Τεύχος 69, Φεβρουάριος 2016

Το Πάντα στη Μεσόγειο

Ποια θα είναι η εικόνα της Μεσογείου σε 20 χρόνια; Ποιες είναι οι τάσεις για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη Μεσόγειο, από τον τουρισμό μέχρι τους υδρογονάνθρακες και την αλιεία; Συγκρούονται μεταξύ τους οι διάφορες αναπτυξιακές δραστηριότητες; Με ποιον τρόπο μπορούμε να οικοδομήσουμε τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», χωρίς να πλήξουμε ανεπανόρθωτα το φυσικό μας περιβάλλον; Το πρόγραμμα «MedTrends – Μελλοντικές Τάσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα» απαντά σε αυτά τα ερωτήματα καθώς, για πρώτη φορά, εντοπίζει και απεικονίζει τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τις συγκρούσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και σε βάρος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε σήμερα τις θάλασσές μας και τους πόρους που μας παρέχουν δεν είναι βιώσιμος. Μόνο αν αντιμετωπίσουμε τη Μεσόγειο ως ένα σύνολο ως προς το χώρο, το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, θα μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει τις εθνικές μας οικονομίες και να αποτελέσει τη βάση για μια πραγματική «γαλάζια ανάπτυξη».

Για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκε συνολικά η διαθέσιμη πληροφορία για όλους τους οικονομικούς τομείς που επηρεάζουν αλλά και εξαρτώνται από το θαλάσσιο περιβάλλον σε κάθε χώρα, καταγράφονται οι τάσεις τους με ορίζοντα το 2030, οι δυνάμεις που επιδρούν σε αυτούς, καθώς και οι πιέσεις που ασκούν στο περιβάλλον αλλά και σε άλλους τομείς. Η ανάλυση έγινε σε συνολικό μεσογειακό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των οκτώ μεσογειακών χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβενία).

Οι τομείς που εξετάστηκαν στην Ελλάδα είναι η επαγγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες, η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι θαλάσσιες μεταφορές, ο τουρισμός, η ανάπτυξη του παράκτιου χώρου και η ρύπανση από χερσαίες πηγές. Στην ελληνική χαρτογραφική εφαρμογή του Οικοσκοπίου, μπορεί να δει κανείς πώς διαμορφώνεται ο παράκτιος και θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές ή δραστηριότητες αλλά και με τη δυνατότητα να συνυπολογίσει και άλλα δεδομένα, όπως οι προστατευόμενες περιοχές.

Κομμάτι της Μεσογείου, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ακτογραμμή, πολυάριθμα νησιά αλλά και υψηλή θαλάσσια βιοποικιλότητα. Η άμεση σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα σχέσεων και εξαρτήσεων μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου. Αυτή η πολυπλοκότητα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι δραστηριότητες θα καταλαμβάνουν περαιτέρω χώρο και πόρους, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα οικοσυστήματα.

Για περισσότερα δες εδώ.

Το Πάντα χαίρεται

Η Γυάρος αποτελεί πλέον το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην Ελλάδα και η θεσμική της θωράκιση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας, σπάνιων θαλασσοπουλιών, όπως ο Μύχος, αλλά και ενός μοναδικού βυθού, το 50% του οποίου καλύπτεται από λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες.

Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στις 24/12/2015, θωρακίζεται μια μοναδική σε αξία περιοχή της Ελλάδας, καθώς η Γυάρος αποτελεί «καταφύγιο» για το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα αποικίες ενός μοναδικού θαλασσοπουλιού, του Μύχου.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, το οποίο συντονίζει το WWF Ελλάς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου που στοχεύει στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία και τις τοπικές οικονομίες των νησιών Σύρου και Άνδρου.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στηρίχθηκε στην Έκθεση Μελέτης Τεκμηρίωσης για τη θεσμοθέτηση Θαλάσσιου Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Γυάρου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE από τη MΟm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, που είναι ένας από τους εταίρους του προγράμματος.

«Συγχαίρουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για τη δημιουργία της πρώτης θαλάσσιας ΚΑΖ στην Ελλάδα. Είναι σίγουρα ένα σημαντικό θεσμικό ορόσημο που μας κάνει ακόμα πιο αισιόδοξους για το μέλλον και τη σωστή ανάδειξη και προστασία αυτής της ιδιαίτερης περιοχής. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν αλλά από τη δική μας πλευρά, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια έτσι ώστε η περίπτωση της Γυάρου να αποτελέσει ένα πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση στην Ελλάδα και διεθνώς», δήλωσε Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το Πάντα συγχαίρει

...για την εθελοντική της δράση τη Γ2 τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς (τη σχολική χρονια 2014-15) που κατάφερε να ενεργοποιήσει φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλούς πολίτες. Η συγκεκριμένη τάξη, υιοθέτησε ένα χώρο κοντά στο σχολείο και εγκαταλελειμμένο από το Δήμο. Οι μαθητές τον μέτρησαν και τον αποτύπωσαν σε τοπογραφικό με τη βοήθεια αρχιτέκτονα μηχανικού. Τον καθάρισαν από τα σκουπίδια, έκοψαν τα χόρτα, κλάδεψαν τα δέντρα. Αυτό συνεχίστηκε για ένα εξάμηνο. Οι δράσεις επαναλαμβάνονταν δύο φορές το μήνα.

Οι μαθητές ζήτησαν φυτά από το Δασαρχείο και τον Μάρτιο με τη βοήθεια των περίοικων και λίγων γονιών τα φύτεψαν. Φρόντισαν επίσης να μεταφερθεί εύφορο χώμα από μία οικοδομή που ξεκινούσε να χτιστεί στη γειτονιά. Γύρω από το οικόπεδο αυτό υπήρχαν τρία εγκαταλειμμένα οχήματα. Μετά από πολλές προσπάθειες αποσύρθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, με την παρέμβαση των μαθητών κινητοποιήθηκε η ΔΕΥΑΛ και έφτιαξε φρεάτια στο σημείο δίπλα στον συγκεκριμένο χώρο το οποίο πλημμύριζε από τα βρόχινα νερά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του εκπαιδευτικού τα παιδιά αγάπησαν το χώρο και ακόμα και τώρα τον νιώθουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Παρ’ ότι το πρόγραμμα έλαβε τέλος συνεχίζουν να πηγαίνουν όταν βρίσκουν ελεύθερο χρόνο και να τον περιποιούνται. Επίσης κατάφεραν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των περίοικων οι οποίοι παρακινούμενοι από τους μαθητές συνεχίζουν να φυτεύουν άνθη, να σκαλίζουν το χώρο και γενικότερα να νοιάζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δήμαρχος μετά από τη συνάντησή της με τους συγκεκριμένους μαθητές ενημέρωσε και τους Διευθυντές και των άλλων σχολείων της πόλης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τους πρότεινε να αναλάβουν τα σχολεία τους μαθητές παρόμοιες εθελοντικές δράσεις σε δημόσιους χώρους.

Μπράβο λοιπόν στα παιδια και στους εκπαιδευτικούς τους για αυτό το υπέροχο παράδειγμα κινητοποίησης και υιοθετησης χώρου πρασίνου. Ελπίζουμε η εφαρμογή μας greenspaces.gr να αποτελέσει έναυσμα για να δούμε (και να δημοσιευσουμε εδώ) πολλές παρόμοιες ιστορίες.

Oθόνη ή πάρκο;

Όλοι έχουμε υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες του τεχνολογικού εθισμού της νεότερης γενιάς: παιδιά που περνούν τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν μπροστά σε μία οθόνη, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και απέχοντας από κάποια φυσική άσκηση... Πρόσθετο επιβαρυντικό ρόλο για την έκθεση των παιδιών σε μία οθόνη παίζουν συχνά τα εξαντλητικά ωράρια και οι υποχρεώσεις των γονιών που γίνονται εμπόδιο για ποιοτικό χρόνο και εποικοδομητικές οικογενειακές στιγμές.

Αντί να γκρινιάζουμε που τα παιδιά μεγαλώνουν μπροστά από pixels... την επόμενη φορά που θα βρείτε χρόνο, προσκαλέστε τα παδιά να κάνετε μια επίσκεψη στο πάρκο! Είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος για να βγούμε έξω, να απολαύσουμε τη φύση και να διασκεδάσουμε και με τις πέντε αισθήσεις μας. Μάλιστα, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το υπαίθριο παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών μιας και τα παιδιά που παίζουν σε περιοχές με φυσικά στοιχεία όπως δέντρα, φυτά φαίνεται να είναι πιο υγιή, με ισορροπημένη κοινωνική ανάπτυξη.

