ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΘΑΛΑΣΣΑ

Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο

Με το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο: ένα μοναδικό οικοσύστημα στην καρδια των Κυκλάδων, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα, να κατανοήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει, να εξερευνήσουν τους τρόπους που μπορεί να προστατευθεί και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας μας για να το προστατεύσει. Το υλικό για εκπαιδευτικούς αφορά μαθητές ηλικίας 5-12 ετών. Μέσα από πέντε παιγνιώδεις δραστηριότητες οι μαθητές ενθαρρύνονται να περάσουν σταδιακά από την παρατήρηση του περιβάλλοντος, στην κατανόηση των ρυθμών της φύσης που αλλάζουν από τον άνθρωπο και να καταλήξουν στην συνειδητοποίηση της ανάγκης αλλαγής στάσης, δημιουργώντας τα δικά τους εικαστικά έργα και παιχνίδια. Πάρτε βαθιά ανάσα και βουτήξτε στο πρώτο ελληνικό καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στις Βόρειες Κυκλάδες.

Tο WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Kυκλάδων έτρεξε την άνοιξη του 2019 στα γυμνάσια και τα λύκεια της Άνδρου και της Σύρου εικαστικό διαγωνισμό αφίσας με τίτλο «Ζώντας δίπλα στη Γυάρο, μια Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή». Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος ομάδες μαθητών από το ΓΕΛ Σύρου, το Γυμνάσιο Κορθίου, το Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Άνδρου και το ΕΠΑΛ Σύρου.
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η μαθήτρια Κοτσαρίνη Ναυσικά από το ΓΕΛ Σύρου.
Το δεύτερο βραβείο κέρδισαν οι μαθήτριες Γκαλίτση Μαρία, Κόνταρη Ελπίδα, Ρούσσου Χριστίνα από το ΕΠΑΛ Σύρου.
Το τρίτο βραβείο κέρδισαν οι μαθήτριες Νικολάου Μαρίνου Ναταλία, Λουλούδη Ντουμιτρίτσα, Φράγκου Νεκταρία από το Γυμνάσιο Κορθίου.

Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε!

Το "Ταξίδι στον κόσμο των θαλάσσιων θηλαστικών της Ελλάδας" περιέχει ένα βιβλίο-οδηγό με πληροφορίες για τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας για τους εκπαιδευτικούς, ένα βιβλίο με δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για την τάξη, τρία παζλ, ένα CD με φωτογραφίες, ένα CD με ήχους της θάλασσας και το ντοκιμαντέρ "Θαλάσσια θηλαστικά, οι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες". To εκπαιδευτικό πακέτο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του "Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε" που υλοποιεί  το WWF Ελλάς με τη MΟm Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη ζωή στην ακτή

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο

Το υλικό "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο" εκδόθηκε το 1995 από το WWF και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υλικά που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δώδεκα χρόνια μετά το υλικό επικαιροποιήθηκε και η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική πληροφορία. Τα ζητήματα που εξετάζονται είναι: Έδαφος, Νερό, Θάλασσα, Δάσος, Αγροοικοσυστήματα, Αέρας, Βιοποικιλότητα. Το υλικό περιλαμβάνει ενημερωτικά κείμενα για τον εκπαιδευτικό και 150 παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Προγράμματα για νηπιαγωγείο

Τα θαλάσσια θηλαστικά