Τα δάση του πλανήτη χρειάζονται τη βοήθειά σου!

Τα δάση είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Μας παρέχουν το οξυγόνο που αναπνέουμε και καθαρίζουν το νερό που πίνουμε, ενώ ταυτόχρονα είναι το «σπίτι» αυτόχθονων πληθυσμών και εκατομμύριων ειδών φυτών και ζώων. Τα υγιή δάση εξασφαλίζουν και την υγεία του ανθρώπου, προστατεύοντας από ασθένειες και απορροφώντας μεγάλες ποσότητες εκπομπών άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Οι καταστροφικές γεωργικές πρακτικές είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης των δασών και άλλων φυσικών οικοτόπων. Χωρίς να το γνωρίζουμε, οι Ευρωπαίοι καταναλώνουμε προϊόντα των οποίων τα συστατικά προέρχονται από αποδασωμένες εκτάσεις ή άλλα κατεστραμμένα οικοσυστήματα, όπως οι σαβάνες. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα που συνδέονται με την καταστροφή δασών και οικοσυστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι άθελά μας «καταναλώνουμε τα δάση μας». Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατέψει τα δάση και το μέλλον μας, ΤΩΡΑ!

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή των δασών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση έναν νέο ευρωπαϊκό νόμο, ώστε να δημιουργήσει τους απαραίτητους κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής όσων προϊόντων εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Δείξε την υποστήριξή σου συμπληρώνοντας τη φόρμα και πάτα στο «ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ».

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι χάνουμε φυσικά οικοσυστήματα με ανησυχητικούς ρυθμούς. Την τελευταία μόνο δεκαετία ο Αμαζόνιος έχασε δασική έκταση που ξεπερνά τα 8,4 εκατ. γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ στο Cerrado, την πλουσιότερη σε βιοποικιλότητα σαβάνα του κόσμου, η έκταση φυσικών οικοτόπων που χάθηκαν ξεπερνά τα 10 εκατ. γήπεδα ποδοσφαίρου. Οι βασικές αιτίες είναι οι καταστροφικές γεωργικές πρακτικές για την παραγωγή προϊόντων, όπως η σόγια που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζωοτροφών, το φοινικέλαιο, το κακάο, κτηνοτροφικά προϊόντα και άλλα. Τα συστατικά αυτά βρίσκονται κρυμμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας και είναι πολύ δύσκολο να τα αποφύγουμε, αφού δεν γνωρίζουμε το κόστος της παραγωγής τους για τα δάση.

Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προστασία των δασών του πλανήτη και άλλων οικοσυστημάτων. Αν δεν σταματήσουμε την καταστροφή των δασών και την υποβάθμιση άλλων οικοσυστημάτων, είναι πιθανό να χάσουμε τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας. Τη μάχη της ίδιας μας της επιβίωσης με λίγα λόγια. Μπορείς να βοηθήσεις για να αλλάξει αυτό! 

Ποιος ευθύνεται;

Η καταστροφή των δασών και του εδάφους είναι σύνθετα προβλήματα στα οποία όλοι εμπλεκόμαστε, είτε το θέλουμε είτε όχι. Έως τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απαγορεύει την είσοδο στην αγορά της Ε.Ε. προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή της φύσης, κι έτσι αυτά μπορούν να καταλήξουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πιάτα μας. Το φοινικέλαιο είναι ένα από τα πολλά συστατικά των κατεργασμένων τροφίμων και καλλυντικών μας, ενώ η σόγια χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για τα ζώα από τα οποία προέρχονται τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα μας. Κυριολεκτικά τρώμε τα δάση μας, χωρίς καν να το γνωρίζουμε.

Η Ε.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φοινικέλαιου και σόγιας, αλλά και άλλων προϊόντων που οδηγούν στην καταστροφή των δασών, όπως το βόειο κρέας που προέρχεται από τον Αμαζόνιο, ο καφές και το κακάο. Δεν θέλουμε να απαγορευτούν αυτά τα προϊόντα – θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι παράγονται με βιώσιμο τρόπο, αλλά για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ισχυρή ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μπορείς να βοηθήσεις.

Ποια είναι η λύση;

Οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι οι διατροφικές τους επιλογές δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών, στην αλλαγή των χρήσεων γης και στην υποβάθμιση της εδάφους. Ένας ισχυρός ευρωπαϊκός νόμος έως το τέλος του 2021, ο οποίος δεν θα επιτρέπει την είσοδο στην αγορά της Ε.Ε. όσων προϊόντων συνδέονται με την καταστροφή των δασών και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, μπορεί να το πετύχει αυτό. Ένας τέτοιος νόμος θα είχε τεράστιο αντίκτυπο και αυτή τη στιγμή συζητείται στις Βρυξέλλες. Είναι εφικτό, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να γίνει πραγματικότητα! 

Δράσε τώρα! #Together4Forests: ζήτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατέψει το μέλλον μας!