Τεύχος 59, Απρίλιος 2015

Καλά νέα για τα Πάντα!

Η δεκαετής απογραφή του στην Κίνα, όπου ζει αποκλειστικά το Πάντα, δείχνει αύξηση των αριθμών του κατά 16,8% την τελευταία δεκαετία. Υπολογίζεται ότι σήμερα 1.864 άγρια Πάντα ζουν ελεύθερα στη φύση.

Η έρευνα παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά για την ποιότητα των βιότοπων του Πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των δασών μπαμπού και τις διαταραχές από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Συνολικά 1.246 Πάντα ζουν σε 67 καταφύγια άγριας ζωής, σημαντική ένδειξη ότι η προστασία των περιοχών αυτών και οι προσπάθειες διατήρησης του είδους έχουν αποδώσει. Τα υπόλοιπα ζώα όμως ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές από γιγάντια έργα υποδομής.

Τα άγρια Πάντα δεν ποζάρουν για το φακό, ούτε στέκονται στη σειρά για να καταμετρηθούν. Οι ερευνητές στηρίζονται σε στοιχεία όπως περιττώματα, πατημασιές, μυρωδιές στα δέντρα, σημάδια από νύχια και ίχνη σε μέρη όπου τρώνε και κοιμούνται. Μια από τις μεθόδους καταγραφής είναι με κρυμμένες κάμερες υπέρυθρων ακτινών που ενεργοποιούνται μόλις «αισθανθούν» τη θερμοκρασία των ζώων. Κάθε σημάδι που ταυτοποιείται καταγράφεται στο χάρτη με τη χρήση GPS.

Η προστασία του Πάντα στην άγρια φύση στηρίζεται στην προστασία των βιότοπών του. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαταραχή από ανθρώπινες δραστηριότητες. Δρόμοι, μεγάλα έργα, η γεωργία αλλά και ο μαζικός τουρισμός εισβάλλουν στις περιοχές όπου κινούνται τα Πάντα. Μεγάλοι δρόμοι χωρίζουν τις περιοχές μεταξύ τους και κάνουν τη μετακίνηση του Πάντα, που μεταναστεύει ανάλογα με τον κύκλο άνθισης των δασών μπαμπού, πολύ δύσκολη.

Παρόλο που υπάρχουν πετυχημένα προγράμματα αναπαραγωγής Πάντα σε αιχμαλωσία, το είδος πρέπει να μπορεί να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον. Η αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία δεν είναι λύση, καθώς η μετέπειτα απελευθέρωσή στη φύση συχνά δεν είναι πετυχημένη. Τα ζώα δεν έχουν τις ικανότητες για επιβίωση σε άγριο περιβάλλον ενώ συχνά δεν γίνονται αποδεκτά από τον άγριο πληθυσμό.

Η προστασία του Πάντα στοχεύει στην προστασία των δασών στα οποία ζουν και στην εύρεση ισορροπιών με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Όπως με όλα τα διάσημα άγρια είδη, η προστασία τους προστατεύει όλο το οικοσύστημα, καθώς και πολλά άλλα λιγότερο διάσημα είδη. Για το διάστημα 2015-2025, οι προσπάθειες του WWF θα επικεντρωθούν στην προστασία των βιότοπών του με τρόπο που να εξισορροπεί με την τοπική αειφόρο ανάπτυξη.

Το Πάντα βραβευει!

Το πάντα χαίρεται που για μια ακόμα φορά οι φίλοι του, που έπαιξαν στην τάξη τους το παιχνίδι 'Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα', πήραν μέρος στον ομώνυμο διαγωνισμό και του έστειλαν εκατοντάδες υπογραφές. Στόχος του παιχνιδιού ήταν να διορθώσουν τα λάθη του Λουκά και της Άννας που οργάνωσαν ένα 'αντιοικολογικό' πάρτυ και να μάθουν τα μυστικά της υπεύθυνης κατανάλωσης των φυσικών πόρων του πλανήτη μας. Στο διαγωνισμό που ακολούθησε, τα παιδιά δεσμεύτηκαν με την οικογένειά τους να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες κατανάλωσης και να μεταφέρουν σε όσους περισσότερους φίλους και συγγενείς αυτές τις αλλαγές, μαζεύοντας τις υπογραφές τους.

Συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία που παρακολούθησαν το πρόγραμμα και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για τη διάχυση της υπεύθυνης κατανάλωσης! Νικητές αναδείχτηκαν τελικά τα Νέα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα, των οποίων η τετάρτη τάξη του δημοτικού κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες υπογραφές για το φετινό διαγωνισμό.Οι νικητές βραβεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες και κέρδισαν δώρα από τα είδη του WWF για μια εμφάνιση με νόημα και στυλ! Πολλά συγχαρητήρια!

Το πρόγραμμα Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα αρέσει σε όλους γιατί δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να κάνουμε τα πάρτυ αλλά και την κάθε μας μέρα πιο φιλική και υπεύθυνη για το περιβάλλον. Για αυτό συνεχίζεται για μια ακόμα φορά μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Επικοινωνήστε με τη Νάνσυ Κουταβά στο n.coutava@wwf.gr ή στο τηλέφωνο του γραφείου 210 3314893 για να είστε εσείς το επόμενο σχολείο που θα επισκεφτεί το πάντα και το τυχερό του διαγωνισμού.

Το πρόγραμμα, ο διαγωνισμός και τα συμβολικά δώρα της βράβευσης υλοποιούνται με την υποστήριξη του ομίλου UNILEVER.

Το Πάντα πάει πρόσκοπος...

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) ενώνει τις δυνάμεις του με το Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγροτόπων Κρήτης & Λέσβου του WWF Ελλάς με σκοπό την προστασία των φυσικών υγρότοπων της Κρήτης και την ανάδειξη της αξίας τους ως φυσικά οικοσυστήματα.

Για ένα ολόκληρο χρόνο οι Πρόσκοποι Κρήτης θα αναλάβουν έξι ειδικές αποστολές σε εννιά σημαντικούς υγρότοπους του νησιού. Μέσα από αυτές τις αποστολές οι πρόσκοποι θα επισκέπτονται τις περιοχές αυτές και θα συλλέγουν στοιχεία για την πανίδα και τη χλωρίδα που φιλοξενούν. Στόχος είναι η προστασία των υγρότοπων μέσα από τη γνώση, την εξερεύνηση και το παιχνίδι. Παράλληλα, οι πρόσκοποι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν πολίτες και τοπικούς φορείς για θέματα που αφορούν στους υγρότοπους.

Όλες οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιούνται με την καθοδήγηση του Δικτύου παρακολούθησης του WWF Ελλάς που υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία από πολλές πλευρές: τη γνωριμία των νέων ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, την προστασία των υγροτοπικών πόρων του νησιού μας και τέλος την ενασχόληση με τον σημαντικό χώρο του εθελοντισμού. Η αντίληψη των Προσκόπων να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε, συνοψίζει απόλυτα το έργο του WWF.

Το Πάντα στο βυθό της Γυάρου!

Πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από προστατευόμενους οικότοπους, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας – οι γνωστές σε όλους μας φυκιάδες - και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς (τραγάνες). Η πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη τεκμηριώνει και επιστημονικά τη μοναδική σημασία της θαλάσσιας «Natura 2000» περιοχής της Γυάρου αλλά και την άμεση ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της. Αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα: η δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Πρόκειται για δύο οικοτόπους που μαρτυρούν την υγεία του παράκτιου περιβάλλοντος, παρέχουν καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών, ενώ η μεγάλη οικολογική τους αξία και η ανάγκη προστασίας τους αναγνωρίζεται από τον Μεσογειακό Κανονισμό για την αλιεία. Η P. oceanica, γνωστή και ως φυκιάδα, το μοναδικό φυτό της θάλασσας που απαντάται μόνο στη Μεσόγειο δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, απελευθερώνει οξυγόνο και προστατεύει τον βυθό και την ακτή από τη διάβρωση. Οι τραγάνες, είναι πολύ σημαντικά αλιευτικά πεδία, αποτελούν πυρήνες βιοποικιλότητας και θεωρούνται δεξαμενές ατμοσφαιρικού CO2. Με λίγα λόγια, ο βυθός της Γυάρου φιλοξενεί δύο οικοτόπους που παρότι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εξασφαλίζουν ψάρια για αλιείς και καταναλωτές, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην προστασία των ακτών μας αλλά και εμπλουτίζουν τα νερά και την ατμόσφαιρα με οξυγόνο.

Τα δεδομένα αυτά ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014, από την ομάδα του εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, του οποίου συντονιστής είναι το WWF Ελλάς.

Ειδικότερα, χαρτογραφήθηκε μια περιοχή συνολικού εμβαδού 57,3 χμ², αναδεικνύοντας τη θαλάσσια «Natura 2000» περιοχή της Γυάρου ως την καλύτερα χαρτογραφημένη θαλάσσια «Natura 2000» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι θαλάσσιοι οικότοποι του νησιού παρουσιάζουν έντονη ποικιλομορφία και μεγάλη οικολογική αξία, αφού πάνω από 24 χμ², καλύπτονται από λιβάδια Ποσειδωνίας και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς.

«Ένας από τους σκοπούς του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE είναι η προστασία των θαλάσσιων αυτών οικοτόπων», σημειώνει ο συντονιστής του προγράμματος Δρ. Σπύρος Κοτομάτας. «Η έρευνα αυτή, αποτελεί μέρος μιας σειράς προπαρασκευαστικών μελετών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να έχουμε επιστημονικά στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον της Γυάρου. Έτσι, θα μπορέσουμε μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε από κοινού τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία τους».

To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.

Τα πιο υγιή παιδιά...

Μια πρόσφατη ισπανική μελέτη επιβεβαιώνει και επιστημονικά αυτό που όλοι ξέρουμε: τα παιδιά της πόλης που περνάνε αρκετό χρόνο σε πάρκα και παραλίες επωφελούνται ως προς την υγεία και τη σωστή ανάπτυξή τους. Μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοιου είδους περιβαλλοντικοί πνεύμονες είναι ιδανικοί για άσκηση, κοινωνικοποίηση και εκτόνωση του στρες; Παράμετροι όπως αυτές, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία μας, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι σε ανάλογους χώρους υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας 7-10 χρονών και τους γονείς τους για να μελετήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών σε συνάρτηση με τον χρόνο που περνάνε σε «μπλε και πράσινες περιβαλλοντικές ζώνες» αλλά και με το μέγεθος των πράσινων χώρων γύρω από τις κατοικίες των παιδιών.

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού τους και αξιολόγησαν τη γενική συμπεριφορά του, διάφορα συναισθηματικά συμπτώματα, τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους τους και τα επίπεδα υπερκινητικότητας του. Αντίστοιχα, σημείωσαν πόσο χρόνο περνάνε τα παιδιά σε χώρους πρασίνου και την παραλία και ανέφεραν το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρό τους. Οι δάσκαλοι των παιδιών με τη σειρά τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετιζόμενα με συμπτώματα διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας του κάθε παιδιού.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο παίζοντας σε ανοιχτούς φυσικούς χώρους ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν συναισθηματικά προβλήματα ή δυσκολίες στις σχέσεις τους με άλλα παιδιά συγκριτικά με τα παιδιά που περνούσαν λιγότερο χρόνο σε τέτοιους χώρους.

Υπολογίζεται ότι το 10-20% των παιδιών παγκοσμίως αναπτύσσουν διάφορα νευροψυχιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων συμπεριφοράς. Τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτής της κατάστασης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διαβίωση σε μια γειτονιά με υψηλότερα επίπεδα πρασίνου (σε ακτίνα 100 μέτρων από το σπίτι του παιδιού) συσχετίζεται με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και έλλειψης προσοχής.

Στη χώρα μας πάντως, και δη στην πρωτεύουσα όπου, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχουμε μια από τις χειρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο παγκοσμίως, μία αντίστοιχη μελέτη θα ήταν σημαίνουσα.

Η WWF- Καλύτερη Ζωή, σύντομα θα ανοίξει μια νέα θεματική με θέμα το πράσινο στις πόλεις μας.

Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τα τόσα ωραία που προγραμματίζουμε!

Ας κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη!

Έξι στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Public Issue, το 60% των ερωτηθέντων από τα πέντε μεγαλύτερα αστικά κέντρα δηλώνει δυσαρεστημένο από τη ζωή στην πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες εντοπίζουν την ηχορύπανση (66%) και την ατμοσφαιρική ρύπανση (65%) ως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, ενώ το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχει ικανοποιητικούς χώρους πρασίνου και πάρκα στην πόλη του. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό (62%) αυτών που θεωρούν ότι η πόλη τους αναπτύσσεται και κτίζεται χωρίς σχέδιο ή οργάνωση. Η πλέον δυσαρεστημένη ηλικιακή ομάδα πολιτών είναι οι άνθρωποι μεταξύ 35 και 64 ετών.

«Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι με τη ζωή μας στην πόλη έχουμε μία μόνο επιλογή: να τη βελτιώσουμε. Το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να το κάνουμε. Η Καλύτερη Ζωή μας καλεί να δικτυωθούμε με ενεργούς πολίτες και πρωτοβουλίες, να εφαρμόσουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για εμάς και τον πλανήτη. Με λίγα λόγια, να αγκαλιάσουμε έναν άλλον τρόπο ζωής, να γίνουμε «ελαφρύτεροι» για τον πλανήτη και να αλλάξουμε, βήμα – βήμα, τα στατιστικά στοιχεία ερευνών, όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος της WWF – Καλύτερη Ζωή.

Το Πάντα οδηγεί οικολογικά!

Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς το αυτοκίνητό σου στις καθημερινές μετακινήσεις σου ή όταν το χρησιμοποιείς για υπεραστικές αποστάσεις (πχ. στις διακοπές), υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις για να περιορίσεις το κόστος, αλλά και την επιβάρυνση στο περιβάλλον. Αν υιοθετήσεις έναν αποδοτικό τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου σου μπορείς να μειώσεις σημαντικά την κατανάλωσή του (από 10% έως 30%) και συνεπώς τη ρύπανση που προκαλεί. Ταυτόχρονα, ο ίδιος τρόπος οδήγησης συμβάλλει στη μικρότερη φθορά του αυτοκινήτου, εξοικονομώντας χρήματα από συντήρηση και επισκευές και μειώνοντας τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συμπέρασμα: Όλα οδηγούν στην...οικολογική οδήγηση!

Διάβασε εδώ ιδέες και έξυπνες πρακτικές που συγκεντρώσαμε για έναν πιο αποδοτικό τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου σου.

Ξεκίνα να εφαρμόζεις όσες περισσότερες πρακτικές μπορείς.

Μοιράσου τις ιδέες με φίλους και συναδέλφους και πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία σου.

Τέλος, διάβασε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης του αυτοκινήτου σου. Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν στα εγχειρίδιά τους λεπτομερείς οδηγίες εξοικονόμησης καυσίμου, ειδικά διαμορφωμένες για το κάθε μοντέλο.

Και φυσικά μην ξεχάσεις να αναλάβεις αυτή τη δράση στην Καλύτερη Ζωή!

Το Πάντα φροντίζει τους άλλους...

Μέρες γιορτών και ποια καλύτερη ευκαιρία για να αποδείξουμε το οικολογικό και αλληλέγγυο πνευμα μας από το να αναλάβουμε στο σχολείο μας τη δράση «Τα περισσευματα της γειτονιάς».

Ενώ πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν να φάνε, εκατομμύρια τόνοι φαγητού και ποτού πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο μετά από τα πασχαλινά τσιμπούσια. Αν αυτό το φαγητό συγκεντρωθεί από περισσότερα σπίτια τότε το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Αρκεί να βρεθεί κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία. Αν η ομάδα μας είναι έτοιμη για δράση, καλό θα είναι να επικοινωνήσει με ένα κοινωνικό φορέα που κάνει αντίστοιχη δουλειά για να ζητήσει βοήθεια και καθοδήγηση. Απευθυνόμαστε στους γείτονες να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας και να διαθέτουν το περίσσευμα του φαγητού σε ένα φορέα. Απευθυνόμαστε και σε καταστήματα τροφίμων και σίτισης, εστιατόρια, ταβέρνες και φούρνους και προσπαθούμε να τους επηρεάσουμε ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στο πρόγραμμα 'διαθέτω τα περισσεύματα σε όσους έχουν ανάγκη'.

Το Πάντα παίζει...

Ένα πολύ ωραίο διαδικτυακό παιχνίδι για παιδιά που λέγεται "Η ζωή του ασπροπάρη" μας χάρισε το Πρόγραμμα LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» .

Μικρότερο από όλους τους γύπες, αυτό το ασπρόμαυρο αρπακτικό πουλί με το χαρακτηριστικό κίτρινο πρόσωπο, μας εντυπωσιάζει με την εξυπνάδα του. Η ύπαρξη μύθων για αυτό σε κάθε περιοχή και χώρα που απαντάται, αποδεικνύει τη σημασία που έχει σε κάθε πολιτισμό. Σε πολλούς από τους μύθους παρουσιάζεται μάλιστα ως ιερό πουλί.

Κάντε κλικ, επιλέξτε το avatar σας, και μάθετε τα πάντα για τον ασπροπάρη!

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Against the wind, Dominic Roy, National Geographic, Your Shot

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO