Το Χρυσό Πάντα στον Αγιο Δημήτριο Ζακύνθου!
Το Χρυσό Πάντα για τη φετινή σχολική χρονιά κατέκτησε το Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου στη Ζάκυνθο με 52 συνολικά ολοκληρωμένες δράσεις μέχρι την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι δράσεις του κάλυπταν όλο το ευρος θεμάτων και τα παιδιά ασχολήθηκαν στο σχολείο, το σπίτι αλλά ακόμα και τη γειτονιά.
Ομόρφυναν το σχολείο τους πρασινίζοντας τον κήπο τους με φυτά που εφεραν από το σπίτι, φύτεψαν λαχανόκηπο με μαρούλια, κρεμμύδια, σπανάκια και καρότα, φύτεψαν σποράκια σε αυτοσχέδια γλαστράκια από παλιά παιχνίδια που εφεραν από το σπίτι κι εφτιαξαν εναν υπέροχο κρεμαστό κήπο με λουλούδια που φύτεψαν μέσα σε κομμένα πλαστικά μπουκάλια, εφτιαξαν τον δικό τους χώρο κομποστοποίησης αφου το σχολείο δε διαθέτει κάδο. Έφτιαξαν ακόμα και κυνήγι θησαυρου με δική τους πορεία, 10 σταθμούς και ερωτήσεις για τα μεταναστευτικά πουλιά.
Αλλα και στον τομέα της κατανάλωσης και των απορριμάτων τα παιδια δούλεψαν σκληρά. Το σχολείο προμηθεύτηκε κάδο ανακύκλωσης, οι μικροί μαθητές έμαθαν να ξεχωρίζουν τα σήματα ανακύκλωσης και να διαχωρίζουν σωστά τα σκουπίδια τους και μάλιστα το έμαθαν και στους γονείς τους και τώρα φέρνουν και από το σπίτι συσκευασίες. Το ίδιο έγινε και με την ανακύκλωση μπαταριών αφου το σχολείο φέτος ξεκίνησε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών. Οι μικροί μας φίλοι διαχώρησαν τις ανάγκες από τις επιθυμίες τους, δούλεψαν με βάση το βιβλίο "θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα" και κατάλαβαν τελικά τι σημαινει υπερκατανάλωση. Αντάλλαξαν με χαρα τα παιχνίδια τους, ξεκαθάρισαν τα ρούχα τους κι έστειλαν όσα δεν χρειάζονταν στο Κοινοτικό Παντοπωλειο για να τα δώσουν σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη.
Ασχολήθηκαν ακόμα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή κάνοντας πειράματα, έκαναν ενεργειακό έλεγχο του σχολείου και μοίρασαν στον κόσμο ενημερωτικά φυλλάδια και ζωγραφιές για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενημέρωσαν τους καταστηματάρχες της περιοχής για τις απώλειες που έχουν λόγω κλιματισμού και πήραν δέσμευση οτι τουλάχιστον θα ...κλείνουν την πόρτα.
Αφού καλλιέργησαν τα δικά τους τρόφιμα, ενημερώθηκαν για την αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία τους και τον πλανήτη, καθιέρωσαν ημέρα ... φρουτοσαλάτας με φρούτα που έφερναν από το σπίτι τους και έμαθαν να μαγειρευουν νόστιμα και υγιεινά φαγητά όπως ψωμί, μουστοκούλουρα και πασχαλινά κουλούρια. Ειδικά για τα ψάρια ένας μπαμπάς που ασχολείται με το ψάρεμα ήρθε στο σχολείο και μίλησε στα παιδιά, που στη συνέχεια έφτιαξαν αφίσα για την υπεραλίευση με κεντρικό μήνυμα "Λίγα ψάρια και καλά για να ζούμε ειρηνικά", επισκεφτήκαν το Λιμεναρχείο Ζακύνθου και συζήτησαν με τους ψαράδες.
