Τεύχος 79, Φεβρουάριος 2017

Το Πάντα πάει... θεματική εβδομάδα

© http://www.greeneatz.com

Θεματική εβδομάδα …στα Γυμνάσια για τη Διατροφή και άλλα θέματα υγείας προκήρυξε το ΙΕΠ. Και πολύ σωστά, γιατί φαίνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων πάνε από το κακό στο χειρότερο όπως δείχνουν οι έρευνες. Ανάμεσα στους φορείς που έχουν συμπεριληφθεί ως προτεινόμενους για συνεργασία με τα σχολεία που θα επιλέξουν τη Διατροφή είναι το WWF, και ειδικότερα το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή.

Εδώ μπορείτε να δειτε τον κατάλογο φορέων που έχουν σχεδιάσει υλικό. Αναλυτικότερα, οι προτεινόμενες στα σχολεία δράσεις της Καλύτερης Ζωής για τη διατροφή και το οικολογικό αποτύπωμα εδώ.

Ξεκινήστε με ένα πολύ σύντομο βίντεο και συνεχίστε αξιοποιώντας τα ερωτήματα που θα θέσουν τα παιδιά. Γιατί ανάμεσα στις δυο φέτες ψωμί αυτού του σάντουιτς υπάρχει ένα τροπικό δάσος; Τι σχέση έχουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη διαδικασία παραγωγής του κρέατος; Κι αν τόση φύση και ρύπανση κρύβεται μέσα στο πιάτο μας, μήπως είναι κρίμα να πετάμε τόσο φαγητό;

Και συνεχίστε να ξετυλίγετε το νήμα αξιοποιώντας το υλικό της Καλύτερης Ζωής. Καλέστε το WWF για ένα εργαστήριο στο σχολείο, ή και τους Δον Κιχώτες για την παράσταση «Μην τρως ό,τι σου σερβιρουν» και καλή σας όρεξη για υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον φαγητό!

Το Πάντα πάει σινεμά!

© Les Saisons

Το Cinedoc, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, σας προσκαλούν στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Les Saisons (Οι εποχές) την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το Les Saisons είναι η τελευταία ταινία των βραβευμένων με Όσκαρ δημιουργών του ντοκιμαντέρ Ταξιδιάρικα Πουλιά, Ζακ Περίν και Ζακ Κλουζό, και μας διηγείται την ιστορία της γηραιάς ηπείρου και πως αυτή σφυρηλατήθηκε μέσα στους αιώνες.

Ξεκινώντας από την τελευταία εποχή των παγετώνων που κράτησε 80.000 χρόνια το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει μέσα από ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο, στη στιγμή που ο πάγος που κάλυπτε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο άρχισε να σπάει, να λιώνει, για να δώσει τη θέση του στη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Ο κύκλος των εποχών καθιερώνεται και αποκαλύπτει ένα μοναδικό τοπίο, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα συνεχίζουν να εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η ανθρώπινη παρουσία ξεκινά να γίνεται όλο και πιο αισθητή και να εξαπλώνεται από άκρη σε άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου φέρνοντας μαζί και δυσάρεστες πρακτικές που εκτοπίζουν τα ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον.

Ελάτε να απολαύσουμε μαζί ένα ευαίσθητο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη φυσική ιστορία της Ευρώπης, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον τους. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Παναγιώτα Μαραγκού, Senior Conservation Officer του WWF Ελλάς και την Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Πολιτικής για το Φυσικό Περιβάλλον του WWF Ελλάς.

Η ταινία θα προβληθεί στα γαλλικά με ελληνικούς υποτίτλους. Αν δεν την προλάβετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο μπορειτε να τη δειτε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση για παιδιά και νέους με τον διευθυντή φωτογραφίας Στέλιο Αποστολόπουλο. Αν μενετε Θεσσαλονίκη θα την δειτε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, 21.00 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

"50+1 δράσεις" για μία καλύτερη ζωή!

© WWF Ελλάς

Νέα χρονιά, νέο σταυροδρόμι, νέες αποφάσεις και επιλογές: Θα ενστερνιστείτε κι εσείς την πεποίθηση πολλών ότι τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο, αφού «όσο και να προσπαθεί ο καθένας οι πράξεις μας για κάτι καλύτερο θα παραμένουν σταγόνες στον ωκεανό» ή μήπως θα κάνετε στροφή στην άλλη κατεύθυνση; Βάλτε μπρος μία αποφασιστική επανεκκίνηση και θέστε μικρούς πλην αναζωογονητικούς προσωπικούς στόχους μέσα από πράξεις,ακόμα και αν συχνά φαίνονται μικρές ή «ασήμαντες».