Επομένως υπάρχει κάτι καλύτερο, από το να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας με την οικογένειά σας σε ένα πάρκο της αρεσκείας σας που θα σας φέρει κοντά στη φύση;

Είτε θέλετε να πάτε σε ένα μεγάλο πάρκο ή απλώς σε έναν χώρο πρασίνου στη γειτονιά σας, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που σας περιμένουν. Μπορείτε να διαλέξετε μερικές αυτές που προτείνουμε εδώ για την επόμενη επίσκεψή σας:

• Κλασικά παιχνίδια όπως κρυφτό, κυνηγήτο και θα νιώσετε πάλι παιδιά. Παιχνίδια με μπάλα όπως ποσόσφαιρο και βόλευ αλλά και τα «μήλα», διασκεδάζουν τα μικρά παιδιά και την ίδια στιγμή τα γυμνάζουν.

• Ανακαλύψτε τη φύση. Προμηθευτείτε κιάλια και μεγεθυντικούς φακούς για να ανακαλύψετε από κοντά τα διαφορετικά είδη χλωρίδας.

• Μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι! Φέρτε χαρτί και μπογιές στο πάρκο και εμπνεύστε τα παιδιά σας από τη φύση για να ζωγραφίσουν κάτι που επιθυμούν.

• Κατασκευές στο πάρκο. Μαζεύτε υλικά που θα σας δώσει απλόχερα η φύση, όπως κουκουνάρια, κλαδιά, πέτρες και προτρέψτε τα παιδιά να κάνουν μία κατασκευή που θα τους εμπνεύσει.

• Βόλτες με ποδήλατο ή πατίνια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε τα ποδήλατά ή τα πατίνια σας από την αποθήκη και να βρείτε ένα πάρκο με άπλετο χώρο ώστε να ποδηλατήσετε ανενόχλητοι, μακρία από τους επικίνδυνους δρόμους.

• καλέστε τα παιδιά να εξερευνήσουν και να αξιολογήσουν μαζί σας τα πάρκα της πόλης. Σκεφτείτε μόνο πόσοι άλλοι γονείς σε αυτή την πόλη ψάχνουν χώρους πρασίνου για να βγουν βόλτα με τα παιδιά τους και ίσως αγνοούν αν και που υπάρχουν κατάλληλα πάρκα. Γιατί να μη μοιραστείτε ιδέες και γνώση;

Το Πάντα και το παράνομο εμπόριο

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια μάστιγα για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας, αλλά και μια κερδοφόρα επιχείρηση που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Κάθε χρόνο, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια φυτά και ζώα, ενώ ο τζίρος από τις παράνομες δραστηριότητες υπολογίζεται σε περίπου 22 δις δολάρια, καθιστώντας το εμπόριο άγριας ζωής ως το τέταρτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο.

Ορισμένα «διάσημα» είδη εξοντώνονται μαζικά για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για παράνομα αναμνηστικά. Στην Αφρική, κάθε χρόνο 30.000 ελέφαντες φονεύονται για τους ελεφαντόδοντές τους. Όμως, τα πλοκάμια του παράνομου εμπορίου δεν απλώνονται μόνο στα «διάσημα» είδη (κυρίως τις τίγρεις, τους ελέφαντες και τους ρινόκερους) αλλά και σε είδη όπως οι χελώνες και οι παπαγάλοι, που προορίζονται για κατοικίδια.

Στην πρόσφατη παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση COBRA III που διοργανώθηκε με τη συνδρομή της Interpol και της Europol μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 90 κιλά κοράλλια και περισσότερα από 50 κιλά από μέρη ζώων στην Ισπανία, 50 κιλά ελεφαντόδοντο στη Γαλλία, αλλά και 400 ζωντανές χελώνες στην Αγγλία.

Πρόσφατα καταγράφηκε και το πρώτο περιστατικό παράνομης διακίνησης πουλιών στον Έβρο. Στο τελωνείο των Κήπων, ένα αρπακτικό πουλί βρέθηκε σε αυτοκίνητο που διερχόταν από την Τουρκία στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Αγγλία. Ο ταξιδιώτης κατείχε μια Αετογερακίνα (Buteo rufinus), χωρίς τα απαραίτητα δαχτυλίδια και τα έγγραφα που να αποδεικνύουν τη νόμιμη κατοχή του πουλιού. Η Αετογερακίνα κατασχέθηκε και ο διακινητής τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση πάνω σε έναν από τους βασικότερους διαδρόμους παράνομης διακίνησης άγριων ειδών προς τη δυτική Ευρώπη και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην παράνομη αυτή δραστηριότητα. Περιστατικά παράνομης διακίνησης άγριων ειδών ή τμημάτων τους έχουν καταγραφεί στα σημεία εισόδου-εξόδου της Ελλάδας, ενώ είναι επείγουσα η ανάγκη για ενίσχυση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το προσωπικό των συνόρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για αυτό το WWF Ελλάς και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τελωνειακούς υπαλλήλους και αστυνομικούς που εργάζονται σε τελωνεία και συνοριακούς σταθμούς στη Θράκη, την Ήπειρο τη Μακεδονία και την Αττική, για την πρόληψη και τον εντοπισμό εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής. Προχώρησαν επίσης στην έκδοση ειδικού οδηγού αναγνώρισης ορνιθοπανίδας, που διατέθηκε σε τελωνεία και τις λοιπές αρμόδιες αρχές, όπως συνοριακούς σταθμούς κτηνιατρικού ελέγχου.

