Απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για τους δασικούς χάρτες και την τακτοποίηση αυθαιρέτων οικισμών σε δασική γη, ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

« Η προστασία του περιβάλλοντος επιβάλλει σε όλους μας ειλικρίνεια και σεβασμό στη Δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική νομιμότητα. Ας έχουμε λοιπόν υπόψη τα εξής:

  1. Η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός στη Βουλή είναι αντιγραφή προηγούμενης απόφασης του Υπουργείου που επιβραβεύει απροκάλυπτα την αυθαίρετη δόμηση σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  2. Οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν συνέχεια, όπως και η Διοίκηση, και οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις κρίνονται, άσχετα από το ποιος τις υπογράφει.
  3. Η κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση ως τροπολογία μιας υπουργικής απόφασης που βρίσκεται τώρα στην κρίση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη.
  4. Δεδομένου ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει ότι η υπό ακύρωση υπουργική απόφαση πρέπει να εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα, και όχι με νόμο, η κατάθεση στη Βουλή αυτής της τροπολογίας αποτελεί κατάφωρη περιφρόνηση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.
  5. Η όποια λύση του προβλήματος των αυθαίρετων οικιστικών πυκνώσεων προϋποθέτει έγκυρη καταγραφή των εκτάσεων που τις καταλαμβάνουν ως δασικών στους αναρτώμενους δασικούς χάρτες.

Εάν ο Υπουργός θέλει πραγματικά να δείξει σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, οφείλει να

  • ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση του προκατόχου του,
  • ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες, αποδίδοντας τον δασικό χαρακτήρα σε όσες εκτάσεις νομίμως τον έχουν,
  • καταγράψει με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία τα αυθαίρετα σε όλη την ελληνική επικράτεια,
  • ξεκινήσει με κατεδαφίσεις των τελεσίδικα αυθαιρέτων κτισμάτων και οικισμών,
  • σταματήσει άμεσα τις συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες τακτοποίησης παράνομων κτισμάτων,
  • ξεκινήσει τον δημόσιο διάλογο που ποτέ δεν έγινε για πραγματική και δημοκρατικά νομιμοποιημένη λύση στο τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα των αυθαιρέτων.»

 

Διαβάστε περισσότερα: