Τεύχος 50, Ιούλιος 2014

121 σχολεία σε δράση για μια Καλύτερη Ζωή

Τι κοινό συνδέει ένα πολυπολιτισμικό δημοτικό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας και ένα μικρό νηπιαγωγείο σε ένα ορεινό χωριό της Κέρκυρας; Πώς μπορούν να «πρασινίσουν» σχολεία από την Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα και πώς οι μαθητές μπορούν να διδάξουν στους μεγάλους μία διαφορετική στάση ζωής με σύνθημα την αλληλεγγύη, τη συμμετοχικότητα και τον σεβασμό στον πλανήτη μας;

121 σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία σε δράση» της Καλύτερης Ζωής, την οποία υλοποιεί το WWF Ελλάς, με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στόχος της φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, ήταν να αναλάβουν δράση οι μαθητές της χώρας στα σχολεία τους, το σπίτι και τη γειτονιά τους, καλώντας όλους μας σε έναν πιο οικολογικό, οικονομικό και συμμετοχικό τρόπο ζωής.

Τα σχολεία που συμμετείχαν, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής, μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα δράσεων πάνω σε θέματα υγιεινής διατροφής, εξοικονόμησης ενέργειας, σωστής καταναλωτικής συμπεριφοράς και ανάδειξης του αστικού πρασίνου.

Τα τέσσερα σχολεία με τις περισσότερες δράσεις διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν τιμητικά. Το πρώτο βραβείο – ή αλλιώς «Χρυσό Πάντα» - μοιράστηκαν το Νηπιαγωγείο Επισκοπιανών Κερκύρας και το 21ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας «Λέλα Καραγιάννη», τα οποία υλοποίησαν από 15 δράσεις το καθένα. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο Νηπιαγωγεία Παραποτάμου Θεσπρωτίας με 12 δράσεις στο ενεργητικό του και το τρίτο στο 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης με 8 δράσεις. Όλα τα σχολεία κινήθηκαν και στα τρια επίπεδα (σχολείο, σπίτι γειτονιά) επιτυγχάνοντας έτσι την διάχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της ενεργούς συμμετοχής ενώ τα τρία πρώτα δούλεψαν και στις 4 θεματικές ενότητες της καλύτερης ζωής (πράσινη πόλη, κατανάλωση, διατροφή και ενέργεια).

«Οι μαθητές των σχολείων άλλαξαν τη διατροφή τους, πρασίνισαν την αυλή και τα μπαλκόνια τους, έγιναν επίμονοι κηπουροί, γεύτηκαν τους καρπούς των κόπων τους, έμαθαν να ανακυκλώνουν, να κομποστοποιούν, να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους γείτονες και τις τοπικές αρχές για μία Καλύτερη Ζωή. Μέσα από το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος μας επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο δράσεων με άξονα τα σχολεία και απώτερο βέβαια στόχο μια ουσιαστική αλλαγή στάσης ζωής προς όφελος όλων μας και του πλανήτη», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή για να συμπληρώσει: «Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ολόκληρη τη χώρα στον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος υπήρξε εντυπωσιακή. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και ο ζήλος που επέδειξαν τα παιδιά αποδεικνύει ότι όποια κι αν είναι η ερώτηση, τα παιδιά θα είναι πάντα η απάντηση».

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το σύνολο των δράσεων όλων των σχολείων, καθώς και να βρείτε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό εδώ.

Χρυσό Πάντα στους μικρούς μας φίλους από την Κέρκυρα

Τα Επισκοπιανά είναι ένα μικρό χωριό 300 περίπου κατοίκων, 20 χιλιόμετρα νότια της Κέρκυρας. Είναι η γενέτειρα του Ιωάννη Καποδίστρια κι άλλων σπουδαίων ανθρώπων που δεν κυβέρνησαν την Ελλάδα, αλλά κάνουν μικρά θαύματα στην καθημερινότητά τους. Αναφερόμαστε στα παιδιά και στη δασκάλα του Νηπιαγωγείου Επισκοπιανών που συμμετείχε φέτος στο σχολικό πρόγραμμα της Καλύτερης Ζωής "Σχολεία σε δράση" και κατάφερε να καταλάβει την 1η θέση και να κατακτήσει επάξια το Χρυσό Πάντα!

Όλη τη σχολική χρονιά, τα παιδιά με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού Σπυριδούλας Σιλιόγκα πραγματοποίησαν 15 περιβαλλοντικές δράσεις συνολικά, στα τρια επίπεδα και στις 4 θεματικές ενότητες της καλύτερης ζωής και έδειξαν πως όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει μεράκι και διάθεση για προσφορά. Με αφορμή τη βράβευση του σχολείου, συζητήσαμε με την εκπαιδευτικό του σχολείου σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου στην Καλύτερη Ζωή. Μετάξυ άλλων μας είπε:

«Τυχαίνει να υποστηρίζω το WWF και να ενημερώνομαι τακτικά από το newsletter του. Συνεπώς, αμέσως πληροφορήθηκα για την "Καλύτερη Ζωή". Δήλωσα συμμετοχή αρχικά από προσωπικό ενδιαφέρον! Προσπαθώ να ακολουθώ έναν τρόπο ζωής που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και η "Καλύτερή Ζωή" μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Μόλις διαπίστωσα ότι η δράση αφορά και στα σχολεία, δεν δίστασα να δηλώσω συμμετοχή! Τα παιδιά δείχνουν άμεσο ενδιαφέρον και ενεργητική συμμετοχή σε κάτι που είναι μέσα στα καθημερινά τους βιώματα και τα ευχαριστεί, όπως ήταν οι δράσεις της "Καλύτερης Ζωής". Mε τις δράσεις της ανακύκλωσης διασκεδάσαμε πολύ, αλλά η δράση "Αφήνω τον γόνο να γίνει γονιός" ήταν ξεχωριστή. Τα νήπια συμμετέχουν με ενθουσιασμό στη δημιουργία της αφίσας και διηγούνται τις προσωπικές τους εμπειρίες για τα ψάρια που δεν έχουν τελειωμό!

Οι γονείς ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα για βοήθεια στη συγκέντρωση του υλικού για κομποστοποίηση. Αργότερα, έφεραν τα δεντράκια για την αυλή μας, καθώς και σποράκια. Συνέχιζαν να φέρνουν λουλούδια για φύτεμα, ακόμα και χωρίς να το ζητήσουμε!»

Μπράβο σε όλους σας: παιδιά γονεις και εκπαιδευτικό. Είναι χαρά μας που γνωρίσαμε το εργο σας και που συμπορευόμαστε για την προστασία της ελληνικής φύσης!

Χρυσό Πάντα και στα παιδιά του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας

Είναι δημόσιο σχολείο στην καρδιά της Αθήνας. Σχολείο με παιδιά από διάφορες φυλές του κόσμου που διψούν για γνώση. Σχολείο με δασκάλους που έχουν επίγνωση του ρόλου τους και απεριόριστη αγάπη για αυτό που κάνουν.

Ο λόγος για το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας "Λέλα Καραγιάννη" που βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής, το οποίο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έκανε απίστευτα πράγματα: περιβαλλοντικές δράσεις, πράξεις ευαισθητοποίησης της γειτονιάς και των γονιών, πολύπλευρες συνεργασίες με πληθώρα οργανισμών!

Το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Καλύτερης Ζωής και κέρδισε το 1ο βραβείο «Χρυσό Πάντα» για τις δράσεις που πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είμαστε περήφανοι που συνεργαστήκαμε με τους δασκάλους και τα παιδιά. Τέτοια σχολεία ονειρευόμαστε όλοι!

Η διευθύντρια του σχολείου, κ. Ιωάννα Χαλκιά, μας είπε:

«Με το «Χρυσό Πάντα» βραβεύτηκαν οι μαθητές του σχολείου μας για τις δράσεις που έκαναν όλη τη χρονιά στα πλαίσια του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της WWF. Όλα ξεκίνησαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς που κάποιες τάξεις ανέλαβαν περιβαλλοντικά προγράμματα σε συνεργασία με την Μαρία Δημοπούλου, την υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Α΄Δ/νσης: “Εξοικονόμηση ενέργειας”, “το νερό”, “ανακύκλωση”, “γνωρίζω το σχολείο μου, αναδεικνύω την ιστορία του, γίνομαι ενεργός πολίτης” κ.α.

Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. Είδαμε για τις δράσεις της Καλύτερης Ζωής και η συμμετοχή και οι δράσεις των υπόλοιπων σχολείων ήταν για μας πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Το όραμα του σχολείου μας άρχισε να υλοποιείται: «Θέλουμε τους μαθητές μας υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες».

Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη για τα παιδιά και με το σύνθημα: «Οικολογικά – Οικονομικά – Συμμετοχικά» θα επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις μας στη γειτονιά και στις οικογένειες των μαθητών μας, επειδή «Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ».»

Αγαπητά παιδιά του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας μας δίνετε ελπίδα για το μέλλον. Ευχαριστούμε και πάλι!

Αργυρό Πάντα στα παιδιά του Παραποτάμου

Στο Νηπιαγωγείο Παραποτάμου Θεσπρωτίας απονεμήθηκε το Αργυρό Πάντα για τις πράξεις των παιδιών με την βοήθεια της Βάσως και της Λαμπρινής, των νηπιαγωγών που ενθάρρυναν και παρότρυναν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Παραποτάμου Θεσπρωτίας να υλοποιήσουν μια σειρά από περιβαλλοντικές δράσεις.

Όπως μας είπαν έλαβαν μέρος στην Καλύτερη Ζωή γιατι «Θεωρήσαμε ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για το σχολείο μας, μιας και το διοργάνωνε η WWF, να οργανώσουμε περιβαλλοντικές δράσεις με τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, οικολογική συνείδηση.

Τα παιδιά ήταν ήδη εξοικειωμένα σε περιβαλλοντικές δράσεις, μιας και έχουμε ασχοληθεί με Περιβαλλοντικά προγράμματα σε συνεργασία με την HELMEPA, αλλά ενθουσιάστηκαν με τη WWF και κυρίως με το Πάντα και ήθελαν να το βοηθήσουν.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τον ανθόκηπο καθώς φύτεψαν με τα ίδια τους τα χεράκια το αγαπημένο τους λουλούδι, τα φρόντιζαν και τα είδαν να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν και επιπλέον ομόρφυναν και το σχολείο μας! Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε και πολλές φορές προτιμούμε να ασχολούμαστε με τον κήπο μας παρά να παίζουμε στην αυλή...

Αλλά και οι γονείς ήταν πάντα δίπλα μας και μας βοηθούσαν σε ότι και τους ζητήσαμε! Άλλωστε χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα τα καταφέρναμε!

Όταν επισκεφθήκαμε το Δρέπανο για να καθαρίσουμε την παραλία, ήταν πολύ ενθουσιασμένα! Αφού πέρασε αρκετή ώρα και εμείς ακόμη καθαρίζαμε μέσα στον ήλιο γύρισαν αγανακτισμένα και μας είπαν: "Αμάν δεν μπορούμε εμείς συνέχεια να καθαρίζουμε και οι άνθρωποι να βρωμίζουν!" Στο τέλος βέβαια επιβραβεύτηκαν τρώγοντας από ένα λαχταριστό παγωτό!

Στόχος μας κάθε καινούρια χρονιά είναι η υλοποίηση Περιβαλλοντικών προγραμμάτων όποτε ευελπιστούμε σε μια καινούρια συνεργασία του χρόνου»

Μπράβο παιδιά. Και σε άλλα με υγεία!

