Τεύχος 123, Δεκέμβριος 2021


WWF Panda Youth Awards 2021-2022

© WWF

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται φέτος ο θεσμός των βραβείων “Panda Youth Awards” του Δικτύου του WWF. Πρόκειται για βράβευση των πιο πρωτότυπων, δημιουργικών και αποτελεσματικών ως προς τον αντίκτυπο δράσεων ή project που θα πραγματοποιήσουν μαθητές και νέοι τη φετινή σχολική χρονιά.

Στόχος του θεσμού είναι η κινητοποίηση των νέων για ενεργό περιβαλλοντική δράση, η ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης και η ανταλλαγή εμπειριών, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και αποκατάσταση της προβληματικής σχέσης που έχουμε με το περιβάλλον.

Στη βράβευση μπορούν να συμμετέχουν νέοι από 12-25 χρονών και να υποβάλλουν τα προγράμματά τους έως τις 15 Μαρτίου 2022.

Τα προγράμματα (ένα ανά συμμετοχή), θα πρέπει να αφορούν τις θεματικές:

  • Βιώσιμη Διατροφή & Σπατάλη Τροφής 
  • Θάλασσα & Γλυκά Νερά 
  • Βιοποικιλότητα, Άγρια Ζωή, Προστασία της Φύσης, 
  • Πλαστική Ρύπανση 
  • Κλίμα & Ενέργεια 
Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από Ειδική Επιτροπή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (Αποτελεσματική Αλλαγή, Δημιουργικότητα, Διάχυση, Διάρκεια & Συνέχεια) και θα γίνει επιλογή αυτών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία βράβευσης. Η αξιολόγηση για τη βράβευση θα γίνει από τους ίδιους τους μαθητές των οποίων οι δράσεις έχουν επιλεχθεί, ενώ η βράβευση θα γίνει σε ειδική διαδικτυακή τελετή, με τις ομάδες των υποψηφίων προς βράβευση νέων. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής εδώ.

Καλή επιτυχία! 


Ένα εργαστήρι δεξιοτήτων για τα απειλούμενα ζώα

© David Sutherland

Ή πως να καλλιεργήσουμε στους μαθητές του Δημοτικού τις δεξιότητες για να προστατέψουμε την πολύτιμη για τη ζωή μας, άγρια φύση! Είναι αγαπημένα, είναι αξιοθαύμαστα, είναι σημαντικά για τη δική μας επιβίωση. Παρότι προστατεύονται από τη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Σύμφωνα με την έκθεση του WWF «Ζωντανός Πλανήτης, 2020» οι πληθυσμοί θηλαστικών, ψαριών, πουλιών, ερπετών και αμφίβιων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 68% από το 1970. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου για την προστασία απειλούμενων ζώων και την ανάγκη αποκατάστασης της προβληματικής μας σχέσης με αυτά, είναι αναγκαία και συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας. 

Με αφετηρία το εκπαιδευτικό & ενημερωτικό υλικό του WWF, προτείνουμε ένα σχέδιο 7 εργαστηρίων για τις ενότητες «Περιβάλλον» και «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ». 

  1. Εισάγετε το θέμα με καταιγισμό ιδεών των απειλούμενων ζώων που ξέρουν οι μαθητές σας και με την έννοια της βιοποικιλότητας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφάνειες από την παρουσίαση για τη βιοποικιλότητα. Εναλλακτικά για την έννοια της βιοποικιλότητας μπορείτε να δείτε το βίντεο από τη σειρά ‘Our planet’ Συζητήστε για την αξία της και τρόπους προστασίας της. 
  2. Eξηγήστε ότι θα κάνετε ένα ταξίδι ξεκινώντας από την Κίνα, όπου θα συναντήσετε –ποιον άλλον;- το γιγάντιο πάντα. Ανακαλέστε τις γνώσεις των παιδιών γι αυτό και συζητήστε ποιος μπορεί να είναι ο λόγος που είναι το σήμα μίας περιβαλλοντικής οργάνωσης, αλλά και τους λόγους που μπορεί να κινδυνεύει. Δείτε το βίντεο. Τι τους έκανε εντύπωση από τη συμπεριφορά του; Τι παρατήρησαν για τη σχέση μαμάς και μωρού πάντα; Συζητήστε τρόπους προστασίας του από το WWF αλλά και από τον καθένα μας. 
  3. Παραμείνετε στην Ασία και αναζητήστε την τίγρη. Ανασύρετε τις υπάρχουσες γνώσεις γι αυτήν μέσα από συζήτηση. Εστιάστε στις αιτίες εξαφάνισής της όπως το λαθρεμπόριο και εξηγήστε. Ζητήστε από τους μαθητές να αναλάβουν δράση και να ετοιμάσουν ένα ενημερωτικό έντυπο (infographic) ή αφίσα (poster) για τις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού. Δείτε ιδέες εδώ.
  4. Συνεχίστε το ταξίδι βόρεια, στο Βόρειο Πόλο όπου θα συναντήσετε την πολική αρκούδα, το εμβληματικό ζώο για την κλιματική αλλαγή. Κάντε τη δραστηριότητα της αλυσίδας της ενέργειας, όπου θα εντοπίσετε σε ποιο σημείο της αλυσίδας της ηλεκτρικής ενέργειας που θα σχηματίσουν οι μαθητές επιβαρύνεται η πολική αρκούδα και πώς (με το λιώσιμο των πάγων). Συζητήστε λύσεις όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  5. Επιστρέψτε στη χώρα μας και αναζητήστε την διάσημη χελώνα καρέτα. Παίξτε το παιχνίδι ‘Ράλυ επιβίωσης’ για να συζητήσετε από τι απειλείται.
  6. Εκεί κοντά θα συναντήσετε και την μεσογειακή φώκια. Δείτε τη δραστηριότητα 1 σελ. 6,στο υλικό ‘Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο’ και εστιάστε στην δραστηριότητα 1.4 για να συζητήσετε από τι απειλείται και να ερευνήσετε τρόπους προστασίας της.
  7. Συνοψίζοντας ρίξτε μια ματιά στην Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» στον οδηγό που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ιδέες για να προστατέψει ο καθένας μας την άγρια ζωή. Στη συνέχεια δείξτε το σχετικό βίντεο και συζητήστε περισσότερες ιδέες για το ίδιο θέμα. Συζητήστε ακόμα για την έννοια και τη σημασία της συμβολικής υιοθεσίας απειλούμενων ζώων και εξηγήστε τι ακριβώς σημαίνει. 

Σχεδιάστε και νέες δράσεις για το μέλλον. Βοηθήστε να κρατήσουμε ζωντανή την ισορροπία του πλανήτη!


Το Πάντα κάνει click στη φύση

© Εδω ζούμε

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού Natura 2000 – Click στη φύση!, που προσέλκυσε περισσότερες από 1.000 συμμετοχές, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA μας καλούν να γίνουμε ξανά πρεσβευτές των περιοχών Natura2000. Με άλλα λόγια, να γίνουμε πρεσβευτές των περιοχών, όπου τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας βρίσκουν πολύτιμο καταφύγιο για την επιβίωσή τους και οι οποίες, με τα μοναδικά τοπία τους, την ομορφιά τους και με τον πλούτο ζωής που φιλοξενούν, σφραγίζουν και διαμορφώνουν την ταυτότητα της γνωστής σε όλο τον κόσμο «ελληνικής φύσης».

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός Natura 2000 – Click στη φύση! υλοποιείται με τη στήριξη του περιοδικού «Φωτογράφος» και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν πλούσια δώρα, διαγωνιζόμενοι σε 4 θεματικές κατηγορίες:

  • Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον 
  • Πτηνά 
  • Ζώα & Φυτά 
  • Τοπίο

Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι οι φωτογραφίες που θα κατατεθούν να έχουν ληφθεί σε μία από τις 446 περιοχές Natura 2000 της χώρας μας.

Σκοπός του φωτογραφικού διαγωνισμού είναι να αναδείξει τόσο την ομορφιά, όσο και την ανεκτίμητη οικολογική αξία των περιοχών Natura2000 στη χώρα μας, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν σε άμεση απειλή τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα, όπως είναι η κλιματική κρίση και οι πολύπλευρες επιπτώσεις της.

Στην Ελλάδα συναντάμε 450 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 62 απειλούνται με εξαφάνιση. Συναντάμε 115 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων τα 28 απειλούνται με εξαφάνιση. Στις θάλασσες και στα ποτάμια μας συναντάμε 630 είδη ψαριών, αλλά 28 από αυτά κινδυνεύουν επίσης να εξαφανιστούν.

Η απώλεια βιοποικιλότητας, μια κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Πρόκειται για μια κρίση που αθόρυβα, αλλά με επιταχυνόμενους ρυθμούς καθιστά τον πλανήτη μας όλο και πιο φτωχό σε ζωή. Για την προστασία της βιοποικιλότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου: το δίκτυο Natura 2000. Ένα δίκτυο που στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας τα πιο πολύτιμα και πιο ευάλωτα χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης.

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, ενώ τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.


Φέτος θα κάνουμε πράσινα Χριστούγεννα!

© Suzie Hubbard / WWF-UK

Τα δώρα μας 

  1. Ποιότητα κι όχι ποσότητα. Πόσοι από εμάς δεν έχουν λάβει χριστουγεννιάτικα δώρα που δεν θέλαμε και σίγουρα δεν χρειαζόμασταν; Ας δοκιμάσουμε να πάρουμε λίγα και στοχευμένα δώρα για τους αγαπημένους μας κι ακόμα καλύτερα ας παίξουμε Secret Santa, τον κρυφό Αι Βασίλη που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι. 
  2. Γιατί να μην δωρίσουμε μια εμπειρία αντί για κάτι χειροπιαστό. Ένα εισιτήριο για μια συναυλία, μια περιπετειώδης δραστηριότητα ακόμα κι ένα πληρωμένο baby sitting δεν είναι καθόλου κακή ιδέα και σίγουρα κάνουν λιγότερο κακό στον πλανήτη. 
  3. Αν πάλι προτιμήσετε κάτι …υλικό σκεφτείτε τουλάχιστον τι υλικό θα είναι αυτό. Προτιμήστε ανακυκλωμένα υλικά, ξύλο FSC, βιολογικά τρόφιμα ή οργανικό βαμβάκι. Ακόμα και τα ρούχα από δεύτερο χέρι ή τα refurbished ηλεκτρονικά είναι προτιμότερα αφού παρατείνουν τον κύκλο ζωής. 
  4. Αγοράστε δώρα με λίγη ή καθόλου συσκευασία και τυλίξτε τα μόνοι σας χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα χαρτιά, εφημερίδες και περιοδικά ή ακόμα και κομμάτια από παλια υφάσματα (μην γελάτε είναι παραδοσιακή πανέμορφη ιαπωνική μέθοδος, το furoshiki) 
  5. Και γιατί να μην χαρίσετε ένα καλύτερο μέλλον – επιλέγοντας την υιοθεσία ενός είδους υπό εξαφάνιση από το WWF;
Τα πιάτα μας
  1. Μειώστε την σπατάλη τροφίμων με καλύτερο σχεδιασμό και προετοιμασία. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε όλα τα περισσεύματα
  2. Επιλέξτε μεσογειακά πιάτα ώστε να κρατήσετε την ισορροπία στη φύση. Περισσότερα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά, λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά. Δεν είναι ανάγκη να πάτε σε παραδοσιακές συνταγές αν δεν σας αρέσουν, κρατήστε απλώς τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.
  3. Θυμηθείτε να ελέγχετε ημερομηνίες λήξης, προέλευση και ετικέτες. Προτιμήστε τοπικά κι εποχικά, ψάξτε για πιστοποιήσεις, ελέγξτε τα συστατικά.

Η διακόσμηση 

  1. Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση συχνά είναι μιας χρήσης ή/και πλαστική. Προτιμήστε φυσικά υλικά, λουλούδια και πάνινα τραπεζομάντηλα που πλένονται. Ιδανικά φτιάξτε τη δική σας διακόσμηση! 
  2. Τα Χριστούγεννα χωρίς φωτάκια δεν μοιάζουν Χριστούγεννα αλλά φροντίστε να είναι led που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και σβήνετε τα το βράδυ κι όταν δεν είστε εκει. Είναι ασφαλέστερο και για εσάς και για τον πλανήτη. 
  3. Αν αγοράσετε δέντρο προτιμήστε ένα αληθινό σε γλάστρα που θα μεταφυτεύσετε μετά, ένα κομμένο με πιστοποίηση (πχ FSC) ή ένα πλαστικό που θα χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια. Αλλιώς γυρίστε πίσω τον χρόνο και την παγκοσμιοποίηση και στολίστε ένα καραβάκι! 
  4. Τέλος μην ξεχάστε, τα χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε με φίλους και οικογένεια (τηρώντας πάντα τους μέτρα για τον covid). Μετά το φαγητό κάντε μια βόλτα στην φύση και ξαναανακαλύψτε τη σύνδεση σας με αυτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την εφαρμογή Seek για να ανακαλύψετε την τοπική σας βιοποικιλότητα.

Το Πάντα θα βρίσκεται...

© Joe Gardner/ Unsplash

  • Στις 9 Δεκεμβρίου, στις 6μμ-9.30μμ σε επιμορφωτική τηλε-ημερίδα για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Περιβάλλον», για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που οργανώνει το ΚΠΕ Ανωγείων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ
  • Στις 10 Δεκεμβρίου, στις 5.30μμ-6.30μμ σε επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει ο “Παγκόσμιος Οργανισμός για την Προσχολική Εκπαίδευση” (ΟMEP) με θέμα «Πράσινα Χριστούγεννα». Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα της OMEP  
  • Στις 13 Δεκεμβρίου, στις 6μμ-8.30μμ στο εισαγωγικό διαδικτυακό σεμινάριο του υπό ίδρυση εθνικού δικτύου: «ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΥΓΕΙΑ» που οργανώνει το ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης με θέμα «Βιώσιμη διατροφή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο». Στο σεμινάριο θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος «Το Καλάθι του Πικνίκ» για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και το «Eat4 Change» για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας. Πληροφορίες εδώ.

To Πάντα εκπαιδεύεται στο σπίτι…
video

© kidot

Πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά (αλλά και τους μαθητές μας) σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής; Απολαύστε την Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Greece σε μια ουσιαστική συζήτηση για τον βιώσιμο τρόπο ζωής στο σπίτι μας. Η κ. Σβορώνου θα μας εξηγήσει πώς μπορούμε να κάνουμε εύκολες αλλαγές στο σπίτι, αλλά και πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν έναν πιο ενσυνείδητο τρόπο συμπεριφοράς.

Με παιχνιδιάρικη διάθεση μετατρέπουμε τα μη σε θετική δράση, κάνουμε μικρές πράξεις που φέρνουν μεγάλες αλλαγές και πάνω από όλα μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.


Η φωτογραφία του μήνα

 © Jonny Armstrong/ Wildlife photographer of the Year awards


Unsubscribe | Δες το email online