Τεύχος 61, Ιούνιος 2015

Ραντεβου στις 6 Ιουνίου!

Σπόροι τοπικών ποικιλιών που θα μοιραστούν δωρεάν, βιωματικά εργαστήρια κηπουρικής, συμμετοχικά παιχνίδια για παιδιά, επίδειξη κομποστοποίησης και ιδέες που μας αφορούν όλους. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που θα διεξαχθούν στο «εργαστήρι κηπουρικής» που διοργανώνουν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς και η Οργάνωση Γη.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος το Σάββατο 6 Ιουνίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα, απαντά στην πράξη σε ερωτήσεις που αφορούν όλους τους πολίτες της πόλης: Μπορούμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά σε μία γλάστρα; Ποια είναι τα οφέλη της κηπουρικής στη διατροφή, την υγεία μας, το περιβάλλον; Πόσο χώρο χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε έναν μπαλκονόκηπο, γιατί να κομποστοποιούμε και τι «προσόντα» χρειαζόμαστε για να γίνουμε οι ίδιοι κηπουροί τελικά;

Ο μπαξές εκείνη την ημέρα θα έχει από όλα: Μία σειρά χρήσιμων βιωματικών εργαστηρίων για ενήλικες, σχεδιασμένα από την Οργάνωση Γη, την Olyplant.gr, τη ΔΗΩ, τους Urban Farmers of Athens και το Χωραφάκι, συμμετοχικές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά από τις Μικρές Ιστορίες, την ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, την ομάδα Let’s go Green και τη Μαγική Κουτάλα, facepainting και επίδειξη κομποστοποίησης. Γνωστές οργανώσεις και φορείς που καταπιάνονται με την αστική γεωργία, θα μοιραστούν ιδέες και λύσεις με όλους όσοι θέλουν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη! Η Olyplant.gr θα χαρίσει βιολογικά φυτά στους επισκέπτες, ενώ σπόροι τοπικών ποικιλιών, που παραχωρήθηκαν από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», θα μοιραστούν από το WWF Ελλάς με σκοπό να γίνουμε όλοι κηπουροί κατ’ οίκον.

Όπως δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος του Προγράμματος WWF-Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο γεωπονίας για να γίνεις κηπουρός στην πόλη! Το μόνο που απαιτείται είναι μεράκι και διάθεση να κάνεις καλό στην υγεία σου, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής στην πόλη. Στη γιορτή των αστικών κηπουρών θα δώσουμε ιδέες και κίνητρα για να φύγουμε από την αδράνεια του καναπέ και να καταπιαστούμε με ένα χόμπι με ευεργετικές ιδιότητες για εμάς και το περιβάλλον».

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δέκα φορείς ενώσαμε τις δυνάμεις μας για μία διαφορετική εκδήλωση πόλης! Σας προσκαλούμε να λερώσουμε τα χέρια μας με χώμα και να γεμίσουμε την καρδιά μας με ενέργεια για να γνωρίσουμε τη σημασία του σπόρου, να μάθουμε τι μπορούμε να καλλιεργήσουμε στους κήπους και τα μπαλκόνια μας, πως και τι κομποστοποιούμε, κάνοντας τη ζωή στη πόλη μας καλύτερη», σημειώνει η Νατάσα Πενταγιώτη Υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Οργάνωση Γη.

Δειτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης "Κηπουροί στην πόλη"

Συναγερμός για τη Φύση

Γνωρίζετε ότι μόλις 5 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται μια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000; Τώρα που το ακούτε πάει κάπου το μυαλό σας;

Στην Ελλάδα, χωρίς το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 θα έμεναν απροστάτευτοι πολλοί φυσικοί οικότοποι της χώρας, όπως οι παράκτιοι υγρότοποι, οι αμμοθίνες, τα σπήλαια και οι ρεματιές που χαρακτηρίζουν την ελληνική φύση. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο συνέβαλε καθοριστικά στην προστασία και διατήρηση απειλούμενων ειδών όπως η χελώνα καρέτα, η αρκούδα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η άγρια ζωή και οι πολυτιμότερες φυσικές περιοχές εξαρτώνται από την προστασία που παρέχουν οι οδηγίες για τα πτηνά (2009/147/ΕΚ, παλαιότερα 79/409/ΕΟΚ) και τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ).

Αυτή τη στιγμή όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί μία εις βάθος αξιολόγηση των δύο οδηγιών και εξετάζει το ενδεχόμενο να αναιρέσει το θεσμικό το πλαίσιο προστασίας που παρέχουν. Αυτή την περίοδο οργανώνει δημόσια διαβούλευση, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη δική μας γνώμη. Τώρα είναι η ευκαιρία να ακουστεί η δική μας φωνή.

Οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις BirdLife, European Environment Bureau, Friends of the Earth και WWF έχουν ξεκινήσει πανευρωπαϊκή εκστρατεία με τίτλο «Συναγερμός για τη Φύση», την οποία ήδη πλαισιώνουν 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν συντάξει προτεινόμενες απαντήσεις, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να ζητήσουν από τους ευρωπαίους πολιτικούς να κρατήσουν τη φύση ζωντανή. Ας προσθέσουμε λοιπόν και τη δική μας φωνή!

Μάλιστα, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000, ετοιμάσαμε ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με τη φύση που βρίσκεται δίπλα μας. Η μέθοδος απλή: επισκεφτείτε τη σελίδα και πληκτρολογήστε την περιοχή ή ακόμα και τη διεύθυνση σας, επιλέξτε την απόσταση και βρείτε τις κοντινότερες περιοχές Natura. Έτσι θα δείτε και ποια είναι η κοντινότερη περιοχή στην πλατεία Συντάγματος! Ενημερωθείτε για τα είδη και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Δίπλα μας μπορεί να υπάρχει ένας επίγειος παράδεισος. Ας τον γνωρίσουμε. Ας τον προστατέψουμε!

Το πάντα καθαρίζει...

12 ώρες σκληρής δουλειάς, 3 σκάφη, 32 εθελοντές και πολύ κέφι χρειάστηκε για να καθαρίσουμε 10 παραλίες της Γυάρου και να προσφέρουμε ένα ασφαλές σπίτι στον πιο σημαντικό πληθυσμό μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το μικρό αυτό νησί, γνωστό ως τόπος εξορίας άλλων εποχών, αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια της απειλούμενης Monachus monachus, αφού φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ το … 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της.

Η προστασία αυτού του μοναδικού καταφυγίου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, είναι ακριβώς ο στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου, ο καθαρισμός των παραλιών, με τη συμμετοχή της ομάδας πεδίου του WWF Ελλάς και πολλών εθελοντών.

«Κάθε χρόνο συσσωρεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα μια πληθώρα απορριμάτων στις παραλίες του νησιού. Αλιευτικά εργαλεία, σακούλες, σίδερα και πάσης φύσεως πλαστικά αποτελούν απειλή για τις φώκιες που χρησιμοποιούν τις παραλίες για να ξεκουραστούν και να θηλάσουν τα μικρά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η σημερινή δράση είναι τόσο σημαντική για τον σκοπό του προγράμματός μας. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες. Σήμερα ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο Χρήστος Παπαδάς επικεφαλής της ομάδας πεδίου ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE του WWF Ελλάς.

Η αποστολή ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας την Κυριακή από το λιμάνι της Ερμούπολης. Συνολικά χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες, 32 ζευγάρια χέρια, 3 σκάφη και πολύ κέφι και όρεξη για να καθαριστούν 10 παραλίες από τα πάσης φύσεως απορρίμματα που είχαν συσσωρευτεί στις παραλίες. Για τη συγκεκριμένη αποστολή, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε με τη Μεσόγειος SOS, ενώ συμμετείχαν - μεταξύ άλλων - μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου και του Ομίλου Φουσκωτών, βαθμοφόροι πρόσκοποι και φοιτητές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων.

«Θα ήθελα εκ μέρους του προγράμματος να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας μοναδικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου», συμπλήρωσε ο Συντονιστής του προγράμματος Δρ. Σπύρος Κοτομάτας.

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE υλοποιείται από το WWF Ελλάς, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm και το ινστιτούτο Tethys και συγχρηματοδοτείται από το LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Ένα αγρόκτημα, αληθινό Διαμάντι

Βρίσκεται μόλις 42 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Όση δηλαδή η απόσταση από την Αθήνα έως τον Μαραθώνα. Εκεί που βρίσκεται ένα αγρόκτημα ξεχωριστό. Τόσο υπέροχο και φανταστικό που στην WWF Καλύτερη Ζωή θεωρήσαμε αμαρτία να μην το επισκεφθούμε και να μην το αναδείξουμε μέσα από τη θεματική μας «Κηπουροί στην πόλη». Πριν λίγες μέρες λοιπόν πήγαμε στο Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι στον Τύμβο Μαραθώνα, παρέα με δυο σχολεία της Καλύτερης Ζωής για να δούμε από κοντά τους λόγους που αυτό το κτήμα είναι αληθινό διαμάντι.

