Ιανουάριος 2014: 17 ιδρύματα στις ΗΠΑ που διαχειρίζονται 1,8 δις $ αποφάσισαν να τερματίσουν τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων.
 • Oι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μειώσει δραματικά το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ και τις εγγυημένες τιμές.

  • Στη Γερμανία, για τις μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μέχρι 10MW οι εγγυημένες τιμές έπεσαν κατά 78% μέσα σε μια δεκαετία - από 457€/ΜWh τον Ιανουάριο 2004 στα 98,8€/MWh τον Οκτώβριο 2013.
  • Το 2030 το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά στις στέγες σε χώρες της Ν. Ευρώπης θα είναι 43 €/MWh, δηλαδή κάτω του αντίστοιχου κόστους του λιγνίτη.
  • Στην Ινδία και την Ιταλία, χώρες πλούσιες σε ηλιοφάνεια, τα φωτοβολταϊκά είναι ήδη ανταγωνιστικά με τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Αυστραλία είναι πλέον φτηνότερη σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο.
 • Ομάδα οικονομολόγων από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα υπολόγισε ότι το συνολικό ετησιοποιημένο κόστος εγκατάστασης ισχύος ΑΠΕ, ικανής να αντικαταστήσει το σύνολο της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιείται στην ΕΕ, έπεσε το 2013 στα επίπεδα του ετήσιου κόστους ορυκτών καυσίμων για την ΕΕ (περίπου 550 δις).
 • Σύμφωνα με τον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σενάριο υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ (75% στην τελική κατανάλωση και 97% στην ηλεκτροπαραγωγή), το ενεργειακό κόστος είναι παραπλήσιο με αυτό του σεναρίου αναφοράς που έχει σαφώς μικρότερες διεισδύσεις ΑΠΕ. 
 • Στην εκτίμηση επιπτώσεων που παρουσιάστηκε υποστηρικτικά στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο του 2030, φαίνεται ότι οι δεσμευτικοί στόχοι για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα (ΕΑ), όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος, αλλά έχουν και πρόσθετα οφέλη συγκριτικά με την περίπτωση ενός μόνο δεσμευτικού στόχου για τη μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου (ΑΦΘ) σε σχέση με το 1990. Πιο συγκεκριμένα:
  • Οι 3 στόχοι (ΑΠΕ, ΕΑ και ΑΦΘ) οδηγούν σε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο 178 €/MWh, ενώ ο 1 στόχος (ΑΦΘ) σε 179 €/MWh.
  • Ειδικότερα για τα νοικοκυριά το κόστος και στις 2 περιπτώσεις προβλέπεται να είναι ταυτόσημο.
  • Οι 3 στόχοι προσφέρουν 568.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, εξοικονομούν 18 δις ευρώ ετησίως από τη μείωση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, και οδηγούν σε μειωμένη τιμή άνθρακα το 2030 (11 €/tn αντί 40 €/tn) σε σύγκριση με τη θέσπιση ενός μόνο στόχου μείωσης εκπομπών ΑΦΘ.
 • Η ΔΕΗ παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
  • Σε σύνολο 1.800MW εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, η εταιρεία κατέχει μόλις 65MW.
  • Στον τομέα των φωτοβολταϊκών κατέχει μόλις το 0,05% της αγοράς.
  • Εγκατέλειψε το σχέδιο των φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη ισχύος 50MW.
  • Εγκατέλειψε το σχέδιο, συνοδεία διθυραμβικών ανακοινώσεων, για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας ισχύος 200 MW.