Τεύχος 49, Ιούνιος 2014

Ένα παράθυρο στην ελληνική φύση

"22 Μαΐου 2014. Ανοίγω το παράθυρο. Η θέα απέναντι, ένα καταπράσινο χαλί με καλεί να ξεκινήσω για ακόμη μία μέρα. Ανάμεσα στις διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, καρακάξες, δεκαοχτούρες, περιστέρια, και μικροπούλια. Οι μέλισσες έχουν βαλθεί να περιεργαστούν τις γλάστρες της βεράντας μία προς μία. Αισθάνομαι κάπως περήφανη να με τιμούν με την παρουσία τους, αλλά έχω κάνει και εγώ το κατιτίς μου. Τα φυτά μου βρίσκονται στην ακμή τους. Απέναντι, μία καρακάξα κάθεται στην κορυφή του κυπαρισσιού και προσεκτικά παρατηρεί την πρωινή κίνηση. Κι όμως, δεν βρίσκομαι στην εξοχή, βρίσκομαι στο κέντρο μίας πόλης, 4 - 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το παράθυρο βλέπει στον Λυκαβηττό.

Η σκέψη μου ταξιδεύει. Η Αθήνα - παρά τα προβλήματα της - εξακολουθεί να διατηρεί νησίδες βιοποικιλότητας. Οι λόφοι της και οι λίγοι ανοιχτοί πράσινοι χώροι αποτελούν καταφύγιο για την άγρια ζωή. Όπως ακριβώς το ακούτε: καταφύγιο άγριας ζωής. Μία βόλτα στον Αρδηττό, στου Φιλοπάππου, στα Τουρκοβούνια, πείθει και τον πλέον δύσπιστο ότι αποτελούν καταφύγια της μεσογειακής βιοποικιλότητας μέσα στον πυκνό αστικό ιστό.

Στρέφω τη ματιά μου και λίγο πιο πίσω ο Υμηττός. Τόσο κοντά στην Αθήνα. Αν βρεθεί κανείς στα μονοπάτια του διαπιστώνει ότι πράγματι κρύβει ένα πραγματικό (φυσικό) θησαυρό: αγριολούλουδα, θάμνους, δένδρα, πουλιά, ερπετά… Μια ανάσα για όλους μας, μια ανάσα ζωής.

Το μυαλό συνεχίζει το ταξίδι. Ταξιδεύει στις παραλίες μας, εκεί που η μέρα ξεκινά το παιχνίδι της όταν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου φλερτάρουν με το κύμα που σκάει στην ακτή. Σκέφτομαι τον γαλάζιο ορίζοντα που βλέπουν οι τυχεροί που ζουν κάπου κοντά στις ακτές μας. Στιγμιαίος φόβος. Θα είναι άραγε οι ίδιες ακτές σε λίγα χρόνια; Θα μας αφήσουν το βλέμμα και τον ορίζοντα ελεύθερο; Το μυαλό επανέρχεται στο ταξίδι του με την ποικιλία των χρωμάτων της άνοιξης ή τη φθινοπωρινή παλέτα. Φτάνει τελικά στο κατάλευκο του χειμώνα και στις κορφές των βουνών. Χρώματα παντρεμένα με αρώματα, ξύπνημα των αισθήσεων, αναμνήσεις...

Αυτό το νοερό ταξίδι διέτρεξε τελικά ολόκληρη την Ελλάδα. Τι είναι η χώρα μου αν όχι η φύση της; Τι είναι οι άνθρωποί της και η μοναδικότητά τους, χωρίς αυτό που τους περιβάλλει; Η εναλλαγή του τοπίου δίνει στον παρατηρητή κάθε στιγμή την ευκαιρία να θαυμάσει κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Από τη θάλασσα, μέχρι το βουνό, από το λιβάδι, μέχρι το δάσος, οι λίμνες και τα ποτάμια και τα ρυάκια της… Παντού υπάρχει κάτι διαφορετικό, πολλές φορές μοναδικό! Μοναδικό στα αλήθεια, γιατί πολλά είδη μας, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Περίπου το 16% των φυτών μας, το 17% των ζώων είναι ενδημικά. Υπάρχουν δηλαδή μόνο στην Ελλάδα.