Το μόνο που έχετε να κάνετε για αρχή είναι να ανοίξετε τον οδηγό «50+1 δράσεις για μία Καλύτερη Ζωή» για μία ευχάριστη διαδρομή γνώσης και εύχρηστων πρακτικών καθημερινότητας. Κάθε εποχή και κάθε μήνα μία ομάδα από καίρια επιλεγμένες δράσεις θα σας εφοδιάζουν με «πράσινες» ιδέες. Μάθετε, δράσετε, φέρτε σε πέρας τις δράσεις και ελάτε να δώσουμε αέρα φρεσκάδας στη ζωή μας. Ακόμα και αν δεν το αντιληφθείτε άμεσα, οι πράξεις σας και οι επιλογές σας θα φροντίσουν και τον πλανήτη, «το σπίτι μας». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα του οίκου μας.

Οσο για τα σχολεία μην ξεχνάτε ότι σχεδόν όλες αυτές οι δράσεις έχουν και το «αδελφάκι» τους στις δράσεις που μπορείτε να αναλάβετε με την τάξη σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το σχολείο και να παροτρύνετε τους μαθητές να μεταφέρουν την εμπειρία τους και στο σπίτι η να ξεφυλίσετε μαζι τους τον οδηγό, να βρειτε τη δράση που σας εμπνέει και να διαλέξετε την αντιστοιχη δράση για το σχολειο. Τέλος μπορειτε να φτιάξετε εναν αντίστοιχο οδηγό με τις 10+1 δράσεις για ενα καλύτερο σχολειο που κάνατε εσείς τη φετεινή σχολική χρονιά!

Μαγειρεύοντας στο σχολείο

© WWF Ελλάς/E.Σβορώνου

Εξαιρετικά επιτυχημένη η ιδέα και σας προτείνουμε να την εφαρμόσετε. Με τα τρία πιλοτικά σχολεία του προγράμματος «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» (μεινετε συντονισμένοι και θα μαθετε περισσότερα για το πρόγραμμα μας στα επόμενα τευχη) οργανώσαμε μια γιορτή, εκτός ωρών σχολείου φυσικά, Σάββατο απόγευμα ή Κυριακή πρωί, όπου ένας πολύ καλός σεφ, που τυγχάνει και φίλος του πάντα, μας έδειξε πώς να φτιάχνουμε μια απλή, νόστιμη, υγιεινή και οικολογικά σωστή συνταγή. Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου έφτιαξε πρωτότυπα smoothies, με τη βοήθεια των παιδιών, που φόρεσαν τον σκούφο του μάγειρα και την ποδιά τους, και δημιούργησαν νόστιμα ροφήματα από φρούτα αλλά και φρέσκα φύλλα σπανάκι! Οι μαθητές έγιναν μάγειροι και γευσιγνώστες.

Οι γονείς έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό οικολογικού, υγιεινού και νόστιμου φαγητού ή γλυκού. Μαγείρεψαν το αλμυρό ή γλυκό τους έδεσμα, το έφεραν στο σχολείο και το υπέβαλαν στην κρίση της κριτικής επιτροπής! Εσείς φτιάξτε μια δική σας κριτική επιτροπή, αλλά μην ξεχάσετε τα κριτήρια: περιβάλλον (άρα όχι κρέας, εποχικά και τοπικά υλικά, όσο γίνεται), υγεία (περιορισμένη ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες, πλούσια θρεπτικά συστατικά) και νοστιμιά. Εμείς βραβεύσαμε τις καλύτερες συνταγές με ένα βιβλίο συνταγών του Αλέξανδρου Παπανδρέου και μια ποδιά του WWF. Εσείς θα βρείτε ευφάνταστες λύσεις για τα δώρα των νικητών.

Πλαισιώστε τη γιορτή σας με παιχνίδια για τη διατροφή, παιχνίδια μνήμης, κουιζ γνώσεων, κινητικά παιχνίδια σχετικά με τη διατροφή, θεατρική παράσταση, κουκλοθέατρο και καλή σας διασκέδαση. Θα δείτε ότι οι γονείς θα ανταποκριθούν. Αυτό θα είναι μια καλή αρχή για να λειτουργείτε πια ως σχολική κοινότητα: μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς , ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις σχετικές με τον σκοπό σας αντάμα. Δείτε στιγμιότυπα από τη γιορτή-συλλογική κουζίνα στο blog του ενός πιλοτικού σχολείου.

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

© Δήμος Αθηναίων

Να και μια ωραία πρωτοβουλία από τον Δήμο της Αθήνας, με μακροπρόθεσμο όφελος για την πρωτεύουσα και τη χώρα: σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, 20 νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης «υιοθετούν» δημόσια γλυπτά, μαθαίνουν την ιστορία τους και τη σημασία που έχουν για τη γειτονιά τους. Τα παιδιά ενημερώνονται για τη διαδικασία κατασκευής ενός αγάλματος, αλλά και για την αποκατάστασή του σε περίπτωση βανδαλισμού. Κάπως έτσι, εξ απαλών ονύχων, αρχίζει η αισθητική αγωγή για την προστασία του δημοσίου χώρου, αλλά γίνεται και συνείδηση πως η πόλη είναι ένα κοινό αγαθό.

