Τεύχος 84, Αύγουστος 2017


Ένα Χρυσό Πάντα στον Πύργο!

© pixabay

Το δίκτυο των σχολείων της καλύτερης Ζωής συνεχίζει και φέτος να μας κάνει περήφανους με το εργο του. Με την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου να κατακτά τα πρωτεία, 500 περίπου σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα συμμετείχαν και φέτος στο πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, υιοθετώντας δράσεις για έναν διαφορετικό «πράσινο» τρόπο ζωής.

Τα τρία πλέον δραστήρια σχολεία για την σχολική χρονιά 2016-17 που κερδίζουν φέτος τα βραβεια της Καλύτερης Ζωής είναι:

Στα ψώνια, στον κήπο του σχολείου, από το τι τρώμε και πίνουμε μέχρι το τι πετάμε ή –κυρίως- δεν πετάμε οι μικροι μαθητές έπαιξαν, έμαθαν προβληματίστηκαν και εγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Και το πιο σημαντικό από όλα: φρόντισαν με τον τρόπο τους να μεταδώσουν το μήνυμα μέσα κι έξω από τη σχολική κοινότητα, στις οικογένειες και τους φίλους τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μικρούς πρεσβευτές του περιβάλλοντος και στους εκπαιδευτικούς τους που με πολύ μεράκι φροντίζουν να τους μεταδώσουν την αγάπη τους.

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου "Η "Καλύτερη Ζωή" στοχεύει στη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος αλλά και τελικά στην αλλαγή αξιών. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα, εξαλείφοντας τη φανερή και κρυμμένη σπατάλη φυσικών πόρων. Αυτά τα παιδιά, οι φετινοί νικητές, έχουν ξεκινήσει ήδη σκέφτονται αλλιώς για το μέλλον το δικό τους αλλά και της χώρας. Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς τους και φυσικά στα ίδια."

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι μεγάλος δωρητής τoυ «WWF Καλύτερη Ζωή» και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι υποστηρικτής του προγράμματος

Συνολικά οι δράσεις των πιο δραστηριων σχολείων αλλά και ένας διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας με όλα τα σχολεία που συμμετείχαν εδώ.


Είσαι ερωτευμένος με τη θάλασσα;

#MyBlue

Η Anemon Productions, το WWF Ελλάς, το περιοδικό ΦΩΤΟγράφος και η εταιρεία καταδυτικού εξοπλισμού Apnea σας καλούν να συμμετέχετε στην καμπάνια #MyBlue για την ανάδειξη της ομορφιάς των ελληνικών θαλασσών.

Δείξτε μας την αγαπημένη σας γωνιά από το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας! Αποτυπώστε την εικόνα της δικής σας θάλασσας, τα συναισθήματα που σας προκαλεί, την ομορφιά του ελληνικού βυθού και λάβετε μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό #MyBlue.

Περιμένουμε τις φωτογραφίες σας στο facebook, στη σελίδα Photo Competition #MyBlue μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ανέβασε τις αγαπημένες σου φωτογραφίες και κέρδισε:

  • θαλάσσιο εξοπλισμό (στολή ραμμένη στα μέτρα σου, μάσκα, αναπνευστήρα και πτερύγια) της εταιρείας Apnea, αξίας 250€
  • εισιτήρια για την ταινία Dolphin Man στον Danaos Cinema.

Για να μπεις στoν διαγωνισμό:

  1. Ανάρτησε τη φωτογραφία σου δημόσια στο Facebook event Photo Competition #MyBlue
  2. Γράψε το μέρος και το έτος που τραβήχτηκε η φωτογραφία
  3. Βάλε τo hashtag του διαγωνισμού #MyBlue #dolphinmanfilm
  4. Γράψε μία σύντομη περιγραφή έως 30 λέξεις

Η καμπάνια συνδυάζεται με το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου που ξετυλίγει τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, που ήταν η έμπνευση για την ταινία «το Απέραντο Γαλάζιο» (the Big Blue). Το ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στις αίθουσες το φθινόπωρο, αναδεικνύει τη σχέση μας με τη θάλασσα και τη σημασία της προστασίας των ωκεανών σε όλο τον κόσμο.

Το «Dolphin Man» είναι μια ελληνική παραγωγή (ΑΝΕΜΟΝ) σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ και τηλεοπτικών καναλιών σε Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδά, Σουηδία, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία και Κύπρο.


Είμαι 16άρης σας #5$@$^@ τα λύκεια!

Βουλή των Εφήβων

Τριακόσιοι έφηβοι από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό αντάμωσαν τις καυτές ημέρες 6 -10 Ιουλίου στην Αθήνα. Ήταν τα μέλη της φετινής Βουλής των Εφήβων. Και εμείς είχαμε την τύχη να συναντήσουμε και να δουλέψουμε με μια μικρή ομάδα από αυτούς στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου με θέμα τον Ενεργό πολίτη.

Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ χρήσιμη, ελπίζουμε για τους νεαρούς «βουλευτές», κυρίως όμως για μας.

Φταίει ο εκλεγμένος εκπρόσωπος ή εμείς που τον ψηφίσαμε;

  • Απαράδεκτο που ο Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή!
  • Μα δε φταίει αυτός. Οι πολίτες φταίνε που τον ψήφισαν.
  • Τα ΜΜΕ φταίνε που κατασκευάζουν ειδήσεις.
  • Η έλλειψη παιδείας φταίει, μη τον συζητάτε. Δεν έχουμε παιδεία για το περιβάλλον.
  •  Όχι ρε φίλε. Οι επιχειρήσεις φταίνε. Είναι τα συμφέροντα. Εντάξει, όλοι το ξέρουμε αυτό.

Το εργαστήριο με τους 26 από τους 300 «βουλευτές» βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά. Έχουμε ξεμπερδέψει με το «βαρετό» αλλά απαραίτητο κομμάτι της κατανόησης της Κλιματικής Αλλαγής και έχουμε φτάσει στην καρδιά του ζητήματος: τι γίνεται σήμερα με το θέμα αυτό; Θα σταθεί η διεθνής κοινότητα στο ύψος των περιστάσεων και γιατί τώρα που βρεθήκαμε κοντά σε μια νέα συμφωνία για λήψη μέτρων για την Κλιματική Αλλαγή οι ΗΠΑ κάνουν πίσω;

Είναι πολύ ωραίο να τους ακούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στην ουσία να προσεγγίζουν τις πολλαπλές πτυχές ενός περιβαλλοντικού ζητήματος. Που, όπως διαπίστωσαν τα παιδιά, δεν είναι ποτέ αμιγώς περιβαλλοντικό. Αλλά και πολιτικό και κοινωνικό.

Ο Σταύρος, με την έντονη κυπριακή προφορά του, δεν κρύβει τη χαρά του που θα δει το κτίριο της Βουλής. Η Μαργαρίτα «έκανε κέφι» περισσότερο που θα γνώριζε τόσους συνομηλίκους της από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μαρία ανυπομονεί για τις δραστηριότητες του πενθημέρου: θέατρο, εργαστήρια, ξεναγήσεις, διασκέδαση, «τέλεια»! Η Άννα έχει χυθεί στο τραπέζι σε μια μικρή υπόμνηση του πιο κλασικού χαρακτηριστικού της εφηβείας: της βαρεμάρας. Ακούει και συμμετέχει και ενδιαφέρεται πολύ, λέει, γι αυτό που συμβαίνει. Και την πιστεύουμε. Ποτέ μην κρίνεις έναν έφηβο που χύνεται στο κάθισμά του! Κατά βάθος συμμετέχει!

Κι εμείς, συντονιστές μιας διαδικασίας που θα μπορούσαν να την είχαν συνεχίσει μόνα τους τα παιδιά (πόσο σπάνια τους εμπιστευόμαστε να αυτοοργανωθούν!), δεν ξέραμε ποιο «μπαλάκι» από αυτά που μας πετούσαν τα παιδιά να πιάσουμε για να ξετυλίξουμε το νήμα του «Ενεργού πολίτη». Όλες οι ατάκες και οι απόψεις τους ήταν κεφάλαια προς ανάλυση.

Και τελικά γιατί δεν αλλάζει τίποτα; Αυτό ήταν το ερώτημα που υπέφωσκε στο εργαστήριο.

Ήταν ώρα για να αντλήσουμε δύναμη από τη δική τους θετική ενέργεια. Εφηβικός πεσιμισμός τέλος! Οι νεαροί «βουλευτές» λοιπόν κλήθηκαν να ανακαλέσουν δικές τους εμπειρίες αλλαγής συνηθειών. Βροχή έπεσαν οι μικρές προσωπικές νίκες τους. Τότε που η Σοφία πήγε κόντρα στους συμμαθητές της, αρνούμενη να πει κι εκείνη «δε βαριέσαι, όλα τα σκουπίδια τα αλέθει ο ίδιος μύλος τελικά, δεν κάνω ανακύκλωση». «Τότε που έκανα αυτό», «τότε που έγινε το άλλο», και όλοι είχαν να πούνε μια ιστορία ενεργού πολίτη για το περιβάλλον. Και μαζί σκεφτήκαμε πώς γίνεται το άλμα: πώς η αλλαγή ατομικής στάσης μπορεί να γίνει συλλογική δράση και απαίτηση για αλλαγή πολιτικής.

Αυτό αποδείξαμε με μία βόλτα στον Εθνικό Κήπο που μας έδωσε τη χαρά να δροσιστούμε, μια και η μέρα ήταν καυτή, να ακούσουμε κελαηδήματα και τερετίσματα, να παρατηρήσουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα στην καρδιά της πόλης, έξω από τη Βουλή, και να επιχειρηματολογήσουμε για την αξία τέτοιων οάσεων πρασίνου στις πόλεις. Λόγια που ανακατεύτηκαν με τις φυλλωσιές, τις λιμνούλες και το σοβαρό ύφος του Καποδίστρια που μας κοιτούσε από το ύψος του ανδριάντα του.

Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα, οι έφηβοι θα συνεδρίαζαν στη Βουλή. Ελπίζουμε να έμπαινε λίγο αεράκι από τον Εθνικό Κήπο και από την καρδιά τους μέσα στην αίθουσα.


Το Πάντα διαβάζει...

@ Ella Okstad

 ...τη Νέλλη! Ή ακριβέστερα το Νέλλη: Αναζητώντας τον Κάπτεν Πίμποντι, του R. Chambers, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η Νέλλη μεγαλώνει με τη μητέρα της μόνο. Ο πατέρας της, καπετάνιος, έχει φύγει ταξίδι αλλά δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Η Νέλλη αποφασίζει να ναυλώσει μια βαρκούλα και να πάει να τον βρει. Ιστίο στη βάρκα της είναι ένα πανί που έχει υφάνει η ίδια. Όταν μετά από περιπέτειες πολλές θα φτάσει τελικά στο μέρος όπου έχει ξεχαστεί, κυριολεκτικά, ο πατέρας της, θα χαρεί πάρα πολύ. Αλλά θα καταλάβει και την αληθινή φύση του: ελεύθερος, λίγο ανεύθυνος, λίγο τυχοδιώκτης, δεν είναι ακριβώς ο πατέρας που θα ήταν χαρούμενος αν επέστρεφε στο σπίτι. Η Νέλλη θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής πιο ώριμη, πιο ολοκληρωμένη, καθόλου πικραμένη και σίγουρα πιο τολμηρή και σοφή.

Η Νέλλη είναι ένα κορίτσι σύγχρονο, δυναμικό αλλά δεν αρνείται καθόλου τη γυναικεία φύση της. Μπορεί με την ίδια άνεση να υφαίνει το ιστίο, σαν άλλη Πηνελόπη, και να κυβερνά ένα καράβι, σαν άλλος Οδυσσέας.

Ένα σύγχρονο παραμύθι θαλασσινό, περιπετειώδες, ανάλαφρο, φαινομενικά, με χιούμορ και υπόγεια δροσερά ρεύματα που διαπερνούν την ψυχή του νεαρού αναγνώστη.


Το Πάντα πάει Πανεπιστήμιο...

© Πανεπιστημιο Αιγαιου

Ένα μικρό θαύμα συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στη Σκύρο που είχαμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά και να αποτελέσουμε ένα πολύ μικρό μέρος του.

Πρόκειται για την Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών που πραγματοποιεί το Παν/μιο Αιγαίου (Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Περιβάλλοντος) στο νησί για φοιτητές αλλά και επαγγελματίες εκπαιδευτικούς. Στόχος η εκπαίδευση σε θέμα περιβάλλοντος και στην «παιδαγωγική τους». Οι περίπου 30 συμμετέχοντες, νέοι γεμάτοι όρεξη για μάθηση, συνεργασία, δημιουργία, πειραματισμό και φυσικά για διασκέδαση, παρακολουθούν ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με εισηγήσεις και εργαστήρια. Εμείς παρουσιάσαμε το θέμα «διατροφή και περιβάλλον». Τα παιδιά πήραν μια γεύση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από το πρόγραμμά μας «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης», καθώς μεταφέρθηκαν νοητά στο «μπιστρό του πάντα», παράγγειλαν το προδόρπιο, το κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο της αρεσκείας τους και μέτρησαν πατουσάκια! Το οικολογικό αποτύπωμα των επιλογών τους δηλαδή. Το κέφι και η φαντασία που έδειξαν τα παιδιά καθώς αναπαριστούσαν τις 4 εποχές του χρόνου και τα αντίστοιχα φρούτα και λαχανικά (σε μια υπενθύμιση του χρυσού κανόνα: τρώω εποχικά φρούτα και λαχανικά), ήταν αξιοσημείωτα. Διασκεδάσαμε αλλά και συζητήσαμε τα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που έθεσε η ομάδα: τα τοπικά προϊόντα έχουν καλύτερες πιθανότητες να έχουν λιγότερα συντηρητικά και φυτοφάρμακα; Τι εναλλακτικές έχω, ως καταναλωτής, για να μην ενισχύω την καταστροφική, για τον βιότοπο του ουρακοτάγκου, παραγωγή φοινικελαίου; Έχει δύναμη τελικά ο καταναλωτής;

Όλα αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα συζητήσαμε σε μία καταπληκτική «τάξη», υπαίθρια βέβαια, με θέα τη θάλασσα και το λιμάνι. Το λιμάνι της Σκύρου, αξίζει να σημειωθεί, είναι το ίδιο πηγή μάθησης. Είναι οργανωμένο με υποδειγματικό τρόπο. Έχει υλικά και προσωπικό εκπαιδευμένο να αντιμετωπίζει πετρελαιοκηλίδες και μικροατυχήματα ρύπανσης, έχει μια τέλεια οργανωμένη ανακύκλωση, ο δρόμος είναι στρωμένος με άσφαλτο ειδικά γυαλισμένη ώστε να είναι λαμπίκο 24 ώρες το 24ωρο! Άλλωστε φροντίζει γι αυτό ο «Λαμπίκος», ένα μικρό όχημα που σκουπίζει το δρόμο κάθε μέρα. Μέναμε ακριβώς στο λιμάνι, από το μπαλκόνι μας βλέπαμε τον «Αχιλλέα», το πλοίο να αράζει σε απόσταση αναπνοής. Κι όμως ούτε μία στιγμή δε νιώσαμε την αναστάτωση ενός λιμανιού. Όλα λειτουργούν ρολόι.

Κοντά στη Θερινή Ακαδημία τρέχει, πάλι το Παν/μιο Αιγαίου, μία κατασκήνωση περιβαλλοντική για παιδιά, εξαιρετικά δημοφιλής στα παιδιά της Σκύρου. Οι φοιτητές και εθελοντές που πραγματοποιούν τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βάζουν μεράκι, γνώση και φαντασία και γοητεύουν τα παιδιά.

Η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή που έχει εμπνευστεί αυτή την πρωτοβουλία και τη συντονίζει έχει καταφέρει να την καταστήσει διεθνή, αφού έχει παρουσιαστεί σε διεθνή fora. Σίγουρα πάντως οι φοιτητές βρίσκουν ένα ωραίο πεδίο δημιουργικότητας, εμπειριών και δράσης.