Αρωματικά φυτά κάθε είδους, ένας λαχανόκηπος θαύμα, αγριογούρουνα μωρά με τις μαμάδες τους, χήνες, αγελάδες με μοσχαράκια, πρόβατα και κατσικάκια υποδέχτηκαν με τη σειρά, 80 μαθητές από το 93ο Δημοτικό Αθηνών και το 1ο Νηπιαγωγείο Βάρης. Ο φιλόξενος ιδιοκτήτης, Σπύρος Χρυσούλας, ανέλαβε ο ίδιος με το δικό του καταπληκτικό τρόπο, την ξενάγηση των παιδιών στον λαχανόκηπο και τη φάρμα!

Τα παιδιά ταΐζοντας τα ζώα ήρθαν σε επαφή με τη φύση και τον κύκλο της ζωής, ενώ σκάβοντας το χώμα και φυτεύοντας ανακάλυψαν τα μυστικά του κόσμου των λαχανικών και φρούτων, τη χαρά της καλλιέργειας και τη σημασία της διατροφής με τρόφιμα που παράγουμε μόνοι μας. Η επίσκεψη στο κτήμα ολοκληρώθηκε με παιχνίδι και τραγούδι ανάμεσα στα δέντρα, τα ανοιξιάτικα λουλούδια, την παιδική χαρά και το μαγικό δενδρόσπιτο! Σταματάμε εδώ και αφήνουμε να μιλήσει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που δείχνει μέρος μόνο των όσων ωραίων συμβαίνουν στο αγρόκτημα.

Η Καλύτερη Ζωή συντονίζεται στους ρυθμούς της φύσης και των παιδιών και συνεχίζει να εμπνέει και να προσφέρει ευκαιρίες στα σχολεία που προσπαθούν, μέσα από τις δράσεις της, να ενεργοποιηθούν και να συντονιστούν μαζί της! Μήπως το σχολείο των παιδιών σας είναι το επόμενο που θα έχει τη χαρά να ζήσει μία τέτοια μοναδική επίσκεψη;

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Σπύρο Χρυσούλα που με το μεράκι του, την εγκάρδια υποδοχή και την εμπνευστική φιλοξενία στο αγρόκτημα, έδωσε στα μικρά φιντανάκια την ευκαιρία να δουν τους θησαυρούς που κρύβει η επαφή με τη φύση! Το αγρόκτημα Διαμάντι δέχεται επισκέψεις από σχολεία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το πάντα διαβάζει...

... το τελευταίο βιβλίο του Αλέκου Γεωργόπουλου «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ζητήματα ταυτότητας». Το βιβλίο αυτό είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης για όλους τους εκπαιδευτικούς, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν ποτέ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση! Διότι είναι αδύνατο να μη παρακινηθούν σε πειραματισμό μέσα στο πλαίσιο της διδακτικής τους πράξης και εντός του γνωστικού τους αντικειμένου. Θα θελήσουν να δοκιμάσουν να διδάξουν «εκτός των θυρών» (outdoor education), να αναδιατάξουν τα θρανία στην αίθουσα, να καταθέσουν λίγη από την εξουσία και την αυθεντία του δασκάλου, να ρισκάρουν να δείξουν τα συναισθήματά τους στην ομάδα για να δημιουργήσουν ένα πραγματικό κλίμα εμπιστοσύνης στην τάξη, να παρατηρήσουν πώς επιλύει η ομάδα τις συγκρούσεις, να πειραματιστούν με διαφορετικούς βαθμούς παρεμβατικότητας στην επίλυση συγκρούσεων.

Ο εκπαιδευτικός θα θελήσει όμως να κοιτάξει και τον εαυτό του, πώς λειτουργεί ο ίδιος ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, να διερευνήσει τις δικές τους αξίες και το δικό του κοσμοείδωλο, να επιχειρήσει να καλλιεργήσει την αποκλίνουσα σκέψη στους μαθητές του και όχι μόνο τη συγκλίνουσα, να αντιληφθεί τελικά τον εαυτό του ως έναν διανοούμενο εκπαιδευτικό, έναν επιστήμονα που αναστοχάζεται και ερευνά, διαψεύδοντας όσους τον βλέπουν ως δημόσιο υπάλληλο.

Οι γονείς θα σκεφτούν ξανά τι είδους εκπαίδευση θέλουν για τα παιδιά τους και πιθανόν θα αρχίσουν να ρωτούν διαφορετικά πράγματα για την πρόοδο των παιδιών τους στις συγκεντρώσεις γονέων. Μπορεί να αμφισβητήσουν τον στόχο της συσσώρευσης γνώσεων, επιδόσεων και βαθμών και να τολμήσουν να θέσουν ως θεμιτούς στόχους την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, των δεξιοτήτων ακρόασης, του δημοκρατικού διαλόγου και της ανάληψης δράσης σε συλλογικό επίπεδο.