Η ιδέα για το πρόγραμμα ήταν του Γιώργου Καμίνη, μετά τα πολύ δυσάρεστα περιστατικά κλοπών του περασμένου Μαΐου. «Οι βανδαλισμοί έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και εντείνουν την αίσθηση αδιεξόδου και αγανάκτησης. Συχνά προκαλούνται από νέους και εφήβους», επεσήμανε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκεί η εντατική αστυνόμευση για να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, αλλά η διάθεση να γίνει μια παρέμβαση με εφευρετικότητα και υπομονή, επενδύοντας στους αυριανούς πολίτες. «Η αγάπη και η έμπρακτη φροντίδα θα γίνουν και η καλύτερη ασπίδα για τα μνημεία και τα γλυπτά» και συμπλήρωσε: «Είναι ένα πρόγραμμα με έτοιμη τεχνογνωσία, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να έχει θετική επίδραση σε όλη τη χώρα».

Το πρόγραμμα, του οποίου την υλοποίηση ανέλαβε η Πόπη Διαμαντάκου, πρόεδρος της Τεχνόπολης, μπήκε γρήγορα στις ράγες. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε όλο το δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει ειδικούς από τον ίδιο τον Δήμο, από τους Τομείς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, το WWF Ελλάς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ ουσιαστική συμμετοχή θα έχει και το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο έχει φτιάξει ένα μουσείο μαρμαροτεχνίας στην Τήνο.

Δεν υπάρχουν καλύτεροι θεματοφύλακες της Αθήνας και του μέλλοντός της από τους σημερινούς μαθητές, που θα αισθάνονται δική τους την πόλη. «Θέλουμε τα παιδιά να γίνουν οι οικοδεσπότες της. Μπορεί την επόμενη χρονιά να συνεχίσουμε με μαθητές μεγαλύτερων τάξεων και να εστιάσουμε στο θέμα του γκράφιτι», υπογράμμισε στη χθεσινή παρουσίαση η Πόπη Διαμαντάκου: «Σχεδιάσαμε τη δράση μέσα σε πέντε μήνες. Βρήκαμε θερμή στήριξη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όλους τους μελλοντικούς μας εταίρους».

Το σκεπτικό είναι απλό. Τα παιδιά των επιλεγμένων σχολίων υιοθετούν ένα άγαλμα από γειτονιά και ένα από το κέντρο της Αθήνας για να γνωρίσουν και τη διαδρομή. Οι δάσκαλοι, στους οποίους έχει δοθεί ειδική βιβλιογραφία αλλά και ένα τάμπλετ, μιλούν για την ιστορία του. Οι μαθητές όχι μόνο μαθαίνουν τι είναι αυτά τα αγάλματα, αλλά θα φτιάξουν και ψηφιακές ιστορίες. Στις 9 Απριλίου, την «Ημέρα Αγαλμάτων», θα γίνει ειδική εορτή στην Τεχνόπολη, καθώς και μία ακόμα στα τέλη Μαΐου, όταν θα παρουσιαστούν τα συνολικά αποτελέσματα του προγράμματος.

πηγη: Καθημερινη

Το Πάντα φύλακας των υγροτόπων

© WWF Ελλάς/K.Παραγκαμιάν

Έχεις βρεθεί μπροστά σε καταπάτηση, μπάζωμα υγροτόπου ή άλλη παρανομία; Αν αναρωτήθηκες "τι μπορώ να κάνω;", τότε δες τον οδηγό του WWF για αναγνώριση προβλημάτων και ανάληψη δράσης για την προστασία των υγρότοπων, που μόλις κυκλοφόρησε.

Από το 2011 έως σήμερα, το «Δίκτυο πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων» που αναπτύχθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες της Κρήτης, της Λέσβου και της Πάρου έχει καταφέρει να σταματήσει περισσότερες από 200 περιπτώσεις υποβάθμισης πολύτιμων υγρότοπων, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και ενημερώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες πολίτες και μαθητές των νησιών αυτών για την περιβαλλοντική σημασία των υγροτόπων.

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του «δικτύου», το WWF Ελλάς ολοκλήρωσε την έκδοση: «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;», έχοντας ως βασικό στόχο να ενημερώσει τους πολίτες και να τους φέρει σε θέση να συμβάλλουν ακόμα πιο ενεργά στην αποτροπή υποβάθμισης των υγρότοπων και συνεπώς, στην περιβαλλοντική προστασία. Μέσω του οδηγού, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τα βήματα που απλά και γρήγορα μπορούν να ακολουθήσουν, στην περίπτωση που εντοπίσουν έναν απειλούμενο υγρότοπο, προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν άμεση δράση οι αρμόδιες αρχές.

Τόσο η έκδοση του οδηγού, όσο και η δράση του δικτύου εθελοντών σε Κρήτη, Λέσβο και Πάρο, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του συστήματος COCA COLA στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Η φωτογραφία του μήνα

© Les Saisons

Unsubscribe | Δες το email online