Και του χρόνου!


To πάντα μετράει δελφίνια...

© Jürgen Freund / WWF Canon

Ποιος αμφισβητεί ότι η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία μάλιστα είναι από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό, αλλά και μεσογειακό επίπεδο; Ενώ λοιπόν, έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τις ποσότητες των ειδών πανίδας, χλωρίδας και πτηνών που ζουν και μεγαλώνουν κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα κητώδη, όπως είναι οι φάλαινες και τα δελφίνια, που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.

Η σύγχρονη και πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, πριν από λίγες εβδομάδες ήρθε να συμπληρώσει το μωσαϊκό της γνώσης για τα κητώδη, θέτοντας και τις βάσεις για μια συνολική έρευνα από αέρος στις ελληνικές θάλασσες. Στα τέλη Ιουνίου, μια ομάδα 3 έμπειρων ερευνητών από το WWF Ελλάς και το ιταλικό ερευνητικό ινστιτούτο Tethys Research Institute, με την υποστήριξη του WWF Βελγίου, ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρώτης εναέριας έρευνας για την παρακολούθηση των κητωδών πάνω από την περιοχή του Β. Αιγαίου, με βασικό στόχο την καταγραφή του πληθυσμού των κητωδών και της αφθονίας τους, που θα αποτελέσει τη βάση για μία μελέτη του κατά πόσο οι αλιευτικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζουν ή όχι την επάρκεια τροφής για τους πληθυσμούς δελφινιών. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς για τη Βελτίωση του αλιευτικού στόλου γρι-γρι της Καβάλας, απώτερος στόχος του οποίου είναι η περιβαλλοντική πιστοποίηση αλιείας MSC για πρώτη φορά στη Μεσόγειο.

Οι ερευνητές κάλυψαν με ειδικό μικρό αεροσκάφος δύο φορές την περιοχή που εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη έως και τη Θάσο, την περιοχή του Αγ. Όρους και τον Στρυμονικό Κόλπο, καταγράφοντας τα είδη των δελφινιών και των υπόλοιπων θαλάσσιων ειδών που συναντούσαν από αέρος, αλλά και συγκεντρώνοντας πολύτιμα στοιχεία για τους πληθυσμούς τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι τις ημέρες εκείνες, οι καιρικές συνθήκες ήταν οι ιδανικές χωρίς ανέμους που κρατούσαν τα νερά σε ηρεμία, οδήγησαν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αυτής εναέριας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Μέσα σε μόλις 5 ημέρες ερευνών, οι ερευνητές είχαν την τύχη να καταγράψουν και τα 4 διαφορετικά είδη δελφινιών που κολυμπάνε στις ελληνικές θάλασσες, δηλαδή ρινοδέλφινα, ζωνοδέλφινα, σταχτοδέλφινα που είναι τα μεγαλύτερα σε μήκος δελφίνια που ζουν στις ελληνικές θάλασσες και κοινά δελφίνια, που αν και κοινά… συναντώνται όλο και πιο σπάνια τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, καταγράφηκαν δεκάδες άλλα θαλάσσια είδη, όπως χελώνες καρέτα-καρέτα, σαλάχια, φεγγαρόψαρα, ξιφίες, μικρά πελαγικά ψάρια που κολυμπούσαν σε μεγάλους σχηματισμούς, προσπαθώντας να προστατευτούν από τις επιθέσεις των γλάρων, αλλά και κοπάδια τόνου

Τα τελικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας θα είναι έτοιμα μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά δείγματα αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πόσο ευλογημένα είναι τα νερά του Β. Αιγαίου, και πόσο σημαντικό είναι να επεκτείνουμε την εναέρια καταγραφή σε όλες τις ελληνικές θάλασσες για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του πληθυσμού των δελφινιών και των άλλων μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών.


Η φωτογραφία του μήνα

©  @ Clane Gessel, National Geographic Your Shot


Unsubscribe | Δες το email online