9 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως η ΔΕΗ πρέπει να στραφεί στην καθαρή ενέργεια, ενώ μόλις το 7% δηλώνει πως προτιμά τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το WWF Ελλάς.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως η ΔΕΗ πρέπει να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Πανελλήνια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία QED για λογαριασμό του WWF Ελλάς καταρρίπτει άλλον έναν πολιτικό μύθο: την υποτιθέμενη δημοφιλία του λιγνίτη και των «εγχώριων» ορυκτών πηγών ενέργειας. Στόχος της δημοσκόπησης ήταν η μέτρηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και γνώσης σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, η αποτύπωση του επιπέδου ενημέρωσης σε θέματα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάλυση του βαθμού επίγνωσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από τη λειτουργία λιγνιτικών σταθμών.

Τα ποσοστά που εμφανίζει η έρευνα είναι συντριπτικά. Πάνω από το 80% των πολιτών κινείται υπέρ της στροφής της ενεργειακής πολιτικής στις ΑΠΕ, ενώ το 67% προτρέπει σε άμεση επένδυση της χώρας σε αυτές, σε μια περίοδο που η ΔΕΗ ζητά δωρεάν δικαιώματα εκπομπών για να διαιωνίσει το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Το 22% είναι υπέρ της εξάντλησης των κοιτασμάτων λιγνίτη, ενώ μόλις το 4% τελικά προκρίνει την επιλογή του λιγνίτη.

Ερώτηση: Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε ποιο από τα παρακάτω πρέπει να δώσει έμφαση η χώρα;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει την παράλογη επένδυση της νέας ρυπογόνας και οικονομικά ασύμφορης λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα V, που συμφωνήθηκε το 2009 και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της εποχής. Παρά την αστήρικτη εμμονή κυβερνήσεων και ΔΕΗ στην επιχειρηματολογία για το «χαμηλό κόστος του λιγνίτη» και τις αντιρρυπαντικές επιδόσεις της νέας μονάδας, το 58% του συνόλου και το 50% των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας δηλώνει ότι πρέπει να ακυρωθούν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες.

«Η δημοσκόπηση του WWF Ελλάς αποδεικνύει περίτρανα ότι η κοινωνία συμφωνεί σε συντριπτικό βαθμό με τα επιστημονικά πορίσματα που προτάσσουν ως επιτακτική την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την αποφασιστική στροφή στην καθαρή ενέργεια. Η έρευνα αυτή για την ελληνική κοινή γνώμη αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγες μέρες πριν την έναρξη της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή», τονίζει ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. «Η πολιτική ηγεσία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι πλέον η σημασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αντανακλάται και στην κοινή γνώμη ως ξεκάθαρο κοινωνικό αίτημα για αλλαγή του σημερινού, ρυπογόνου ενεργειακού μοντέλου που βασίζεται στον λιγνίτη. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φαινόμενο του μέλλοντος που δεν μας αφορά. Επηρεάζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και αλλοιώνει τη φυσική εξέλιξη του πλανήτη μας».

Φέτος «Αλλάζουμε το κλίμα» ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο, συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 12:00 μμ στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (κοντά στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης) ενώνουμε τις φωνές μας για να αλλάξουμε το κλίμα.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Βασικά ευρήματα δημοσκόπησης της QED για λογαριασμό του WWF Ελλάς:
   1. Το 63% πιστεύει ότι η χώρα επηρεάζεται πολύ από την κλιματική αλλαγή. Σε όσους αισθάνονται έστω και λίγο ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 81%.
   2. Το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης της κλιματικής πολιτικής, ακόμα κι αν αυτό επιφέρει σημαντικό κόστος, ενώ στο πιο ενημερωμένο κοινό το ποσοστό αυτό αγγίζει το 78%.
   3. Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα προκρίνει το 64% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 55% στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ενώ είναι μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη (71%).
   4. 9 στους 10 πολίτες είναι πεπεισμένοι για τις επιπτώσεις των εργοστασίων της ΔΕΗ, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των κατοίκων στις περιοχές λειτουργίας τους.
   5. Το 75% των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας και το 66% του συνόλου θεωρεί πολύ σημαντικό να εκπονηθούν μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. 
   6. 6 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει το κόστος στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των εργοστασίων της.
   7. Τα 2/3 των πολιτών εκτιμούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να επωμιστεί το κόστος της τεράστιας κατανάλωσης νερού των ατμοηλεκτρικών σταθμών.
   8. Το 58% του συνόλου και το 50% των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας δηλώνει ότι πρέπει να ακυρωθούν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες
   9. To 83% (67% στη Δ. Μακεδονία) προτιμούν την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου από έναν ατμοηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή τους.
   10. Πάνω από το 80%  των ερωτώμενων είναι υπέρ της στροφής της ενεργειακής πολιτικής στις ΑΠΕ ενώ μόλις το 7% προτιμά τον λιγνίτη.
   11. Το 67% των πολιτών (56% στη Δ. Μακεδονία) θεωρεί ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας πρέπει να στραφεί στις ΑΠΕ, το 22% (21% στη Δ. Μακεδονία) να το κάνει αυτό μετά την εξάντληση των υπαρχόντων κοιτασμάτων λιγνίτη, ενώ το 4% (8% στη Δ. Μακεδονία) προκρίνει τη χρήση λιγνίτη ως την ορθότερη επιλογή
   12. Την άμεση στροφή στις ΑΠΕ εκτιμά ως σωστή κίνηση για τη χώρα το 73% του συνόλου. Για τη Δυτική Μακεδονία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 65%.
   13. 6 στους 10 πολίτες (5 στους 10 στη Δ. Μακεδονία) θεωρούν ότι η ΔΕΗ σίγουρα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων εταιριών παραγωγής ενέργειας και να στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
   14. Καθολική η αντίληψη για την αναγκαιότητα δημιουργίας εθνικής πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας, με σημαντικότερα οφέλη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
   15. Η γεωργία θεωρείται ο βασικότερος τομέας για την ενίσχυση της απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία.
   16. Η κυβέρνηση κρίνεται υπεύθυνη για την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο (53%). Το αντίστοιχο κόστος πρέπει να καλυφθεί πρωτίστως από τον κρατικό προϋπολογισμό (40%) και δευτερευόντως από τη ΔΕΗ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   17. Δείτε τα γραφήματα των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης.
   18. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και ενημερωθείτε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για όλες τις εξελίξεις, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της 21ης Διάσκεψης για το κλίμα
   19. Ταυτότητα έρευνας:

Περισσότερες πληροφορίες:

Άνθιμος Χατζηβασιλείου, υπεύθυνος επικοινωνίας πολιτικής, WWF Ελλάς  τηλ. 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.