«Αν σκεφτούμε ότι το κέρατο ενός ρινόκερου που σκοτώνεται στην Αφρική φτάνει σε λιγότερο από 48 ώρες στις αγορές της Ασίας, καταλαβαίνουμε ότι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποτελεί μια παγκόσμια αλυσίδα. Για να σπάσει, κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τη δράση που της αναλογεί. Στην Ελλάδα, έχουμε είδη, όπως ο Ασπροπάρης, που γνωρίζουμε ότι σε άλλες χώρες αποτελούν στόχο του παράνομου εμπορίου», δήλωσε ο Άλκης Καφετζής ερευνητής του WWF Ελλάς.

«Για πολλά χρόνια, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων δεν λαμβανόταν σοβαρά υπόψη διεθνώς, με αποτέλεσμα τόσο οι ποινές όσο και τα μέσα ανίχνευσής του να είναι ελάχιστα. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει, καθώς πια συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα κυκλώματα, μετά τα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων (trafficking).», δήλωσε η Victoria Saravia, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη, για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το πάντα αγαπάει τους δεινόσαυρους

Όπως και τα παιδιά, βεβαίως! Διαβάζει λοιπόν το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ο αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;», εκδόσεις Πατάκη. Ο ήρωας είναι ένας μικρός δεινόσαυρος με πυγμή, δύναμη και θάρρος. Που αντιμετωπίζει τη βία, την αδυναμία, τις απειλές των νταήδων του σχολείου. Ένα βιβλίο για τη σχολική βία και την αντιμετώπισή της. Όπου ο δεινόσαυρος, το φοβερό τέρας, που προκαλεί δέος, γίνεται προσιτός (σε αυτό βοηθάνε πολύ οι ζωγραφιές της Κωνσταντίνας Καπανίδου) αλλά και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Για παιδιά από 5 χρονών και πάνω.

Μετά την ταινία της Disney/Pixar «Ο καλόσαυρος» που αγάπησαν οι μικροί μας φίλοι, αν θέλουν μπορούν να διαβάσουν την ιστορία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Σ’ έναν κόσμο φανταστικό, όπου οι δεινόσαυροι δεν έχουν εξαφανιστεί, ένας νεαρός απατόσαυρος, ο Άρλο, χάνει τον πατέρα του σε ένα τραγικό ατύχημα. Μια μέρα, που ο Άρλο κυνηγάει ένα αγόρι των σπηλαίων, πέφτουν και οι δύο σ’ ένα ποτάμι και παρασύρονται μακριά. Ο δεινόσαυρος και το αγόρι γίνονται φίλοι και στη διάρκεια του μακριού ταξιδιού της επιστροφής θα ξεπεράσουν μαζί τις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι.

Συμπληρώστε την περιηγησή σας στον κόσμο των δεινοσαύρων με μια επίσκεψη στο Πάρκο Δεινοσαύρων, στο Πολιτιστικό Πάρκο στο Λαύριο, έκθεση προτεινόμενη από το Υπουργείο Παιδείας.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τρικεράτωψ «αληθινός» μας περιμένει πάντα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην μόνιμη έκθεση.

Εξερεύνησε μαζί μας τη Γυάρο

Το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE ξεκίνησε πριν λίγες μέρες μια διαδικτυακή καμπάνια που έχει ως στόχο να γνωρίσει το ευρύ κοινό αυτό το άγνωστο σήμερα ξερονήσι που βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, τη Γυάρο.

Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία μέσα από τη συμμετοχή του στην ειδική σελίδα του Facebook να μάθει τον ιστορικό και τον φυσικό πλούτο του νησιού, να δει τι είναι αυτό που το καθιστά μέρος των ακραίων αντιθέσεων αλλά και να μάθει γιατί το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE έχει οραματιστεί την προστασία του πλούτου του.

Στις 17 Φεβρουαρίου, θα έχετε την ευκαιρία θα «ταξιδέψετε» μαζί με το Χρήστο Παπαδά και την Ελίνα Σαμαρά, την ομάδα πεδίου του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, σε απευθείας σύνδεση μέσω Facebook – σε μια χειμωνιάτικη αποστολή για μία ολόκληρη μέρα στη Γυάρο. Θα έχετε τη δυνατότητα διάδρασης με τους συνεργάτες μας στο πεδίο ενώ μέσω ενός άμεσου διαδικτυακού διαλόγου θα δείτε με τα δικά σας μάτια τι είναι αυτό που καθιστά τη Γυάρο τόσο ξεχωριστή. Ο Χρήστος και η Ελίνα, σε κάθε τους βήμα, θα μας στέλνουν φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ από όσα συναντούν μπροστά τους ενώ θα απαντούν άμεσα σε κάθε απορία σας.

Στο τέλος της αποστολής θα μπορείτε να λύσετε το μυστήριο της Γυάρου και να επιλέξει ο καθένας σας αν η Γυάρος είναι τελικά ένας τόπος αναγέννησης και πηγής νέας ζωής ή ένας σκοτεινός τόπος εξορίας που θα πρέπει να ξεχαστεί;

Το Πάντα γιόρτασε...

...την Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου με εναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο: Αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τις γνώσεις του για τους ελληνικούς υγρότοπους αλλά και τα είδη που κατοικούν εκει παίζοντας στο oikoskopio kids.

Το πρώτο παιχνίδι είναι το Ποιος μένει που στον υγρότοπο που δεν είναι άλλο από μια απλή αντιστοίχιση. Για να δούμε πόσο καλά θυμάται ποιά σημεία του υγροτόπου προτιμάει κάθε ... κάτοικός του;

Μια και τα πήγε τόσο καλά σε αυτό το παιχνίδι αποφάσισε να δοκιμάσει κι ενα δυσκολότερο παιχνίδι για να βρει την κρυμμένη εικόνα απαντώντας σε ένα κουίζ ερωτήσεων. Αν διαλέξει τη σωστή απάντηση, θα δει κομμάτι-κομμάτι την εικόνα να αποκαλύπτεται. Για κάθε ερώτηση έχει μόνο τρεις ευκαιρίες αλλα πρεπει να μην παρασυρθει και να προλάβει και το χρόνο που μετρά αντίστροφα! Καλή επιτυχία Πάντα! Κάνε κλικ για να ξεκινήσεις!

Το Πάντα πάει βιβλιοθήκη

Παράθυρο στον μαγικό κόσμο των βιβλίων ανοίγει ο δήμος Αθηναίων δημιουργώντας για λιλιπούτειους αναγνώστες την πρώτη βρεφική-νηπιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η βιβλιοθήκη, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νέου πάρκου για το παιδί και τον πολιτισμό στο πρώην Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού. θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί σε μια αίθουσα 130 τ.μ. το πιο μικρό ηλικιακά αναγνωστικό κοινό της χώρας.

«Στόχος είναι να εξοικειωθεί το παιδί από τους πρώτους μήνες της ζωής του με το βιβλίο ως αντικείμενο, αλλά και με το χώρο της βιβλιοθήκης. Να αισθανθεί το βιβλίο ως ένα αντικείμενο το ίδιο φιλικό, το ίδιο οικείο με το μπιμπερό του, με το παιχνίδι του. Να νιώσει το χώρο της βιβλιοθήκης ως έναν χώρο φιλικό, στον οποίο μπορεί να μπουσουλήσει, να περπατήσει, να πάρει βιβλία να γυρίσει τις σελίδες τους, να παίξει μαζί τους», σημειώνει η κ. Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων κι υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη σημασία, καθώς «βοηθάει το παιδί όχι μόνο να τα καταφέρει στα γράμματα και στην εξέλιξη του στο δημοτικό σχολείο, αλλά επηρεάζει και την ίδια την ανάπτυξή του».

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της βιβλιοθήκης, θα υπάρξουν προγράμματα και δραστηριότητες από επαγγελματίες υγείας και παιδαγωγούς, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους γονείς για διάφορα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτό: naturepl.com/Edwin Giesbers

Βλέπεις και εσύ παντού ένα Panda; Σε μια υποθαλάσσια φωτογραφία, στο πορτρέτο ενός ήρεμου αιλουροειδούς, σε ένα μαγευτικό τοπίο; Θέλουμε να το δούμε και εμείς! Ανέβασε στο Instagram την φωτογραφία σου με #ΜyΙnstaPanda.

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO