Αγκάλιασε τα "άσχημα" λαχανικά

...

Άσχημα στατιστικά

Eκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο επειδή δεν είναι… όμορφα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε αν μειώναμε τη σπατάλη κατά 25%, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο! "Στην Ελλάδα όμως, με τέτοια κρίση, δεν πετάμε φαγητό!" ...Αλήθεια; Κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο το χρόνο, ενώ ακόμα και σήμερα το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18-34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Το τίμημα της ασχήμιας

Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε... εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες. Αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2014 ως έτος κατά της σπατάλης τροφίμων. Σιγά-σιγά, διάφορα σούπερ μάρκετ ανά την Ευρώπη προσπαθούν να εντάξουν στα ράφια τους φρούτα και λαχανικά με «ιδιαίτερο χαρακτήρα». Τελικά, επιλέγουμε τα λαχανικά και τα φρούτα από την εμφάνιση ή για το περιεχόμενο; Η Καλύτερη ζωή έκανε μία βόλτα στη λαϊκή αγορά και έμαθε όλη την αλήθεια για την ομορφιά των άσχημων φρούτων και λαχανικών!


Ο φαύλος «κύκλος των χαμένων λαχανικών»

Μπορούμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της σπατάλης; Βρες την ομορφιά των «άσχημων λαχανικών» στη γεύση τους, τη μειωμένη τιμή τους και το περιβαλλοντικό καλό που κάνεις δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ζήτηση, αρχίζεις να σπας τον φαύλο κύκλο των χαμένων λαχανικών. Την επόμενη φορά που θα αντικρίσεις μια ντομάτα λιγότερο κόκκινη από τις συνηθισμένες, ένα στραβό καρότο, μια πατάτα με περίεργο σχήμα ή ένα μήλο με σημάδια, χάρισε τους μία ευκαιρία και θυμήσου ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!

Φωτογραφικός διαγωνισμός: Του Στραβού το Δίκιο

Για να σπάσουμε το ταμπού των λαχανικών «μοντέλων» διοργανώσαμε το φωτογραφικό διαγωνισμό «Του στραβού το δίκιο» που ανέδειξε την κρυφή γοητεία των άσχημων φρούτων και λαχανικών.

...

ME-NOY ΓΙΑ 5000!

Tην Κυριακή 11 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 17:00, στην Πλατεία Κοτζιά, το Feeding the 5.000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, προσέφερε ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5.000 πολίτες. Το γεύμα προετοιμάστηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δε θα έφταναν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

...