Τέλος, τα νηπιαγωγάκια έκαναν μια βόλτα στη γειτονιά, σκέφτηκαν τι τους αρέσει και τι όχι και οραματίστηκαν ακόμη μια μεγάλη παιδική χαρά για να παίζουν και τη θάλασσα δίπλα... Συζήτησαν στην τάξη την ιδανική τους γειτονιά, έφτιαξαν σε αφίσα τη γειτονιά που ονειρευόνταν και τα παιδιά έγιναν δημοσιογράφοι και πήραν συνέντευξη από γονείς και γείτονες.Τα συμπεράσματα; Σε όλους αρέσει η γειτονιά του σχολείου γιατί έχει πράσινο και ησυχία.Θα ήθελαν να γίνεται καλύτερη αποκομιδή σκουπιδιών και αν είναι δυνατόν να φυτευτεί περισσότερο πράσινο.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου για το κέφι τους, τα όνειρα τους και πάνω από όλα για την αγάπη τους για το περιβάλλον. Ενα χρυσό ευχαριστώ από το Πάντα κι από εμάς!
|
Αργυρό Πάντα στα Γιάννενα
Και το δεύτερο βραβείο της Καλύτερης Ζωής σε νηπιαγωγείο και μάλιστα και αυτό στη Δυτική Ελλάδα. Το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων κατετέκτησε το Αργυρό Πάντα έχοντας ολοκληρώσει εμπρόθεσμα 40 ολοκληρωμένες δράσεις από όλες τις ενότητες και σε όλα τα επίπεδα.
Eνα σχολείο όπου δούλεψαν την αξία των πραγμάτων, το τι μετράει περισσότερο στη ζωή μας, το τι χρειαζόμαστε και τι έχουμε ανάγκη. Οι γονεις μπήκαν κι αυτοί στο κλίμα με τα παιδιά τους κι έφτιαξαν υπέροχες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, δώρα, στολίδια και trash art. Έμαθαν την αξία της ανταλλαγής και των χειροποίητων δώρων.
Με τη βοήθεια γονέων, μαθητών, γειτόνων και εκπαιδευτικών δημιουργήθηκε ενας υπέροχος λαχανόκηπος όπου τα παιδιά φύτεψαν μαίντανό, άνηθο, ντομάτες, φράουλες, πατάτες, ρίγανη, κρεμμυδάκια και αρωματικά φυτά. Αλλα και ολόκληρος ο κήπος πρασίνισε με τα δεντρύλλια που προμηθεύτηκαν από το Δασαρχείο Ιωαννίνων και φύτεψαν στον χώρο. Οι μικροι μαθητές εμαθαν πως να κάνουν κομποστοποίηση και μάλιστα έγραψαν τις οδηγίες ώστε να ενημερώσουν τους γονεις τους για να ξεκινήσουν κομποστοποίηση και στο σπίτι.
Αλλά και τα πεζοδρόμια της πόλης τους προβλημάτισαν και αφού εντόπισαν τα προβλήματα και ενημέρωσαν τους αρμόδιους δέχτηκαν επίσκεψη στο σχολείο από τον αντιδήμαρχο για να τα συζητήσουν. Έκαναν επίσης εκστρατεία για την γειτονιά που ονειρεύονται, ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία, μιλώντας σε άλλα παιδια, στους γονείς, στα ΜΜΕ.
Τα παιδιά καθάρισαν το πάρκο και την παιδική χαρά της γειτονιάς με την βοήθεια των γονιών και του Δήμου και αποφάσισαν να υιοθετήσουν την περιοχή για να την κρατάνε καθαρή. Όπως λένε όμως: "Αυτό που μέτρησε είναι ότι γίναμε Ενεργοί Πολίτες και μάθαμε ότι αν δεν μας αρέσει κάτι μπορούμε να το αλλάξουμε!!!!" |
Χάλκινο Πάντα στον Παραπόταμο
Το Νηπιαγωγείο Παραποτάμου Φιλιατων, που πέρυσι είχε αποσπάσει το Αργυρό Πάντα, μοιράστηκε φέτος το Χάλκινο Πάντα με το Νηπιαγωγείο Λιθακιάς. Όπως φαίνεται τόσο οι νηπιαγωγοί όσο και κάποιοι από τους μικρους μαθητές εχουν μεγάλη πειρα από τις δράσεις της Καλύτερης Ζωής...
Και φέτος λοιπόν έκαναν πολλές και εμπνευσμένες δράσεις. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ανακύκλωση, κατασκευες από ανακυκλώσιμα υλικά. Φυτεύσεις και οικολογικά μαγειρέματα, ανταλλαγές, καθαρισμοί κι αποτυπώσεις. Ονειρευτηκαν ακόμα κι εναν ζωολογικό κήπο στη γειτονιά τους με ελέφαντες και λιοντάρια!
