ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις

Ο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις» είναι ένα σύγχρονο, διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού για να ενθαρρύνει συζήτηση, ανταλλαγή ιδεών, διατύπωση υποθέσεων και προεκτάσεων ποικίλων ερωτημάτων. Οι μαθητές μπορούν να δουλέψουν ατομικά η σε μικρές ομάδες, να σχολιάσουν στην τάξη τις ερωτήσεις από τις οποίες εντυπωσιάστηκαν περισσότερο και να μελετήσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε μίας από τις τρεις περιοχές του παιχνιδιού (Θράκη, Κυκλάδες, Αττική). Αν πάλι το προτιμά, ο εκπαιδευτικός μπορει να δουλέψει με όλη την τάξη και να σταματά τη ροή σύμφωνα με την κρίση του, ώστε να κάνει διάλογο με τους μαθητές για προεκτάσεις γνωστών θεμάτων που θίγονται μέσα από τις ερωτήσεις του παιχνιδιού. Δειτε εδώ με ποια μαθήματα μπορειτε να συνδυάσετε το παιχνίδι και πως. Ο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ερωτήσεις» υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ερευνητικής ομάδας Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού, CoSyLLab του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και τη χρηματοδότηση του WWF Ολλανδίας. Το υλικό, όπως σε όλα τα παιχνίδια μας, αντλείται από την εμπειρία και τα προγράμματα του WWF Ελλάς ενώ εχει εμπλουτιστει με ερωτήσεις που μας έστειλαν μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Το ράλι επιβίωσης της χελώνας καρέτα

Ένα διασκεδαστικό βιωματικό παιχνίδι για τη ζωή και τους κινδύνους που απειλούν τη χελώνα caretta caretta που μπορείτε να παίξετε με τους μαθητές σας. Το παιχνίδι μπορει να παιχτει στην τάξη ή σε εξωτερικό χώρο και απευθύνεται κυρίως σε παιδια 6-13 ετών αλλά εμείς το έχουμε δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία και σε παιδιά νηπιαγωγείου. Σκοπός του παιχνιδιού η συνειδητοποίηση των απειλών για το είδος Caretta caretta, η ικανότητα διαχωρισμού των φυσικών αιτιών από τις ανθρωπογενείς αιτίες , η καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στη διάσωση του είδους και η υιοθέτηση ορθών πρακτικών για την προστασία των ακτών-βιοτόπων της χελώνας.

Ο Θαυμαστός Κόσμος της Βιοποικιλότητας και ο Κάρολος Δαρβίνος

Το WWF Ελλάς ετοίμασε ένα μικρό εκπαιδευτικό πακέτο για τον Δαρβίνο, την Εξέλιξη και άλλες βασικές έννοιες και λειτουργίες που σχετίζονται με την ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας και την ανάγκη διατήρησής της. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε παιδιά από 7 ετών και άνω. Σκοπός του συγκεκριμένου υλικού είναι η εξοικείωση με τις βασικές ιδέες και μηχανισμούς της Εξέλιξης για μια ουσιαστική επανεκτίμηση της θέσης του ανθρώπου στον πλανήτη μας και της αξίας της βιοποικιλότητας.
Δραστηριότητα 1: Ζωή δεν έχουν μόνο τα ζώα: ο περίπατος της βιοποικιλότητας.
Δραστηριότητα 2: Ο Προ1000000 Πάππους όλων των Μορφών Ζωής στη Γη.
Δραστηριότητα 3: Βάζοντας τάξη στο χάος των ειδών.
Δραστηριότητα 4: Δεινόσαυροι, άνθρωποι και άλλα μεγαθήρια! Η ιστορία της ζωής στη Γη.
Δραστηριότητα 5: Εξέλιξη-προσαρμογή-επιβίωση: το τρίγωνο της ζωής.
Δραστηριότητα 6: Ευτυχώς δεν είμαστε…φωτοτυπίες!
Δραστηριότητα 7: Η ποικιλία ζωής του πλανήτη: ένας ανεκτίμητος θησαυρός.
Δραστηριότητα 8: Ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Κάρολου Δαρβίνου.
Δραστηριότητα 9: Φίδια, καμηλοπαρδάλεις και κοιλάκανθοι: η Εξέλιξη εν δράσει.
Δραστηριότητα 10: Ιστορίες για αρκούδες.
Δραστηριότητα 11: Πες μου που ζεις να σου πω αν θα επιβιώσεις!
Δραστηριότητα 12: Μια επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Δραστηριότητα 13: Φτιάξε το δικό σου…τέρας, φτιάξε το δικό σου ψάρι!
Δραστηριότητα 14: Αγώνες δρόμου – αγώνες επιβίωσης.
Δραστηριότητα 15: Παίξτε bingo με τα χαρακτηριστικά σας!
Δραστηριότητα 16: Γενιές χαρακτηριστικών!
Δραστηριότητα 17: Πειραματιστείτε μαζί με τον Δαρβίνο.

Αφίσα: Απειλούμενα ζώα της Ελλάδας

Παρουσίαση: Βιοποικιλότητα

Παρουσίαση: Εξέλιξη & Βιοποικιλότητα
Κείμενο παρουσίασης για την Εξέλιξη και την βιοποικιλότητα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Βιοποικιλότητα-Απειλούμενα είδη
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Δαρβίνος-Εξέλιξη-Βιοποικιλότητα

Παίξτε μαζί μας: Ένα κουίζ για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας, βασισμένο στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών
Παίξτε μαζί μας: The BioDaVersity Code

Βιβλιογραφία
Ενδιαφέρουσες συνδέσεις

Ένα ζουζούνι παραπάνω: H ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου

Με την αγορά του βιβλίου "Ένα ζουζούνι παραπάνω. Η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου" ενισχύετε το έργο του WWF και, κυρίως, απολαμβάνετε μια γλαφυρή εξιστόρηση της ζωής του Δαρβίνου. Προς το παρόν μπορείτε να παίξετε παιχνίδια και να ελέγξετε τις γνώσεις σας για την Εξέλιξη και τη ζωή του Δαρβίνου με βάση το σχετικό φυλλάδιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και διανέμεται δωρεάν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Φυλλάδιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Βιοποικιλότητα και τα Απειλούμενα Είδη

Καιρός για έξω…

Ανακαλύψτε με τους μαθητές σας τη βιοποικιλότητα της γειτονιάς σας. Αναζητήστε τρόπους αρμονικής συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου. Ερευνήστε, καταγράψτε, εκθέστε, ευαισθητοποιήστε γονείς και περιοίκους, με βάση τα ευρήματα της έρευνάς σας και προτείνετε μέτρα για μια πράσινη γειτονιά. Κάντε την αρχή με έρευνα στην αυλή του σχολείου και συνεχίστε με ένα...σαφάρι στη γειτονιά.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο

Το υλικό «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο» εκδόθηκε το 1995 από το WWF και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υλικά που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δώδεκα χρόνια μετά το υλικό επικαιροποιήθηκε και η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική πληροφορία. Τα ζητήματα που εξετάζονται είναι: Έδαφος, Νερό, Θάλασσα, Δάσος, η ζωή στην γη, Αγροοικοσυστήματα, Αέρας, Βιοποικιλότητα. Το υλικό περιλαμβάνει ενημερωτικά κείμενα για τον εκπαιδευτικό και 150 παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Προγράμματα για νηπιαγωγείο

Μεταναστευουν για να ζήσουν
Άγρια ζώα, λεπτά αρώματα
Τα ζώα που έχασαν το όνομα και το σπίτι τους!
O καθένας στη θέση του: απειλούμενα ζώα και οι βιότοποί τους
Ποιός τρώει ποιόν
Έδαφος: θαυμαστές ιστορίες ζωής
Γη, ο ζωντανός πλανήτης
Πρόγραμμα και σύντομη περιγραφή σεμιναρίου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο με το WWF Ελλάς στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, 26-27 Φεβρουαρίου 2011.