Τεύχος 109, Απρίλιος 2020


Το Πάντα μένει σπίτι

© WWF Ελλάς

…παρέα με εσάς. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι, με την καθημερινότητά μας να έχει αλλάξει τόσο πολύ, είναι σημαντικό για εμάς να παραμένουμε μαζί και αισιόδοξοι. Μένουμε σπίτι σήμερα για να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας και να επανέλθουμε αύριο ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι.

Εγκαινιάσαμε λοιπόν μια σελίδα για αυτές τις ημέρες που μένουμε σπίτι #PandaParea, για να μοιραστούμε δημιουργικές ιδέες για ενασχόληση με τα παιδιά μας, να μάθουμε και να ανακαλύψουμε τη φύση μέσα από υπέροχα υλικά και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για έναν ζωντανό πλανήτη!

Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά, και το υλικό ποικίλει από ντοκιμαντέρ μέχρι οδηγίες για χειροτεχνίες με μικρά παιδιά. Εξερευνήστε το και όλο και κάτι θα βρείτε και για τους δικούς σας μαθητές.


Το Πάντα κάνει πικνίκ στο σπίτι…

© WWF Ελλάς

Κι εκεί που το καλάθι μας ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα από τον Πύργο μέχρι την Φολέγανδρο έρχεται μια πανδημία και φυσικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα μένει κι αυτό σπίτι… Εμείς όμως σκεφτήκαμε και ξεχωρίσαμε κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τους μαθητές σας εξ αποστάσεως ή να τους καλέσετε να τα κάνουν με τους γονείς τους στο σπίτι.

Πρώτα από όλα μπορείτε να τους διαβάσετε την εισαγωγή για τα παιδιά. Είναι μια σελίδα, σαν παραμύθι. Στη συνέχεια κι αφού συζητήσετε μαζί τους το νόημα της ιστορίας μπορείτε να τους καλέσετε να διηγηθούν ή να γράψουν τη δική τους ιστορία για μια τροφή.

Για τα πιο μικρά παιδιά μπορείτε να τους προτείνετε να παίξουν με τους γονείς τους την τυφλή γευσιγνωσία. Τα παιδιά θα χαρούν πολύ αν αντιστραφούν οι ρόλοι και δοκιμαστής είναι ο γονιός.

Αν πάλι οι μαθητές σας αγαπάνε τα επιτραπέζια κι έχουν εκτυπωτή στο σπίτι προτείνετε τους το Tutti Frutti Uno ή την τόμπολα του Δεν πετάμε φαγητό, δύο διασκεδαστικά αλλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια που θα τους βοηθήσει να μάθουν τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής αλλά και να κατανοήσουν πως όλοι άθελα μας σπαταλάμε φαγητό.

Εσείς μπορείτε να τυπώσετε την ιστορία της μπανάνας η να τους τη δείχνετε από τον υπολογιστή σας και να τους βάλετε στο διαδικτυακό μάθημα να την βάλουν στην σειρά. Έτσι θα έχετε αφορμή να μιλήσετε για την τοπικότητα των προϊόντων, για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και ίσως να τους μάθετε μια νέα λέξη, τα τροφοχιλιόμετρα. Το μάθημα αυτό μπορείτε να το συνδυάσετε με γεωγραφία αλλά και μαθηματικά βάζοντας τους να υπολογίσουν αποστάσεις και τροφοχιλιόμετρα για διάφορους τόπους προέλευσης τροφίμων που θα βρουν στο σπίτι τους. Νικητής όποιος κάνει τα … λιγότερα χιλιόμετρα!

Ρίξτε επίσης μια ματιά στο ετήσιο ημερολόγιο τοίχου. Θα βρειτε πολλες ιδέες που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο διαδικτυακό σας μαθημα. Καλέστε έναν σεφ να τους μιλήσει διαδικτυακά, ξεκινήστε εναν διαγωνισμό χιπ χοπ ή βαλτε τους να διαγωνιστούν στην κηπουρική στο μπαλκόνι!

Τέλος όσα παιδιά έχουν όρεξη μπορούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν τις 6 συνταγές στο σπίτι. Έχουν λίγα και απλά υλικά, όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον κι είναι ωραίες ιδέες για να ετοιμάζουν αργότερα όταν ξανανοίξουν τα σχολεία για το κολατσιό τους Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας αλλά και άλλες εύκολες συνταγές για να ετοιμαστούν από και για παιδιά για το καθημερινό τους κολατσιό στο σχολείο. Θυμηθείτε τα υλικά πρέπει να είναι απλά, τοπικά και εποχικά όπου είναι δυνατόν, τα γαλακτοκομικά και το κρέας περιορισμένα. Αναμένουμε τις ιδέες σας.

Όλο το υλικό του καλαθιού θα το βρείτε εδώ. Αν σκεφτείτε κι άλλες ιδέες για να αξιοποιήσετε εξ αποστάσεως το υλικό του καλαθιού περιμένουμε με χαρά να τις ακούσουμε.


Το Πάντα παίζει…

© WWF Ελλάς

Αν στέλνετε στους μαθητές σας υλικό αυτές τις ημέρες έχουμε κάποιες προτάσεις

Για τα πιο μικρά παιδιά προτείνετε στους γονείς τους να παίξουν μαζί τους τα παιχνίδια από το oikoskopio kids. Θα βρουν παζλ με απειλούμενα ζώα αλλά και αντιστοιχίσεις και παιχνίδια γνώσεων.

Για τα λίγο μεγαλύτερα προτείνετε τους να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στην γεωγραφία, τη μυθολογία, την ιστορία, την βιολογία και τη μελέτη περιβάλλοντος παίζοντας τον γύρο του κόσμου σε 80 ερωτήσεις, που πλέον είναι διαθέσιμος σε ελληνικά και αγγλικά. Αν μάλιστα το κάνουν κέφι μπορείτε να τους βάλετε να διαγωνιστούν μεταξύ τους και να βγάλετε πρωταθλητή τάξης όποιον μαζέψει τους περισσότερους πόντους (μπορούν να σας στέλνουν ένα print screen αν δεν καταφέρουν να μπουν στη δεκάδα).

Τέλος αν οι μαθητές σας έχουν καλλιτεχνική φλέβα καλέστε τους να φτιάξουν το οικολογικό τους σπίτι με απλά υλικά και μιλήστε τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.


Μέτρησε το, στο σπίτι!

©common seas

Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία ολοκληρώσαμε για εσάς ένα πακέτο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσης με την Common Seas. To πακέτο αυτό θα ξεκινούσε να τρέχει πιλοτικά στα σχολεία της Πάρου αλλά… μας πρόλαβαν άλλα.

Αντ’ αυτού λοιπόν μπορείτε να παροτρύνετε όσους μαθητές θέλουν να ξεκινήσουν μια μικρή έρευνα στο σπίτι τους για να μετρήσουν τελικά πόσο πλαστικό μιας χρήσης χρησιμοποιούμε; Αν μάλιστα έχουν όρεξη μπορούν να φτιάξουν και μια πρωτότυπη κατασκευή!


Το Πάντα μαθαινει…

© WWF UK

...μέσα από πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά βίντεο που έφτιαξαν οι συνάδελφοί μας στην Αγγλία.

Σας προτείνουμε να πάρετε μια πρώτη γεύση με τα εξής:

Σαφάρι στον κήπο σας
Πως να φτιάξετε ένα ξενοδοχείο για ζουζούνια
Κουΐζ για απειλούμενα ζώα 

Παρόλα αυτά αν έχετε χρόνο μπείτε στο κανάλι του WWF UK και δείτε μόνοι σας τι διατίθεται γιατί σίγουρα θα βρείτε κι άλλα διαμαντάκια.


Το Πάντα διαβάζει…

© Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

...ή μάλλον …ακούει την Ελένη Σβορώνου να του αφηγείται ένα απόσπασμα από τον Γούιννυ το αρκουδάκι και σκέφτεται για την τύχη τη δική του αλλά και του δάσους του. Πιο πολύ όμως σκέφτεται τον Αχ Βαχ και την ουρά του. Μάλλον όλοι σαν τον Αχ Βαχ αισθανόμαστε αυτή την εποχή…

Μήπως μπορούν κι οι μαθητές σας αφού ακούσουν το απόσπασμα να γράψουν και να εικονογραφήσουν μια ιστορία με ήρωες ζώα του δάσους;


Η φωτογραφία του μήνα

© WWF UK


Unsubscribe | Δες το email online