ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ;

Λευτέρης:

«Η εμπειρία μου στο DD έπαιξε κορυφαίο ρόλο για να βρω δουλειά στη Νο1 συμβουλευτική εταιρία McKinsey».

Στο DD πήγα μετά τη σχολή στα 22 μου, σχεδόν τυχαία. Κοιτάζοντας με ένα φίλο μου το e-mail που μας είχε σταλεί από το πολυτεχνείο αποφασίσαμε να πάμε περισσότερο "για την εμπειρία". Αποδείχτηκε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες εμπειρίες της ζωής μου. Τα στοιχεία που αναπτύσσεις στο DD είναι ακριβώς αυτά που θα χρειαστείς και ως επαγγελματίας. Αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία με την ομάδα για την επίτευξη κοινού στόχου, ικανότητα να πείθεις, αντίληψη. 

Σήμερα είμαι στην McKinsey (μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες διεθνείς συμβουλευτικές εταιρίες στον κόσμο) η οποία μου προσέφερε πλήρη υποτροφία για να κάνω MBA στα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Η εμπειρία του DD με βοήθησε να προσαρμοστώ γρήγορα αφού πολλές απαιτούμενες ικανότητες ήταν κοινές, αλλά πολύ περισσότερο έπαιξε κορυφαίο ρόλο για να μπω στην εταιρία (σε όλες τις 5 συνεντεύξεις με ρώτησαν κάτι σχετικό με αυτή την εμπειρία). 

Το DD αφενός είναι ταυτόχρονα μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους με κοινές ανησυχίες και ενδιαφέροντα με σένα και μια εξαιρετική πρακτική για το βιογραφικό σου. Στο τέλος, παρά την αρχική μου διστακτικότητα, έγινα και μέλος. Το DD αποδείχτηκε η πιο επιτυχημένη «τυχαία» επιλογή της ζωής μου!


Θάλεια:

«Αν έχεις την εμπειρία του DD, το να διαπραγματευτείς ένα συμβόλαιο με κάποιον ξαφνικά δεν φαντάζει τόσο δύσκολο».

Το DD μου έμαθε να πατάω στα πόδια μου και να έχω τη αυτοπεποίθηση να επικοινωνώ αποτελεσματικά από τον γενικό διευθυντή μιας εταιρίας, μέχρι τον κύριο Σταύρο που πιστεύει ότι 'οι οικολόγοι αμολάνε φίδια το καλοκαίρι'! Επίσης στο DD έμαθα να 'πουλάω' ιδέες, προγράμματα, αξίες - την τέχνη του fundraising - και να διαπραγματεύομαι. Αν έχεις κάνει fundraiser δρόμο, το να διαπραγματευτείς ένα συμβόλαιο με κάποιον ξαφνικά δεν φαντάζει τόσο δύσκολο. 

Μετά το DD και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές εργάστηκα για 2 χρόνια στη WWF Αγγλίας, στο τμήμα εταιρικών συνεργασιών. Σήμερα εργάζομαι σε μία εταιρία πάροχο και developer ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με 100% renewable mix. Η αποστολή της εταιρίας είναι η καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής εκ των έσω. Πιο συγκεκριμένα, διαχειρίζομαι τις συνεργασίες της εταιρίας με περιβαλλοντικές και μη οργανώσεις όπως Friends of the Earth, Soil Association (πιστοποίηση και εδραίωση βιολογικών προϊόντων) και άλλες. Στην πράξη αυτό σημαίνει οργάνωση εκστρατειών απευθυνόμενες στο κοινό του συνεργάτη και το ευρύτερο κοινό με σκοπό την απόκτηση πελατών, αντίστοιχα με το DD δηλαδή.

Το DD ήταν ορόσημο για την καριέρα μου (εδώ γελάμε, η ιστορία μιας ξεριζωμένης…). Σε συνδυασμό με τις μεταπτυχιακές σπουδές μου, μου άνοιξε νέους ορίζοντες. Μου έδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές, και ότι υπάρχουν τρόποι να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε και μας αρέσει. Σε αντίθεση με την Ελλάδα οι ΜΚΟ χαίρουν μεγάλης εμπιστοσύνης στο εξωτερικό και πιστεύω ότι αν δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω στο DD δε θα ήμουν εδώ σήμερα (…στάζει το ταβάνι τη στιγμή που γράφω, τρύπησε ο θερμοσίφωνας J).   


Κώστας:

«Γνώρισα τον εαυτό μου, κι έμαθα πώς να αξιολογώ ποιον έχω απέναντί μου».

Έχοντας τελειώσει από στρατό και μεταπτυχιακό, στα 27 μου αποτόλμησα την εμπειρία του Άμεσου διαλόγου στο WWF.

Σήμερα δουλεύω στο ιατρικό τμήμα μιας φαρμακευτικής εταιρίας, ερχόμενος καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Το πώς θα μιλήσω σε κάποιον, ακόμα και μέσω της στάσης του σώματος μου, να αξιολογώ ποιον έχω απέναντι μου και πως θα διαχειριστώ τη συζήτηση μας είναι μερικά από τα πράγματα που έμαθα στο Direct dialogue.

Μέσα στις αναζητήσεις της ζωής μας, συμπεριλαμβάνεται και αυτή του ποιοι πραγματικά είμαστε. Το DD μου έδωσε ώθηση να ψάξω λίγο περισσότερο τον εαυτό μου και να βγάλω από μέσα μου κάποια κρυμμένα ίσως χαρακτηριστικά σχετικά με την επικοινωνία, σχετικά με αυτά που ήθελα να πω και ίσως δεν ήξερα πως να τα πω. Μου έμαθε ακόμα τεχνικές στο πώς να προσεγγίζω ανθρώπους που πολλές φορές δεν θα τολμούσα να πλησιάσω.


Στέλιος:

«Ανακάλυψα καρμικά τον επαγγελματικό δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω».

Όσο εξοντωτικό κι αν ακούγεται, το Direct Dialogue αποδεικνύεται συναρπαστικό και συγκλονιστικά προσοδοφόρο. Κατάφερα να ξεπεράσω άπειρους εσωτερικούς φραγμούς και να γίνω πιο εξωστρεφής και να αποκτήσω ανεκτίμητη αυτοπεποίθηση. Αλλά και να ακούω, να προσαρμόζω τα επιχειρήματά μου στον εκάστοτε συνομιλητή μου, να αντιμετωπίζω αισιόδοξα το κάθε στραβοπάτημα και να μην πτοούμαι από τίποτα και από κανέναν. Όλα αυτά με βοήθησαν αφάνταστα στη μετέπειτα πορεία μου. Πρωτίστως, βέβαια, ανακάλυψα σχεδόν καρμικά τον επαγγελματικό δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω.
Πριν εργαστώ στο Direct Dialogue, δούλευα ως αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Ωστόσο, κάτι η οικονομική κρίση, κάτι οι απανωτές περικοπές στους μισθούς των δημοσιογράφων, χωρίς να …το πολυκαταλάβω βρέθηκα κατακαλόκαιρο στο κέντρο της πόλης, ντυμένος στα πράσινα και με το ντοσιέ ανά χείρας.

Μετά το DD, μετακόμισα στο Λονδίνο, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στους τομείς του μάρκετινγκ και της εξεύρεσης πόρων σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες MKO διεθνώς, όπως το Macmillan Cancer Support, το Shelter και το St John Ambulance. Σήμερα, συντονίζω την πολυπληθή ομάδα άμεσου διαλόγου του St Mungo's Broadway, της μεγαλύτερης οργάνωσης για την προστασία των αστέγων στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ σύντομα, θα βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενταχθώ στο διευθυντικό δυναμικό της εταιρείας DialogueDirect, η οποία επιχειρεί να εγγράψει εκατομμύρια υποστηρικτές ανά την Αμερική για λογαριασμό των μεγαλύτερων ΜΚΟ παγκοσμίως. Ειλικρινά, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ώθηση και τα εφόδια που αποκόμισα από τον άμεσο διάλογο του WWF.


Αθανασία:

«Αποδείχτηκε καθοριστικό για τη μελλοντική μου εργασιακή πορεία.»

Εδώ και δύο χρόνια ζω στις Βρυξέλλες και εργάζομαι  σε μια διεθνή εταιρεία. Κάνοντας την αίτηση για εργασία στο direct dialogue του WWF, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι αυτή θα ήταν μια σημαντική εμπειρία που θα μου έδινε ένα ακόμα εφόδιο για την μελλοντική μου εργασιακή πορεία.

H διετής μου εμπειρία στο WWF στη θέση της εκπροσώπου στο direct dialogue και μετέπειτα στη θέση της team leader με βοήθησε να αναπτύξω δεξιότητες σημαντικές για την σημερινή μου εργασία. Δεν ήταν μόνο ένας τρόπος να αναπτύξω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες. Με βοήθησε να δουλεύω συγκεντρωμένα ώστε να εκπληρώνω τους στόχους της ομάδας. Ενίσχυσε την ικανότητα μου να εργάζομαι σε ομάδα με διαφορετικές προσωπικότητες και να αντιμετωπίζω με ηρεμία δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, στο ρόλο μου ως αρχηγός ομάδας στο direct dialogue, συμμετείχα στην επιλογή των νέων μελών, εμπειρία που με έφερε σήμερα να είμαι υπεύθυνη του προγράμματος πρόσληψης νέων ασκούμενων. Ακόμα το σκέφτεσαι;