Τεύχος 131, Δεκέμβριος 2023


Νέο Υλικό για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

© WWF Ελλάς

Το νέο μας υλικό για την σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην αντιμετώπισή τους είναι ένα ευέλικτο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών που θέλουν να ασχοληθούν στην τάξη τους με το φλέγον και σύνθετο αυτό θέμα που απασχολεί τη χώρα μας κάθε χρόνο.

Τέσσερα εκπαιδευτικά βίντεο, δύο για την Πρωτοβάθμια (Ο Παντελής Πουαρό και το μυστήριο του καπνού, Οι 12 άθλοι του Παντελή Πουαρό) και δύο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δασικές Πυρκαγιές: το πρόβλημα και τα αίτια, Κινητοποίηση και ανάληψη δράσης για τις δασικές πυρκαγιές), εστιάζουν σε δύο σημαντικούς άξονες: τα πραγματικά αίτια των πυρκαγιών, τη σύνδεσή τους με την κλιματική αλλαγή και την αξία της πρόληψης, καθώς και την ενδυνάμωση των μαθητών για κινητοποίηση και ανάληψη δράσης.

Για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αξιοποίησή τους στην τάξη, τα βίντεο συνοδεύονται από αντίστοιχα εκπαιδευτικά φυλλάδια με προτάσεις δραστηριοτήτων, θεμάτων για έρευνα και συζήτηση και ιδεών για άμεση κινητοποίηση. Κάθε βίντεο και αντίστοιχο συνοδευτικό υλικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα.

Μην ξεχάσετε όταν ολοκληρώσετε το πρόγραμμα, να συμπληρώσετε την αξιολόγηση της διαδικασίας. Μας βοηθάτε έτσι να βελτιωνόμαστε και να παρέχουμε πιο ουσιαστική υποστήριξη στο δικό σας εκπαιδευτικό έργο.

«Oι μαθητές είναι το μέλλον του πλανήτη μας. Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε χάρη στην υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη έχει ως στόχο να τους εφοδιάσει με όλη την επικαιροποιημένη γνώση και τις δεξιότητες για να κατανοήσουν το φλέγον θέμα των δασικών πυρκαγιών, αλλά και τη σημασία της πρόληψης. Οι μελλοντικές γενιές μπορούν πια να εξοπλιστούν μέσα από τη σχολική κοινότητα με τα κατάλληλα εφόδια για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, να διαλύσουν τους μύθους για τα αίτια των πυρκαγιών και να μετατρέψουν τη θεωρητική γνώση σε πράξη», σχολιάζει η Ναταλία Καλεβρά, Δασολόγος - υπεύθυνη του προγράμματος για το WWF Ελλάς. «Έχοντας στη διάθεσή τους σύγχρονα μέσα και επιστημονικά δεδομένα, θα εμπεδώσουν ένα σύνθετο και ευαίσθητο θέμα σε ασφαλές και θετικό περιβάλλον και θα είναι σε θέση να ενεργοποιηθούν τώρα, αλλά και στο μέλλον».


Το Πάντα διαλέγει… φυσικά

© Szabo Viktor/ Unsplash

Ξεκίνησε επίσημα ο μήνας των Χριστουγέννων. Ο μήνας που περιλαμβάνει δώρα, φωτάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και φυσικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες πολλών από εμάς είναι εξάλλου το στόλισμα του δέντρου. Ποιο δέντρο είναι όμως φιλικότερο για το περιβάλλον, το φυσικό ή το τεχνητό; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει!

Μεγαλώνοντας, κάθε χρόνο η μητέρα μου έψαχνε στο πατάρι μας για λίγο και μετά έβγαινε νικήτρια κρατώντας στα χέρια της το πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μας ύψους δύο μέτρων, που αγοράσαμε όταν ήμουν τριών χρονών. Το δέντρο έβγαινε από το κουτί του κάθε εορταστική περίοδο και αφού το στολίζαμε, τοποθετούνταν στο σαλόνι μας, για πάνω από είκοσι χρόνια. Και ενώ αυτό ακούγεται σαν μια καλή επένδυση, το ερώτημα είναι ποιο ήταν το πραγματικό κόστος αυτού του δέντρου; Η σκέψη μου ήταν ότι, ναι μεν το δέντρο είναι πλαστικό, αλλά σίγουρα η επαναχρησιμοποίησή του για τόσα χρόνια είναι καλύτερη από το να κόβεις ένα δέντρο κάθε χρόνο και να το πετάς. Τελικά έκανα πολύ μεγάλο λάθος!