Η ελληνική φύση όμως είναι μοναδική και λόγω της ποικιλίας της. Δεν μπορώ να θυμηθώ όλους τους αριθμούς και τα στοιχεία. Πολλά υπάρχουν εδώ, αλλά ξέρω ότι η Ελλάδα, ως ένα τμήμα της Μεσογείου, είναι μία από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη… σε βιοποικιλότητα. Διαφορετικές μορφές ζωής βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα και πολλές ακόμη έρχονται κάθε χρόνο μετά από μακρινά ταξίδια. Με τον τρόπο τους διατηρούν τη χώρα ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Ναι, η φύση μας είναι σίγουρα πολύτιμη. Τι σημασία έχει αν δεν θυμόμαστε τους αριθμούς, τα ονόματα των ειδών, και όλη τους την επιστημονική ερμηνεία; Μυρίζουμε το φρέσκο άρωμα από το φασκόμηλο, τη ρίγανη, το θυμάρι… Θαυμάζουμε ένα ψηλό κυπαρίσσι, απολαμβάνουμε τη σκιά ενός πλατάνου, δεν χορταίνουμε τη δροσιά του κύματος. Αυτή είναι η Ελλάδα μας.

Ξαφνικά επιστρέφω στην πραγματικότητα. Πρέπει να ξεκινήσει η μέρα και δυστυχώς χωρίς ταξίδια…

Το παράθυρο στον Λυκαβηττό έγινε ένα παράθυρο στην ελληνική φύση. Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα για τη βιολογική ποικιλότητα και στην Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο για να το γιορτάσουμε. Έχουμε κάθε λόγο να γιορτάσουμε τη ζωή."

Ιόλη Χριστοπούλου για το blog του WWf Ελλάς

Το Πάντα βραβεύει

Ο διαγωνισμός βίντεο και παραμυθιού "Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου" που έτρεξε την φετεινή σχολική χρονία στην Πάρο και στη Λέσβο έφτασε στο τέλος του. Για μια ακόμη φορά οι μαθητές μας συγκίνησαν με τις δημιουργίες τους, την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την αγάπη για τον τόπο τους.

Ο στόχος ήταν να γνωρίσουν τους υγρότοπους του τόπου τους και να τους εκτιμήσουν ως ιδιαίτερο στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς. Και ύστερα να καταθέσουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους στα έργα τους. Όπως φάνηκε από τα παραμύθια και τα βίντεο που λάβαμε, όλοι μαζί πετύχαμε τον στόχο!

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, οι επισκέψεις στους υγροτόπους, η κατανόηση της αξίας τους αλλά και των απειλών και η ευγενής άμιλα ανάμεσα στους μαθητές ήταν σπουδαίο «σχολείο» για όλους μας. Τα εργα θα βγουν εκτός των τειχών του σχολείου και θα αποτελέσουν και για εμάς σημαντικό εργαλείο ευαισθητοποίησης για το πρόγραμμα των νησιωτικών υγροτόπων.

Ελάτε λοιπόν να γιορτάσουμε όλοι μαζί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στην τελετή λήξης του διαγωνισμού και βράβευσης των έργων την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στο 18.00, στο Επιμελητήριο Λέσβου, Π. Κουντουριώτη 71 στη Μυτιλήνη. Η τελετή θα ξεκινήσει με την βράβευση των παραμυθιών και στη συνέχεια θα γίνει και η βράβευση των ταινιών. Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα λάβουν το τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής.

Πολύ σύντομα όλα τα έργα (παραμύθια και βίντεο) του φετεινού διαγωνισμού θα μπορείτε να τα βρειτε ανεβασμένα στη ιστοσελίδα μας. Μην παραλείψετε τέλος να ρίξετε μια ματιά και στη σύνοψη των δράσεων του προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς.

Το Πάντα και τα κυλικεία

Ένα βασικό πρόβλημα που συνεχώς έρχεται στο προσκήνιο είναι η ποιότητα των προϊόντων με τα οποία τρέφονται τα παιδιά. Είναι καλό οι επιλογές των γονιών να περιστρέφονται γύρω από τη μεσογειακή διατροφή και οι ίδιοι να προσπαθήσουν να δώσουν στα παιδιά τους μια πολυποίκιλη διατροφή με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά. Όμως πέρα από αυτό που κάθε γονιός μπορεί να κάνει στο σπίτι, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά τρέφονται σωστά και στο σχολείο.

Πολλές φορές γινόμαστε δέκτες παραπόνων για κυλικεία που διαθέτουν παγωτά, τσιπς κι άλλες ανθυγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Αν έχετε κι εσείς (ως γονιός ή συγγενής ή δάσκαλος) αμφιβολίες για την ποιότητα των τροφίμων που σερβίρονται στα κυλικεία διαβάστε την Υπουργική Απόφαση στην οποία περιλαμβάνεται ο κατάλογος των προϊόντων που επιτρέπεται να διακινούνται στα κυλικεία. Ελέγξτε αν τηρείται και ζητήστε τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, του διευθυντή και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για την εφαρμογή της.

Στη σχετική σελίδα της Καλύτερης Ζωής παραθέτουμε τον κατάλογο με τα τρόφιμα που μπορούν να εμπορεύονται οι υπεύθυνοι των κυλικείων. Συμβουλευτείτε τον όχι μόνο για τη σχολική χρονιά που σε λίγο τελειώνει, αλλά και για αυτή που θα έρθει. Αν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε ακόμα περισσότερο. Μιλήστε από τώρα με τους δασκάλους και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε του χρόνου να συμμετέχετε στο παιδικό πρόγραμμα της Καλύτερης Ζωής και να έχετε ένα Πράσινο Κυλικείο στο σχολείο!

Το Πάντα διαβάζει...

Το Πάντα διαβάζει Το νέο βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ «Στο λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά» παρουσιάζει μέσα από την εμπεριστατωμένη πληροφορία και την εξαιρετική εικονογράφηση της Gerda Muller ένα από τα σπουδαία κοινωνικά κινήματα της εποχής μας, την αστική γεωργία στη μικρή κλίμακα! Τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν με την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχναικά, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε!

Η Σοφία είναι παιδί της πόλης, περνά όμως όλες τις διακοπές της στην εξοχή, στον παππού και στη γιαγιά, που έχουν έναν υπέροχο λαχανόκηπο με όλων των ειδών τα λαχανικά. Φέτος, μάλιστα, ο παππούς θα της δώσει εργαλεία στο μπόι της για να φυτέψει τα δικά της φυτά.

Σιγά σιγά, η Σοφία θα μάθει όλα τα μυστικά της κηπουρικής και θ’ ανακαλύψει τη χαρά να βλέπεις τα φυτά σου να μεγαλώνουν, να προστατεύεις τα χρήσιμα ζωύφια του κήπου, και βέβαια, να απολαμβάνεις τους κόπους σου στο πιάτο!

Σήμερα η αστική γεωργία τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά κινήματα του 21ου αιώνα. Έτσι, βλέπουμε και στη χώρα μας ν’ ανθίζουν οι λαχανόκηποι, σε γειτονιές, σε σχολικές αυλές ακόμη και στο μπαλκόνι μας.

Γονείς και εκπαιδευτικοί που θα θελήσουν να εμπλακούν με παιδιά σε καλλιέργειες μικρής κλίμακας θα βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο για να διδάξουν έννοιες αειφορίας αλλά κυρίως θα ανακαλύψουν μια νέα πηγή χαράς που μπορούν να μοιραστούν, μικροί μεγάλοι μαζί!

Πολλές ιδέες για σχολικούς λαχανόκηπους μπορεί να βρει κανείς στο τελευταίο δισέλιδο του βιβλίου που έχει γράψει η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς και στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ του WWF Hellas.

Το Πάντα στις Κυκλάδες

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE έχει σαν στόχο τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, γύρω από το νησί της Γυάρου στην οποία καταλυτικό ρόλο θα παίζουν οι κοινωνίες των δύο κοντινότερων νησιών, της Άνδρου και της Σύρου. Φορείς όπως ψαράδες και τοπική αυτοδιοίκηση και από τα δύο νησιά, θα συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και τη διαχείριση της προστατευόμενης αυτής περιοχής.

Το εγχείρημα, που για πρώτη φορά επιχειρείται στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, περιλαμβάνει: δράσεις χαρτογράφησης του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Γυάρου, δράσεις προστασίας των πολύ σημαντικών θαλάσσιων οικοτόπων, όπως είναι η Ποσειδωνία και η τραγάνα καθώς και των σπηλιών του νησιού όπου και βρίσκουν καταφύγιο οι απειλούμενες με εξαφάνιση Μεσογειακές φώκιες, ανοιχτές εκδηλώσεις για όλους και σεμινάρια κατάρτισης σε φορείς που εμπλέκονται άμεσα με την περιοχή και φυσικά περιβαλλοντική εκπαίδευση στους πολίτες του μέλλοντος.

Αν και η έδρα του προγράμματος είναι στη Σύρο, η δημιουργία της προστατευόμενης αυτής περιοχής όπως είναι αναμενόμενο θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων και είανι μια ευκαιρία για όλους τους πολίτες των Κύκλαδων να συμμετέχουν στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχης τους.

Σκοπός των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, είναι η δημιουργία ενός δικτύου σχολείων στις Κυκλάδες που θα γνωρίσουν σε βάθος το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους, καθώς και το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της Γυάρου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά από όλες τις Κυκλάδες θα υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον στάση. Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα σπάνια είδη που φιλοξενούνται στη Γυάρο, για τον πολύ σημαντικό πληθυσμό της Μεσογειακής φώκιας που βρίσκει καταφύγιο στις απομονωμένες παραλίες της αλλά και τους σπάνιους θαλάσσιους οικότοπους που κρύβει το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού. Θα ασχοληθούν με την ανάγκη προστασίας των παραπάνω ειδών αλλά και το πώς η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή θα επηρεάσει τα νησιά στα οποία ζουν. Ταυτόχρονα, θα μελετήσουν την ιστορία του νησιού μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στο νησί.

Παρακολουθείστε την εξέλιξη των δράσεων του προγράμματος στο fb.

Δουλευουμε μαζί για μια ζωντανή θάλασσα!

Το Πάντα πάει βιβλιοθήκη...

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Μάρτιο που μας πέρασε, πάνω από 100 βιβλιοθηκονόμοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, έδωσαν το καθιερωμένο –πια- τριήμερο ραντεβού τους, στη Βέροια, για να συζητήσουν, να συνεργαστούν, να σκεφτούν και αμέσως μετά, να … Σκεφτούν το αντίθετο!

Σε μία κυψέλη δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και συντονισμό του Future Library και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι υπάλληλοι των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών αντάλλαξαν γνώσεις και ιδέες, ώστε να σχεδιάσουν και να οργανώσουν, την κορυφαία εκδήλωσή τους, την 3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία, που φέτος έχει τίτλο "Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο- Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες!" και κύριο σκοπό της, την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας.

Για 3 μήνες, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, βιβλιοθήκες από την Ελευθερούπολη και το Πολύκαστρο μέχρι τη Σιάτιστα, την Κόνιτσα, τον Τύρναβο και τους Λειψούς, βιβλιοθήκες από περισσότερες από 100 μικρές και μεγάλες πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας, θα βγάλουν από τα ράφια τους βιβλία που τους προμήθευσε το Future Library, αλλά και άλλα από τις συλλογές τους, θα ξεδιπλώσουν χάρτες, ζωγραφιές και παιχνίδια και θα καλέσουν τα παιδιά να γνωρίσουν Αντίθετους Κόσμους, αλλά και να ανακαλύψουν τα σημεία όπου αυτοί συναντιούνται.

«Το σωστό» και «το λάθος», «το χοντρό» και «το αδύνατο», έννοιες αντίθετες, που μας βοηθούν να αντιληφθούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο και τη ζωή και μας μυούν στη διαλεκτική. «Μια μέρα με φως και σκοτάδι» , «Η μέρα του άγριου και του ήμερου», «Η μέρα της αρχής και του τέλους», «Η μέρα του κρύου και του ζεστού», και πολλές άλλες, θα δώσουν το έναυσμα για δράσεις και συζητήσεις, θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική επαφή των παιδιών με τους χώρους της βιβλιοθήκης και –φυσικά – με τα ίδια τα βιβλία και την Ανάγνωση.

Παράλληλα, οι βιβλιοθήκες με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα ανανεώσουν τις συλλογές τους με τα καινούργια βιβλία, με εργαστηριακά είδη φυσικής και μουσικά όργανα που τους προσφέρει το Future Library, θα δημιουργήσουν κίνηση, θα δώσουν πνοή στις υπάρχουσες συλλογές τους προβάλλοντας κάθε φορά διαφορετικούς τίτλους, αλλά και θα μυηθούν σε ένα πρότυπο λειτουργίας, που θα αξιοποιήσουν όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Το WWF εμψυχώνει τη δράση «Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο» σε δημοτικές βιβλιοθήκες της Αττικής. Και πιο συγκεκριμένα θα μας «βρείτε»:
• Πέμπτη 19 Ιουνίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου
• Παρασκευή 20 Ιουνίου στη Θουκιδίδειο Βιβλιοθήκη Αλίμου
• Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Καμίνι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαλατσίου )
• Παρασκευή 27 Ιουνίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης
• Τετάρτη 9 Ιουλίου στη βιβλιοθήκη του Δήμου Αχαρνών

Μην παραλείψετε να έρθετε σε επαφή με τις βιβλιοθήκες για να κλείσετε θέση!

Τα αντίθετα που δραπέτευσαν στο πάρκο πρέπει επειγόντως να επιστρέψουν στις βιβλιοθήκες!

Το Πάντα μάχεται για τον αιγιαλό!

Τις σοβαρές αντιρρήσεις του εκφράζει το WWF Ελλάς ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στους Έλληνες βουλευτές.

Με το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», ο κος Στουρνάρας:
• Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
• Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
• Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
• Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
• Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
• Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

«Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Καλούμε τους Βουλευτές να αναλάβουν διακομματική πρωτοβουλία, ώστε αυτό το αδιανόητα εγκληματικό για τον φυσικό μας πλούτο νομοσχέδιο του Υπουργού Οικονομικών να μην κατατεθεί ποτέ στη Βουλή», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Αντιπροσωπεία του WWF Ελλάς, ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση της διεθνούς οργάνωσης AVAAZ.org, παρέδωσε εκ μέρους της στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη, ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου που συνυπέγραψαν 111.930 πολίτες σε έξι μόλις μέρες.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του τα σοβαρά προβλήματα του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση για τον αιγιαλό και την παραλία και τα οποία το καθιστούν καταστροφικό για τη μοναδική μας φυσική κληρονομιά, αλλά και τα χαρακτηριστικά για ένα αποτελεσματικό και οικολογικά βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο για τις ακτές. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση επανεξέτασης ορισμένων διατάξεων.

«Το WWF Ελλάς αντιμετωπίζει ως θετική εξέλιξη την πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα και τη συνάντηση, η οποία είναι αποτέλεσμα των πολλών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση αλλά και της πρωτοφανούς κινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα πραγματικά σαφές, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο και απαραίτητα προστατευτικό νομοσχέδιο για την παράκτια ζώνη της χώρας, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση απέχει έτη φωτός από αυτό. Θα περιμένουμε όμως να δούμε τα επόμενα βήματα από πλευράς του Υπουργείου.», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Το Πάντα και ο γόνος

Όλοι μας, ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων επιμένοντας να μην ψαρεύουμε και να μην αγοράζουμε νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά. Τα σχολεία της Καλύτερης Ζωής καλούνται να δράσουν και να διαδώσουν δημιουργικά το μήνυμα «αφήνω το γόνο να γίνει γονιός» σχεδιάζοντας τη δική τους αφίσα!

Οι μαθητές, αφού φιλοτεχνήσουν μέσα στην τάξη την αφίσα με πολλή φαντασία και πολλά χρώματα, θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους στη γειτονιά ψάχνοντας καταστήματα που μπορεί να πουλάνε ψάρια ωμά ή μαγειρεμένα (ψαράδικα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια κλπ) και ζητώντας να κρεμάσουν την αφίσα σε εμφανή σημεία ώστε να ενημερώνονται και οι καταναλωτές πριν ψωνίσουν.

Ήδη δύο πρωτοπόρα σχολεία της Καλύτερης Ζωής το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το Νηπιαγωγείο Επισκοπιανών Κέρκυρας ολοκλήρωσαν τη δράση, δημιούργησαν τις αφίσες κι όχι μόνο. Δείτε τι έκαναν, εμπνευστείτε και βάλτε τους δικούς σας μαθητές να δημιουργήσουν!

Το Πάντα και φέτος πάει Ιθάκη

Όπως κάθε καλοκαίρι, το Κέντρο ∆ια Βίου Μάθησης και Αειφόρου Ανάπτυξης σε συνεργασία µε το Køge Business College της ∆ανίας και µε την υποστήριξη του ∆ήµου Ιθάκης θα πραγµατοποιήσει τον Ιούλιο του 2014 Θερινό Πανεπιστήµιο στην Ιθάκη, µε θέµα: "Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικό υλικό για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης"

Οι συμμετέχοντες να καταστούν ικανοί να διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό καθώς και να σχεδιάζουν διδασκαλίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, με τρόπο που να αναπτύσσεται η πολλαπλή νοημοσύνη των μαθητών και γενικότερα των εκπαιδευομένων τους στην καθημερινή διδακτική πράξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε διευθυντές σχολείων, υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους σε φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης, σε φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε γονείς που τους απασχολεί η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών τους, καθώς και σε κάθε άτομο που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.

Θα είμαστε κι εμείς εκεί με το 3ο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω, στο Βαθύ, και θα εστιάσει στο «μαθαίνω από και δια μέσου του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος». Φυσικά...παίζοντας!

Φωτογραφία: Ελένη Σβορώνου, WWF Ελλάς

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO