Τεύχος 118, Απρίλιος 2021


Το Πάντα θέλει να γίνει Eat4Changer

© Photo by kalei peek on Unsplash

Το πρόγραμμα “Eat4Changers: Πώς θα γίνεις “Changemaker” για τη διατροφή, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα.” έχει στόχο την κινητοποίηση νέων για τη βιώσιμη διατροφή με σκοπό την ανάληψη δράσης. Eτοιμάσαμε για εσάς μια παρουσίαση, το συνοδευτικό κείμενο των διαφανειών και τη δομή του προγράμματος (περιλαμβάνεται στην παρουσίαση). Το πρόγραμμα θα το τρέξετε οι ίδιοι στις τάξεις σας. Οι μαθητές θα ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων που τους εμπνέουν, θα προσδιορίσουν τις δικές τους δεξιότητες που μπορούν να τους κάνουν φορείς αλλαγής, θα μάθουν για τη σχέση διατροφής και κλιματικής αλλαγής και θα εστιάσουν στην βιωσιμότητα της κατανάλωσης κρέατος.

Όσοι από τους μαθητές σας ενδιαφέρονται καλούνται να σχηματίσουν ομάδα που θα αναλάβει δράση για τη βιώσιμη διατροφή στο σχολείο. Οι δράσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε αλλαγή συμπεριφοράς κι όχι απλά σε ενημέρωση των συμμαθητών τους. Εάν ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε το πρόγραμμα με τους μαθητές σας 15+ επικοινωνήστε μαζί μας στο n.coutava@wwf.gr.

Το πρόγραμμα Eat4Change πραγματοποιείται με την χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενό του αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του WWF Ελλάς και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

#Eat4Change


Το Πάντα διασκέπτεται…

© IUCN

Για τους νέους αλλά και όσους ασχολούνται με τους νέους μπορεί να σας ενδιαφέρει να γραφτείτε στο IUCN Global Youth Summit που θα γίνει διαδικτυακά 5-16 Απριλίου.

Η ψηφιακή Διάσκεψη που διοργανώνει η IUCN «One Nature, One Future Global Youth Summit» έχει σκοπό να ενδυναμώσει τους πολίτες του αύριο, να εδραιώσει τις σχέσεις μεταξύ των νέων και των υφιστάμενων παγκόσμιων δικτύων, να ενθαρρύνει την διατομεακή μάθηση και να δώσει χώρο και ώθηση στο ολοένα και αυξανόμενο κίνημα των νέων για την προστασία της φύσης και την κλιματική αλλαγή. Με άλλα λόγια να δώσει φωνή στους νέους...


Το Πάντα λέει σαγιονάρα...

© Photo by Anastasiia Kamil on Unsplash

«Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, είπαμε την τελευταία «Σαγιονάρα», (αντίο στα Ιαπωνικά), με το σχολείο Nakagawa Nishi Junior High School από τη Yokohama της Ιαπωνίας, με το οποίο συναντήθηκαν πάνω από 150 μαθητές μας το τελευταίο ενάμισι μήνα. Λόγω διαφοράς της ώρας, οι συναντήσεις μας, επτά συνολικά, πραγματοποιούνταν νωρίς το πρωί, (7:30π.μ.) κάθε φορά και περιλάμβαναν, παρουσιάσεις των δύο χωρών, πόλεων, σχολείων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων που αφορούσαν τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης που έχει εξελιχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Μετά τις παρουσιάσεις οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους χωρισμένοι σε μικρές μεικτές ομάδες και να ανταλλάξουν απόψεις για το μείζον αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα. Κατόπιν η κάθε ομάδα μοιράζονταν τις προτάσεις της για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στην ολομέλεια.

Οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν για την περιβαλλοντική ρύπανση και ανακάλυψαν τρόπους αντικατάστασης των πλαστικών με προϊόντα φιλικότερα στο περιβάλλον, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε ενήμερους και περιβαλλοντικά υπεύθυνους ενεργούς πολίτες.

Ευχαριστούμε την κα Σβορώνου, για την ευκαιρία αυτών των συναντήσεων και για τις χρήσιμες συμβουλές της.»

Κορίνα Περτσινίδου, Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Γέρακα


Το Πάντα ταξιδεύει με τους ήχους των δασών

© Photo by Randy Tarampi on Unsplash

Αυτό το πρωτότυπο μουσικό project μας προσφέρει τη δυνατότητα, μέσα από έναν διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη, να ακούσουμε τους ήχους από δάση σε όλο τον κόσμο.

Οι ήχοι αποτελούν μια βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα, για χρήση από οποιονδήποτε και για ακρόαση ενώ κάποιοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν μουσική και άλλα έργα εμπνευσμένα από αυτούς τους ήχους των δασών

Μπορείτε μάλιστα να συμβάλλετε κι εσείς σε αυτό το πολύ όμορφο και πρωτότυπο έργο (αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 8 ήχοι δασών) ηχογραφόντας και στέλνοντας τους ήχους από το δικό σας δασών (δείτε οδηγίες αναλυτικά εδώ

Θα μπορούσατε τέλος να συνδυάσετε την ακρόαση με τις εκπαιδευτικές αφίσες για τα δάση της Ελλάδας που θα βρείτε εδώ.


Το πάντα διαβάζει...

© Emily Gravett

…το βιβλίο της Έμιλι Γκράβετ, Ένα σωρό πράγματα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ένα ζευγάρι καρακάξες ζούνε όμορφα κι ωραία στο δάσος.
Ωσπου αποφασίζουν ότι χρειάζονται ένα ρολόι, μια σκούπα, και τελικά ένα σωρό πράγματα!
Συσσωρεύουν, συσσωρεύουν πράγματα, ως και αυτοκίνητο παίρνουν!
Το κλαδί του δέντρου τους σπάει τελικά.
Αλλά που είναι το πιο σημαντικό «πράγμα»;
Τα αυγά τους!
Ψάχνουν, ψάχνουν, ευτυχώς τα βρίσκουν.
Τι θα κάνουν τώρα με όλα αυτά τα πράγματα;
Τα χρειαζόντουσαν στ’ αλήθεια;

Ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο παραμύθι για μικρά παιδιά για να διασκεδάσουν αλλά και να σκεφτούν τη συσσώρευση αγαθών και τις επιπτώσεις της στη ζωή μας και στο περιβάλλον.


Το Πάντα ξεφυλλίζει Πρακτικά

© Photo by Arthur Miranda on Unsplash

Αναρτήθηκαν τα Πρακτικά του 8ου Συνεδρίου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με στόχο την Αειφορία, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής».

Ο σκοπός του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο, ήταν να αναδείξει το ρόλο που η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφορία μπορεί να διαδραματίσει στην ανάδειξη του πλανητικού προβλήματος και να προτείνει λύσεις για την αναστροφή της κατάστασης σε συνέργεια και αλληλεπίδραση με την κοινωνία, την οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία και τους θεσμούς, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.


Η φωτογραφία του μήνα

© Xinhua/Rex/Shutterstock


Unsubscribe | Δες το email online