Τεύχος 107, Δεκέμβριος 2019


Το Πάντα πάει… Μουσείο

© WWF Espana

To WWF Ισπανίας και το Μουσείο Πράδο αποφάσισαν να συνεργαστούν τονίζοντας με έναν πρωτότυπο τρόπο τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή.

Την ώρα που παγκόσμιοι πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες συναντώνται στην ισπανική πρωτεύουσα, Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, το WWF και το Πράδο αποφάσισαν να ευαισθητοποίησουν το κοινό για την κλιματική αλλαγή. Για να το πετύχουν, επέλεξαν τέσσερα διάσημα έργα τέχνης από την συλλογή του Μουσείου, στα οποία «παρενέβησαν» ώστε να τονίσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τα διάφορα έντονα φαινόμενα που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.

Ο πίνακας «Felipe IV a Caballo» του Diego Velázquez χρησιμοποιήθηκε για να υπερτονιστεί το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης στην στάθμη της θάλασσας. Ο πίνακας «El quitasol» του Francisco de Goya «παραποιήθηκε» για να αντικατοπτρίσει το κοινωνικό δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω του κλίματος. Το έργο «El paso de la laguna Estigia» του Joachim Patinir χρησιμοποιήθηκε ως απεικόνιση της επίδρασης που έχει η έντονη ξηρασία σε ποτάμια και καλλιέργειες. Τέλος το έργο «Niños en la playa» του Joaquín Sorolla, μετά την «παρέμβαση» της WWF, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την εξαφάνιση των ειδών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Το Πάντα σεμιναριάζεται…

© OMEP

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10 π.μ. - 13 μ.μ. το Πάντα σας περιμένει με ένα βιωματικό εργαστήριο που οργανώνει η ΟΜΕP με θέμα «Το καλάθι του πικνίκ: Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή και το περιβάλλον» στο 6ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας. Εισηγήτριες-συντονίστριες των εργαστηρίων θα είναι η Ελένη Σβορώνου και η Νάνσυ Κουταβά από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς.

Το καλάθι του πικνίκ είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το WWF Ρουμανίας και Τουρκίας. Στοχεύει στην υιοθέτηση μιας υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής εκ μέρους των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Ξεκινάμε από το φαγητό που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο, το δεκατιανό κυρίως. Το καλάθι του πικνίκ έχει φυσική υπόσταση. Είναι ένα πραγματικό καλάθι που το δανείζεται το σχολείο και είναι γεμάτο εκπλήξεις. Τα παιχνίδια που περιέχει εισάγουν τα παιδιά στην έννοια της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής. Με έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, όμως, κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Από το παιχνίδι και τη γνώση, μεταβαίνουμε στην υιοθέτηση απλών καθημερινών συνηθειών ξεκινώντας από το δεκατιανό μας. Δημιουργούμε ενθουσιασμό, μεταφέρουμε το μήνυμα στο σπίτι, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε και... τρώγοντας προστατεύουμε τον πλανήτη.

Το βιωματικό αυτό εργαστήριο θα είναι η αφετηρία μίας συνεργασίας, για όσους νηπιαγωγούς το θελήσουν, με το WWF για το Καλάθι του πικνίκ και τη βιώσιμη διατροφή.

Η παρακολούθηση του βιωματικού εργαστηρίου είναι ελεύθερη και μπορεί να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος. Βεβαίωση παρακολούθησης χορηγείται μόνο στα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ο.Μ.E.P.

Για εγγραφή στο εργαστήριο πατήστε εδώ


Το Πάντα μαθαίνει για την κλιματική αλλαγή…

© State of Youth

Το παγκόσμιο κίνημα των νέων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος μεγαλώνει. Αν έχετε μαθητές 15+, αξιοποιήστε τις χρυσές ευκαιρίες που προσφέρουν οι πλατφόρμες του WWF για να καλλιεργήσουν δεξιότητες ενεργού πολίτη σε εφήβους και νέους.

Οι νέοι μπορούν να μάθουν σύντομα και απλά μέσα από τα ακόλουθα δωρεάν σεμινάρια:

  • Τι είναι στην ουσία η κλιματική αλλαγή. (30’)
  • Τι είναι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και η σχέση τους με τα Δικαιώματα του Παιδιού (7’)
  • Πώς να αναλάβεις δράση μαζί με άλλους για την κλιματική αλλαγή (30’)
  • Πώς να γίνεις καταλύτης για την αλλαγή (15’)
Όλα με ένα κλικ στο πληκτρολόγιό τους!

Το Πάντα εξερευνεί τη θάλασσα στο Μεγανήσι

© Image by MINTiKi from Pixabay

Οι μαθητές τριών απομακρυσμένων νησιών του Ιονίου πελάγους, Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πάντα από κοντά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου. Αφορμή ο διάπλους της οργάνωσης AxionHellas σε αυτά τα νησιά, που οργανώνει αποστολές σε απομακρυσμένα νησιά προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες, έργα υποδομής και εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στο πλαίσιο συνεργασίας WWF Ελλάς και ΑxionHellas, μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες των τριών νησιών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά των υγιών θαλασσών και να ανακαλύψουν τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε τις θάλασσες ζωντανές, μέσα από το παιχνίδι «Γαλάζια Εξερεύνηση», που έγινε στο Μεγανήσι, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.


Το Πάντα επικροτει μια όμορφη πρωτοβουλία

© Image by Pexels from Pixabay

Η παγκόσμια κοινότητα της Cookpad ενώνεται για να βοηθήσει τον πλανήτη. Για κάθε μια συνταγή που δημοσιεύεται παγκοσμίως στην πλατφόρμα της Cookpad μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η Cookpad θα κάνει δωρεά αντίστοιχη ενός δέντρου στην πρωτοβουλία #TeamTrees.

Όλοι μέσα στην Cookpad προσφέρουν καθημερινά μέσα από το μαγείρεμά τους. Μαγειρεύοντας στο σπίτι υποστηρίζουμε τη βιώσιμη διαβίωση. Καμιά φορά ξεχνάμε όμως ότι το φαγητό αυτό προέρχεται από τη φύση και ότι η φύση και ο πλανήτης μας χρειάζονται την προσοχή μας.

Είναι καιρός να δώσουμε πίσω κι εμείς κάτι. Να προσφέρουμε με ευγνωμοσύνη βοήθεια στον πλανήτη που τόσα μας προσφέρει. Έτσι η Cookpad αποφάσισε να βοηθήσει υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία #TeamTrees, μια καμπάνια που στοχεύει στη δενδροφύτευση 20.000.000 δέντρων από τον Ιανουάριο του 2020. Για κάθε μια συνταγή που θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στην πλατφόρμα της, η Cookpad θα δωρίσει ένα δέντρο στο #TeamTrees. Οι δωρεές θα γίνονται κάθε Παρασκευή, αντίστοιχες με τον αριθμό των συνταγών που έχουν δημοσιευθεί παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής έχει γίνει δωρεά 63.235 δέντρων, ενώ συνολικά στο #TeamTrees έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 15 εκατομμύρια δέντρα μέσα από δωρεές.

Η Cookpad καλεί όλους να βοηθήσουν στην προσπάθειά της αυτή. Kάθε  συνταγή αξίζει γιατί δίνει μια ανάσα στον πλανήτη.


Το Πάντα διαβάζει…

© Marc Martin

…Ή μάλλον πλέει στον Ποταμό του Marc Martin (σε μετάφραση Μ. Λαμπρούλη, εκδ, Ποταμός, 2019). Η μικρή ηρωίδα του βιβλίου ταξιδεύει με τη φαντασία της μ’ ένα βαρκάκι. Ακολουθεί τον ρου του ποταμού και σταδιακά απομακρύνεται από την πόλη για να φτάσει στην άγρια φύση. Η αντίθεση ανάμεσα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, από τη μία, και τη φύση, από την άλλη, είναι εντυπωσιακή. Μια καταιγίδα όμως θα αναγκάσει το κορίτσι να επιστρέψει στο σπίτι του. Μια πικρή αλληγορία για την κλιματική αλλαγή.

Το βιβλίο διαβάζεται και ως ένα ταξίδι στην ιστορία του πολιτισμού. Από τις πρώτες κατοικίες των ανθρώπων κοντά στο νερό, σε λίμνες και ποτάμια, ως τις σημερινές μεγαλουπόλεις. Πρωταγωνιστής το υδάτινο στοιχείο που γοήτευσε θαλασσοπόρους και εξερευνητές, τυχοδιώκτες και ανθρωπολόγους. Το ύδωρ το ζωοποιό λοιπόν είναι αυτό που στο τέλος θυμώνει και απειλεί. Όχι άδικα.


Η φωτογραφία του μήνα

© WWF


Unsubscribe | Δες το email online