Σημαντικά νέα για το Γιγάντιο πάντα, που μετά από πολλά χρόνια κάνει ένα βήμα μακριά από την εξαφάνιση. Αν και συνεχίζει να είναι απειλούμενο, το είδος δεν αξιολογείται πια από την επιστημονική κοινότητα ως «κινδυνεύον» ("endangered"), αλλά ως «τρωτό» ("vulnerable").

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε τη θετική αλλαγή στο επίσημο καθεστώς του Γιγάντιου Πάντα στον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ειδών. Η αλλαγή βασίστηκε στην κατά 17% αύξηση του πληθυσμού του τη δεκαετία μέχρι το 2014, που πια φτάνει τα 1,864 άτομα. Αυτή η αύξηση επιβραβεύει τις μακροχρόνιες προσπάθειες του WWF για την προστασία του είδους στους φυσικούς βιοτόπούς του στην Κίνα.

«Για πάνω από πενήντα χρόνια, το Γιγάντιο πάντα είναι το πιο αγαπημένο σύμβολο της προστασίας της φύσης του πλανήτη αλλά και σύμβολο του WWF. Η απομάκρυνσή του από τον κίνδυνο της εξαφάνισης αποτελεί μια συναρπαστική εξέλιξη για όσους δουλεύουν για τη διατήρηση της άγριας ζωής του πλανήτη», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF.

Το WWF συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση σε κοινές πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τα Γιγάντια Πάντα και τους βιοτόπους τους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών για τα Πάντα, με «διαδρόμους» που ενώνουν απομονωμένους πληθυσμούς.

Είναι σαφές ότι μόνο μια ευρεία προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του Γιγάντιου πάντα της Κίνας. Οι πιέσεις στα δάση μπαμπού, τον μοναδικό βιότοπό τους, γίνονται ακόμα μεγαλύτερες λόγω της κλιματικής αλλαγής. "Πρέπει να γιορτάσουμε αυτό το επίτευγμα, αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι τα Πάντα είναι διάσπαρτα και ευάλωτα, με ένα μεγάλο μέρος των δασών όπου ζουν να απειλείται από την κλιματική αλλαγή, αλλά και κακώς σχεδιασμένα δημόσια έργα. Θυμόμαστε πως υπάρχουν μόνο 1,864 Πάντα ελεύθερα στην άγρια φύση», δήλωσε ο διευθυντής του WWF Κίνας.