Τεύχος 124, Φεβρουάριος 2022


Το Πάντα δοκιμάζει το χειμωνιάτικο μενού

© Kleanthi Palla, Food4Thoughters-Eat4Change Youth Team, WWF Greece

Η ομάδα νέων του προγράμματος Eat4Change του WWF ασχολείται για δεύτερη χρονιά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της βιώσιμης διατροφής.

Η σύνδεση της διατροφής μας με τον ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβαλλοντικό της αντίκτυπο, πλέον είναι γνωστή και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή όμως μπορεί να αποτελέσει και μια εξαιρετικά σημαντική λύση. Κρίνεται πλέον απαραίτητο να εξετάσουμε και να αναπροσαρμόσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με βάση τη βιώσιμη διατροφή. Η υιοθέτηση της βιώσιμης διατροφής μπορεί να αποτελέσει έναν σταθερό παράγοντα ‘’αποθεραπείας’’ του πλανήτη. Κάθε επιλογή μας ως καταναλωτές κάνει τη διαφορά.

Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του προβλήματος. Με τις καταναλωτικές μας επιλογές ας δώσουμε το σωστό παράδειγμα ο ένας στον άλλο για να έχουμε έναν πιο υγιή πλανήτη, ένα πιο υγιές σπίτι δηλαδή!

Η ομάδα μας λοιπόν έχοντας υπόψιν όλα αυτά σχεδίασε ένα χειμερινό μενού με σεβασμό στη φύση, μπόλικη φαντασία και φυσικά προέβλεψε την λιγότερο δυνατή σπατάλη.

Καλή απόλαυση!

Και αν έχετε όρεξη και δημιουργική διάθεση σας προ(σ)καλούμε να ετοιμάσετε το δικό σας βιώσιμο μενού με τους μαθητές σας!

Food4thoughters, Eat4Change Youth Team WWF Greece


Το Πάντα πάει Βρυξέλλες...

© Eat4Change

Με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και μια ζωή σε αρμονία με τη φύση η Ελεάννα, ο Γιάννης, η Μαρία Χριστίνα και ο Σωτήρης, μέλη της Ομάδας Νέων του WWF Ελλάς για το πρόγραμμα #Eat4Change, που προωθεί τη βιώσιμη διατροφή, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησαν νέες και νέους από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και όλοι μαζί έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην ΕΕ κατά της αποψίλωσης των δασών, που αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη διατροφή.

Δεν ήταν απόφαση της στιγμής, ούτε κάτι που έτυχε. Οι τέσσερίς τους, ηλικίας από 21 ως 27 ετών, προετοιμάζονταν σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μαζί με τους υπόλοιπους νέους παρακολούθησαν ένα πολύμηνο διαδικτυακό σεμινάριο κατάρτισης σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας ως Ευρωπαίοι πολίτες,που διοργάνωνε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πολιτικής του WWF. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να τους προετοιμάσει για τη Διάσκεψη των Νέων του #Eat4Change από τις 16 ως τις 18 Νοεμβρίου 2021 στις Βρυξέλλες, αλλά και για τη μέρα που θα συναντούσαν τους Ευρωβουλευτές, θα επιχειρηματολογούσαν και θα διεκδικούσαν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για το καλό των ανθρώπων και των δασών μας. 

"Είναι πολύ σημαντικό όταν νέες φωνές συναντώνται στον ίδιο χρόνο και μέρος, προκειμένου να αγωνιστούν για ένα κοινό σκοπό – αυτομάτως «καταργούνται» σύνορα και χώρες και το μόνο που μετράει είναι η συμβολή του καθενός για τον σκοπό αυτό. Υπάρχει μια αλλεπάλληλη σύνδεση με άλλα άτομα που δεν πίστευες ότι θα είχες υπό διαφορετικές συνθήκες και συμβαίνει άμεσα και αβίαστα – σχεδόν αυθόρμητα."
Ελεάννα Κιούκη, 24 χρονών

Οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι αφού πέρασαν με μεγάλη επιτυχία από τη θεωρία στην πράξη και στη Διάσκεψη Νέων εφάρμοσαν όσα έμαθαν στο σεμινάριο, επικεντρώνοντας στη νομοθεσία της ΕΕ κατά της αποψίλωσης των δασών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης συνεργάστηκαν στενά μεταξύ τους και εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ, ζητώντας ισχυρή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών.

Τέλος, οργάνωσαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα street action, μια συμβολική χορογραφία του δάσους που πεθαίνει για να δώσει τη θέση του σε χωράφια παραγωγής τροφίμων, ώστε το μήνυμά τους για την προστασία των δασών μας να ταξιδέψει παντούμε πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο.

Μέσα σε τρεις μέρες, οι νέοι που συμμετείχαν στη Διάσκεψη,κατέθεσαν τις ανησυχίες στους Ευρωβουλευτές και απαίτησαν τη στήριξη μιας φιλόδοξης νομοθεσίας με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της τροφής μας στη φύση, αφήνοντας το στίγμα τους.

"Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας και νιώσαμε πραγματικά ότι αυτά που είπαμε ακούστηκαν και θα συμβάλλουν στην αλλαγή που επιθυμούμε να πετύχουμε".
Μαρία-Χριστίνα Τσιλιά, 21 χρονών

Μια βιώσιμη διατροφή, που θωρακίζει την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη είναι και ο στόχος της παγκόσμιας εκστρατείας #Eat4Change, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το WWF και στην Ελλάδα. Στην καρδιά της εκστρατείας βρίσκονται οι νέοι, οι οποίοι ενημερώνονται για τον αντίκτυπο της διατροφής μας στον πλανήτη και γίνονται και οι ίδιοι φορείς της αλλαγής κινητοποιώντας τους συνομηλίκους τους και τον περίγυρό τους για μια βιώσιμη διατροφή.

"…ο καθένας μας μετράει. Οι επιλογές μας καθώς και οι δράσεις που κάνουμε είναι αυτές που θα ορίσουν το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία που θα έχουμε στο μέλλον."
Γιάννης Παπαϊωάννου, 25 χρονών

Πηγή: Huffington Post


Το Πάντα κάνει βουτιά στα παραμύθια

© Γιωργος Τρουλάκης, 41ο ΔΣ Ηρακλείου Κρήτης, 2012-13, «Ο Κύκνος & η Χήνα»

… για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου και να θυμηθεί τα παραμύθια που έγραψαν για αυτούς αλλά και τα βίντεο που γύρισαν, πριν 10 χρόνια, οι μικροί μας φίλοι στην Κρήτη, την Πάρο και τη Λέσβο.

Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και διαβάστε το στην τάξη για να τιμήσετε το υγρό στοιχείο

Ο μαθητικός διαγωνισμός παραμυθιού και βίντεο "Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου" έτρεξε στα σχολεία της Κρήτης , της Πάρου και της Λέσβου , με σκοπό οι μαθητές να ανακαλύψουν τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους απολαύσουν, να τους ερευνήσουν, να αντιληφθούν τις απειλές και την ανάγκη προστασίας τους και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση για τους υγροτόπους. Αν θέλετε μπορείτε ακολουθώντας τα ίδια βήματα για τη δική σας περιοχή να κάνετε τους μαθητές σας να κατανοήσουν κι εκείνοι την ανάγκη προστασίας τους!


Το Πάντα χορεύει με τις τίγρεις!

© WWF-Thailand

…για να γιορτάσει τις απόκριες αλλά και το σεληνιακό κινέζικο έτος της Τίγρης που μόλις ξεκίνησε την 1/2/2022!

Και συγκεκριμένα:

  • μασκαρεύεται σαν τίγρη
    -εδώ θα βρείτε το πατρόν για μάσκα -στη σελ 5. Ενθαρρύνετε τους μαθητές να κόψουν, χρωματίσουν και διακοσμήσουν το πατρόν με διάφορα υλικά χειροτεχνίας (λωρίδες χαρτιού, χαρτόνι, σύρμα πίπας, γουνάκια κ.ά), ώστε να προκύψουν διαφορετικές μάσκες όπως συμβαίνει με τις λωρίδες της κάθε τίγρης που είναι μοναδικές.
  • παίζει μουσικές καρέκλες για την τίγρη
    όπου τα παιδιά είναι οι τίγρεις και οι καρέκλες τα δέντρα στο βιότοπο που ζουν. Ζωγραφίστε δέντρα και κολλήστε τα στις καρέκλες για να αναπαραστήσετε τον βιότοπό της. Οι μαθητές φοράνε τις μάσκες που ετοίμασαν για να μπουν πιο βαθιά στον ρόλο, και το παιχνίδι παίζεται με τον κλασικό τρόπο αφαιρώντας μια καρέκλα τη φορά. Κάθε καρέκλα που βγαίνει από το παιχνίδι είναι ένα δέντρο που χάνεται και μία τίγρη πρέπει να φύγει. Προκαλέστε τους μαθητές να συσχετίσουν την απώλεια στέγης, φαγητού και περιήγησης με τη μείωση τους πληθυσμού τους. Συζητήστε για τους λόγους που οι τίγρεις εξαφανίζονται και συγκεκριμένα για την απειλή της αποψίλωσης των δασών αλλά και άλλες όπως η λαθροθηρία, η κλιματική αλλαγή. Μπορείτε ακόμη να συζητήσετε τρόπους με τους οποίους τα παιδιά και οι οικογένειές τους μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των δασών των τίγρεων. Συζητήστε τη δυνατότητα υιοθεσίας μιας τίγρης.

Δείτε περισσότερα στοιχεία, πληροφορίες για την τίγρη στα αγγλικά εδώ και εδώ αλλά ξεκινήστε από την ανάκληση των υπαρχόντων γνώσεων των παιδιών για το θέμα.


Το Πάντα διαβάζει...

© Zafuko Yamamoto

Το Δίχτυ της ζωής: Ιστορίες βιοποικιλότητας. της Ελένης Σβορώνου σε εικονογράφηση Zafuko Yamamoto από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 7+ και παρουσιάζει την έννοιας της βιοποικιλότητας μέσα από έναν απλό τρόπο που ζητά και τη συμμετοχή του αναγνώστη. Ένα παιδί δυσπιστεί απέναντι στην αξία της βιοποικιλότητας: «Εντάξει, τα ξέρουμε όλα αυτά για τις αλυσίδες που σπάνε οι κρίκοι και δεν πρέπει να χαθούν ζωά κλπ... αλλά τελικά εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα όταν εξαφανίζεται ένα ζωό.»! Σε αυτόν τον μικρό και ανελέητο στην κριτική του γιο αναλαμβάνει να απαντήσει ένας ταλαίπωρος πατέρας! Μερικές φορές τα βρίσκει σκούρα κι αυτός, αλλά τελικά, γονιός και παιδί ανακαλύπτουν τις κρυφές σχέσεις της βιοποικιλότητας με την καθημερινή μας ζωή,

Τι είναι βιοποικιλότητα; Είναι τα ζώα, τα φυτά ή και το σπίτι τους μαζί, δηλαδή ολόκληρη η φύση; Ο άνθρωπος είναι μέρος της βιοποικιλό¬τητας; Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η λέξη; Παλιά δεν υπήρχε. Ακούμε συνέχεια πως πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Κι όμως, οι αγαπημένοι μας δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, αλλά η ζωή συνεχίστηκε στον πλανήτη. Χάρη σ’ αυτή την εξαφάνιση, μάλιστα, βρήκε χώρο και το είδος μας να αναπτυχθεί! Γιατί να σώσουμε τα είδη που εξαφανίζονται; Και ποια απ’ όλα να σώσουμε; Καλά οι αρκούδες και οι φώκιες, που όλοι μας αγαπάμε... Αλλά τα κουνούπια; Κι αυτά αξίζουν μια θέση ανάμεσά μας; Οι ιοί; Αυτοί οι απαίσιοι μικροοργανισμοί που μας επιτέθηκαν τόσο άσχημα τελευταία, κι αυτοί πρέπει να προστατευτούν;

Τα τελευταία στοιχεία για τη βιοποικιλότητας της Ελλάδας προέρχονται από τη δουλειά του WWF, ενώ η βιολόγος και στέλεχος του WWF Βασιλική Ορφανού βοήθησε τη συγγραφέα «να αποφύγει τις κακοτοπιές», όπως λέει η τελευταία. Συνδυάστε το με το πλούσιο υλικό του WWF για τη Βιοποικιλότητα.


Το Πάντα ακούει Πανταλή…

© bobos family radio

Αυτό τον μήνα ξεκινήστε την ημέρα με ένα ευχάριστο 7λεπτο διάλειμμα με τον Πανταλή και τον Αγησίλαγο.

Ο Πανταλής, το φιλοπερίεργο πάντα, και ο Αγησίλαγος, ο πλέον καλοφαγάς λαγός, είναι δύο φίλοι με έντονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και μεγάλη αγάπη για το καλό φαγητό. Παρέα αναζητούν εύκολες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από καθημερινές συνήθειες που σχετίζονται με τη διατροφή και το πιάτο τους!

Ιδεες για να σωσουμε τον πλανήτη Γη - ο Πανταλής στη λαϊκή 

Ιδεες για να σωσουμε τον πλανήτη Γη - ο Πανταλής στο σούπερ μάρκετ

*Τα podcast προεκυψαν από μια πολύ όμορφη συνεργασία μας με τον Δημήτρη Μπασλάμ


Η φωτογραφία του μήνα

© Cristiano Vendramin, Wildlife Photographer of the Year, People’s Choice Awards


Unsubscribe | Δες το email online