Τεύχος 63, Αυγουστος 2015

Τα σχολεία του Ασπροπάρη σε Αλεξανδρούπολη & Κομοτηνή

Οι δράσεις των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολικής υιοθεσίας του Ασπροπάρη έκλεισαν φέτος με την κάθοδο των μαθητών στις πρωτεύουσες των νομών Έβρου και Ροδόπης. Στόχος να αναδείξουμε την ανάγκη κοινωνικής ευαισθητοποίησης και συλλογικής δράσης στο ζήτημα της εκ προμελέτης δηλητηρίασης άγριων και μη ζώων, από τις φόλες που μπαίνουν τόσο στην ύπαιθρο όσο και εντός των πόλεων και των χωριών της περιοχής.

Τη Δευτέρα 11/05 οι μαθητές του Γυμνασίου Σουφλίου, του Γυμνασίου Τυχερού και του Δημοτικού Τυχερού φόρεσαν τις μάσκες τους, σήκωσαν τα πλακάτ τους και διέσχισαν τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης με την ελπίδα οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και του υπόλοιπου Έβρου, να ακούσουν το κάλεσμα τους.

Την επόμενη μέρα, ήταν η σειρά του Δημοτικού σχολείου Σαπών να περάσει το μήνυμα ότι αυτές οι πρακτικές δε χωράνε στην κοινωνία μας, αυτή τη φορά διαδηλώνοντας στους πεζοδρόμους και την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Γαβγίσματα σκυλιών, όπως τα είχαν προηχογραφήσει οι μαθητές, γέμισαν τους δρόμους των δύο πόλεων. Οι μαθητές, μεταμορφωμένοι για μία μέρα σε ακτιβιστές, φώναξαν με πάθος υπέρ του Ασπροπάρη, της άγριας ζωής, των ζώων συντροφιάς, όλων των θυμάτων των δηλητηριασμένων δολωμάτων που μεταμορφώνουν τα δάση, τις πόλεις, τα χωριά, σε ναρκοπέδια.

Δείτε το βίντεο από τη δράση εδώ.

Ο Ασπροπάρης & το Γυμνάσιο Ιάσμου

Η 1η τάξη του Γυμνασίου Ιάσμου μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες (Έφη Δουρουκλάκη και Μαρία Τέγου) αποφάσισαν φέτος να ζητήσουν τη συνδρομή όλου του Γυμνασίου ώστε το μήνυμα ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων να φτάσει ακόμα πιο μακριά.

«Κόκκινο φορώ – τις φόλες σταματώ» ήταν το σύνθημα της ημέρας και οι μαθητές φρόντισαν να το μεταδώσουν όσο πιο δυνατά μέσα από τις δυναμικές εικόνες που μας έστειλαν. Δείτε το βίντεο από τη δράση εδώ.

Ο Ασπροπάρης & το Γυμνάσιο Σουφλίου

Είκοσι περίπου μαθητές μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Σωτηρία Γέρμανλη και Παναγιωτοπούλου Δήμητρα ανέλαβαν να μεταμορφώσουν στην πόλη τους, για τη φετινή χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα της Γης σε Ημέρα Δράσης Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα.

Ντυμένοι στα κόκκινα μοίρασαν στους κατοίκους του Σουφλίου 200 κόκκινα βραχιόλια, ζητώντας τους να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτές τις δολοφονικές πρακτικές, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό, επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο της πόλης στον οποίο εξέφρασαν την ανάγκη επίλυσης αυτού του τεράστιου προβλήματος, ενώ στο τέλος παρέμειναν για αρκετή ώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης μεταδίδοντας το μήνυμα «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»

Ο Ασπροπάρης & τα σχολεία του Τυχερού

Το Γυμνάσιο Τυχερού και το Δημοτιό Τυχερού ένωσαν φέτος τις δυνάμεις τους. Η 6η τάξη του Δημοτικού μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς (Βουρδόγλου Αφροδίτη και Γκίρτζαλη Αθηνά) και η 2η τάξη του Γυμνασίου μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου (Γκισταβίδου Ντίνα) μεταμόρφωσαν για μία μέρα το κέντρο της πόλης τους στο κέντρο του αγώνα υπέρ του Ασπροπάρη και ενάντια στις φόλες.

Οι μαθητές ντυμένοι στα κόκκινα ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης και με πλακάτ, πανό, τραγούδια και συνθήματα δεν άφησαν κανέναν ανενημέρωτο για το μοναδικό αυτό είδος και τις απειλές που αντιμετωπίζει.

Ο Ασπροπάρης & τo Δημοτικό Σαπών

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την Παγκόσμιο Ημέρα Περιβάλλοντος, τρία τμήματα του Διαπολιτισμικού Δημοτικού σχολείου Σαπών μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς (Μαρίνα Μπανταλίδου, Σκεύα Κατερίνα και Στέλλα Αδαμοπούλου) βγήκαν στους δρόμους των Σαπών για άλλη μια φορά για χάρη του Ασπροπάρη. Μάσκες στα πρόσωπα, πλακάτ ψηλά στον ουρανό, ενημερωτικά φυλλάδια στα χέρια, 60 μαθητές πορεία με το πανό «Σεβασμός στα ζώα και τη φύση» στην κορυφή και φωνές στη διαπασών.

Ημέρα λαΙκής αγοράς και οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με κόσμο. Ανάμεσα στους πάγκους με τα λαχανικά και τα φρούτα ελίσσονται οι πρεσβευτές αυτού του απειλούμενου είδους για να αφυπνίσουν τους συμπολίτες τους για ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει: τα δηλητηριασμένα δολώματα!

Το Πάντα θέλει να βοηθήσει

Πριν λίγες μέρες έφτασε στο μέηλ μας ενα συγκινητικό μήνυμα από το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας που ζητάει ανθρώπους νέους ή μεγαλύτερους με όρεξη να προσφέρουν τη χαρά, τη ζωντάνια, το κέφι, την αγάπη, τη γνώση και τη δέσμευσή τους σε ό,τι αναλάβουν.

Το κλειστό τμήμα του Νηπιοτροφείου φιλοξενεί περίπου 20 παιδιά ηλικίας 2-6 ετών για τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες και στη συνέχεια να υιοθετηθούν, προσπάθεια που πηγαίνει πολύ καλά. Ωστόσο, η καθημερινότητα των παιδιών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δεν είναι η επιθυμητή σε επίπεδο δραστηριοτήτων των παιδιών. Τα απογεύματα τα παιδιά δεν έχουν να ασχοληθούν με κάποιο αντικείμενο με αποτέλεσμα να γίνεται πιο έντονη η αίσθηση της ιδρυματοποίησης. Θα ήταν, λοιπόν,ευχής έργο να βρεθούν άνθρωποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα.

Οι ανάγκες πολλές και διαφορετικές:Εμψύχωση εργαστηρίου του τομέα που γνωρίζουν (π.χ. θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, Καραγκιόζη, δημιουργική κίνηση, αφήγηση παραμυθιών, μουσικοκινητική, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.) απογευματινή ώρα, με συχνότητα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με την κα Δρακοπούλου (π.χ. 10 - 20 συναντήσεις). Όσοι δεν μπορούν να προσφέρουν μια συστηματική βοήθεια στο Νηπιοτροφείο, θα μπορούσαν να κάνουν κάποιο μικρό σεμινάριο/ εργαστήριο στους εκπαιδευτικούς του ή κάποια παράσταση.

Το Νηπιοτροφείο μπορεί να δώσει βεβαίωση για την προσφοράς του εμψυχωτή και συστατική επιστολή, που μπορεί να αξιοποιηθεί στο βιογραφικό του.Επιπλέον, από μόνη της η εμπειρία, ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ξεκίνημα ενός ανθρώπου είναι εξαιρετικά σημαντική. Όσοι έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν με τον εθελοντισμό, γνωρίζουμε πολύ καλά τι μας έχει προσφέρει στη μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία! Σημαντικό σε όλα τα παραπάνω είναι η δέσμευση και το κέφι, , η αγάπη, η ζωντάνια! Στόχος της προσπάθειας είναι στο χώρο του Νηπιοτροφείου να μην υπάρχει η αίσθηση του ιδρύματος, αλλά η αίσθηση μιας χαρούμενης κοινότητας, π.χ. όπως μιας παιδικής κατασκήνωσης.

Χρόνος έναρξης συνεργασίας: Το συντομότερο δυνατό! Αν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν ακόμη και τώρα, το καλοκαίρι, θα ήταν υπέροχο! Αν μπορούν από το Φθινόπωρο και αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα ήταν καλό να μην περιμένουν να επικοινωνήσουν τότε με την κα Δρακοπούλου, αλλά από τώρα, ώστε εκείνη να καταρτίσει το πρόγραμμα και να προβεί και στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων. Για πληροφορίες απευθύνεστε στην κα Σωτηρία Δρακοπούλου στο τηλέφωνο 6977583204 ή στο e-mail sotiriadrakopoulou@gmail.com όπως και στην κα Βασιλική Πάτση (κοινωνική λειτουργό του Νηπιοτροφείου) στο τηλέφωνο 6976911960 ή στο e-mail vasilikipatsi@hotmail.com.

Ένα πάντα δεν μπορει να κάνει τα πάντα

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, υπάρχει ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο κάθε καλοκαίρι απειλείται από τις πυρκαγιές και δεν είναι άλλο από τα μοναδικά μας δάση. Δυστυχώς, η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας είναι δεδομένες, ενώ σίγουρα επιδεινώνονται σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, όπως αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια ημών των ιδίων, των πολιτών, ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70% αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως. Αυτή η πραγματικότητα όμως αναδεικνύει και το περιθώριο που έχει ο καθένας από εμάς για να κάνει τη διαφορά στην προστασία των δασών. Η ενημέρωση και η προσοχή μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή.

Για αυτόν τον λόγο και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, το WWF Ελλάς επαναφέρει στην επιφάνεια μια εκστρατείαwwf.gr/panda που στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες για όσα πρέπει να προσέχουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μην βιώσουμε καταστροφές, όπως αυτές που μας έχουν πληγώσει όλους τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος, λοιπόν, ας γίνουμε συμπρωταγωνιστές του Πάντα για την προστασία των ελληνικών δασών από τις πυρκαγιές. Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.
  • Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται από τον νόμο.
  • Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.
  • Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο 199) για οποιαδήποτε εστία φωτιάς, καπνό ή ακόμα και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.

Δείτε στο wwf.gr/panda όλες τις καταχωρίσεις και τα σποτ και μεταδώστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους και ενημερωθείτε για τις δασικές πυρκαγιές μέσα από τη διαδικτυακή εφαρμογή Πυροσκόπιο.

Το Πάντα πάει Μεσόγειο...

Τι σημαίνει Μεσόγειος για σένα; Για εμάς #myblueMed σημαίνει χελώνα καρέττα, ποσειδωνία, τουρισμός, δελφίνια, φάλαινες, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, υπεύθυνη αλιεία, φώκιες, τόνος. Μέσα στην #mybluemed βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι παραδόσεις, οι ήχοι, οι γεύσεις μας. Στην #myblueMed δεν υπάρχουν σύνορα παρά μόνο ένα κοινό όραμα. Η θάλασσα που μας ενώνει να αποτελέσει αφορμή για ένα βιώσιμο μέλλον. Ένα κοινό πεδίο που θα ανταλλάσσουμε γνώση και απόψεις, ένας τόπος που θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

To WWF Ελλάς ενώνει τις δυνάμεις του με τα υπόλοιπα γραφεια του WWF στη μεσόγειο για μια κοινή καμπάνια για τη θάλασσα που ενώνει 21 χώρες και τρεις ηπείρους. Το WWF ονειρευεται ενα μέλλον όπου ο άνθρωπος κι η φύση της Μεσογείου συνυπάρχουν αρμονικά και δουλευει με προγράμματα και ενημερωτικές εκστρατείες για να το πετύχει. Αλλά δεν μπορει να το πετύχει μόνο του. Χρειάζεται εσάς: παιδιά και γονεις, ψαράδες, τουρίστες, όποιον αγαπάει τη Μεσόγειο. Μαζί θα αναδείξουμε την ομορφιά της, μαζι θα δείξουμε πόσο σημαντικό είναι να την προστατευσουμε.

Το Πάντα βουτάει...

To καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά… κι εμείς παρέα με τους μικρούς μας φίλους ετοιμαζόμαστε για ταξίδια και βουτιές!

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα και διαλέξτε προορισμό! …στο www.wwf.gr/shop θα βρείτε μπλουζάκια, καπέλα, σακίδια, τσάντες … αλλά και μία έκπληξη!... ολοκαίνουργια μαγιό!

Ζωντανά χρώματα, μηνύματα, σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση και τη θάλασσα συνθέτουν μία συλλογή μαγιό για μικρούς και μεγάλους …που θα σας ενθουσιάσει!

Μέσα από τη συνεργασία μας με την εταιρία Fab Sportswear που ειδικεύεται στα αθλητικά μαγιό, η συλλογή μας είναι πανέτοιμη και σας περιμένει!

Καλό Καλοκαίρι!!!

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτό: © WWF Spain

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO