Τεύχος 104, Ιούλιος-Αύγουστος 2019


Το Πάντα ψάχνει…

© Abhas Misraraj/ California Academy of Sciences

με τη νέα δωρεάν εφαρμογή του WWF και του iNaturalist Seek που επιτρέπει σε μεγάλους και παιδιά να γίνουν επιστήμονες. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος λοιπόν ανακαλύψτε τη φύση στο κατώφλι σας. Κατεβάστε την ολοκαίνουρια εφαρμογή Seek by iNaturalist, βγείτε έξω, στοχεύστε την κάμερα του κινητού η του τάμπλετ σας και ανακαλύψτε ποια είδη κρύβονται δίπλα σας.

Το Seek αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του Ο πλανήτης μας/ Our Planet που μας έδωσε πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα σειρά τη δυνατότητα να βρεθούμε ψηφιακά στην τάξη σας. Διατίθεται δωρεάν τόσο για iOS όσο και για Android.

Η φύση μας περιβάλλει είτε την προσέχουμε είτε όχι. Είναι γεμάτη ζωή και είναι στο δικό μας χέρι να την ανακαλύψουμε. Το Seek βοηθάει τους νέους να περνάνε περισσότερο χρόνο έξω και να μαθαίνουν για τον φυσικό κόσμο μέσα από διαδραστικές προκλήσεις.

Μέσα από το Seek θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε ποια είναι τα πιο συχνά καταγεγραμμένα έντομα, πουλιά, φυτά, αμφίβια κοκ. Σκανάροντας το περιβάλλον σας με την κάμερα του κινητού σας θα δείτε να αναγνωρίζονται αυτόματα οι διάφοροι οργανισμοί. Μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά είδη στις παρατηρήσεις σας μαθαίνοντας περισσότερα για αυτά. Όσο περισσότερες παρατηρήσεις κάνετε τόσο πιο πολλά μετάλλια κερδίζετε ενώ υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις σας στη διεθνή βάση βιοποικιλότητας του iNaturalist βοηθάτε τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο να χαρτογραφήσουν το φυσικό μας περιβάλλον.


Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο

© WWF Ελλάς

Η Γυάρος και το μοναδικό της οικοσύστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της φωτογραφικής έκθεσης, με τη συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου, και της εκδήλωσης που διοργανώνει το WWF, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη. Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2019 και ώρες 9:30- 13:30 και 18:30- 20:30 θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε «εικονικά» τη Γυάρο και να δείτε μέσα από τα μάτια των φωτογράφων αυτό το μοναδικό νησί.

Αν και λιγότερο γνωστή για τον φυσικό της πλούτο, η Γυάρος, στις παραλίες και τις σπηλιές της οποίας ζει και αναπαράγεται περίπου 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, κρύβει μία εξαιρετικής σημασίας βιοποικιλότητα.

Το WWF εργάζεται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, με στόχο την προστασία της και τη δημιουργία μίας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από το νησί.

Κάτοικοι της Σύρου είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη Γυάρο και να συμβάλουν και οι ίδιοι στην προστασία της, συμμετέχοντας τους προηγούμενους μήνες σε μία σειρά από δράσεις του WWF: χερσαίοι και θαλάσσιοι καθαρισμοί, φωτογραφική εξόρμηση, πεζοπορία και εξερεύνηση καταδυτικών μονοπατιών. Οι εντυπώσεις τους αλλά και οι εμπειρίες όλων όσοι εργάζονται για τη διαφύλαξη της μοναδικής βιοποικιλότητας του νησιού, παρουσιάζονται τώρα στο ευρύ κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 18:00.


Το Πάντα μαθαίνει για μία θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή

© WWF Ελλάς

‘Της αρέσει να χαλαρώνει στην παραλία, να κολυμπάει και να τρώει χταπόδια’.

‘Λατρεύει τη θάλασσα και τη φύση. Ο βυθός είναι το δεύτερο σπίτι του. Του αρέσει να βουτά και να ψαρεύει’.

Είναι η φώκια της Γυάρου και ο μύχος αντίστοιχα ή η παραθερίστρια και ο δύτης στο παιχνίδι «Ποιος είναι ποιος» του WWF;Την απάντηση θα τη βρείτε στο νέο εκπαιδευτικό υλικό «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο, ένα μοναδικό οικοσύστημα στην καρδιά των Κυκλάδων».

Με το νέο ψηφιακό υλικό, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα, να κατανοήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει, να εξερευνήσουν τους τρόπους που μπορεί να προστατευθεί και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας μας για να το προστατεύσει.

Το υλικό για εκπαιδευτικούς αφορά μαθητές ηλικίας 5-12 ετών. Μέσα από πέντε παιγνιώδεις δραστηριότητες οι μαθητές ενθαρρύνονται να περάσουν σταδιακά από την παρατήρηση του περιβάλλοντος, στην κατανόηση των ρυθμών της φύσης που αλλάζουν από τον άνθρωπο και να καταλήξουν στην συνειδητοποίηση της ανάγκης αλλαγής στάσης, δημιουργώντας τα δικά τους εικαστικά έργα και παιχνίδια.

Το υλικό αποτελεί μία από τις δράσεις του έργου του WWF «Συμμετοχικές Δράσεις Ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών στα νησιά Σύρο και Άνδρο για τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου».

Πάρτε βαθιά ανάσα και βουτήξτε στο πρώτο ελληνικό καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στις Βόρειες Κυκλάδες. Συνδεθείτε με τη θάλασσα και τα πλάσματά της στην καρδιά του Αιγαίου και μοιραστείτε με τους μαθητές σας το όραμα του WWF για ολοκληρωμένη προστασία της θαλάσσιας αυτής περιοχής.


Η φωτιά αφορά μαθητές και εκπαιδευτικούς!

© Νηπιαγωγείο Παλιουρα

Αυτό φαίνεται από την συμμετοχή 100 και πλέον εκπαιδευτικών στα εργαστήρια που διοργανώσαμε σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Χαλκίδα, Χίο, Άνδρο και Τρίπολη σε συνεργασία με τις τοπικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρά το βαρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα σχολεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του WWF Ελλάς και πραγματοποίησαν τις δραστηριότητές του προγράμματος «Η φωτιά σε αφορά» .

Ευχαριστούμε το Γ΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης, το 3o Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, το 1o Γενικό Λύκειο Χίου, το Κέντρο Ημέρας Χίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, το Νηπιαγωγείο Πάλιουρα Εύβοιας , το 3o Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου, το 13o Δημοτικό Νέου Ηρακλείου Αττικής, το Δημοτικό Σχολείο Αραχωβίτικων Πατρών και το 6ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης, για τις πολύ ωραίες δράσεις τους.

Τα παιδιά διερεύνησαν τα αίτια των δασικών πυρκαγιών στην περιοχής τους, ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με συνεντεύξεις από κατοίκους, κάλεσαν εθελοντές και την Πυροσβεστική στο σχολείο, ανέλυσαν τα δεδομένα και παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους μέσα από ειδικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα ή στις σχολικές γιορτές. Τέλος πέρασαν τα μηνύματα τους μέσα από αφίσες.

Το WWF Ελλάς βράβευσε 4 αφίσες και συγκεκριμένα αφίσες από ομάδες μαθητών του:

  • 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού,
  • 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων,
  • Νηπιαγωγείου Πάλιουρα και
  • 3oυ Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου Χίου
και χάρισε στους μαθητές παιδικά κράνη δασοπυρόσβεσης.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι συμμετέχουν ενεργά στην πρόληψη ενημερώνοντας και παρεμβαίνοντας εντός του σχολείου αλλά και στην τοπική κοινωνία. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερους συμμάχους για τη καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών!!!

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη


Τρεις αφίσες για τη Γυάρο

© Ναυσικά Κοτσαρίνη

Την προηγούμενη εβδομάδα έληξε ο εικαστικός διαγωνισμός αφίσας με τίτλο «Ζώντας δίπλα στη Γυάρο, μια Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή» που απευθυνόταν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης της Άνδρου και της Σύρου που είχε προκηρύξει το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Kυκλάδων.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος ομάδες μαθητών από το ΓΕΛ Σύρου, το Γυμνάσιο Κορθίου, το Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Άνδρου και το ΕΠΑΛ Σύρου.

  • Το πρώτο βραβείο κέρδισε η μαθήτρια Κοτσαρίνη Ναυσικά από το ΓΕΛ Σύρου.
  • Το δεύτερο βραβείο κέρδισαν οι μαθήτριες Γκαλίτση Μαρία, Κόνταρη Ελπίδα, Ρούσσου Χριστίνα από το ΕΠΑΛ Σύρου.
  • Το τρίτο βραβείο κέρδισαν οι μαθήτριες Νικολάου Μαρίνου Ναταλία, Λουλούδη Ντουμιτρίτσα, Φράγκου Νεκταρία από το Γυμνάσιο Κορθίου.

Τα βραβευμένα έργα θα εκτεθούν στην εκδήλωση του WWF Ελλάς στην Πινακοθήκη Κυκλάδων 6-9 Ιουνίου 2019.


Το πάντα θα βρίσκεται…

© Image by schaeffler from Pixabay

  • Δευτέρα 3 Ιούνιου, στις 18.00 στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, με την οργάνωση «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ», για να διερευνήσει, με τους συμμετέχοντες, τις αναπαραστάσεις της φύσης στα παραμύθια, και τη δύναμη της δικής μας πένας! Θα ακούσουμε παραμύθια και θα γράψουμε τα δικά μας.
  • Σάββατο 8 –Δευτέρα 10 Ιουνίου, στην Αστυπάλαια, στο Φεστιβάλ του Δήμου με θέμα το περιβάλλον, με δράση για τα παιδιά του νησιού. Θέμα μας η θάλασσα και η κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης.
  • Δευτέρα 10 Ιουνίου, στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Φεστιβάλ του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Για ένα δίωρο (10.00-12.00) θα υποδέχεται δημοτικά και νηπιαγωγεία και μαζί με τους μαθητές θα εξερευνά τη βιοποικιλότητα του πάρκου με διασκεδαστικό τρόπο.
  • Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο Αυλωνάρι, στην Κύμη Ευβοίας, με πρόγραμμα για τα απειλούμενα ζώα και τη βιοποικιλότητα. Η εκδήλωση γίνεται στο Νηπιαγωγείο Αυλωναριου στο πλαίσιο του προγράμματος «Eco Tweet: Little Ecologist» και από τις 15.00 και μετά θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
  • Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ., στο Ελληνικό Μολύβι, στο Αιγάλεω, με εισήγηση με θέμα «Ο πλανήτης στο πιάτο μας: σχεδιάζοντας για την καινοτομία με το WWF Ελλάς», στο πλαίσιο ημερίδας για τους νηπιαγωγούς της Γ’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 10.30 στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κερατσινίου, στο γειτονικό άλσος, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με αφορμή το βιβλίο Οι συνωμότες της τσουγκράνας της Ελένης Σβορώνου, εκδ. Καλειδοσκόπιο, σε συνεργασία με το WWF Ελλλάς.

Η φωτογραφία του μήνα

© Richard Barrett/WWF UK


Unsubscribe | Δες το email online