Κάποιες δράσεις που ξεχωρίσαμε εμείς ηταν η ενημερωτική εκστρατεία στο σχολείο για τη χρήση παγουριών εναντι πλαστικών μπουκαλιών, οι καθαρισμοί, φυτευσεις και κατασκευες φωλιών στο γειτονικό πάρκο, η υπέροχη χρωματιστή αυλη με τα βαμμένα παλιά λάστιχα αυτοκινήτων στο ρόλο παρτεριών, η πανέμορφη αφίσα «Μετακινούμαστε οικολογικά» που έφτιαξαν τα παιδια από εισιτήρια ΚΤΕΛ, η εκστρατεία ενημέρωσης σε δήμο, μινι μάρκετ και καφετέριες με σύνθημα «Δε θέλω σακούλα πλαστική, αλλά από πανί. Σε αυτή τα ψώνια κουβαλάω γιατί τον πλανήτη νοιάζομαι και αγαπάω» και τόσα πολλά ακόμα...
Όπως λένε οι ίδιοι «Ευτυχία είναι για εμάς να μοιραζόμαστε τη σκιά του ίδιου δέντρου αλλά και το φαγητό μας κάνοντας πικ νικ. Να βοηθάμε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη , δίνοντας από το υστέρημά μας. Να ευαισθητοποιούμε τους συμπολίτες μας με τις δράσεις μας και να κερδίζουμε τα μπράβο ακόμα και των μεγαλυτέρων!»
Ενα τεραστιο μπράβο λοιπόν από εμάς! Καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια!
|
Χαλκινό Πάντα στη Λιθακιά Ζακύνθου
Το Χαλκινο Πάντα φέτος μοιράστηκαν δυο νηπιαγωγεία: το Νηπιαγωγείο Λιθακιάς Ζακύνθου κι εκείνο του Παραποτάμου Φιλιατών.
Το Νηπιαγωγείο Λιθακιάς είναι το δευτερο νηπιαγωγείο από τη Ζάκυνθο που βραβεύτηκε φέτος. Και ειναι πολύ τυχερά παιδιά αφου η γειτονιά που ονειρεύονται ειναι αυτή στην οποία ζουν!
Τα παιδιά ασχολήθηκαν ενεργά με την ανακύκλωση. Μάλιστα εκτός από ανακύκλωση χαρτιου έκαναν και ανακύκλωση μπαταριών, λαμπτήρων αλλά και ηλεκτρονικών συσκευών σε συνεργασία με τον σύνδεσμο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Ζακύνθου.
Επίσης οργάνωσαν εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο (την τελευταία εβδομάδα του Μαίου), έχρισαν το λεωφορείο το πιο διασκεδαστικό μέσο μεταφοράς αφού με αυτό μετακινούνται όλα τα παιδιά του σχολείου, χαλάμε λιγότερα λεφτά στη βενζίνη, είναι ψηλό με μεγάλα παράθυρα και μπορούμε να δούμε μέσα από αυτά έξω και έχει μουσική και μπορούμε να τραγουδάμε!
Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την διατροφή και την κατανάλωση κι επεισαν τους γονεις τους να ψωνίζουν με οικολογική συνείδηση, να αγοράζουν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας σε συσκευασίες φιλικά προσκείμενες προς το περιβάλλον χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες, λιγότερα αλλαντικά, κρεατικά και μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών, φρούτων, δημητριακών.
Κι αυτές είναι λίγες μόνο από τις δεκάδες δράσεις που πραγματοποίησαν οι μικροι μας φίλοι στη Λιθακιά. Τα συγχαρητήρια μας στα παιδια, στους γονεις και στους εκπαιδευτικούς και καλή συνέχεια!
|
Το Πάντα βραβεύει επίσης...
Οι μαθητές 10 σχολείων του λεκανοπεδίου, που πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF «Xρησιμοποιώ Υπεύθυνα», διαγωνίστηκαν πολύ δυνατά στη μεγαλύτερη και καλύτερη διάχυση της υπεύθυνης κατανάλωσης και έκαναν τη διαφορά. Φυσικά βγήκαν όλοι κερδισμένοι, αφού συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές συγγενών και φίλων που ενημερώθηκαν για τα μυστικά του υπεύθυνου και ευαισθητοποιημένου καταναλωτή, κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στο περιβάλλον.
Περισσότερο βέβαια κερδισμένο από όλους ήταν το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, του οποίου οι μεγάλες τάξεις συμμετείχαν στο διαγωνισμό, συγκέντρωσαν τις περισσότερες υπογραφές, ανάμεσα σε δέκα δυναμικά σχολεία και αναδείχτηκαν οι τυχεροί του τελευταίου διαγωνισμού. Έπαθλο για τους νεαρούς μαχητές της υπεύθυνης κατανάλωσης ήταν είδη από τη συλλογή του WWF! Τους ευχαριστούμε πολύ, τόσο αυτούς όσο και την εκπαιδευτικό τους κα Βιβιαν Παπαγεωργίου, που δείχνουν πόσο αγαπάνε και φροντίζουν το περιβάλλον τόσο με το δικό μας πρόγραμμα για το οποίο βραβεύτηκαν όσο και με τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές δράσεις που τρέξανε τη φετινή σχολική χρονιά.
Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε με τέτοια επιτυχία μετά από μία σειρά ετών υλοποίησης στα σχολεία, με την υποστήριξη του ομίλου UNILEVER. Συνολικά όλο το πρόγραμμα έχει ευαισθητοποιήσει περισσότερα από 10.000 άτομα: μαθητές, γονείς, φίλους κι εκπαιδευτικούς, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς στην ιστοσελίδα του WWF.
Μπορεί ο διαγωνισμός να ολοκληρώθηκε αλλά αν θέλετε να περάσετε ευχάριστα λίγη ώρα των διακοπών σας μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι των γρίφων και να μαντέψετε τις σωστές συνήθειες της καθημερινότητας. Μερικές χρήσιμες συμβουλές, που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ σήμερα, σας προσκαλούν να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας.
|
Η ζούγκλα της θάλασσας
Μια βόλτα στον βυθό με μάσκα επιφυλάσσει πάντα ευχάριστες συγκινήσεις. Ιδίως αν ξέρουμε να αναγνωρίζουμε αυτά που βλέπουμε γύρω μας. Πόσα από τα παρακάτω λοιπόν μπορείτε να ανακαλύψετε στον βυθό φέτος;
Λιβάδια ποσειδωνίας. Τα «δάση της θάλασσας», οι φυκιάδες αυτές προσφέρουν έναν ιδανικό βιότοπο για να γεννούν και να τρέφονται τα ψάρια. Ένα αληθινό καταφύγιο άγριας θαλάσσιας ζωής, τα οικοσυστήματα αυτά είναι πολύτιμα και προστατευόμενα. Μάθετε να τα αναγνωρίζετε και να…μην δυσανασχετείτε όταν περνάτε από κοντά τους. Ο γαλάζιος αμμουδερός βυθός είναι ωραίος για μας. Τα ψάρια όμως θα είχαν άλλη γνώμη!
«Τα λιβάδια της ποσειδωνίας είναι πολύτιμα αναπαραγωγικά πεδία για περισσότερα από 80 είδη ψαριών, εφόσον εδώ οι πιθανότητες επιβίωσης των νεαρών απογόνων αυξάνονται κατακόρυφα. Επιπλέον, περισσότερα από 400 είδη φυκών και 500 είδη ασπονδύλων έχουν αναφερθεί έως σήμερα στα λιβάδια της ποσειδωνίας. Ο Μεσογειακός Κανονισμός για την αλιεία (Ε.Κ. 1967/2006) αναγνωρίζοντας τη σημασία των λιβαδιών ποσειδωνίας, απαγορεύει την άσκηση αλιείας «με δίχτυα τράτας, δράγες, πεζότρατες (=βιντζότρατες) ή παρόμοια δίχτυα» πάνω σε αυτά, καθώς και σε όλες τις περιοχές που έχουν οριστεί για την προστασία τους. Ως απόρροια του κανονισμού αυτού, και δεδομένης της ελλιπούς γνώσης της πραγματικής κατανομής των λιβαδιών στα ελληνικά νερά, αποφασίστηκε ο περιορισμός χρήσης συρόμενων αλιευτικών εργαλείων σε βάθη μικρότερα των 50 μέτρων. Δεν λείπουν ωστόσο οι συχνές, ενίοτε συστηματικές, παραβάσεις.»
Γνωρίζετε τις τραγάνες, τα ...κοράλλια της Μεσογείου, θα λέγαμε; Ακριβέστερα, είναι (πάρτε ανάσα) « τα ενασβεστωμένα ‘κοραλλιοειδή΄’ φύκη των τάξεων Corallinales και Peyssonneliales. Πρόκειται για μια μεγάλη ποικιλία ερυθρόχρωμων φυκών (ροδοφύκη) ικανών να επενδύουν τα κυτταρικά τους τοιχώματα με ασβεστίτη, σχηματίζοντας έτσι άκαμπτες αλλά εύθρυπτες, «τραγανές» δομές. Τα ροδοφύκη που έχουν τη µορφή επιφανειακού στρώµατος (κρούστας) λειτουργούν ως συνδετικό υλικό για το σχηµατισµό πολύπλοκων βιολιθικών σχηµατισµών οι οποίοι µεταξύ άλλων περιλαµβάνουν διάφορα είδη πολυχαίτων, βρυοζώων, σπόγγων, κνιδόζωων, µαλακίων, τρηµατοφόρων, χλωροφυκών κ.α. » Μπορεί η περιγραφή να είναι πολύπλοκη αλλά οι ψαράδες ξέρουν καλά τις τραγάνες. Εκεί ψαρεύουν αστακό, συναγρίδα, στήρα, μπαλά, φαγγρί, λυθρίνι, μπαρμπούνι, σκορπίνα και άλλα ψάρια. Πολύτιμα οικοσυστήματα απειλούνται από τη ρύπανση και την αλιεία με ακατάλληλα εργαλεία που τα καταστρέφουν.
Οι θαλάσσιες ανεμώνες …δεν είναι φυτά! Είναι ζώα με σώμα κάπως κυλινδρικό, που βρίσκονται κολλημένα με τη βάση τους ή το πόδι τους πάνω σε άλλο στερεό σώμα, ενώ στην αντίθετη ελεύθερη άκρη του σώματος τους φέρουν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή.νΤο στόμα τους φέρει γύρω του απλά και κοίλα πλοκάμια, που ο αριθμός τους διαφέρει από το ένα ζώο στο άλλο και είναι πολλαπλάσιο του έξι, καταλήγει δε στον οισοφάγο, που μπαίνει μέσα στην στοματική κοιλότητα. Οι οργανισμοί αυτοί λοιπόν αναπνέουν, τρέφονται, αποβάλλουν εκκρίσεις. Χαριτωμένο το μπουκέτο λοιπόν, αλλά αυτά δεν είναι βλαστοί. Είναι πλοκάμια!
Με τη μάσκα και τον αναπνευστήρα λοιπόν φύγαμε για τη ζούγκλα της θάλασσας.
|
Ενα νησί μας που ξεχωρίζει...
Η ενεργειακή αυτονόμηση ενός ελληνικού νησιού μπορεί να φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας μερικά χρόνια πριν, όμως σήμερα στην Τήλο γίνεται πραγματικότητα. Η Τήλος αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών μας, καθώς στα εδάφη της θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).
Το πρόγραμμα TILOS, όπως ονομάζεται, έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του AΕΙ Πειραιά T.T., ενώ από τη χώρα μας συμμετέχουν ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ, το WWF Ελλάς και η Eunice, εταιρεία με μακροχρόνια δραστηριότητα στον χώρο των ΑΠΕ.
Στο νησί θα εγκατασταθεί υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια) σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) που θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων. Μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνές, και αρκετές φορές μεγάλης διάρκειας, διακοπές ρεύματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά του Διαχειριστή του δικτύου. Με την υλοποίηση του προγράμματος TILOS το σκηνικό θα αναστραφεί και το νησί θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο. Αλλά η πρωτοπορία του έργου δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς για πρώτη φορά παγκοσμίως θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών, η λειτουργία του οποίου θα επικουρείται από την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης.
Σήμερα, πραγματοποιούνται στο νησί οι απαραίτητες μετρήσεις για την εύρεση των καταλληλότερων και πιο αποδοτικών ενεργειακά χώρων προς εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και της ανεμογεννήτριας, ενώ σύντομα αναμένεται η ανταπόκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στην εκπόνηση της σχετικής ορνιθολογικής μελέτης, απαραίτητης για την αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού, καθώς στην Τήλο κατοικούν μερικά σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός (η Τήλος είναι στο σύνολό της προστατευόμενη περιοχή Natura 2000).
Ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς, σημείωσε: «Η επιτυχία του καινοτόμου αυτού προγράμματος στο νησί της Τήλου θα δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα ζωντανής οικονομίας που ελπίζουμε να βρει μιμητές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».
|
Παραλία με βιβλία!
Αλλά κι αν πολλοί από μας χρειαστεί να πούμε αντίο στις διακοπές, ή να τις περιορίσουμε πάρα πολύ, έτσι που ήρθαν τα πράγματα, ας το διασκεδάσουμε όσο μπορούμε. Κι αν εμείς δυσκολευόμαστε, ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μην το βάλουν κάτω. Προτείνουμε, λοιπόν, το βιβλιαράκι Διακοπές στη βεράντα της Ιωάννας Μπαμπέτα, (Μεταίχμιο) που πραγματικά σου φτιάχνει το κέφι! Ένα αγοράκι, ο Δημήτρης, είναι πολύ στεναχωρημένο γιατί δεν μπορεί να πάει διακοπές. Τη βγάζει στη βεράντα παίζοντας μπάλα με τον τοίχο. Ώσπου στο απέναντι ακριβώς μπαλκόνι εμφανίζεται…. Κάτι ή κάποιος που θα τον κάνει να καλοπεράσει όλο το καλοκαίρι! Χαραμάδα ελπίδας αφήνει το βιβλίο και τους γονείς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες που μένουν στην πόλη! Τα ζεστά χρώματα των εικόνων της Φωτεινής Τίκκου συμπληρώνουν τη νότα αισιοδοξίας για το «καλοκαίρι στην πόλη». Για παιδιά 8+ αλλά μπορείτε να το διαβάσετε και σε μικρότερα παιδιά. Και φυσικά στον παππού και τη γιαγιά που αναλαμβάνουν (εντελώς εθελοντικά!) το baby sitting!
Για μια περιπέτεια άγριας ζωής, και μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, αναζητείστε τον Λάμπη. Ένα λυκάκι μεγαλώνει στην Πίνδο της Λίλας Πατρόκλου, σε εικονογράφηση Φωτεινής Τίκκου (Καλειδοσκόπιο). Ο Λάμπης μεγαλώνει στα δάση της Πίνδου. Όσο είναι μικρός, απολαμβάνει τη ζωή και τα παιχνίδια με τον παππού Λάμπη και τη ζωή στην αγέλη. Μεγαλώνει όμως. Και πρέπει να βρει τον δρόμο του σε ένα βουνό όπου οι συνθήκες δεν είναι πια ίδιες. Θα τα καταφέρει ο Λάμπης; Και τι ρόλο θα παίξει η φίλη του η Βάλια, η αρκούδα, τα ζώα του δάσους και οι άλλοι λύκοι; Τι να σημαίνει η συμβουλή του παππού του «Να φυλάς τον τόπου σου και να φυλάγεσαι από τα τσοπανόσκυλα!»; Ο Λάμπης της Φωτεινής Τίκκου είναι ένα γλυκύτατο λυκάκι που θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά του παιδιού. Αβίαστα βγαίνουν οι πληροφορίες για τον βιότοπο, τις απειλές και τον κύκλο ζωής του λύκου. Και η αύρα της Πίνδου θα δροσίσει το σπίτι σας! Ένα δισέλιδο στο τέλος είναι αφιερωμένο στον Αρκτούρο και το έργο του ενώ παρατίθενται και οι βασικές πληροφορίες για τον λύκο.
Γιατί τα βιβλία μας ταξιδεύουν όπου και αν είμαστε.
|
Από τον εθελοντισμό στον ακτιβισμό
Μιλάμε συχνά, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση για εθελοντισμό, για την καλλιέργεια εθελοντικού πνεύματος στα παιδιά και στους ενήλικες. Είναι πολύ σημαντικός ο εθελοντισμός. Αλλά αρκεί απλώς να συμμετέχεις σε μια δράση για το κοινό καλό; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε πώς συμμετέχουμε; Τι προσφέρουμε αλλά και τι αποκομίζουμε από τον τόπο που μας φιλοξενεί; Βλέπουμε με κριτικό πνεύμα και πνεύμα κατανόησης τον περίγυρο; Όχι για να παρέμβουμε, βέβαια, υπερβαίνοντας τον ρόλο μας αλλά για να κατανοήσουμε και να επεξεργαστουμε τα ερεθίσματα. Ιδίως όταν ο εθελοντισμός αφορά εργασία σε χώρες όπου ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ζητούμενο, τότε η προετοιμασία του "βλέμματος" του εθελοντή είναι σημαντική.
Ένα πολύ ωραίο εγχειρίδιο με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενήλικες εθελοντές (που δίνουν όμως πολύ ωραίες ιδέες για μεταφορά τους στη σχολική τάξη) θα βρείτε εδώ.
Σημαντικές οργανώσεις έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτού του υλικού. Ξεφυλλίστε το και εμπνευστείτε.
Και εμβαθύνετε στην έννοια και τη φιλοσοφία του ενεργού και κριτικά σκεπτόμενου εθελοντή!
|
|