Πρότυπη οικολογική αποκατάσταση στα Λευκά Όρη από το WWF Ελλάς
Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017
Στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Αναγέννηση των Λευκών Ορέων» του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στο οποίο επιπλέον συμμετέχουν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού & η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
© Andrea Bonetti/ WWF Greece
Σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την επίσημη παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων που έχουν αναλάβει το WWF Ελλάς, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με στόχο την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων. Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις επελέγησαν από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προκειμένου να αναλάβουν και να αξιοποιήσουν τις δωρεές εις μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων με στόχο την προστασία της φύσης των Λευκών Ορέων στην Κρήτη.
Ειδικότερα, και αφού το WWF Ελλάς μελέτησε προσεκτικά τις πραγματικές οικολογικές ανάγκες, τις πιέσεις, τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής, ανέλαβε τον συντονισμό και την ολοκλήρωση μελέτης οικολογικής αποκατάστασης σε έκταση 1.277 στρ. σε περιοχή των Λευκών Ορέων που έχει υποδείξει η Δ/νση Δασών Χανίων, τμήμα της οποίας αποτελεί προστατευμένη περιοχή του δικτύου NATURA 2000 («Φαράγγι Θέρισσου»). Η μελέτη αποκατάστασης θα προβλέπει ενδεικτικά τη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας στην περιοχή, προτάσεις για τη διαχείριση της βόσκησης, καθώς και ενέργειες αναψυχής (π.χ. μονοπάτια, θέσεις θέας, κτλ.). Επιπλέον, αφού ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη, το WWF θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και την οργάνωση μιας πρότυπης αναδάσωσης σε έκταση που η μελέτη θα αναδείξει. H πρότυπη αναδάσωση έχει στόχο να αποτελέσει πιλότο καλής πρακτικής αποκατάστασης, η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί δυνητικά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης με παρόμοια οικολογικά χαρακτηριστικά που δέχονται αντίστοιχες πιέσεις.
Απώτερος στόχος της παρέμβασης του WWF Ελλάς είναι η ανάλυση και η διαχείριση των πιέσεων που δέχεται το φυσικό περιβάλλον των Λευκών Ορέων, όπως είναι η ανεξέλεγκτη βόσκηση, οι πυρκαγιές, και οι ολοένα και πιο εμφανείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση του οικοσυστήματος, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη διατήρηση και ανάδειξη των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών του κρητικού τοπίου. Μέσω αυτής της ολιστικής προσέγγισης, το τοπικό οικοσύστημα θα είναι σε θέση όχι μόνο να ανταπεξέλθει στις διάφορες εξωγενείς απειλές που αντιμετωπίζει, αλλά και να παρέχει συγχρόνως προστασία, αγαθά και υπηρεσίες προς όφελος της ευρύτερης περιοχής και κοινωνίας για τα επόμενα χρόνια.
Η μελέτη οικολογικής αποκατάστασης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 από ομάδα επιστημόνων που συνεργάζεται με το WWF, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι επαφές, η έρευνα και ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση της πρότυπης αναδάσωσης στην περιοχή, η οποία έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2018, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχία των φυτεύσεων.
Το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής των Λευκών Ορέων συνδέεται άμεσα με τη δράση του WWF Ελλάς, το οποίο διαχρονικά ασχολείται με θέματα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεταπυρική αποκατάσταση, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις οικολογικά σημαντικές περιοχές που δέχονται πιέσεις από ανεξέλεγκτη βόσκηση. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, το WWF ασχολείται εντατικά με την έγκαιρη αποτύπωση της έκτασης σημαντικών καμένων περιοχών στην χώρα μας και την αποτίμηση των οικολογικών επιπτώσεων των πυρκαγιών σε αυτές, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, αλλά και τη διατύπωση ρεαλιστικών και αποτελεσματικών προτάσεων αποκατάστασης.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 2103314893, κιν: 6971859632, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη επικοινωνίας περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF Ελλάς, 2103311988, κιν. 6977419972, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.