Τεύχος 43, Δεκέμβριος 2013

Το Πάντα δεν σπαταλάει το φαγητό του!

1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια. 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού. Υπάρχει άραγε κανείς που να διαφωνεί ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο;

Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue το 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Σε επίπεδο υλικών, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στον κάδο είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν. Παρότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να αναλάβουν, προκειμένου να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που διαιωνίζουν το πρόβλημα συστηματικά. Για παράδειγμα, το 20% των συμπολιτών πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι μόλις το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.

Οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, οδήγησαν το πρόγραμμα "Καλύτερη Ζωή" του WWF Ελλάς να σήμερα και μέχρι τέλος Ιανουαρίου τον φάκελο: "Σπατάλη Τροφίμων", παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια θα είναι η ομάδα ΜΠΟΡΟΥΜΕ που δικτυώνει αυτούς που ζητούν τρόφιμα με αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν. "Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει δικτυώσει στα 2 χρόνια λειτουργίας του πάνω από 450.000 μερίδες τροφίμων και πλέον σώζει πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα κατά μέσο όρο. Με τον μηχανισμό του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας και γενικότερα, οι δικαιολογίες για σπατάλη φαγητού ολοένα και λιγοστεύουν", υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Στις 19 Δεκεμβρίου τρεις ειδικοί στο θέμα της σπατάλης τροφίμων, ο Ηλίας Μαμαλάκης, διάσημος σεφ, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ο Κων/νος Αμπελιώτης, Αν.Καθηγήτης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θα βρίσκονται στο studio του garage TV για να απαντήσουν ζωντανά στις ερωτήσεις του κοινού.

Το Πάντα πάει Unconference

Φέτος το Unconference είναι πολυπολιτισμικό και διεθνές! Θα φιλοξενήσει περισσότερους από 40 ομιλητές και περίπου 400 συμμετέχοντες, επαγγελματίες στο χώρο των Βιβλιοθηκών, της δημιουργικής βιομηχανίας, του πολιτισμού, του βιβλίου, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας.

9 και 10 Δεκεμβρίου λοιπόν στο Μουσείο Mπενάκη δημιουργικοί άνθρωποι από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη θα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν πρωτότυπες δράσεις, workshops, performances, διαδραστικές ομιλίες και πολλά ακόμη happenings.

Ανάμεσά τους θα βρεθούν επίσης σημαντικές προσωπικότητες από την αρχιτεκτονική ομάδα Mecanoo, τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της πόλης Aarhus της Δανίας, το CERN, τη Europeana, τη Βρετανική πρωτοβουλία “Get it Loud in Libraries”, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι, αλλά και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Σερβίας και της Βουλγαρίας, το Tirana art Lab, τη Google, τη Vodafone, το Συν-Αθηνά και πολλούς άλλους δημιουργικούς οργανισμούς. Το Πάντα θα είναι κι αυτό εκεί με ειδικό εργαστήρι για την Πράσινη πόλη την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 12.00.

Design, καινοτομία, αποθετήρια μνήμης, e-books, γενιά "Υ" είναι κάποιες από τις θεματικές που θα αγκαλιάσουν το φετινό συνέδριο, ενώ σε 2 Βαλκανικές Σκηνές θα ξεδιπλωθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες από το χώρο των βιβλιοθηκών και του ευρύτερου πολιτισμικού πεδίου των Βαλκανίων.

Κάτω από την «πολύχρωμη ομπρέλα» του Future Library Unconference 2013, οι βιβλιοθήκες θα βρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής και παγκόσμιας σκηνής, ξεκινώντας από ένα διαφορετικό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας και ολοκληρώνοντας με το διήμερο «αντι-συνέδριο» στο Μουσείο Μπενάκη.

Ελάτε να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο! Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συμμετοχή απαιτεί προεγγραφή μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας.

Το συνέδριο θα παρουσιαστεί και ζωντανά με live streaming στο διαδίκτυο (μέσα από την ιστοσελίδα του Unconference 2013).

Το Πάντα πήγε Άνδρο

Πόσο καλά γνωρίζετε το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου αλλά και της Ελλάδας, τη γεωμορφολογία τους, τη βιοποικιλότητά τους, τα είδη και τους οικοτόπους που φιλοξενούν; Ποιές είναι οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον; Ποιές είναι οι δράσεις του WWF Ελλάς σε ότι αφορά τη θάλασσα και τα θαλάσσια προγράμματα της οργάνωσης ανά την Ελλάδα;

Τα ονόματα Ποσειδωνία και Τραγάνα σας λένε κάτι; Δεν ειναι άλλα από τους βασικούς οικοτόπους των ελληνικών θαλασσών. Ποιός είναι η σημασία τους για το θαλάσιο περιβάλλον, ποιό ειναι το καθεστώς προστασίας τους αλλά και ποιές οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε αυτούς;

Τι γνωρίζετε για την αλιεία στην Ελλάδα, παράκτια και μέση; Ποιά εργαλεία χρησιμοποιούν και ποιές οι επιδράσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και τους οικοτόπους; Τι είναι η παράνομη αλιεία, ποιές οι επιπτώσεις της στο θαλάσσιο περιβάλλον, στο τροφικό πλέγμα και ποια είναι η αλληλεπίδραση με τα θαλάσσια θηλαστικά; Ποια ειναι τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών; Ξέρετε ότι έχουμε 9 μόνιμα και 5 περιστασιακά; Ποιός ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους; Ποιά η σημασία τους για το θαλάσσιο περιβάλλον; Ποιές είναι οι απειλές που αντιμετωπίζουν;

Τι είναι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές; Έχετε δει ποτέ ένα πετυχημένο μοντέλο; Τί μια Θαλάσσια Προστατευόμενη περιοχή αλλά και τι αποτελέσματα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και του εισοδήματος των αλιεών;

Τι είναι το πανευρωπαϊκό δίκτυο των περιοχών NATURA; Ποιά είναι η σημερινή κατάσταση των περιοχών αυτών στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες, καθώς και οι υποχρεώσεις της χώρας μας για την αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση τους;

Όλα αυτά και πολλά ακόμα ακούσανε οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που οργάνωσε το ΚΠΕ Κορθίου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς με θέμα "Κυκλάδες-η θάλασσα γύρω μας" την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013. Ακόμη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ "The end of the line", μια ταινία για την κατάσταση της παγκόσμιας υπεραλίευσης, αλλά και υποβρύχια πλάνα από πετυχημένα μοντέλα προστατευόμενων περιοχών της Ιταλίας και τα οφέλη τους τόσο για ψάρια αλλά και για αλιείς. Τέλος παρουσιάστηκε η νέα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς και των υπολοίπων εταίρων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου, μέσω του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ Life που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις έρευνας, πολιτικής, διαχείρισης, προστασίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Περισσότερα: Το WWF στο πεδίο

Xριστούγεννα με το φως των αστεριών!

Χριστούγεννα δε σημαίνει χιλιάδες φωτάκια σε άδεια από πράσινο μπαλκόνια! Οργανωνόμαστε και γιορτάζουμε οικολογικά. Συναντιόμαστε στο σχολείο ή στην τοπική δημοτική βιβλιοθήκη. Καλούμε όλους τους περίοικους και σχεδιάζουμε μαζί πώς θα δημιουργήσουμε όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα χωρίς σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ιδέες που θα αναδυθούν και τα ταλέντα που θα προκύψουν μπορεί να είναι μια αποκάλυψη! Προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συνεργασία του Δήμου. Για να εξασφαλιστεί σύμπνοια και κοινός στόχος.