Χάλκινο Πάντα στα μικρά σποράκια της Παλλήνης

Το 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης αποτέλεσε την τέταρτη έκπληξη του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος της Καλύτερης Ζωής. Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου έδωσαν το δικό τους πράσινο μήνυμα μέσα από παιχνίδι, δημιουργία και συλλογικότητα. Συζητήσαμε με την κ. Ειρήνη Ραϊσάκη, την υπεύθυνη εκπαιδευτικό για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων του σχολείου:

«Είχαμε ήδη ολοκληρώσει κάποιες δράσεις και μας άρεσε η ιδέα του να «ταξιδέψουμε», όλες αυτές τις δράσεις και ιδέες σε ανθρώπους που είχαν τις ίδιες ανησυχίες με μας και γιατί όχι να δημιουργήσουμε… ανησυχίες! Τέλος, αντλήσαμε καινούριες ιδέες για επιπλέον δράσεις (φύτεψέ το και χάρισέ το στην πόλη σου, όχι στην πλαστική σακούλα –μπουκάλι κ.α) που μας ενθουσίασαν.

Στα παιδιά άρεσαν τόσο πολύ οι δραστηριότητες μεταμόρφωσης του χαρτιού, η ανακύκλωση και το παιχνίδι με το γαιοσκώληκα (κομποστοποίηση), που καθ’όλη την πορεία των δραστηριοτήτων ήταν ενθουσιασμένα. Κατά συνέπεια υποστήριξαν πολύ τη σκέψη να μοιραστούμε τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργίας μας, καθώς, όπως είπαν «θα μάθαιναν τρόπους και σε άλλα παιδιά να προσέχουν το περιβάλλον και να χαίρονται με τις ιδέες τους και τα παιχνίδια τους»…

Όλες οι δράσεις είχαν ιδιαίτερη σημασία και αξία για τα παιδιά. Εκείνες που τα ενθουσίασαν περισσότερο ήταν αυτές που σχετίζονταν περισσότερο με την επαφή με τη φύση, η οποία μας βοηθάει πολύ εκεί που στεγάζεται το νηπιαγωγείο μας αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης άχρηστων υλικών μέσα από κατασκευές μεταμόρφωσής τους. Τα παιδιά ωστόσο, ψήφισαν ως πιο διασκεδαστική δράση το παιχνίδι που έφτιαξαν με το γαιοσκώληκα.

Η υποστήριξή των γονέων ήταν απίστευτη. Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα υλοποιούσαμε πολλές δράσεις. Σε όλα τα καλέσματά μας ανταποκρίθηκαν με θέρμη. Έστελναν διαρκώς παλιά άχρηστα υλικά, μάζευαν από το δρόμο παλιά πράγματα και μας τα έφερναν. Συμμετείχαν όλοι στην κομποστοποίηση και διάβαζαν συνεχώς τα «κατορθώματά» μας στην ιστοσελίδα σας

Ήταν τόσος ο όγκος άχρηστων αντικειμένων που ήρθε από το σπίτι και τις οικογένειες των παιδιών που, κάποια στιγμή στα μέσα της χρονιάς, δεν είχαμε πού να τα τοποθετήσουμε. Είχαν φρακάρει οι αποθήκες, είχαν δημιουργηθεί βουνά από ρολά υγείας, παλιά ντενεκεδάκια, άχρηστα μπουκάλια και βαζάκια, εφημερίδες και περιοδικά.Το νηπιαγωγείο ήταν εργαστήρι που δούλευε διαρκώς, νιώσαμε ως εργαστήριο μεταμόρφωσης πραγμάτων.

Θέλουμε να αποδείξουμε την αξία και το ρόλο που διαδραματίζει η επαφή και η μάθηση δίπλα στο φυσικό περιβάλλον, στη υιοθέτηση περιβαλλοντικών δεξιοτήτων και διαμόρφωση υγιών, χαρούμενων και ισορροπημένων πολιτών στην κοινωνία μας. Το Χάλκινο Πάντα, το βραβείο που κερδίσαμε, για τις περιβαλλοντικές μας δράσεις, δικαίωσε εμάς και τους γονείς μας!

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη των ιδεών μας, σας ευχαριστούμε που μας εμπνεύσατε, που μας δώσατε κίνητρα, που μας βοηθήσατε να γίνουμε καλύτεροι…Καλή συνέχεια στο έργο σας.»

Καλή συνέχεια στο δικό σας έργο και θα είμαστε δίπλα σας για ό,τι χρειαστειτε.

Το Πάντα φτιαχνει εικονολεξικό!

Μια δραστηριότητα για τους καλοκαιρινούς σας περιπάτους σε δάσος, πάρκο, άλσος, παιδική χαρά ή απλώς στη γειτονιά έχουμε να σας προτείνουμε. Μας άρεσε ο τρόπος που λειτούργησε ως δραστηριότητα για όλη την οικογένεια στις βιβλιοθήκες του δικτύου Future Library (στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής εκστρατείας με θέμα: «Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες»). Πώς φτιάχνουμε το εικονολεξικό των αντιθέτων της φύσης:

Παίρνουμε 5-6 χαρτόνια Α4 διαφόρων χρωμάτων και 1-2 κόλλες stick ή υγρές UHU, ένα σελοτέιπ, 2-3 χάρτινες σακούλες ή κουτάκια και μαρκαδόρους. Χωρίζουμε τα χαρτόνια μας σε δυο μέρη και γράφουμε ζεύγη αντιθέτων όπως «φυλλοβόλο-αειθαλές», «μυτερό-στρογγυλό», «καρπός-σπόρος», «ξηρό-χλωρό». Ψάχνετε, στον περίπατό σας, στοιχεία της φύσης που εικονογραφούν αυτά τα αντίθετα: ένα στρογγυλό φύλλο, ένα μυτερό, ένα χλωρό φύλλο, ένα ξηρό, έναν σπόρο, ένα καρπό, ένα ευωδιαστό φυτό και ένα δύσοσμο κλπ. Συλλέξτε τα στοιχεία της φύσης στο κουτί ή τη χάρτινη σακούλα σας. Όταν αρχίστε να ερευνάτε έτσι τη φύση γύρω σας, θα σας έρθουν πολλές ιδέες και θα αρχίστε να βλέπετε ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ζεύγη αντιθέτων! Αρχίστε να συλλέγετε στα κουτιά ή τις χαρτοσακούλες σας τα στοιχεία σας.

Κι ύστερα καθίστε σε μια δροσερή σκια, απλώστε τα χαρτόνια και τις κόλλες σας και κολλήστε τα αντικείμενά σας στα χαρτόνια έτσι ώστε να εικονογραφούν μια έννοια αντιθέτων. Φιλοτεχνήστε ένα εξώφυλο για το λεξικό σας. Δώστε του τον τίτλο που σας αρέσει (Το Λεξικό της Φύσης, Το Λεξικών των ΝΩΤΕΘΙΤΝΑ, Τα Αντίθετα έλκονται κλπ.). Στο σπίτι τρυπήστε με διακορευτήρα τα χαρτόνια, δέστε τα με ένα κορδονάκι, και έτοιμο το πρωτότυπο λεξικό σας.

Το Πάντα βραβεύει!

Τελείωσε και η φετινή σχολική χρονιά και μαζί έληξε και ο διαγωνισμός του εκπαιδευτικού προγράμματος "Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα" του WWF. Για μια ακόμα φορά το πάντα εμπνεύστηκε και έμαθε μαζί με μαθητές από 20 σχολεία του λεκανοπεδίου ποιες καθημερινές συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε για να χρησιμοποιούμε υπεύθυνα τα καταναλωτικά προϊόντα. Τα σχολεία αφού παρακολούθησαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο τους αλλά και στο εργοστάσιο ΕΛΑΙΣ κατάφεραν να μεταδώσουν τις ορθές πρακτικές για εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στις οικογένειές τους, αλλά και σε φίλους και να συγκεντρώσουν περισσότερες από 2400 υπογραφές των ατόμων που ενημέρωσαν.

Η διάχυση συμβουλών για υπεύθυνη κατανάλωση ήταν το θέμα του διαγωνισμού, στον οποίο αναδείχτηκε τελικά νικητής το 8ο Δημοτικό Σχολείο Hρακλείου Αττικής, που συγκέντρωσε τις περισσότερες υπογραφές και κερδίζει δώρα από τα είδη του WWF Ελλάς.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012 με την υποστήριξη του ομίλου UNILEVER, έχει κινητοποιήσει πάνω από 4.000 μέλη της σχολικής κοινότητας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα για υπεύθυνη κατανάλωση, μαθητών και σχολείων από όλη την Ελλάδα, που έπαιξαν το σχετικό διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι και μπήκαν στη διαδικασία να ενημερώσουν τον περίγυρό τους και να μας στείλουν τις υπογραφές που συγκέντρωσαν, από το Λιτόχωρο μέχρι την Αμοργό.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς!

Το Πάντα πάει βιντεομουσείο

Ήταν μια πολύ όμορφη τελετή λήξης του διαγωνισμού «Βιντεομουσεία» που οργανώνει κάθ χρόνος ο Καρπός. Το Σάββατο 21 Ιουνίου το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γέμισε εφήβους από όλη την Ελλάδα που ήρθαν να παρακολουθήσουν τα βίντεο των σχολείων που προκρίθηκαν από την Επιτροπή. Η θεματολογία των βίντεο είναι η ζωή των νέων, η καθημερινότητά τους, όπως καταγράφεται από τους ίδιους.

Γιατί «μουσεία» όμως; Γιατί, όπως λέει η Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης και βασικό στέλεχος του Καρπού, τα βίντεο των μαθητών καταγράφουν μαρτυρίες για την εφηβική ζωή όπως είναι σήμερα. Στο μέλλον θα αποτελούν τεκμήρια, ντοκουμέντα, μαρτυρίες, όπως τα ντοκουμέντα πολιτισμού που περιέχουν τα μουσεία.

Στους επόμενους μήνες θα αναρτηθούν διαδικτυακά οι 30 ταινίες που είχε επιλέξει νωρίτερα η προκριματική προκειμένου να εκφράσετε κι εσείς την δική σας γνώμη! Οι 5' ταινίες μας αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή παλέτα από σκέψεις, αγωνίες, ελπίδες και στιγμές της καθημερινότητας των εφήβων του σήμερα. Απολαύστε τα ταινιάκια στην ιστοσελίδα του Καρπού και καταθέστε κι εσεις την άποψή σας.

Το Πάντα διαβάζει...

...τα «Νεκροταφεία Καραβιών» του Πάολο Μπατσιγκαλούπι, ένα νεανικό μυθιστόρημα 340 σελίδων που τις διαβάζεις απνευστί. Μια πολύ καλογραμμένη δυστοπία που διαδραματίζεται σε μια εποχή που το πετρέλαιο έχει τελειώσει, το κλίμα έχει καταρρεύσει και οι άνθρωποι ζούνε σε δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους: της απόλυτης φτώχειας και του απόλυτου πλούτου. Ο Νέιλερ δουλεύει σε διαλυτήρια πλοίων προσπαθώντας να πιάσει τον ημερήσιο στόχο: την ποσότητα σκραπ που πρέπει να βγάλει από το πλοίο δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε σκοτεινούς σωλήνες. Στο φόντο τα ερείπια της βυθισμένης Ορλεάνης, η ζούγκλα (το κλίμα είναι τροπικό), τα άγρια ζώα και οι εξαθλιωμένες μάζες εργατών. Και ξαφνικά ένα διαφορετικό ναυάγιο. Ένα πλοίο από τα άλλα, από τον κόσμο των πλουσίων, ναυαγεί. Μια πανέμορφη κοπέλα, ντυμένη αρχοντικά, με πανάκριβα κοσμήματα που θα έκαναν τον Νέιλερ πάμπλουτο, ψυχορραγεί. Ο Νέιλερ πρέπει να αποφασίσει. Την αφήνει να πεθάνει, παίρνει τα πλούτη της και αλλάζει ζωή ή τη σώζει και μένει για πάντα ένα χαμίνι μιας παραθαλάσσιας παραγκούπολης; Μια περιπέτεια που δείχνει πώς θα είναι ο κόσμος αν οι χειρότερες τάσεις (περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές) από αυτές που ήδη διαφαίνονται δεν αντιστραφούν. Βαθύτατα ανθρώπινο, κι ας ρέει, σε κάποια σημεία, αρκετό αίμα.

Φωτογραφία: Andrea Bonetti, WWF Ελλάς

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO