WWF newsletter


Τεύχος 23, Απρίλιος 2012

θέματα

 

Έκτακτη Ανακοίνωση: Το WWF Ελλάς μετακομίζει.

Η νέα μας διευθυνση είναι Λεμπέση 21, 117 43, σταθμός μετρό Ακρόπολη. Τα τηλέφωνα παραμένουν τα ίδια.
Λόγω της μετακόμισης το γραφείο θα υπολειτουργεί 4-18 Απριλίου 2012.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Αλλαγή αξιών

Όλοι αντιλαμβανόμαστε, μικροί μεγάλοι, αυτή την εποχή ότι το σύστημα αξιών μας, αυτά που θεωρούσαμε ως τώρα ότι μας κάνουν άτομα καταξιωμένα στην κοινωνία, στους φίλους και στον ίδιο τον εαυτό μας μάλλον πρέπει να αλλάξουν. Καταναλώνω άρα υπάρχω; Λαμπερό και ακριβό αυτοκίνητο σημαίνει επιτυχημένος άνθρωπος; Η δουλειά που δεν αμείβεται είναι χάσιμο χρόνου; Η προσωπική μου άνοδος και ευημερία είναι άσχετη με την ευημερία του συνόλου; Όλα αυτά τα συζητάμε στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αλλά δεν αρκεί να "διδάσκουμε αξίες" απλώς κάνοντας συστάσεις στους μαθητές. Πρέπει να δεχτούμε ότι όλοι θέλουμε την προσωπική ευημερία και τις απολαύσεις της ζωής, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Όλοι θέλουμε την ασφάλεια, την αγάπη, τη υγεία. Ας μετρήσουμε όμως το δικό μας μείγμα αξιών με δραστηριότητες όπως αυτές που θα βρείτε εδώ.

Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να αποτυπώνουμε τον χάρτη αξιών του συνόλου της τάξης. Οι αξίες μας όμως αλλάζουν διαρκώς. Ποιες θέλουμε να καλλιεργήσουμε; Προς τα πού θέλουμε να πάμε; Το ταξίδι αυτό δεν σταματάει ποτέ στη ζωή του ανθρώπου. Αντί να γίνεται ασυνείδητα, το μεταφέρουμε στη σφαίρα του συνειδητού.

Το Πάντα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, 22 Απριλίου

...με ένα παιχνίδι, όπου πρέπει να σώσετε τη Γη από τις γκάφες μας. Κάθε γκάφα του Λουκά και της Άννας και της γιαγιάς τους και μια τρύπα στη Γη. Εμείς, οι παίκτες, πρέπει να μπαλώνουμε για να μη μας ξεφουσκώσει. Οργανώστε το σαν τηλεπαιχνίδι, στην τάξη. Τρεις ηθοποιοί, μια επιτροπή που βαθμολογεί και δυο ομάδες που διαγωνίζονται. Καλή διασκέδαση.

Τώρα που μπήκε η Άνοιξη…

Ελάτε μαζί μας μία Τρίτη στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού. Σας έχουμε ετοιμάσει δραστηριότητες στο "λαβύρινθο", ανάμεσα σε πολλά καλλωπιστικά φυτά, ανάμεσα στις ράγες του τρένου της ανακύκλωσης και μέσα σε ένα όμορφο κτίριο που έχει εξοπλισθεί πλήρως για εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συνεργασία μας με τον Δήμο και τις άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις σε αυτό το Πάρκο είναι μια ωραία εμπειρία. Γευτείτε τους καρπούς της.

Το πάντα φτιάχνει μόνο του το σπίτι του…

Το βιοκλιματικό σπίτι και η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων στα διαμερίσματά μας είναι αντικείμενο ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου μας που έχει μεγάλη απήχηση στα σχολεία. Στις μικρές τάξεις όμως τα παιδιά θέλουν οπωσδήποτε και μια κατασκευή σπιτιού.

Ιδού λοιπόν πώς μπορείτε να φτιάξετε με τους μαθητές σας ένα σπιτάκι. Σας έχουμε έτοιμο το «πατρόν». Εσείς μένει να το κόψετε και να το συναρμολογήσετε με τον τρόπο που δείχνουν οι φωτογραφίες.

Στη συνέχεια ζητήστε από τους μαθητές να τοποθετήσουν πόρτες και παράθυρα ρωτώντας όμως σε ποια πλευρά θα μπούνε τα μικρά και σε ποια τα μεγάλα ανοίγματα. Βρείτε την Ανατολή, τη Δύση, τον Βορά και τον Νότο, στο σημείο που βρίσκεστε, και σχολιάστε τι συμβαίνει όταν έχουμε πολλά και μεγάλα ανοίγματα στον Βορρά. Πως θα προστατεύσουμε το σπιτάκι μας από τη ζέστη του καλοκαιρού και από το κρύο του χειμώνα; Σιγά σιγά θα αναλύσετε τα παθητικά και ενεργητικά συστήματα προστασίας του κτιρίου από τη ζέστη και το κρύο!

Αν θέλετε, ενώστε τα σπιτάκια σας και φτιάξτε μια πόλη. Που θα μπούνε οι πλατείες, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, τα καταστήματα, οι βιοτεχνίες; Πως θα μετακινούνται οι κάτοικοι; Θα φτιάξουμε ποδηλατόδρομους; Θα προνοήσουμε για πάρκιγκ ή θα αποθαρρύνουμε τη χρήση ΙΧ στο κέντρο;

Δείτε την κατασκευή εδώ.

Η στήλη του εθελοντή

"Η πρώτη μου επαφή με την ομάδα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF έγινε μέσα απο τη συνεργασία μας στα πλαίσια του προγράμματος "Η δύναμη του 10", έναν μαθητικό διαγωνισμό διάρκειας 10 εβδομάδων μεταξύ 10 σχολείων της Αθήνας για τη μέιωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Η συμμετοχή της WWF στο πρόγραμμα (που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του εθελοντή Μιχάλη Περιβολάρη), περιελάμβανε την παρουσίαση του εργαστηρίου με τον τίτλο "Η ιστορία των πραγμάτων", με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών σχετικά το αληθινό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος τριών πραγμάτων της καθημερινότητάς τους: ενός κουτιού σόδας, ενός Τ-shirt και ενός χάμπουργκερ. Μετά το τέλος του εργαστηρίου, η "Πράσινη ομάδα" κάθε σχολείου πήρε ένα προϊόν το οποίο θα αναλύσει έτσι ώστε να ανακαλύψει τον κύκλο ζωής του και να μοιραστεί μαζί με όλους μας τα ευρήματά τους στην τελετή λήξης του προγράμματος. Εκείνο που με ενθουσίασε στο εργαστήριο της WWF ήταν η μαεστρία τόσο στο σχεδιασμό των παιχνιδιών αλλά και η μεταδοτικότητα με την οποία κατάφεραν να κερδίσουν την αμέριστη προσοχή των παιδιών που συμμετείχαν καταφέρνοντας να συγκρατήσουν απτές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο.

Με έναυσμα το παραπάνω πρόγραμμα, στο οποίο έλαβα μέρος σαν συντονίστρια των "Συνηγόρων του κλίματος" απο την πλευρά του Βρετανικού Συμβουλίου, και αφού συζητήσαμε για το επαγγελματικό/ακαδημαϊκό μου background σε θέματα αειφορου δόμησης, η κ. Ελένη Σβορώνου πρότεινε να επεκτεινουμε τη συνεργασία μας στο πρόγραμμα "Κατοικείν" της WWF. Έτσι κι έγινε, μετά απο μερικές διαβουλεύσεις που σκοπό τους είχαν τη μορφοποίηση του υλικού με τη βοήθεια δύο ακόμα εθελοντών, της Κατερίνας Λυγκώνη και του Γιώργου Τσακίρη, είχα τη χαρά να παρουσιάσω μέρος της προσπάθειάς μας σε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική οργάνωση για παιδιά απο 2-13 ετών με το όνομα Μικρόπολις, στην Τεχνόπολη. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια της "Γειτονιάς της Οικογένειας" και εμπεριείχε επίδειξη παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (που έγινε με τη βοήθεια ανάλογα προσαρμοσμένων παιχνιδιών), καθώς και ενημέρωση -ειδικά προσαρμοσμένη στο αντίστοιχο ηλικιακό γκρουπ- σχετικά με τις βασικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης.

Ελένη Σβορώνου, Νάνσυ Κουταβά, Μαρία Δεδάκη και Μαρίνα Συμβουλίδου ένα μεγάλο μπράβο για την πολύτιμη συμβολή σας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών! Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη συμβολή μου στο έργο σας..."

Λίτσα Μακρή

Το Πάντα στο πεδίο...

Τώρα που υπάρχει ένα "ρεύμα" προς την αγροτική ζωή και τη φύση, ας γνωρίσουμε με τους μαθητές μας καλύτερα και τα επαγγέλματα της άγριας φύσης. Τι κάνει ένας επιστήμονας που δουλεύει για την προστασία των αρπακτικών ή των υγροτόπων; Τι κάνει ένας εθελοντής που εργάζεται σε κατασκήνωση εθελοντικής εργασίας σε περιοχή οικολογικής αξίας; Εμπνεύστε τα παιδιά με επαγγέλματα της φύσης και αποδράστε λίγο από την ατμόσφαιρα της πόλης:

Ιδέες για δραστηριότητες που θα τους εμπνεύσουν θα βρείτε για τους υγρότοπους, για τα δάση και για τη θάλασσα.

Το Πάντα μετράει κοτσύφια...

Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε μια πρώτη γεύση από δουλειά στο πεδίο το Πάντα έχει να σας προτείνει μια πολύ ωραία ιδέα. Η άνοιξη έφτασε και όπως πιθανόν θα έχεις ήδη παρατηρήσει τα Κοτσύφια έχουν ξεκινήσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις γειτονιές με τo κελάηδισμά τους, ενώ ήδη έχουμε τους πρώτους νεοσσούς. Η περίοδος αναπαραγωγής τους ξεκίνησε και μαζί ξεκίνησε και η καταγραφή τους!

Η Ορνιθολογική και η Anima μας προσκαλούν να συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Καταγραφής των Κοτσυφιών της Αθήνας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε στοιχεία για τα κοτσύφια της γειτονιάς σας, τις ιστορίες τους και φωτογραφίες τους! Τις παρατηρήσεις σας μπορείτε να τις καταχωρήσετε εδώ.

Η πόλη μου, τα βυρσοδεψεία, το περιβάλλον

Η πιστή μας υποστηρίκτρια Μαρία Νούσια μας έστειλε μια θερμή επιστολή. Μάλιστα κλείνει με την πολύ συγκινητική φράση: "Όταν μεγαλώσω θα ήθελα να γίνω κι εγώ ένας από εσάς, ένας εθελοντής που θα βοηθήσει τη δράση του WWF Ελλάς".

Μας έστειλε όμως και μια θαυμαστή για την απλότητά της χειροτεχνία. Μια πόλη, ένα βυρσοδεψείο, ένα ποτάμι που δέχεται προφανώς τα απόβλητα του βυρσοδεψείου, όλα τα λέει η Μαρία μέσα σε μια τρισδιάστατη "μακέτα" που έφτιαξε με ένα χαρτί Α4! Για να παίρνουμε ιδέες για κατασκευές με το 'τίποτα'.

Ευχαριστούμε πολύ Μαρία.

 

Το Πάντα γνωρίζει τον υγρότοπο της γειτονιά του...

Με αφορμή την 2α Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων, επιχειρήσαμε μία πρώτη γνωριμία των μαθητών της E’και Στ’ δημοτικού του 1ου Δημοτικού Γαζίου της Κρήτης, με την προστατευόμενη περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σχολείο τους . Η συντονίστρια του Δίκτυου εθελοντών του WWF Ελλάς για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης παρουσίασε σε 100 περίπου μαθητές της Ε’ και Στ’ δημοτικού τις ομορφιές του υγρότοπου του Αλμυρού.

Οι μαθητές στις πολύ συγκινητικές επιστολές τους ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν "νιώθουμε, εμείς σαν παιδιά, την ευθύνη προστασίας του Αλμυρού, θέλουμε να αναλάβουμε δράσεις και ευαισθητοποιήσουμε τους μεγαλύτερους, με στόχο την προστασία του υγρότοπου της γειτονιάς μας".

Οι κουβέντες των παιδιών μας δίνουν δύναμη και ελπίδα για το μέλλον. Ενώ σίγουρα δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόταση τους να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την άνοιξη και όπου θα επισκεφτούμε τον υγρότοπο και "θα δράσουμε όλοι μαζί ώστε ο υγρότοπος να μη γίνει σκουπιδότοπος".

Για περισσότερες πληροφορίες για το εθελοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης των υγρότοπων της Κρήτης m.noidou@wwf.gr. Υλικό για υγροτόπους θα βρείτε εδώ.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Ελένη Σβορώνου

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.