Τεύχος 99, Φεβρουάριος 2019


Το Πάντα πάει Κυκλάδες

© WWF Ελλάς

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες. Οι δύο οργανισμοί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς από καινοτόμες δράσεις που με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία, τοποθετούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το περιβάλλον, τις σύγχρονες απειλές που δέχεται και την ανάγκη για την προστασία του, μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών. Οι δράσεις ξεκινούν με τη δημιουργία ενός παιχνιδιού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την «Κυκλαδούπολη», ενώ το 2019-2020 θα συνδιοργανώσουμε τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείου. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από ομιλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, ειδικά σχεδιασμένες εκθέσεις αλλά και δράσεις για παιδιά και για όλη τη οικογένεια.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς: «Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και απόλυτα συνυφασμένες με τη ζωή και το μέλλον μας. Με αυτό ως κεντρικό άξονα, η συνεργασία που ξεκινά σήμερα με το Μουσείο αποσκοπεί να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να κάνει το κοινό να αναρωτηθεί και εν τέλει, να κινητοποιήσει τους πολίτες να υιοθετήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής, με απώτερο στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης».

Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα σε σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μέσω των Μουσειοσκευών του Μουσείου για τον κυκλαδικό πολιτισμό. Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους. Η δημιουργία της «Κυκλαδούπολης» υποστηρίχθηκε από το Cyclades Preservation Fund και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

Στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Μέσα από το παιχνίδι ενημερώνονται για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

Εάν επιθυμείτε να δανειστείτε την μουσειοσκευή του κυκλαδικού πολιτισμού μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλ. 210 7239438. Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.


Το Πάντα θα βρίσκεται

© pixabay

  • 9/2 Το Πάντα θα βρίσκεται στην Ημερίδα School Libraries Forward για την ουσιαστική αξιοποίηση των σχολικών βιβλιοθηκών από την ευρύτερη σχολική κοινότητα, στα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνα.
  • 21/2 Σεμινάριο εκπαιδευτικών από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Δ/νση Αβάθμιας Εκπαιδευσης Ανατολικής Αττικής και Β’ Αθηνων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η φωτια σε αφορά» .
  • 22-23/2 Σεμινάριο εκπαιδευτικών από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Δ/νση Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαιδευσης Χίου για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η φωτια σε αφορά».
  • 25/2 Σεμινάριο εκπαιδευτικών από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Δ/νση Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαιδευσης Δυτικής Αττικής για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η φωτια σε αφορά» .
  • 26/2 Σεμινάριο εκπαιδευτικών από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Δ/νση Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαιδευσης Εύβοιας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η φωτια σε αφορά» .
  • Μέχρι και 1/3 στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ με την διαδραστική έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή και θα υποδέχεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή νηπιαγωγεία και Δημοτικά που έχουν κλείσει επίσκεψη εδώ.

Η εθελόντρια του μήνα!

© Μαρινα Συμβουλίδου/ WWF Ελλάς

«Να συμμετέχω σε ό,τι με αφορά. Να μάθω, να εκπαιδευτώ εγώ. Να καταλάβω τι προσφέρει η φύση. Πώς μπορώ να τη σέβομαι, να τη φροντίζω. Και να καταλάβω πως έτσι σέβομαι και βελτιώνω τη ζωή μου. Όλα αυτά με έφεραν σε επαφή με την WWF. Αυτά ήταν ανάγκη για μένα.

Αν μπορούσα να τα μεταδώσω και σε κάποιον ή κάποια ακόμη θα ήταν η μεγάλη μου χαρά. Πόσο μάλλον σε ένα παιδί.

Έτσι ξεκίνησα με μεγάλο ενθουσιασμό το δικό μου ταξίδι με την WWF. Μέσα από τα παιχνίδια που προσφέρει η έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή, έμαθα πολλά πράγματα και μοιράστηκα με τους μικρούς επισκέπτες της στιγμές γέλιου και προβληματισμού. Νιώθω πραγματικά χαρούμενη για την συμμετοχή μου σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια με αυτή την υπέροχη ομάδα.»

Άννα Αποστολίδου, εθελόντρια WWF Ελλάς


Το Πάντα, η πόλη και τα μνημεία!

© Το παιδι, η πόλη και τα μνημεια

Με αφορμή τα υπαίθρια γλυπτά, τα μνημεία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τη μνήμη και την ιστορία της, να εξοικειωθούν με την έννοια του δημόσιου χώρου κι έτσι να μάθουν να αγαπούν και να προστατεύουν την πόλη τους. Βασισμένος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία που εφαρμόζεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Οδηγός Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που εκδόθηκε από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συγκεντρώνει τις βασικές αρχές και τις μεθόδους υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Για να σεβαστούν τα παιδιά την πόλη, πρέπει πρώτα εμείς να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε τη δική τους ματιά. Το πρόγραμμα, μέσα από μια ευρηματική μεθοδολογική προσέγγιση, φέρνει τον δημόσιο χώρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Οδηγός αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει πλήρως τον εκπαιδευτικό, ακόμη και όταν λείπει η διαδικασία της βιωματικής επιμόρφωσης. Δεν πρόκειται για έναν απλό οδηγό για εκπαιδευτικούς, αλλά για ένα ολοκληρωμένο βιβλίο αναφοράς για κάθε βιβλιοθήκη.

Αν και ο Οδηγός σχεδιάστηκε για την Αθήνα, η σύνδεση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων με τη σχολική ύλη, κοινή για όλους τους μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (αλλά όχι αποκλειστικά γι’ αυτό και μόνο τον λόγο) καθιστούν το πρόγραμμα εφικτό και προσαρμόσιμο σε κάθε περιοχή της χώρας, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

Ο Οδηγός δεν διατίθεται προς πώληση, αντίτυπά του διανέμονται δωρεάν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το σύνολο του υλικού είναι προσβάσιμο online από τον ιστοχώρο του προγράμματος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πολιτιστικά θέματα) και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) Α΄Αθήνας, και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ).


Το πάντα διαβάζει...

© Στέφανος Κολτσιδόπουλος

...τα Πιράνχας στη στεριά.

«Τι δουλειά έχεις εσύ μ’ έναν ρινόκερο, δύο ουρακοτάγκους και πολλά πεινασμένα πιράνχας;

Απολύτως καμία αν δε δεχτείς την άκρως απόρρητη αποστολή να σταματήσεις τον υπερκακό Ιβάν φον Βαμπάουερ και την κόρη του Νέρα απ’ το να καταστρέψουν τον πλανήτη σε 24 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις παρά να εκσφενδονίσεις το βιβλίο αυτό μακριά, ψηλα, στο σύμπαν! Τότε και μόνο τότε, αναγνώστη, μπορείς να είσαι σίγουρος πως δε θα βρεθείς καβάλα σε ένα δελφίνι, σε καταδίωξη στα βάθη ενός τροπικού δάσους ή παγιδευμένος στα παγόβουνα της Ανταρκτικής. Γι’ αυτό, με τίποτα μην ανοίξεις αυτό το βιβλίο!»

Αυτά μας γράφει η Ελένη Ανδρεάδη στο τελευταίο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη», μια σειρά από τις εκδόσεις Μεταιχμιο που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά.

Αυτή τη φορά η εστίαση είναι στα ζώα υπό εξαφάνιση. Όταν τα ζώα του κόσμου αρχίζουν να εξαφανίζονται, οι ήρωες του βιβλίου, οι «Πράκτορες» ζητούν για άλλη μια φορά τη βοήθεια του αναγνώστη και αναλαμβάνουν δράση…

Κι αν σας εμπνεύσει το βιβλίο και θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε συμβολικά ένα δελφίνι, μια τίγρη, έναν ρινόκερο, μια καρέτα, έναν ελέφαντα ή ένα πάντα ενισχύοντας το έργο του WWF Ελλάς για την προστασία τους.


Το Πάντα πάει σινεμά…

© cinedoc

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου CineDoc Kids επιστρέφει για τρίτη φορά στην Αθήνα αλλά και για πρώτη φορά στην πόλη του Βόλου επενδύοντας στους θεατές του αύριο… σήμερα.

Από το τελευταίο Σάββατο του Γενάρη και για όλα τα σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου, το CineDoc Kids φέρνει τα παιδιά στο κινηματογραφικό επίκεντρο, όχι μόνο σε ρόλο θεατών και πρωταγωνιστών αλλά και κριτικής επιτροπής. Ιστορίες αστείες, συγκινητικές, θαρραλέες συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό εικόνων απ’ όλο τον κόσμο που σκοπό έχει να εμπνεύσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι επίτιμοι θεατές, παιδιά και έφηβοι, θα συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη φεστιβαλική διαδικασία, παρουσιάζοντας και αξιολογώντας ταινίες, παρακολουθώντας βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις που θα τους φέρουν ακόμα πιο κοντά στη μαγεία του κινηματογράφου.

Από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και κάθε σαββατοκύριακο έως την Kυριακή 24 Φεβρουαρίου στον Κινηματογράφο Δαναό γινόμαστε ξανά όλοι παιδιά.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο ιστοχώρο του CineDoc.


Η φωτογραφία του μήνα

© naturepl.com/Juan Carlos Munoz / WWF


Unsubscribe | Δες το email online