Μπορεί να αρχίσουν να ρωτούν τα παιδιά τους «τι αισθάνεσαι γι αυτό», παρά «τι ξέρεις γι αυτό». Και όσο για τους αναγνώστες που δεν είναι ούτε εκπαιδευτικοί ούτε γονείς, θα χαρούν μια εξαιρετική ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης της κοινωνίας, των ιδεών, των φόβων και των ελπίδων που έχουμε για το αύριο. Γιατί ο συγγραφέας κάνει πράξη, με τον επιστημονικό λόγο του, αυτό που διακηρύσσει για την Π.Ε.: κάνει τη γνώση προσιτή και συναρπαστική για όλους.

Το Καλοκαιράκι είναι εδώ!

Σε λίγες μέρες τελειώνει και αυτή η σχολική χρονιά και οι μικροί μας φίλοι ανυπομονούν να ξεκινήσουν τις βουτιές!

Το WWF φροντίζει για τα απαραίτητα αξεσουάρ! Ανακαλύψτε τα νέα μας μπλουζάκια, καπέλα αλλά και σακίδια και παγούρια για να πάρουν μαζί τους οι μικροί μας φίλοι στις φετινές διακοπές.

…και για να μη μείνει παραπονεμένη η υπόλοιπη οικογένεια, στο e-shop μας θα βρείτε προϊόντα για όλους: τσάντες , μπλούζες, κούπες, ξύλινα παιχνίδια για όλη την οικογένεια…και πολλά πολλά ακόμη!

Επισκεφθείτε το e-shop μας σίγουρα θα ανακαλύψετε κάτι που σας ενδιαφέρει!

Καλό Καλοκαίρι!

Έχεις ρόλο πρωταγωνιστή!

Τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας; Πάρε μέρος στην έρευνα που θα φωτίσει το σκοτεινό μυστήριο!

Τα ψάρια εξαφανίζονται, ανήμπορα να αντισταθούν… οι ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση… οι ανυποψίαστοι καταναλωτές θα δουν τις μερίδες τους να λιγοστεύουν… Ποιος μπορεί να σταματήσει το Τέρας της Υπεραλίευσης;

Θα ήταν ενδιαφέρον σενάριο για ταινία τρόμου! Το Τέρας θα ήταν η Υπεραλίευση… Και φυσικά, όπως κάθε αξιοπρεπές τέρας, σπέρνει το χάος: Εξαφανίζει ολόκληρους πληθυσμούς ψαριών σε μικρή ηλικία, πριν προλάβουν να φτάσουν στην αναπαραγωγή... Ερημώνει τη θάλασσα και απειλεί το εισόδημα χιλιάδων ανθρώπων... Μπαίνει στο σπίτι του καθενός μας, απειλώντας την τροφή στο πιάτο μας.

Θα μείνεις θεατής; Έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο αυτό. Δώσε μας τα εργαλεία για τη μάχη προς την υπεύθυνη αλιεία και κατανάλωση… ώστε η ταινία να έχει αίσιο τέλος!

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Fish Forward: Βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και τη θάλασσα» που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Το Πάντα πάει εθελοντής στη Δαδιά

Φέτος το καλοκαίρι χρειαζόμαστε την ενεργή συμμετοχή εθελοντών στην παρακολούθηση φωλιών του γύπα Ασπροπάρη από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή της Δαδιάς στον Έβρο.

Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν στη χρήση τηλεσκοπίου και πώς να αναγνωρίζουν την κίνηση των νεογνών στις φωλιές από απόσταση. Η μελέτη της συμπεριφοράς των μικρών και των γονιών τους θα βοηθήσει στην αποτελεσματική φύλαξη των φωλιών. Η φετινή αναπαραγωγική περίοδος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μόνο 5 ζευγάρια επέστρεψαν από το μεταναστευτικό ταξίδι από την Αφρική και έχουν φτιάξει φωλιές στη Θράκη.

Οι εθελοντές, 3 με 4 άτομα ανά περίοδο (ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής 1 μήνας), θα φιλοξενηθούν σε σπίτι που νοικιάζει το WWF στο χωριό της Δαδιάς. Θα απασχολούνται καθημερινά 6 ώρες, 5 ημέρες την εβδομάδα συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων (θα υπάρχουν 2 μέρες ρεπό τη βδομάδα). Οδηγώντας το αυτοκίνητο του προγράμματος, ο κάθε εθελοντής θα προσεγγίζει συγκεκριμένες θέσεις θέας από όπου θα έχει καλή οπτική επαφή με τις φωλιές του Ασπροπάρη. Καλύπτονται η διαμονή, η διατροφή και η ασφάλιση των εθελοντών, ενώ το μόνο απαραίτητο προσόν ειναι το δίπλωμα οδήγησης. Το μόνο κόστος συμμετοχής είναι για το ταξίδι μετάβασης και επιστροφής προς και από τη Δαδιά.

Το Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο Νομό Έβρου, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά και μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες περιοχές της χώρας. Το WWF Ελλάς μετρά ήδη είκοσι και πλέον χρόνια παρουσίας στην περιοχή και έχει υλοποιήσει προγράμματα διαχείρισης και μελέτης του προστατευόμενου Δάσους και των αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί. Ανάμεσα στις δραστηριότητές του είναι η Παρακολούθηση/Φύλαξη Φωλιών Ασπροπάρη, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και την Ελλάδα».

Για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε το βιογραφικό σας, επισημαίνοντας για ποια περίοδο ενδιαφέρεστε (διάρκειας τουλάχιστον 1 μήνα) στη Ροδούλα Καραμπάτσα r.karampatsa@wwf.gr (τηλ. για πληροφορίες 25540 32210).

Σκέψεις από ένα συνέδριο

Τα συνέδρια της ΠΕΕΚΠΕ τα περιμένουμε σίγουρα με χαρά για τη συνεύρεση με συνεργάτες και πρόσωπα αγαπημένα της Π.Ε. από όλη την Ελλάδα. Χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά, βλέμματα από μακριά, γρήγορα σχόλια στους διαδρόμους «δεν πρόλαβα να έρθω στην εισήγησή σου, ήμουν στην άλλη αίθουσα», «πώς σου φάνηκε η τάδε εισήγηση;», «τι λέει ο ακαδημαϊκός χώρος;» κ.ο.κ.

Αυτά άκουγες στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, αν ήσουν το πρώτο Σαββατοκυριακο του Μαίου στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΕΚΠΕ.

Η αίσθηση του ανήκειν. Του Ευ και ΣΥΝ αγωνίζεσθαι, το αίτημα για ανταλλαγή απόψεων, αυτό είναι ίσως το ζητούμενο από πολλούς από εμάς που ήμασταν εκεί. Ποιο είναι το νόημα της δουλειάς μας σήμερα; Μια τέτοια απάντηση ίσως ψάχναμε ερχόμενοι στον Βόλο και ξέραμε ότι θα προέκυπτε από τη συνεύρεσή μας, περισσότερο, από τον διάλογο, παρά από το στόμα ενός ειδικού.

Ήμασταν εκεί. Χαρήκαμε με τις λαμπερές παρουσίες του χώρου. Λυπηθήκαμε με τις απουσίες. (Η Ντίνα Σχίζα που «έφυγε» πρόσφατα είναι ίσως η πιο ηχηρή απουσία από την ομήγυρη. Για μας τουλάχιστο που την αγαπήσαμε πολύ μέσα από το έργο της.

Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το εκπαιδευτικό κομμάτι της «Καλύτερης Ζώης» αλλά και να αξιολογηθούμε, ως αντικείμενο μεταπτυχιακής εργασίας από την κ. Κοντιζά, που ενέταξε το πρόγραμμα της Καλύτερης Ζωής στο πλαίσιο της Δημόσιας Παιδαγωγικής και του e – advocacy.

Ακούσαμε και είδαμε εξαιρετικά προγράμματα που γίνονται στα σχολεία.

Σε δυο χρόνια, στο 8ο Συνέδριο της ΠΕΕΚΠΕ ελπίζουμε να ανταμώσουμε πάλι με απολογισμούς που θα μας πάνε ακόμη παραπέρα. Ως τότε… ας διαβάσουμε τα πρακτικά του 7ου Συνεδρίου της ΠΕΕΚΠΕ! Το συνέδριο συνεχίζεται On line! Kαλή μας ανάγνωση. Ευχαριστίες στους διοργανωτές και όλους όσους δούλεψαν γι αυτό το Συνέδριο.

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: G.Rigoutsos/WWF Greece, Cyclades LIFE

Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα - Τηλ.: 210 3314893, Fax: 210 3247578 - www.wwf.gr

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε ενημερώστε μας στη διεύθυνση support@wwf.gr

EAN DEN BOREITE NA DIAVASETE TO EMAIL DEITE TO EDO