Τεύχος 78, Δεκέμβριος 2016

Το Πάντα κάνει... διάλειμμα στο πράσινο

© Creative Commons/Theofilos Papadopoulos

Εγώ τρέχω, εσύ τρέχεις, αυτός τρέχει, εμείς τρέχουμε, εσείς τρέχετε, αυτοί τρέχουν. Σχεδόν όλοι τρέχουν στην πρωτεύουσα. Και συνεχώς βιάζονται. Βιάζονται να πάνε στη δουλειά τους, βιάζονται να προλάβουν το μετρό, βιάζονται να κάνουν τα πάντα επί τροχάδην! Όμως πόσοι από εμάς δεν θα θέλαμε να κάνουμε έστω και ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα από το «τρέξιμο» απλώς και μόνο για να καθαρίσει η σκέψη μας και να χαλαρώσουμε για λίγο;

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο εύκολο από όσο πιστεύουμε στην Αθήνα; Πολλοί σταθμοί του μετρό της πόλης παρέχουν αυτό το προνόμιο, αφού σε ακτίνα μικρότερη των 50 μέτρων θα βρεις γρασίδι, δέντρα, παγκάκια, σκιά και ηρεμία που μπορείς να εκμεταλλευτείς ανά πάσα στιγμή της ημέρας σου για να χαλαρώσεις και να αδράξεις τη στιγμή. Αν κατεβήκατε με τους μαθητές σας στο κέντρο για να πάτε μια εκπαιδευτική επίσκεψη ξεκλέψτε λίγα λεπτα για να αναπνεύσουν ...πράσινο. Κάποιες ιδέες για να έχεις την αρχή του μίτου θα βρεις εδώ. Για περισσότερες ψάξε στο greenspaces.gr.

Σταθμός μετρό Μέγαρο Μουσικής: Δίπλα από το μετρό υπάρχει το πάρκο Ελευθερίας με άπλετο γρασίδι, νέους που τα λένε χαλαρά ή κάνουν σκέητ γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου και μία ανηφορική πρασινάδα που θα σε κάνει έστω και για λίγο να νιώσεις ότι ξεφεύγεις από τον αχό της πόλης! Τα σαββατοκύριακα θα πετύχεις οικογένειες να κάνουν πικ νικ δραπετεύοντας από τη φρενίτιδα της νέας εβδομάδας!

Σταθμός Ευαγγελισμού: Μία υπέροχη όαση περιμένει εσένα και την παρέα σου να απολαύσετε το γρασίδι, να ξαποστάσετε κάτω από τη σκιά μεγάλων δέντρων και να τα πείτε με την ησυχία σας σε ένα από τα πολλά παγκάκια του πάρκου. Αν έχεις χρόνο μπορείς να επισκεφτείς ένα από τα πολλά μουσεία που βρίσκονται τριγύρω σου.

Σταθμός Συντάγματος: Δύο λέξεις: Εθνικός Κήπος! Στο κέντρο της πόλης δίπλα στο μετρό Συντάγματος, μια περιφραγμένη έκταση με 7.000 δέντρα και φυτά από διάφορες ηπείρους, λίμνη με πάπιες, συλλογή ζώων και πτηνών, ξεχωριστή παιδική χαρά, μονοπάτια για άθληση και τρέξιμο, παιδική βιβλιοθήκη (ανοιχτή 09:00-15:00 καθημερινές), ένα σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό και ένα ήσυχο καφενείο για ξεκούραση.

Σταθμός Κατεχάκη: Κοντά στο μετρό Κατεχάκη και δίπλα στο θέατρο Badminton, σε μία μεγάλη έκταση με περίφραξη και με μεγάλα δέντρα, γκαζόν και σκιές, σας περιμένουν παιδικές χαρές, επίπεδα μονοπάτια για ποδήλατο ή περπάτημα! Εκεί είναι οι παλιές εγκαταστάσεις του πολεμικού ιππικού, με στάβλους από τις αρχές του 19ου αιώνα καθώς και η Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης. Αναζητήστε το υπαίθριο μουσείο με άρματα μάχης, παροπλισμένα πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο: Από εκεί ξεκινάει ένας από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης, εκεί κοντά θα βρεις μία υπέροχη παιδική χαρά για τα παιδιά, ενώ μπορείς να διαλέξεις μία από τις τρεις πράσινες γωνιές που τον περιβάλλουν για να ξαποστάσεις με την παρέα σου ή το κατοικίδιο σου.

Αν εχεις και τις δικές σου προτάσεις για χαλαρές στιγμές πριν πάρεις το επόμενο μετρό ανυπομονούμε να τις ακούσουμε!

Δύσκολοι αποχαιρετισμοί

© Creative Commons/Lennart Tange

Είναι πολύ δύσκολο να αποχαιρετάς έναν άνθρωπο που φεύγει ξαφνικά, νέος, όλο ζωή. Ένας άνθρωπος που αγάπησε και αγαπήθηκε.

Ένας άνθρωπος που βρισκόταν στη μέση μιας εξαιρετικά δημιουργικής πορείας. Που έδωσε πολλά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που αγάπησε το αντικείμενο, το διεύρυνε, το έβαλε υψηλά στην ατζέντα των εκπαιδευτικών, και που τελικά έγινε ένας δικός μας άνθρωπος. Για τη Θάλεια Καλαμπαλίκη δεν αρκεί αυτό το μικρό σημείωμα. Ούτε είμαστε σε θέση να κάνουμε πλήρη απολογισμό του έργου της. Της αξίζει μια ειδική εκδήλωση. Από την καρδιά μας όμως μπορούμε να μιλήσουμε και να πούμε πόσο μεγάλη αγκαλιά άνοιξε για μας, την μικρή μας ομάδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δεν ήταν μόνο ότι ήθελε «το WWF», ήθελε και τους πειραματισμούς μας στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα λάθη μας, την ανταλλαγή ιδεών, τη συνεργασία, με ένα λόγο ήταν άνθρωπος της ουσίας και όχι του θεαθήναι.

Ήταν πάντα σε ετοιμότητα και ήξερε πότε ένα θέμα είχε επείγοντα χαρακτήρα και έπρεπε να οργανώσει μια επιμόρφωση, μια παρέμβαση στα σχολεία, μια έρευνα, μια συζήτηση, μια εστία προβληματισμού και δράσης. Από τη ανάκαμψη των δασικών οικοσυστημάτων μετά την πυρκαγιά ως το ρόλο της παιδικής λογοτεχνίας και της δημιουργικής γραφής στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Θάλεια, όποτε μας πρότεινε συνεργασία, ήταν πάντα «εκεί». Με αγάπη και μεράκι για το αντικείμενο. Να θέτει τα ερωτήματα, να αγαπά τη ζύμωση των ιδεών, να φέρνει κοντά ανθρώπους και φορείς, να κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν ακόμη και σε δύσκολες εποχές.

Για μας «Εύβοια» σήμαινε Θάλεια. Και όταν χτυπούσε το τηλέφωνο και βλέπαμε ή ακούγαμε το όνομά της, ξέραμε πάντα πως η απάντησή μας θα ήταν «Ναι». Γιατί η δουλειά της ήταν εγγύηση. Σε μια ημερίδα της, όταν η συζήτηση έφερε το θέμα της ίδρυσης ενός ΚΠΕ την περιοχή, θυμόμαστε τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο να λέει «Τι το θέλετε το ΚΠΕ στην Εύβοια; Έχετε τη Θάλεια!» Σχήμα λόγου, αλλά ναι , η Θάλεια έκανε δουλειά. Πόσες φορές φύγαμε, η μικρή μας ομάδα, βιαστικά από τη Χαλκίδα, αρνούμενοι εκείνο το μικρό κέρασμα κοντά στη θάλασσα, για να χαλαρώσουμε. Γιατί βιαζόμασταν πάντα να επιστρέψουμε στις δουλειές μας.

Στην αξιολόγηση αυτή παίρνουμε μηδέν. Δεν τα σταθμίσαμε σωστά. Δεν είμαστε αιώνιοι. Ας έφευγε το τρένο, ας έφευγε το λεωφορείο. Για μια ακόμη κουβεντούλα με τη Θάλεια.

To Πάντα ψωνίζει...

© WWF Ελλάς

...από τη νέα συλλογή του WWF Ελλάς και δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει. Ολοκαινουριες πολύχρωμες ομπρέλες, οδοντόβουρτσες για παιδιά και ενήλικες από μπαμπού, μπλουζες, φούτερ και ζακέτες από οικολογικό βαμβάκι, νέα σχέδια με τίγρη και λιοντάρι σε παπλωματοθήκες αλλα και διακοσμητικά μαξιλάρια με απειλούμενα είδη. Ακόμα και στα λούτρινα έχουμε νέες αφίξεις αφου το τσιτάχ και το τουκάν έρχονται να προστεθούν στην τεραστια συλλογή από απειλούμενα – λούτρινα-είδη.

Κι αν εισαστε πιο παραδοσιακοί κια προτιμάτε να μεινετε στα παλια, δοκιμασμένα κι αγαπημένα μας προιοντα θα βρειτε πάντα τα σημειωματάρια από μήλο, τις χειροποιητες τσάντες και τα ζωάκια, τη βρεφική συλλογή, τις κούπες, τα άλμπουμ και φυσικά τα ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια μας, ιδανικά για χριστουγεννιάτικα βράδια μπροστα στο τζάκι η το καλοριφερ!

Παρόλο που φέτος δεν θα είμαστε στη γνωστή «χρυσή» γωνιά μας, θα μας βρειτε σε πολλά bazaar, στα γραφεία μας Λεμπέση 21 στο κέντρο της Αθήνας και φυσικά ειμαστε ανοιχτα όλο το 24ωρο στο e-shop μας.

Σας περιμένουμε!

Το Πάντα διάβασε μανιταροπαραμύθια...

© WWF Ελλάς/K.Joncour

Νεράιδες που δεν θέλουν να γίνουν βασίλισσες γιατί ερωτεύονται περαστικούς μανιταρο-ερευνητές, μικροσκοπικά μανιταράκια που κερδίζουν στο διαγωνισμό ομορφιάς των φυτών του δάσους, μανιτάρια που σώζουν νεράιδες, μανιταράκια του κήπου που βρίσκουν κρυμμένο θησαυρό, μάγισσες που μεταμορφώνουν ανθρώπους σε μανιτάρια και άλλα μανιταρο-παραμύθια άκουσαν από την παραμυθού με το καπέλο-αμανίτη μικροί και μεγάλοι που επισκέφθηκαν το χωριό της Δαδιάς-Έβρου την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016. Μαζί με τα παραμύθια, αινίγματα και ξόρκια για τα μανιτάρια από όλη την Ελλάδα που μπορείτε να τα διαβάσετε στην καταπληκτική δουλειά του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου «Τα μανιτάρια της Άνδρου», όπως το αίνιγμα: "Πάνω στο βουνό, φράγκος καπελάτος, ζητά ψωμί και αλάτι και στα κάρβουνα να κάτσει".

Ζωγραφιές με μανιτάρια, νεράιδες και ξωτικά στόλισαν τα πεύκα, ενώ το μανιτάρι στις γλώσσες του κόσμου τράβηξε πολλές συμμετοχές από τους περαστικούς! Το WWF Ελλάς έστησε ένα παραμυθένιο σκηνικό στο δάσος με τη συμβολή των εθελοντών EVS και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου συμμετέχοντας και φέτος στη Γιορτή Μανιταριών που οργανώνει για όγδοη χρονιά, ο Αθλητικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Δαδιάς- Ακρίτας με μεράκι και περισσή εθελοντική συμμετοχή των Δαδιωτών.

Κάποια από τα παραμύθια που διαβάσαμε και θα σας εμπνεύσουν είναι Η νεράιδα μαγείρισσα της Λίνας Μουσιώνη, Τα δύο αδέλφια που έγιναν μανιτάρια της Αθηνάς Μιχαήλ και το Μαντς - Μπαντς Nο2 - Μπάτον και Τάινυ, τα Μανιτάρια.

Το Πάντα γιορτάζει οικολογικά...

© Creative Commons

Μέρες γιορτών έρχονται κι οι δρόμοι της πόλης, τα σπίτια μας, τα καταστήματα φόρεσαν ήδη τα καλά τους. Είναι όμως και μια ευκαιρία να θυμηθούμε την πραγματική διάσταση των Χριστουγέννων.

Αντιστεκόμενοι στην καταναλωτική μανία των ημερών και ανακαλύπτοντας το νόημα του δώρου μέσα από την Ανταλλαγή. Ας ανταλλάξουμε αντικείμενα που είχαν μια αξία για μας, είναι σε καλή κατάσταση και είναι έτοιμα να δώσουν χαρά σε κάποιον άλλον. Αν συνοδεύσουμε το αντικείμενο που επιλέξαμε να ανταλλάξουμε με μια μικρή κάρτα που αναγράφει, σε πρώτο πρόσωπο, την ταυτότητα του αντικειμένου. Π.χ. : «Ως μπρελόκ πέρασα πολύ όμορφα με τα κλειδιά του κυρίου μου, άνοιξα πολλές φορές την πόρτα του σπιτιού του μαζί τους και άκουσα το αφεντικό να καλησπερίζει την οικογένειά του. Χαίρομαι που θα φανώ χρήσιμο και σε σένα και θα σε γνωρίσω!!» Με αυτόν τον τρόπο το αντικείμενο αποκτά άλλη διάσταση. Φιλοτεχνούμε μια συσκευασία από ανακυκλωμένο υλικό, ένα φύλλο εφημερίδας που επιζωγραφίζουμε, π.χ., και έτοιμο το δώρο μας. Αν ζητήσουμε από τους μαθητές μας να μπούνε σε αυτή τη διαδικασία με μικροαντικείμενα που φέρνουν στο σχολείο (μολύβια, γόμες κλπ), θα μπούνε στο νόημα και μετά θα βρούνε και άλλα αντικείμενα που μπορούν να αποχωριστούν. Μπορούμε μάλιστα να συνδυάσουμε τη δράση "Ανταλλάσουμε" με τις ιδέες που θα βρείτε εδώ και έτοιμα τα οικολογικά Χριστούγεννα!

Κι ακόμα ας θυμηθούμε να φτιάξουμε χειροποίητα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά για το δέντρο σας ενώ θα αντισταθείτε και στην περιττή συσκευασία των αγοραστών δώρων. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τα κλασικά στολίδια όπως το χάρτινο αστεράκι ή το χάρτινο καραβάκι αλλά και πιο πρωτότυπα όπως ενα χριστουγεννιάτικο δεντράκι από ενα παλιό περιοδικό.

Ας αποφύγουμε τα δώρα με πολλή συσκευασία κι όπου είναι δυνατόν ας φτιάξουμε μόνοι μας τη συσκευασία χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες που θα ζωγραφίσετε και τυλίξετε με πολυχρωμες κορδελες. Ας τυλίξουμε λοιπόν τα δώρα μας με νόημα! Μπορούμε άλλωστε αν εχουμε εμπνευση να φτιάξουμε και το δικό μας χειροποίητο δωρο!

Ας θυμηθούμε ότι το δώρο μπορει να είναι αϋλο και μη χειροπιαστό κι ας κάνουμε ενα δώρο με νόημα όπως αυτό, υποστηρίζοντας μια οργάνωση ανθρωπιστική, κοινωνική, περιβαλλοντική, ανάλογα με τις ευαισθησίες του ανθρώπου στον οποίο θέλουμε να κάνουμε δώρο. Ας χαρίσουμε λοιπόν δώρα πρωτότυπα κι εναλλακτικά!

Τέλος δεν ξεχνάμε να σβήνουμε τα φώτα. Θα βρε;iτε και σχετική δράση στο Χριστούγεννα υπό το φως των αστεριών αλλά και περισσότερες πληροφορίες για την ενέργεια που καταναλώνουν οι κοινοί και οι LED λαμπτήρες εδώ.

Χρόνια πολλά σε σας και στον πλανήτη!

H μικρή Σάρλοτ ταξίδεψε στις Πρέσπες...

© Frank Viva

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Σεναρίου κέρδισαν τα παιδιά των Πρεσπών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιδί και Κινηματογράφος» σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αθήνα.

Για την ταινία που βραβεύτηκε εργάστηκαν 9 παιδιά 7-11 ετών με την επίβλεψη του κ. Ηλία Φωτάκη δημιουργώντας τη δική τους μικρή ταινία εμπνευσμένα από το βιβλίο του Φρανκ Βίβα «Η Μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτης». Οι ήρωες του βιβλίου, η Σάρλοτ και ο γάτος της ο Μουντζούρης, έγιναν οι πρωταγωνιστές των παιδιών που με πολύ φαντασία δημιούργησαν μία μικρή ιστορία επηρεαζόμενοι από το δικό τους κόσμο και ερεθίσματα. Έτσι λοιπόν οι λίμνες των Πρεσπών δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον κινηματογραφικό φακό των παιδιών τα οποία μετέφεραν τη Σάρλοτ από τη Νέα Υόρκη, που ζει στο βιβλίο, στις Πρέσπες και εκεί ξετυλίχθηκε μία μικρή ιστορία. Η ιστορία αυτή κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Σενάριο και τα παιδιά ταξίδεψαν στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στην τελετή βράβευσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης EΜΣΤ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης ΜοΜΑ, την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών, το σωματείο ΜΑΖΙ για την ΕΦΗΒΙΚΗ υγεία, τον Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού OPUS και τον Εκδοτικό Οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ υπό την αιγίδα του υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.Η συμμετοχή της Πρέσπας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κοινών Δράσεων του Δήμου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πρέσπας.

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πολύ ωραία πρωτοβουλία, καθώς και την τελετή βράβευσης που έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά από όλη την Ελλάδα να συναντηθούν με φόντο έναν πολύ όμορφο και σημαντικό χώρο, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τέλος να συγχαρούμε τους μικρούς σκηνοθέτες της Πρέσπας και να τους ευχαριστήσουμε που έφεραν την Πρέσπα στην πρώτη θέση! Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

Η φωτογραφία του μήνα

© Philip Marazzi, Comedy Wildlife Photo Awards 2016

Unsubscribe | Δες το email online