Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2071 η δράση καθαρισμού στους βυθούς της Αγίας Πελαγίας και του Μονοναύτη. Παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, 16 επαγγελματίες δύτες έδωσαν το δυναμικό παρόν στην εθελοντική αυτή δράση, μεταφέροντας έμπρακτα το συμβολικό μήνυμα ότι η εκτεταμένη χρήση πλαστικών και άλλων απορριμάτων είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

© Δημήτρης Πουρσανίδης / WWF Ελλάς

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά το παγκόσμιο συνέδριο για τους Ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα (5-6 Οκτωβρίου), όπου εθνικές κυβερνήσεις από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες, ΜΚΟ, ιδρύματα, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα δεσμεύτηκαν να αναλάβουν άμεσες δράσεις και μέτρα για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, την αύξηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, την ενίσχυση πρωτοβουλιών για την λεγόμενη «μπλε οικονομία» και τη βιώσιμη αλιεία, καθώς και για την ανάσχεση των παγκόσμιων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

© Καλούστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς

Τα σκουπίδια στην περιοχή του Μονοναύτη, όπως και σε άλλες παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, «παράγονται» σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και μεταφέρονται στις Κρητικές παραλίες εξαιτίας των ισχυρών θαλασσίων ρευμάτων και του έντονου αέρα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα δικά μας απορρίμματα καταλήγουν σε κάποια άλλη παραλία του κόσμου.

Το μήνυμα είναι σαφές:

Όχι άλλα πλαστικά στις θάλασσές μας. Άμεση απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών σακούλων και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων στη θάλασσα!

© Δημήτρης Πουρσανίδης / WWF Ελλάς

Η εθελοντική αυτή δράση οργανώθηκε από το καταδυτικό κέντρο Divers - Club Crete και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου/Κοινότητα Αχλάδας και τη Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Μαλεβιζίου, έχοντας την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.