Η πραγματικότητα είναι ότι η επιλογή του φυσικού δέντρου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι επίσης δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία. Για να απαντηθεί το ερώτημα, εφαρμόστηκε η μέθοδος της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του κύκλου ζωής των δύο δέντρων από ερευνητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη», του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός φυσικού και ενός τεχνητού δέντρου. Και ενώ μπορεί το δέντρο της οικογένειάς μου να «έζησε» για δύο δεκαετίες, αυτό δεν είναι όμως καθόλου σύνηθες, οπότε η παραδοχή που έγινε ήταν ότι ένα τεχνητό δέντρο έχει χρόνο ζωής δέκα χρόνια, και επομένως για τα δέκα αυτά χρόνια απαιτούνται είτε δέκα φυσικά έλατα ή ένα τεχνητό. Περισσότερες πληροφορίες για την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που έγινε και μας έδειξε την απάντηση στην ερώτηση φυσικό ή τεχνητό δέντρο, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Mια ωραία εναλλακτική ωστόσο, με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι να στολίσεις ένα φυσικό φυτό που έχεις στο σπίτι σου ή στο μπαλκόνι σου.


Το Πάντα ξεκινάει δυναμικά το 2024!

© Eat4Change

Μια από τις αποφάσεις του για τη νέα χρονιά είναι να πάρει μέρος κι αυτό στην Ευρωπαϊκή πρόκληση Eat4Change-Veganuary Challenge.

Μπορείτε κι εσείς να λάβετε μέρος. Πως; Αν είστε μεταξύ 16-35 (με το σχολείο μπορείτε να λάβετε μέρος με την περιβαλλοντική ομάδα ή την τάξη σας αν είναι σε αυτές τις ηλικίες) μπορείτε να οργανώσετε μεταξύ 10-31 Ιανουαρίου ένα γεύμα που θα έχει αποκλειστικά φαγητά φυτικής προέλευσης. Καλέστε τους φίλους, τους γονείς, το υπόλοιπο σχολείο και με τα υπέροχα εδέσματα που θα ετοιμάσετε πείστε τους ότι η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή είναι πολύ νόστιμη, έχει ποικιλία είναι απλή και δεν είναι ακριβή.

Αν μάλιστα θέλετε μπορείτε μέχρι τις 7 Ιανουαρίου να κάνετε αίτηση εδώ για να σας καλύψουν μέρος των εξόδων (μέχρι 100 ευρώ)

Τι πρέπει να κάνετε;

Αν είστε μεταξύ 16-35 ετών (αν λάβετε μέρος με την ομάδα σας την αίτηση θα πρέπει να κάνει κάποι@ από τους μαθητές σας που είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα):

  • Σκεφτείτε ένα μενού αποκλειστικά με φαγητά φυτικής προέλευσης
  • Δηλώστε το εδώ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Θα μάθετε μέχρι τις 10/1 αν θα καλυφθεί μέρος των εξόδων σας.
  • Διαλέξτε μια ημερομηνία μεταξύ 10-31 Ιανουαρίου, καλέστε τους φίλους σας.
  • Κρατήστε τις αποδείξεις αγοράς.
  • Μαγειρέψτε το υπέροχο γεύμα σας μόνοι ή μαζί με τους καλεσμένους σας
  • Ανταλλάξτε συνταγές και εμπειρίες, απολαύστε το φαγητό, περάστε όμορφα!
  • Μην ξεχάσετε να βγάλετε πολλες φωτογραφίες και βίντεο
  • Ανεβάστε τις αποδείξεις μαζί με τις φωτογραφιες/βίντεο εδώ μέχρι 9 Φεβρουαρίου.

Το Πάντα σας εύχεται να περάσετε υπέροχα και να απολαύσετε ένα πολύ νόστιμο γεύμα με την πιο όμορφη παρέα!


Το Πάντα υιοθετεί πιγκουίνο!

© WWF Australia/ Chris Johnson

Η Τζωρτζίνα, ο Βαγγέλης και ο Γιώργος έχουν κάτι κοινό: είναι υποστηρικτές μας! Στηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος εδώ και κάποιο καιρό ο καθένας, μέσα από τη συμβολική υιοθεσία ενός πιγκουίνου.

Αυτά τα χριστούγεννα αποφάσισαν να σου μεταφέρουν τους λόγους που το έκαναν και να σε προτρέψουν, να κάνεις και εσύ το ίδιο. Απόλαυσέ τους σε αυτό το βίντεο!

Σε έχουμε ενημερώσει αρκετές φορές πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα απειλούμενα είδη που ζουν στους παγωμένους πόλους της γης! Ως αποτέλεσμα, οι πληθυσμοί των πιγκουίνων Adélie που ζουν στο Νότιο Πόλο, έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 65% τα τελευταία 25 χρόνια.

Για αυτό, αυτές τις γιορτές στείλε την αγάπη σου στην άκρη της γης! Ακολούθησε το παράδειγμα της Τζωρτζίνας, του Βαγγέλη και του Γιώργου, υιοθέτησε συμβολικά έναν πιγκουίνο και συνέβαλε στην προστασία του. Από εμάς θα λάβεις το χριστουγεννιάτικο πιστοποιητικό υιοθεσίας που έχει φέτος επιμεληθεί ο καλλιτέχνης Στέφανος Νανόπουλος.

Για να προστατέψουμε τους πιγκουίνους, δουλεύουμε για τη διατήρηση των οικοτόπων τους, παρακολουθούμε τους πληθυσμούς τους, ευαισθητοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες, μαχόμαστε για την κλιματική κρίση. Μέσω της συμβολικής σου υιοθεσίας θα διασφαλίσεις ότι οι πιγκουίνοι θα παραμείνουν μέρος του περιβάλλοντος για πάντα, και αυτός είναι σίγουρα ένας σημαντικός λόγος για να στείλεις φέτος τα Χριστούγεννα την αγάπη σου στην άκρη της γης!

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σου!

Υ.Γ. Μπορείς να κάνεις την υιοθεσία δώρο, προσθέτοντας το μήνυμά σου και επιλέγοντας την ημέρα και ώρα που θέλεις να σταλεί στον παραλήπτη.


Το Πάντα παίζει… με το φαγητό του

© Eat4Change

Εχεις ποτέ…

...αγοράσει ένα ανθρακούχο ποτό αν και δεν το ήθελες πραγματικά;

...φάει κρέας επειδή «χρειαζόσουν πρωτεΐνη»;

...παραγγείλει περισσότερο φαγητό παρόλο που δεν ένιωθες και τόσο πεινασμένος/η;

Δεν είσαι μόνος/η!

Ας ταξιδέψουμε μαζί σε ορισμένα από τα περιβάλλοντα τροφίμων στα οποία κάνουμε επιλογές κάθε μέρα και ας μάθουμε για τον αντίκτυπο αυτών των επιλογών. Κάνε τις αγορές σου στο σούπερ μάρκετ, πιες κάτι στο εστιατόριο και την καντίνα ή παράγγειλε online για να φας άνετα στο σπίτι!

Θυμίσου ότι ό,τι τρώμε έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία μας αλλά και για τον πλανήτη. Η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται περίπου για το 34% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εξακολουθεί να είναι η βασική αιτία αποψίλωσης και απώλειας οικότοπων σήμερα, καθώς επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και αποσταθεροποιεί τα φυσικά συστήματα. Το ένα τρίτο του εδάφους παγκοσμίως και το 70% του γλυκού νερού που αντλείται, χρησιμοποιούνται ήδη για τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Μάθε λοιπόν τι επηρεάζει τις διατροφικές σου επιλογές

Και μην ξεχνάς. Η αλλαγή ξεκινά από το πιάτο σου!


Το Πάντα διαβάζει...

© Carli Jeen/ Unsplash

Το βιβλίο "Η ώρα του μαθήματος" του ψυχαναλυτή Massimo Recalcati και ξαναθυμάται τι πρέπει να κάνει ο δάσκαλος: να «ερωτοποιεί» τη γνώση, να δημιουργεί έρωτα γι’ αυτήν κεντρίζοντας την επιθυμία.

Στην ουσία ο Recalcati δε λέει κάτι εντελώς καινούργιο σε σχέση με αυτά που διαπιστώνουν καθημερινά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αναλόγως σε ποιο σχολείο και σε ποια βαθμίδα κινούνται, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και όλοι όσοι κινούνται γύρω από την εκπαίδευση: απαξίωση του ρόλου του δασκάλου, έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των μαθητών, διάσπαση προσοχής, έλλειψη ορίων, βία και εκφοβισμός που εκδηλώνονται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ναρκωτικά κατάρρευση κάθε συστήματος κανόνων και ποινών, γραφειοκρατία, μεγάλος όγκος διδακτέας ύλης που πρέπει να αφομοιωθεί χωρίς κριτική σκέψη, προσήλωση στις επιδόσεις, κ.ο.κ.

Ο Recalcati θέτει το πρόβλημα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης, υπερμοντέρνας, όπως την ονομάζει, εποχής μας. Προτείνει ένα πολύ χρήσιμο πλαίσιο κατανόησης της εξέλιξης του Σχολείου με όρους ελληνικής μυθολογίας, ανατέμνει τις βαθύτερες αιτίες και, το κυριότερο, προτείνει με σαφήνεια τη λύση, τον δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει ο δάσκαλος στην ώρα του μαθήματος για να κάνει το μόνο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να διασωθεί: την ερωτοποίηση της γνώσης.

Ο ρόλος του Σχολείου σήμερα είναι να μεταδώσει αυτή την επιθυμία που κληροδοτείται μόνο από τη μία γενιά στην άλλη. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και λεπτές παρατηρήσεις που εξηγούν το σημερινό Σχολείο και περιγράφουν τη ζητούμενη «ώρα μαθήματος» με τρόπο που δίνουν άλλο βάθος και ορίζοντα σε ό,τι έχει σκεφτεί ο καθένας μας για το σύγχρονο Σχολείο.

Ένα βιβλίο που θα κάνει κάθε δάσκαλο να ερωτευτεί ξανά τη δύσκολη καθημερινότητά του.

Ολόκληρο το άρθρο της Ελένης Σβορώνου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


Η φωτογραφία του μήνα

© iStock Photos


Unsubscribe | Δες το email online