Ανακοίνωση του WWF US:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δήλωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού, το πρώτο αληθινά παγκόσμιο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

"Η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού θα υπονομεύσει την αμερικανική αξιοπιστία στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ παράλληλα δυσκολεύει τη χώρα και το λαό μας να εξασφαλίσει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας", δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του WWF Αμερικής, Κάρτερ Ρόμπερτς.

Περίπου 200 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού, επιδεικνύοντας μια συλλογική προθυμία να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πρόκληση της αλλαγής του κλίματος. Το σύμφωνο απαιτεί από όλα τα έθνη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 °C. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

Ήδη η κλιματική αλλαγή βλάπτει αμερικανικές τοπικές κοινωνίες, με τη μορφή έντονων καταιγίδων και πλημμυρών, ακραίων θερμοκρασιών και ξηρασίας. Οι άνθρωποι και η άγρια φύση σε όλο τον πλανήτη επίσης αισθάνονται τον αντίκτυπο. Χωρίς πλήρη δέσμευση για τη τήρηση της συμφωνία του Παρισιού, διακινδυνεύουμε μια ακόμη πιο καταστροφική πραγματικότητα.

Πάνω από 1000 αμερικανικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν τη συμφωνία του Παρισιού, επειδή γνωρίζουν ότι επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, δημιουργούν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα πάνω από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται στην οικονομία της καθαρής ενέργειας - περισσότεροι από όλες τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Σήμερα, η παγκόσμια υποστήριξη της δράσης για το κλίμα δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια για νέες οικονομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η συνεχιζόμενη συμμετοχή της αμερικανικής κυβέρνησης στη Συμφωνία του Παρισιού είναι απαραίτητη.

Το WWF προτρέπει την αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και αντίθετα να σταθεί με τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους δημάρχους και τους κυβερνήτες που υποστηρίζουν τη συμφωνία του Παρισιού.