Μπορούμε να σκεφτούμε και το πιο ουσιαστικό φως: αυτό της αλληλεγγύης. Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε στους αναγκεμένους όπως επιβάλλει το πνεύμα των Χριστουγέννων και των καιρών; Μπορούμε μήπως να πούμε τα κάλαντα για καλό σκοπό; Για να συγκεντρώσουμε χρήματα για γεύμα και δώρα για όλα τα παιδιά της γειτονιάς; Χρειάζεται προσοχή κάθε πράξη αλληλεγγύης προς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να είναι διακριτική. Ένας ασφαλής τρόπος είναι να συνεργαστούμε με ιδρύματα και φορείς που πραγματοποιούν τέτοιες δράσεις βοήθειας.

Δείτε τη δράση εδώ.

Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη....

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ήθελα ένα ξεχωριστό δώρο...ένα δώρο που θα μου δώσει χαρά αλλά θα βοηθήσει και τον πλανήτη να παραμείνει ζωντανός!

...μην ανησυχείς, δεν θα δυσκολευτείς πολύ...στο WWF έχουν φροντίσει να έχουν πάνω από 140 προτάσεις δώρων: λούτρινα ζωάκια, ξύλινα παιχνίδια, χειροποίητα είδη, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ημερολόγιο για τη νέα χρονιά, το γούρι της νέας χρονιάς...και άλλα πολλά υπέροχα προϊόντα για μικρούς και μεγάλους! Αυτή τη χρονιά λοιπόν θέλω να διαλέξεις ένα δώρο από τη συλλογή προϊόντων WWF...μου αρέσουν όόόλα τόσο πολύ και ξέρω πώς αγοράζοντας κάτι από εκεί ενισχύουμε το έργο και τις προσπάθειες της οργάνωσης για ένα ζωντανό πλανήτη!

...και επειδή σκέφτομαι πώς θα είσαι πολύ κουρασμένος όλες αυτές τις μέρες, σε ενημερώνω πώς προϊόντα WWF μπορείς να βρεις στο ολοκαίνουργιο e-shop της οργάνωσης: www.wwf.gr/shop, στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης: Λεμπέση 21, περιοχή Μακρυγιάννη... αλλά και στο Πάρτυ της Χάρητος στο Κολωνάκι που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 07 Δεκέμβρη 11:00 με 18:00!

...μη ξεχνάς, θα σε περιμένω όπως κάθε χρόνο το βράδυ της Παραμονής με τα αγαπημένα σου μπισκότα!

Οικολογικές γιορτές!

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και για πολλούς σημαίνουν δώρα άρα και έξοδα, δεχθήκαμε πολλές ιδέες και εμπνευσμένες προτάσεις από μέλη της "Καλύτερης Ζωής" για οικολογικές γιορτές!

-Η διακόσμηση του σπιτιού πρωταγωνιστεί τις γιορτές. Προτιμήστε οργανικό ανακυκλώσιμο δέντρο ή καλύτερα ένα παραδοσιακό καράβι σε ελληνικό πνεύμα. Αν πάλι επιλέξετε αληθινό δέντρο καλό είναι να είναι με τις ρίζες του σε μια γλάστρα έτσι ώστε να το φυτέψετε αργότερα. Μην ξεχνάτε ότι τα αληθινά κομμένα δέντρα διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να προέρχονται, μερικές φορές, από παράνομη υλοτομία.

- Αντί να αγοράσετε στολίδια για το δέντρο, δοκιμάστε να τα φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας παλιά ή «άχρηστα» υλικά (εφημερίδες, περιοδικά, παιχνίδια, κορδέλες, κουκουνάρια, χριστουγεννιάτικες κάρτες, υφάσματα κτλ.

-Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τις ευχετήριες κάρτες. Και πλέον οικολογικά, μπορείτε να στείλετε τις ευχές σας ηλεκτρονικά (e-cards)!

- Με μέτρο τα φωτάκια. Εκτός του ότι αποτελούν πιθανή αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας. Μην τα ξεχνάτε λοιπόν αναμμένα. Προτιμήστε επίσης φωτάκια LED ή ενεργειακής κατηγορίας Α+, ώστε να έχουν χαμηλή κατανάλωση και μεγάλη διάρκεια ζωής.

-Χαρίστε βιβλία και παιχνίδια με οικολογικό περιεχόμενο, αλλά και δώρα φιλικά προς το περιβάλλον. Ιδανικά, μπορείτε να προμηθευτείτε τα δώρα σας από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ενισχύοντας το έργο τους.

- Ετοιμάστε ένα οικολογικό δείπνο Χριστουγέννων. Αποφύγετε τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης, αγοράστε τοπικά και εποχιακά προϊόντα και φροντίστε να ψήσετε ταυτόχρονα τα φαγητά στον φούρνο. Μετά το δείπνο αξιοποιήστε τα περισσεύματα τροφίμων κάνοντας έξυπνους γευστικούς συνδυασμούς!

Καλές (οικολογικές) γιορτές!

Ο εθελοντής του μήνα

"Ένα πρωϊνό πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Ο ήλιος λαμπερός και ο χειμώνας στο κατώφλι. Και μέσα στην καρδιά της τσιμεντούπολής μας ένας κήπος γεμάτος καλούδια: δέντρα, οξυγόνο, αγαλλίαση, λίμνες, ψάρια, φύλλα, πουλιά, νερά, ζωύφια, πέργκολες...δίπλα στο Σύνταγμα, δίπλα στο χάος της κυκλοφορίας και στους βιαστικούς συνανθρώπους μας....να ‘σου και ο Εθνικός κήπος. Μια ρουφηξιά γαλήνης στην καρδιά της πόλης.

Τον έχω επισκεφθεί κάποιες φορές, συνήθως απόγευμα, όταν κάποιοι βολτάρουν και κάποιοι άλλοι κάνουν τζόκιν. Ομολογώ όμως ότι αυτή η επίσκεψη, η πρωΐνή, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος της WWF, παρέα με μια ομάδα παιδιών, ήταν η απολαυστικότερη.

Τα παιδιά έβαλαν την δίψα για γνώση και τον αυθορμητισμό τους, η Ελένη (η υπεύθυνη wwfιανή) τις γνώσεις και τη διαθεσιμότητά της, και ‘γω μαζί με τον πολύ καλό μου φίλο τον κύριο Ταμπουρίνο, προσθέσαμε μια πινελιά θεατρικού παιχνιδιού. Συνδυάσαμε λοιπόν το παιχνίδι με τις γνώσεις και την αγάπη για τη φύση, μέσα σε ένα περιβάλλον απλά υπέροχο.

Στην αρχή μάθαμε για την κυρία WWF. Μετά μπήκε στην παρέα μας η φωτοσύνθεση, το νερό, η ζεστασιά του ήλιου, τα αγάλματα από σώματα παιδιών, η γλυκόζη, ο ρυθμός, οι αράχνες, τα σπάνια είδη δέντρων, η σιωπή, τα φύλλα, τα μυρμήγκια, τα τρεχαλητά, τα τιτιβίσματα, οι γεωσκώληκες.......και πολλά άλλα που δεν μπορώ να αποκαλύψω....ξέρω τι σκέφτεστε. Παραείναι πολλά για να χωρέσουν μέσα σε ένα πρόγραμμα, μέσα σε ένα παιχνίδι....μέσα σε μερικά λεπτά.....μην ξεγελιέστε όμως. Γίνεται! Το δοκιμάσαμε, και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Έπαιξαν, έμαθαν, έτρεξαν, ενθουσιαστηκαν με τα στοιχεία της φύσης. Έφτιαξαν φυλλοκαπέλλα. Η Ελένη και ‘γω το σκάσαμε από την καθημερινότητα και δανειστήκαμε λίγο από την αθωότητά των παιδιών........και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης μας.

Είμαι.... κηπογνόμων γι’αυτήν την εμπειρία,
Μαρίνα"

Η εθελόντρια μας Μαρίνα Κελεσίδου είναι μέλος της ομάδας πυγολαμπίδες – δημιουργική έκφραση για παιδιά.

Σχολεία που δεν καίνε κάρβουνο!

Κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας; Σωστά διαβάσατε. Δεν είναι φανταστικό σενάριο, αλλά μέρος της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στρατηγική δράση καλεί τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τη μετατροπή των κτιρίων τους μέσα από τον συνδυασμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τι γίνεται όμως με τα σχολικά κτίρια, και μάλιστα αυτά των νότιων χωρών, που παραμένουν η αιχμή του δόρατος κάθε κρύο χειμώνα; Απαιτείται σίγουρα μία άλλη προσέγγιση και μελέτη κατά περίπτωση λόγω της συχνά ανεπαρκούς γνώσης για τις υπάρχουσες τεχνολογίες, της διαφοροποίησης του κλίματος ανά περιοχή και των, συχνά αναποτελεσματικών, εργαλείων ενημέρωσης.

Εδώ προστίθεται στην εξίσωση το ZEMedS (Zero Energy MEDiterranean Schools), ένα τριετές πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρωπαϊκό πρόγραμμα έξυπνης ενέργειας". Το πρόγραμμα προωθεί την ανακαίνιση των σχολείων που βρίσκονται στη μεσογειακή ζώνη μέσα από την ευρεία διάδοση γνώσης και τεχνογνωσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι κύριες ομάδες που καλούνται να ενεργήσουν και να δεσμευτούν είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των σχολείων και οι σχεδιαστές κτιρίων. Τα καλά νέα είναι ότι το πλάνο προβλέπει την παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας για την ανακαίνιση των σχολείων. Μάλιστα, στο site www.zemeds.eu σύντομα θα βρείτε μελέτες και παραδείγματα ανακαίνισης σχολείων (αποτελεσματικότητα, κόστος-χρόνος κατασκευής, εφαρμοσιμότητα και άλλες παράμετροι που συνδέονται με το nZEB (nearly zero energy buidlings).

Στην Ελλάδα, συμμετέχουν ήδη ο Δήμος Περιστερίου και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μήπως είναι κι η σειρά των σχολείων της περιοχής σας;

Το Πάντα τρώει όσο πρέπει...

Αν και από την άλλη άκρη της Ευρώπης, η Φινλανδία μας στέλνει το δικό της πράσινο περιβαλλοντικό φως μέσα από μία σχολική καμπάνια με τίτλο "Τρώω ό,τι παίρνω". Η εκστρατεία έχει ως στόχο τη μείωση της ποσότητας των βιολογικών τροφικών αποβλήτων, που παράγονται στο κυλικείο και τις αίθουσες εστίασης, κατά 4% σε σχέση με το 2012.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα απευθύνεται σε μαθητές , καθηγητές και το προσωπικό εστίασης που, αγοράζοντας αλλά και σερβίροντας την κατάλληλη μερίδα φαγητού κάθε φορά, μπορούν να έχουν δυναμικό θετικό αντίκτυπο στο μέγεθος των βιολογικών αποβλήτων. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2014 και τα σχολεία θα εμπνευστούν διάφορους άλλους τρόπους για τη μείωση του βιολογικών αποβλήτων που παράγονται από την κατανάλωση φαγητού.

Στόχος της καμπάνιας δεν είναι μόνο η μείωση των βιολογικών αποβλήτων, αλλά και μια στροφή στη συμπεριφορά και τις διατροφικές πρακτικές μας καθώς και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων ώστε να μεταφερθούν τα νέα διδάγματα και στο σπίτι. Στο νότιο άκρο της Ευρώπης, η Ελλάδα και τα ολοήμερα σχολεία μπορούν να εντοπίσουν στο παράδειγμα της Φινλανδίας μία πυξίδα για αλλαγή. Μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων και σερβίροντας σωστές ποσότητες φαγητού δεν ευνοούμε μόνο την υγεία και την τσέπη μας, αλλά και το περιβάλλον. Τα παιδία δεν παίζει, πράττει.

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO